ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΡΗ
Ρημάζει τo Oλυμπιακών προδιαγραφών στάδιο της περιοχής

Το σκάμμα στο στάδιο της Βάρης
Το σκάμμα στο στάδιο της Βάρης
Τη στιγμή που αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως αυτές του Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά, ετοιμάζονται να ξηλωθούν στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για παράδοση του νότιου παραλιακού μετώπου της Αττικής σε επιχειρηματικά συμφέροντα, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί αθλητικοί χώροι στην ευρύτερη περιοχή που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί το στάδιο και μάλιστα Ολυμπιακών προδιαγραφών (8 διαδρομές, ταρτάν, βαλβίδες ρίψεων, σκάμματα, κερκίδες, αποδυτήρια) στη Βάρη που υπάγεται στον ενοποιημένο πλέον Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης. Η δημοτική αρχή παρουσιάζοντας ως αιτία την έλλειψη χρημάτων το έχει αφήσει στη μοίρα του, στερώντας από τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους της περιοχής ένα σημαντικό χώρο για άθληση.

Το στάδιο είναι ένα ζωντανό διαχρονικό παράδειγμα του χάους που επικρατούσε και επικρατεί σε όλη τη χώρα σχετικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε το 1960 με την ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και επιδεινώθηκε με βάναυσο τρόπο στις δεκαετίες του '70 και του '80. Ουσιαστικά οι αθλητικές εγκαταστάσεις κατασκευάζονταν χωρίς κανένα σχεδιασμό ή πρόγραμμα, χωρίς κανένα σεβασμό προς το δημόσιο χρήμα. «Φύτευαν» αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς καμιά εκ των προτέρων μελέτη και, βέβαια, χωρίς καμιά πρόβλεψη συντήρησης των χώρων. Ενα από τα «θύματα» αυτής της πολιτικής είναι και το στάδιο της Βάρης.

Για το θέμα κουβεντιάσαμε με τον Νίκο Καρακαξίδη, φίλαθλο, παράγοντα και ιδρυτή του τμήματος στίβου του σωματείου «ΑΟ Βάρης - Αναργυρούς» που ιδρύθηκε το 1990 και έχει επίσης τμήματα βόλεϊ, μπάσκετ και τένις. Οπως μας εξήγησε, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη λειτουργία του σταδίου, το οποίο η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όσον αφορά τον εξοπλισμό του πετάει το μπαλάκι στη δημοτική αρχή και η τελευταία αδιαφορεί.

«Η κατάσταση έχει γίνει φρικτή. Οι γονείς δεν ξέρουν τι να πρωτοπληρώσουν - όσοι έχουν δηλαδή: Το φαΐ, τα ρούχα, τη θέρμανση, τον αθλητισμό, τα φροντιστήρια; Αυτοί έχουν το θράσος να μιλούν για πλεόνασμα. Μας εξαπατούν μπροστά στα μάτια μας. Μας έχουν καταχρεώσει για τα δικά τους συμφέροντα. Πού θα πάει αυτό;», αναρωτιέται ο Ν. Καρακαξίδης.

Αναφερόμενος στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σωματεία, αλλά και οι αθλούμενοι, στην προσπάθειά τους να αθληθούν ο Ν. Καρακαξίδης σημειώνει: «Εχουμε δύο προπονητές. Ο ένας είναι για τα μικρά παιδιά και ο άλλος είναι για τα πιο μεγάλα. Και οι δύο πληρώνονται από τους γονείς. Πρέπει να σου πω ότι τα έξοδα του τμήματος στίβου, αλλά και γενικότερα του Συλλόγου συμπληρώνονται και από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου».

Από την επίσκεψή μας στον συγκεκριμένο αθλητικό χώρο, αλλά και από την κουβέντα που κάναμε με τον υπεύθυνο του τμήματος στίβου αποδείχθηκε ότι και αυτή η περίπτωση υπάγεται στη γενικότερη εικόνα που έχουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις σήμερα. Μια εικόνα για την οποία τόσο η ίδια η πολιτεία όσο και οι δημοτικές αρχές έχουν ευθύνη, αφού τις παρέδωσαν στα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία εφαρμόζουν αγοραίες λογικές, εκμεταλλεύονται την ανάγκη για άθληση του κόσμου, έχοντας μόνο κίνητρο τα κέρδη τους. Ετσι, πλέον, το δικαίωμα στην άθληση για το λαό καταντά ακριβή πολυτέλεια και αφορά μόνο όσους έχουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη...

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
Επικοινωνιακά... μεθεόρτια

Τα... μεθεόρτια των όσων συνέβησαν στο γήπεδο της Τούμπας κατά τη διεξαγωγή του ημιτελικού Κυπέλλου μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού (1-0) περιλάμβαναν το γνωστό επικοινωνιακό πόλεμο από τους δυο εμπλεκόμενους είτε μέσω επίσημων ανακοινώσεων είτε δηλώσεων και σχολιασμού των συμβάντων.

Μετά τη λήξη του παιχνιδιού και αφού η... παράσταση εντός σταδίου έλαβε τέλος περασμένα μεσάνυχτα της Τετάρτης, δουλειά έπιασαν τα επικοινωνιακά επιτελεία των δύο ΠΑΕ προκειμένου να δώσουν τη δική τους συνέχεια. Ο Ολυμπιακός εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση που κάνει λόγο για «αλητεία» και «μπράβους», ενώ υπάρχει και ειρωνική αναφορά στα σχέδια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου που πρότειναν πρόσφατα ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός. Παράλληλα προχώρησε σε επίσημες καταγγελίες που αφορούν προπηλακισμό των Βαλντέζ - Μανιάτη στη φυσούνα από ανθρώπους των γηπεδούχων καθώς και ρατσιστική συμπεριφορά οπαδών προς τον Σαλίνο. Από πλευράς ΠΑΟΚ επίσημη αντίδραση για τα συμβάντα δεν υπήρξε, με τους διοικούντες της ομάδας να στέκονται περισσότερο στην επιτυχία.

  • Σε επτά συλλήψεις πριν και κατά τη διάρκεια του ημιτελικού της Τούμπας προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο 36χρονος που φέρεται να πέταξε και τη σακούλα με τα ψάρια στον πάγκο του Ολυμπιακού. Σημειώνεται ότι ομάδες χούλιγκανς του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ συνεπλάκησαν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον αγώνα, στο κέντρο της Μυτιλήνης και στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Κορνάρου.
  • Στην πεπατημένη της καταδίκης των όσων συνέβησαν και στην υπόσχεση για σύσκεψη αρμοδίων μετά το Πάσχα κινήθηκε η αντίδραση της επίσημης πολιτείας για τα γεγονότα της Τούμπας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σχετικά ο υφυπουργός Αθλητισμού στο ρ/σ «NovaΣΠΟΡ FM 94,6».
Στο... μισό ΟΑΚΑ ο τελικός

Τα όσα έγιναν στην Τούμπα σε συνδυασμό με το μικρό χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τη διεξαγωγή του τελικού μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ (είναι προγραμματισμένος για τις 26 Απρίλη) προκάλεσαν αναστάτωση στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Ο φόβος για ανάλογες σκηνές επέσπευσε τις καθιερωμένες διαδικασίες που υπάρχουν για τέτοια παιχνίδια, με την πρώτη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας να γίνεται χτες. Αν και αρχικά το φως είδαν σενάρια για αλλαγή έδρας και ημερομηνίας, ωστόσο αποφασίστηκε αρχικά να παραμείνουν ως έχουν έδρα και ημερομηνία αλλά να μειωθεί κατά πολύ το αρχικό πλάνο για τη διανομή των εισιτηρίων. Ετσι, οι δυο ομάδες θα πάρουν από 21.300 εισιτήρια και όχι από 23 - 24.000 που είχαν ζητήσει, με την Αστυνομία να ζητάει τη συγκεκριμένη μείωση. Επίσης γνωστοποιήθηκε ότι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θα έχουν το πέταλο προς τον ηλεκτρικό και οι αντίστοιχοι του ΠΑΟΚ αυτό προς την Κηφισίας.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Η δεύτερη ευκαιρία του ΠΑΟ

Με εφαλτήριο την πολύ καλή εμφάνιση στο πρώτο παιχνίδι της Τετάρτης παρά την ήττα με 77-74 στην παράταση (κ.α. 72-72) ο Παναθηναϊκός έχει μια ακόμη ευκαιρία, σήμερα, να γείρει τη ζυγαριά προς το μέρος του αντιμετωπίζοντας την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα (19.15 ΔΤ), στη δεύτερη συνάντησή τους για τα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Οι «πράσινοι» με νίκη αλλάζουν τα μέχρι στιγμής εις βάρος τους δεδομένα και πλέον στη σειρά των αγώνων στο ΟΑΚΑ (εάν νικήσουν σήμερα θα είναι σίγουρα δύο) θα έχουν την τύχη στα χέρια τους. Σε περίπτωση νέας ήττας θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο έχοντας πλέον ως στόχο τις δυο νίκες στο ΟΑΚΑ ώστε να ξαναγυρίσουν στη Μόσχα για το 5ο και καθοριστικό παιχνίδι. Σημειώνεται πως η πρόκριση στο φετινό φάιναλ φορ, που θα διεξαχθεί στο Μιλάνο, κρίνεται στις δύο νίκες. Μεγαλύτερη προσοχή στις λεπτομέρειες αφού αυτές ήταν που στέρησαν τη νίκη στο πρώτο παιχνίδι είναι αυτό που ζήτησε από τους παίκτες του ο Φραγκίσκος Αλβέρτης. Ο Ελληνας τεχνικός δήλωσε ικανοποιημένος από την αγωνιστική παρουσία της ομάδας του στο παιχνίδι ενώ υπερασπίστηκε και τον Διαμαντίδη, ο οποίος δέχθηκε κριτική για τις παρορμητικές ενέργειες και την έλλειψη καθαρού μυαλού στα τελευταία λεπτά του προχτεσινού αγώνα.

Στον άλλο αγώνα της μέρας η Αρμάνι στο Μιλάνο (21.45 NS) θα προσπαθήσει να ρεφάρει την ήττα από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο πρώτο παιχνίδι (101-99), η οποία έκανε τη μεγάλη έκπληξη και έχει πλέον την τύχη στα χέρια της (προκρίνεται με δυο νίκες στο Ισραήλ).

  • Τη Δευτέρα 21 Απρίλη θα διεξαχθούν τα τρίτα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων με τη σειρά να γυρνάει πλέον σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ. Το πρόγραμμα: (19.30 ΔΤ) Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης, (21.45 ΝS) Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τα άλλα παιχνίδια: Κυριακή 20/4: (20.00 ΝS) Γαλατασεράι - Μπαρτσελόνα. Δευτέρα 21/4: (21.05 NS) Μακάμπι Τελ Αβίβ - Αρμάνι Μιλάνο.
ΠΟΛΟ
Στην Ουγγαρία για... φινάλε η Εθνική γυναικών

Με τρία νέα πρόσωπα στις τάξεις της θα ταξιδέψει η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών για την Ουγγαρία, την οποία θα αντιμετωπίσει στο τελευταίο της παιχνίδι στα προκριματικά του World League την Τρίτη 22 Απρίλη (19.30) στην πόλη Σεκεσφεχέρβαρ. Ο αγώνας δεν έχει κάποιο βαθμολογικό κίνητρο και έτσι ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Γιώργος Μορφέσης, θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει νέες παίκτριες και σχήματα. Γι' αυτό άλλωστε στην αποστολή μετέχουν και τρία νέα μέλη σε σχέση με τους προηγούμενους αγώνες, όπως η φουνταριστή της Βουλιαγμένης Ελενα Ξενάκη, η Νικολέτα Ελευθεριάδου, πρώτη σκόρερ της Βουλιαγμένης στο πρωτάθλημα με 24 γκολ, και η Μίλβα Καλογεράκου, που κάνει πολύ καλό πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό (18 γκολ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ