ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2001
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ «ΚΡΗΤΙΚΟΣ»
Στο πόδι η Πάτρα

  Συλλαλητήριο στις 9 Γενάρη και απεργία στις 16 του μήνα

Με συλλαλητήριο και απεργιακή κινητοποίηση, απαντά η εργατική τάξη της Πάτρας στην προκλητική απόφαση της εργοδοσίας να σταματήσει - μετά από 140 συναπτά έτη - τη λειτουργία της ιστορικής, πλην γενναίως επιδοτούμενης από πάσης φύσης «προγράμματα», κλωστοϋφαντουργίας «Κρητικός». Αδιαπραγμάτευτο αίτημα των κινητοποιήσεων, καθώς και της κατάληψης, που πραγματοποιούν από την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοι της κλωστοϋφαντουργίας, είναι η επαναλειτουργία της επιχείρησης και η κατοχύρωση των 280 θέσεων εργασίας.

Σε σύσκεψη που έγινε προχτές βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ ζήτησαν την προκήρυξη πανεργατικής απεργιακής κινητοποίησης την επόμενη εβδομάδα. Κάτω από την ασφυκτική πίεση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, αποφασίστηκε, τελικά, συλλαλητήριο για τις 9 Γενάρη και 24ωρη απεργία στις 16 του μήνα.

Στο μεταξύ για έβδομη ημέρα, οι εργαζόμενοι του «Κρητικού», μαζί με τις οικογένειές τους, συνεχίζουν με τις βάρδιες την κατάληψη και επίσχεση εργασίας και των δύο εργοστασίων της επιχείρησης. Με αποφασιστικότητα και με την αλληλεγγύη των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, δίνουν τη μάχη για το μεροκάματο και καλούν την κυβέρνηση ν' αναλάβει τις ευθύνες της. Η κατάληψη είχε σαν αποτέλεσμα να μη λειτουργήσει χτες και η κλωστοϋφαντουργία «Κρίκας», συνιδιοκτησίας του Κρητικού, η οποία μάλιστα λειτουργεί στον ίδιο χώρο με την άλλη του επιχείρηση που βρίσκεται υπό κατάληψη.

Στο πώς θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα και οι απαιτήσεις του εργοδότη, εξάντλησαν τις τοποθετήσεις τους, οι «παράγοντες» της Πάτρας, σε χτεσινή σύσκεψη των φορέων της πόλης για το πρόβλημα της κλωστοϋφαντουργίας. Στη σύσκεψη, στην οποία, εκτός του σωματείου, της Επιτροπής Αγώνα και συνδικαλιστών, πήραν μέρος ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο δήμαρχος, ο αντινομάρχης, εκπρόσωποι της εταιρίας και βουλευτές του νομού, η εργοδοτική πλευρά προχώρησε σε έναν ακόμα εκβιασμό. Οι εκπρόσωποί της έθεσαν σαν προϋπόθεση για την επαναλειτουργία της επιχείρησης, τη μετατροπή ξανά των δανείων σε γιαπωνέζικα γιεν και την εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης ύψους ενός δισεκατομμυρίου. Στο πνεύμα αυτό, ο περιφερειάρχης είπε ότι η εταιρία θα μπορούσε να ξαναλειτουργήσει, αλλά με μειωμένο προσωπικό, αναπαράγοντας τα γνωστά επιχειρήματα περί ανταγωνιστικότητας.

Το επικίνδυνο αυτό σενάριο συνάντησε την άμεση αντίδραση των εκπροσώπων των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του σωματείου Β. Ρουμελιώτης υπογράμμισε ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη και ζήτησε την επαναλειτουργία της χωρίς να γίνει ούτε μία απόλυση.

Με τη θέση των εργαζομένων, συντάχθηκε ανοιχτά ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ δεν ήρθαμε να δούμε τι θα κάνει ο Κρητικός. Εμείς πρέπει να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Πτωχεύσεις έχουν γίνει άπειρες. Ομως, κανένας επιχειρηματίας δεν πείνασε ποτέ. Εμείς - τόνισε ο βουλευτής - απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, πρέπει να ζητήσουμε να μην κλείσει το εργοστάσιο και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος». Την επαναλειτουργία την επιχείρησης με ευθύνη της κυβέρνησης, απαίτησε ο Αντρέας Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΟΧΙ στη διάλυση του ΟΑΕΔ

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τις αντιδραστικές αλλαγές στον ΟΑΕΔ καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις

Την απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και να τις μετατρέψει σε ανώνυμες εταιρίες, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στην οποία επισημαίνει: «Παραμονές της Πρωτοχρονιάς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ένα από τα πολλά "δώρα" που μας ετοιμάζει για τη νέα χρονιά. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο, της καταστροφικής μανίας και της ιδιωτικοποίησης των πάντων, η κυβέρνηση έβαλε τη διάλυση του ΟΑΕΔ. Τον κατακερματισμό των υπηρεσιών του και τη δημιουργία ανώνυμων εταιριών.

Μετά την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τη δημιουργία του νέου μοντέλου εργαζόμενου, του απασχολήσιμου και της διά βίου μάθησης στο όνομα της επίλυσης της ανεργίας διά της εκσυγχρονιστικής απάτης, ο ΟΑΕΔ προβλέπεται να αποτελείται από τρεις θυγατρικές εταιρίες».

Και καταλήγει: «Ο καινούριος ΟΑΕΔ θα καταντήσει αγνώριστος και θα μπει πλήρως στην υπηρεσία των εργοδοτών. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας θεωρεί ότι η ανακούφιση των ανέργων και η εκπαίδευσή τους είναι υπόθεση του κράτους και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων, που μοναδικό στόχο έχουν τη μεγιστοποίηση των κερδών.

Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, τα σενάρια αυτά βρίσκουν σύμφωνη την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που αποδέχεται τη μετατροπή του Οργανισμού σε εργαλείο στήριξης της αντεργατικής πολιτικής. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ξεπουλήσουν τον ΟΑΕΔ, που είναι περιουσία των εργαζομένων. Απαιτούμε τη βελτίωση της λειτουργίας του ΟΑΕΔ προς όφελος των ανέργων και των εργαζομένων και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να παλεύουμε».

Η ανακούφιση των ανέργων και η εκπαίδευση των εργαζομένων πρέπει να είναι υπόθεση του κράτους και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ενωση Οικοδόμων Νομού Αιτωλοακαρνανίας. «Η ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή είναι άνεργοι. Αύριο και εμείς στην ίδια μοίρα θα βρεθούμε», υπογραμμίζουν οι οικοδόμοι του νομού και γι' αυτό καλούν και τους άλλους εργαζόμενους «να αγωνιστούμε, να φτιάξουμε το δικό μας Μέτωπο ενάντια στο μέτωπο κυβέρνησης, ΕΕ και ΣΕΒ. Ενα Μέτωπο που θα συσπειρώσει όλους τους εργαζόμενους, τους νέους, τους ανέργους. Ενα Μέτωπο που στόχο θα έχει την άνοδο της ταξικής πάλης, την ανατροπή αυτής της πολιτικής που γεννά τη φτώχεια, την ανεργία, που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και δίνει τεράστια κέρδη στους καπιταλιστές».

ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΘΑΣΟΥ
Επιχείρηση ποινικοποίησης του αγώνα

Στο πλευρό των συναδέλφων τους οι Ενώσεις ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Ασυδοτούν πλήρως οι ναυτιλιακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη πορθμειακή γραμμή Καβάλας - Θάσου, καθώς χτες η εταιρία «Ναυτιλιακή Εταιρία Θάσου ΑΕ» (ΝΕΘ) κοινοποίησε στην Ενωση Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ» αγωγή που κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας, με την οποία ζητά να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών που πραγματοποιήθηκε στις 21 του περασμένου μήνα, μετά από απόφαση της Ενωσης.

Οι ναυτεργάτες αγωνίζονταν ενάντια στην κατάφωρη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην οποία έχουν επιδοθεί οι εταιρίες ΝΕΘ, ΝΕΚ, ΝΕΡ και ΑΛΜΑΡ. Οι εταιρίες οφείλουν δεδουλευμένα στα πληρώματα από τις αρχές καλοκαιριού, ενώ δεν έχουν δώσει ακόμα την αύξηση του 4,5% που προβλέπει η ΣΣΕ του 2000. Χρωστούν επίσης υπερωρίες και άλλα. Με την αγωγή η εν λόγω εταιρία ζητά επίσης «να απαγγελθεί χρηματική ποινή 200.000 δραχμών κατά του σωματείου και προσωπική κράτηση ενός μηνός για κάθε μέλος του ΔΣ σε κάθε περίπτωση παραβάσεως της αποφάσεως».

Τις ναυτιλιακές εταιρίες ΝΕΚ και ΝΕΘ, καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», γιατί, όπως αναφέρουν, με την προσφυγή τους στα δικαστήρια ενάντια στην αγωνιστική διοίκηση της Ενωσης Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ» επιχειρούν την ποινικοποίηση της απεργίας, των αγώνων των ναυτεργατών και γενικότερα των εργαζομένων.

«ΣΟΦΤΕΞ»
Απειλούνται οι θέσεις εργασίας

Αποφασισμένη να προχωρήσει στα σχέδιά της για μείωση προσωπικού, είτε με άμεσες απολύσεις είτε με κίνητρα για... «αποχωρήσεις» φαίνεται ότι είναι η διοίκηση της «ΣΟΦΤΕΞ», η οποία ανακοίνωσε, στον πρόσφατα τοποθετημένο στη θέση του προϊστάμενου πωλήσεων Γ. Μυρογιώργο, ότι δε χρειάζεται πια τις υπηρεσίες του, επειδή δεν ταιριάζει στο... νέο προφίλ που θέλουν να δώσουν στην εταιρία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και ειδική πρόβλεψη στο προϋπολογισμό της εταιρίας για αποζημιώσεις προκειμένου να «πειστούν» εργαζόμενοι να εγκαταλείψουν την εργασία τους, καθώς θεωρούνται «υπεράριθμοι». Οι απολύσεις που έχει ήδη κάνει η εταιρία, οι διαθεσιμότητες στις οποίες έχει θέσει συχνά το προσωπικό του εργοστασίου στη Δράμα και ο νέος γύρος απολύσεων - «αποχωρήσεων» που φαίνεται να αρχίζει με τη νέα χρονιά, καταδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης που «κλείνει τα μάτια» της μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και τις δεσμεύσεις της πολυεθνικής εταιρίας μπροστά στην αγορά της «ΣΟΦΤΕΞ», ότι θα διατηρηθεί τουλάχιστον για τρία χρόνια ο αριθμός των 1.275 εργαζομένων, καμία παρέμβαση δε γίνεται ενάντια στην αντίθετη μεθόδευση της διεύθυνσης της εταιρίας.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πανελλαδική καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης

Στους χιλιάδες εργαζόμενους, που το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαν ενεργά στους αγώνες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, στους απλούς ανθρώπους της δουλιάς, απευθύνεται η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και ζητά την οικονομική τους στήριξη. Η πανελλαδική προσπάθεια έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που ήδη ξεκίνησε το ΠΑΜΕ, μπορεί να δώσει νέα δύναμη και ώθηση στις πρωτοβουλίες του.

Το τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει καμπάνια για τη διάθεση λαχνών οικονομικής ενίσχυσης και απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την παραλαβή και διακίνηση των λαχνών.

«Το ΠΑΜΕ στους 20 μήνες δράσης του - τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση - ανέπτυξε ουσιαστικές, αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Ακολούθησε και στήριξε τη γραμμή της ταξικής πάλης απέναντι στη γραμμή υποταγής των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Ο αγώνας αυτός που είναι μακρύς και δύσκολος, απαιτεί την οικονομική στήριξη του ΠΑΜΕ από τους απλούς ανθρώπους της δουλιάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ