ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Η θυσία και δόξα του Μικρού Χωριού

Συμπληρώνονται τούτες τις μέρες, 58 χρόνια από τη θλιβερή εκείνη ημέρα, την παραμονή της γιορτής των Χριστουγέννων, το 1942, όταν οι Ιταλοί κατακτητές, σε αντίποινα για το χτύπημα, που, στις 18 Δεκέμβρη, τους είχε επιφέρει ο ΕΛΑΣ στο Μικρό Χωριό, δολοφονούσαν φρικτά αρκετούς πατριώτες. Τα θύματα έδωσαν τη ζωή τους, συνεχίζοντας το παράδειγμα των προγόνων τους και διατηρώντας, όλοι τους, αλύγιστη την ελληνική πίστη και την εθνική αξιοπρέπεια, αφήνοντας πολύτιμες παρακαταθήκες αρετής και φιλοπατρίας στις επερχόμενες γενεές.

Στις 18 του Δεκέμβρη 1942, δόθηκε η μεγάλη μάχη του Μικρού Χωριού Ευρυτανίας από τον ΕΛΑΣ της Ρούμελης, με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη, εναντίον εκατοντάδων στρατιωτών Ιταλών. Το αποτέλεσμα της μάχης ήταν βαρύ για τους Ιταλούς κατακτητές. Πολλοί ήσαν οι νεκροί και οι τραυματίες, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής ανώτερός τους αξιωματικός. Από τη μεριά του ΕΛΑΣ, νεκρός έπεσε ο 18χρονος αντάρτης Κώστας Μπρίρτσας (Κλέαρχος).

Μετά τη μάχη, σκληρή ξέσπασε πάνω στους κατοίκους του Μικρού Χωριού η εκδικητική μανία των Ιταλών φασιστών. Το Μ. Χωριό λεηλατήθηκε και πάνω από τα μισά σπίτια πυρπολήθηκαν. Πιάστηκαν πολλοί Μικροχωρίτες και Μεγαλοχωρίτες και έγιναν ξυλοδαρμοί μέχρι θανάτου. Επί μια εβδομάδα οι βάνδαλοι κατακτητές επιδόθηκαν σε απάνθρωπα βασανιστήρια, έσπασαν χέρια, έβγαλαν μάτια και χάραξαν με μαχαίρι τα πρόσωπα πολλών συλληφθέντων κατοίκων. Ολοι τους, όμως, οι πατριώτες στάθηκαν αλύγιστοι. Σε στρατοδικείο που έστησαν οι Ιταλοί κατακτητές στο Χάνι του Μπαλτά, κατόπιν για εκδίκηση, αποφάσισαν για όλους τους ομήρους που έπιασαν, την εκτέλεσή τους.

Οδηγώντας οι φασίστες τους καταδικασμένους ομήρους στο Μικρό Χωριό, τους πέρασαν από τον τόπο όπου έγινε η μάχη και εκεί τους υπέβαλαν για ακόμη μια φορά σε φρικτά βασανιστήρια. Στις 24 Δεκεμβρίου παραμονή των Χριστουγέννων, ημέρα Πέμπτη, πρωί - πρωί, κάλεσαν έξω από το σπίτι που χρησιμοποιούσαν για κρατητήριο τον παπά - Βαστάκη και τον ενωμοτάρχη Χ. Κατσίμπα, τους πήγαν στο κοντινότερο σπίτι και τους έκαψαν ζωντανούς.

Λίγο αργότερα, οδήγησαν τους καταδικασμένους ομήρους έξω από το χωριό, στη θέση Λόγγοβες. Εκεί ξεχώρισαν 11 ομήρους τους: Χρήστο Μέρμηγκα αρχίατρο, Δ. Ματσιούτα τηλεγραφητή, Ιωάν. Καριοφύλλη δάσκαλο, Ανδρέα Σιταρά, Δημ. Δασκαλάκη ανάπηρο, Θεοδ. Οικονόμου ανάπηρο, Ιωάν. Μεσίρη ανάπηρο, Βασ. Παλιούρα επαγγελματία, Κων. Αραπογιάννη επαγγελματία, όλοι από το Μεγάλο Χωριό και οι Χρήστος Φλέγγας μετανάστης, Νίκος Κυρίτσης καφεπώλης από το Μικρό Χωριό. Τους υπόλοιπους, τους μέριασαν στο Νικολό, απ' όπου τους υποχρέωσαν να παρακολουθήσουν τη δραματική σκηνή της εκτέλεσης και τους υποχρέωσαν ν' ανοίξουν τους τάφους τους. Οι πιο πολλοί δεν μπορούσαν να σκάψουν. Τα χέρια τους ήταν σπασμένα από τα βασανιστήρια. Ακολούθησε η εκτέλεση και όλοι στάθηκαν παλικάρια. Η στάση τους ήταν εθνική, πατριωτική και πέσανε με την κραυγή: «Ζήτω η Ελλάς».

Αναρίθμητα σύμβολα ηρωισμού έχει να παρουσιάσει ο μαρτυρικός τούτος τόπος στα δύσκολα χρόνια της τριπλής κατοχής και της αθάνατης Εθνικής Αντίστασης. Ενα από αυτά και όχι μόνο από τα μικρά είναι και το δόλιο το Μικρό Χωριό, που η μοίρα το συνέδεσε με την πρώτη μεγάλη μάχη. Χρέος πατριωτικό, η αναφορά μας σ' αυτό, σήμερα που κλείνουν 58 χρόνια από τότε.

«Βαριά στενάζουν τα βουνά/ και ο ήλιος σκοτεινιάζει

το δόλιο το Μικρό χωριό/ και πάλι ανταριάζει».

Με αυτούς τους στίχους, η Μικροχωρίτισσα Ναυσικά Φλέγγα - Παπαδάκη απαθανάτισε την ηρωική μάχη, που έληξε με τη βαριά ήττα των Ιταλών κατακτητών και έγινε ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του λαού μας, το οποίο μελοποιήθηκε από τον μουσικοσυνθέτη Αλέκο Ξένο.

(Από το περιοδικό «Μικροχωρίτικα γράμματα», τεύχος 69).

Η Κέρκυρα τιμά την Εθνική Αντίσταση

  Εκδήλωση στο Δήμο Μελιτειέων

Από την εκδήλωση τιμής του δήμου Μελιτειέων.
Από την εκδήλωση τιμής του δήμου Μελιτειέων.
Η Κέρκυρα σε μια μεγάλη εκδήλωση που οργάνωσε ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Μελιτειέων, τίμησε την Εθνική Αντίσταση και τους αγωνιστές της. Στον Αγιο Ματθαίο και μέσα σε κοσμοπλημμύρα και σε ατμόσφαιρα φορτισμένη από μεγάλες μνήμες και αναφορές στις θυσίες του λαού, στα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα ενάντια στους ξένους κατακτητές. Ενα εντυπωσιακό πανό - ο θρυλικός αντάρτης και η αντάρτισσα του ΕΑΜ - αναδείκνυε το φλογερό μήνυμα της εκδήλωσης: Η Εθνική Αντίσταση, φάρος για τη νέα γενιά, για δημοκρατία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Νίκος Γιαννούλης και αμέσως μίλησαν οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων. Ο Κ. Πηλός από την ΠΕΑΕΑ, ο οποίος εξέθεσε τα ζητήματα αποκατάστασης των αγωνιστών, ο Φ. Κορωνάκης από την ΠΣΑΕΑ καθώς και ο Α. Μεταλληνός από το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Κέρκυρας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός, α΄ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά της Εθνικής Αντίστασης αλλά και στις τεράστιες θυσίες του λαού και της νεολαίας, που, ουσιαστικά, μένουν αδικαίωτες. Ο ομιλητής έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο και στην ανάπτυξη του αντιστασιακού Τύπου.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε, τέλος, ο υφυπουργός ΟικονομικώνΓ. Δρυς, ο οποίος, ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στα αιτήματα των αντιστασιακών.

Μέσα σε γενική συγκίνηση ο δήμαρχος Μελιτειέων, Βασίλης Αρμενάκης, παρέδωσε τιμητικό δίπλωμα για τον αδικοχαμένο αγωνιστή Ιωάννη Λαγγή. Την εκδήλωση πλαισίωσε το συγκρότημα του γνωστού Κερκυραίου μουσικοσυνθέτη Σπύρου Σαμοΐλη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκτός των άλλων, ο γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος της ΚΝΕ.

ΠΕΑΕΑ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ
Δεν ξεχνούν τους συναγωνιστές τους

Παππούδες και εγγόνια συμμετέχουν στην εκδήλωση στα Πετράλωνα
Παππούδες και εγγόνια συμμετέχουν στην εκδήλωση στα Πετράλωνα
Με σεβασμό και υπερηφάνεια, προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και όλων όσοι έφυγαν από τη ζωή σε ειρηνική περίοδο αγωνιστών, το Παράρτημα Πετραλώνων-Θησείου-Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ πραγματοποίησε στις 17-12-00 το καθιερωμένο χρονιάτικο μνημόσυνο.

Η συγκέντρωση των αντιστασιακών, των φίλων της Αντίστασης, των συγγενών, των παιδιών και εγγονών τους έγινε στα γραφεία του Παραρτήματος. Την τιμητική αυτή εκδήλωση «άνοιξε» ο πρόεδρος του παρ/τος, Στ. Ψωμιάδης, όπου με λιτά και σεμνά λόγια μετέφερε στους παραβρισκόμενους το αγωνιστικό κλίμα της εποχής του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή του 1940-'44.

«Είμαστε υπερήφανοι - δήλωσε - που πήραμε μέρος στον ΕΑΜικό αγώνα κατά των κατακτητών, με μπροστάρηδες και καθοδηγητές την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας-ΟΚΝΕ. Σ' αυτόν τον σκληρό και αιματηρό αγώνα διαπαιδαγωγηθήκαμε με τα πιο ωραία ιδανικά της ζωής, την ειρήνη, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό. Μας ένωνε η συντροφικότητα, η φιλία, η αλληλεγγύη, η αγάπη, το ήθος και η παλικαριά. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τον σοσιαλιστή άνθρωπο. Σήμερα - είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Σ. Ψ. - γι' αυτό βρισκόμαστε όλοι μαζί εδώ, για να τιμήσουμε αυτά τα παλικάρια που έπεσαν πολεμώντας γι' αυτά τα σπουδαία ιδανικά που ανέφερα. Αιωνία τους η μνήμη».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αγωνιστής Βασ. Καραμπάτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στα μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς γεγονότα, τα οποία οδήγησαν στα «Δεκεμβριανά» και τελικά στον αναπόφευκτο Εμφύλιο Πόλεμο, που βασικό και κύριο ρόλο για την κήρυξή του έπαιξαν οι Αγγλοαμερικάνοι και οι ντόπιοι υποτακτικοί τους. Φτάνοντας δε στο σήμερα ο ομιλητής, ξαναζωντάνεψε τα τρομερά γεγονότα των βάρβαρων περσινών βομβαρδισμών των ΝΑΤΟικών ενάντια στη Σερβία και τα ολέθρια για τον γιουγκοσλαβικό λαό αποτελέσματά τους. Ακόμη στηλίτευσε τη θέση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και την προσπάθεια που γίνεται από μέρους της για ισοπέδωση όλων των κατακτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τέλος, στη συγκέντρωση εγκρίθηκε ψήφισμα συμπαράστασης από τους παραβρισκόμενους προς τους Παλαιστίνιους, για τον ηρωικό αγώνα που κάνουν για την ανάκτηση της πατρικής τους γης από τους Ισραηλινούς.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Κυκλοφόρησε το περιοδικό της ΠΕΑΕΑ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» για την τριμηνία Οκτώβρης - Δεκέμβρης 2000 με πλούσια και ενδιαφέρουσα πάντα ύλη, καθώς και φωτογραφικό υλικό. Στα περιεχόμενά του, περιλαμβάνονται οι θέσεις της ΠΕΑΕΑ πάνω σ' όλα τα τρέχοντα προβλήματα της χώρας γενικά και των αντιστασιακών ειδικά. Καταγγέλλονται τα εγκλήματα των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, από το Σύλλογο των Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και δημοσιεύεται ο απολογισμός του ΔΣ στο Γενικό Συμβούλιο. Αφιέρωμα του Β. Βενετσανόπουλου για το Δεκέμβρη του 1944. Επετειακά: 82 χρόνια ΚΚΕ - 16ο Συνέδριο του Θ. Κοΐνη. Το έπος του Πολυτεχνείου του Η.Γεωργόπουλου. Ο Οκτώβρης του 1917 του Γ. Ι. Βέλλα. Η απελευθέρωση της Αθήνας, του Ν. Καραντηνού. Γνώμες: Τα λάθη του υπουργού, του Φ. Τσέκερη. Διεθνή: Η Διακήρυξη της Τρίτης Συνδιάσκεψης της Ενωσης των Βετεράνων Πολέμου και των Αντιφασιστικών Κινημάτων των Βαλκανικών χωρών, του Α. Ράλλη. Αναμνήσεις - Χρονικά: Η Ιστορία ενός αντάρτη, του Δ. Μπούρκα. Οι αντιστασιακοί στην Καλυδώνα, του Δ. Χριστόπουλου. «Τι είναι το μουλαλίκι παππού;», του Η. Αρμάγου. Το γερμανικό μπλόκο στον Αϊ-Μαθιά Κέρκυρας, του Σ. Αλέξανδρου. Από τη δράση του 13ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στην περιοχή Κιλκίς. Το αλάτι, οι εφοριακοί και οι δυο 'γιναν ...χιλιάδες, του Α. Ιωακειμίδη. Στην αθανασία της ελληνικής γλώσσας, του Θ. Κουλίτσα. Εκκλησία και Εθνική Αντίσταση, του Λ. Λύτρα κτλ. κτλ.

Ακόμη, στο περιοδικό δημοσιεύονται ρεπορτάζ, βιβλιοπαρουσίαση, αφιερώματα σε μορφές αγωνιστών κ.ά.

Το φωτορεπορτάζ είναι του Γιώργου Λιονάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ