ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΑΙΓΥΠΤΟ
Ανησυχία για τις σχέσεις με Ρωσία

Από τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο του Τζον Κέρι με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου
Από τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο του Τζον Κέρι με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΚΑΪΡΟ.--

Αποδέκτης πιέσεων, για τις πρόσφατες και συχνές επισκέψεις του Αιγύπτιου στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Σίσι στη Μόσχα αλλά και για τη «βιομηχανία» καταδικαστικών αποφάσεων σε θάνατο ή ισόβια σε βάρος εκατοντάδων ισλαμιστών υποστηρικτών του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, έγινε χτες στην Ουάσιγκτον ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Φάχμι, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Ο Φάχμι, δεχόμενος τις πιέσεις από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι και ηγετικά στελέχη του κογκρέσου, απάντησε ότι η αιγυπτιακή μεταβατική κυβέρνηση «είναι πρόθυμη» να διατηρήσει τις στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά και να προχωρήσει τις σχέσεις με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Ν. Κορέα, η Ιαπωνία.

Ο Κέρι, στη συνέχεια, δήλωσε ότι η αιγυπτιακή μεταβατική κυβέρνηση τηρεί στο ακέραιο τις στρατηγικές υποχρεώσεις με τις ΗΠΑ, τη συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ και, ως εκ τούτου, μπορεί να λάβει το επόμενο μέρος της αμερικανικής «οικονομικής βοήθειας», περίπου 680.000.000 δολάρια.

Πάντως το «κυνήγι» των ισλαμιστών, με τη θανατική καταδίκη σε βάρος 638, προκάλεσε την δυσφορία του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ. Σκληρή γλώσσα για τις εκατοντάδες θανατικές καταδίκες στην Αίγυπτο επιφύλαξε χτες και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, λέγοντας ότι «ξεκάθαρα δε μοιάζουν να σέβονται τους βασικούς κανόνες μιας δίκαιης δίκης». Χτες, πάντως, αιγυπτιακό δικαστήριο στο Νασρ Σίτι καταδίκασε σε πενταετή ποινή κάθειρξης 29 ισλαμιστές, επειδή είχαν συμμετάσχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον περασμένο Ιούλη (οπότε ανατράπηκε ο ισλαμιστής πρόεδρος Μ. Μούρσι από το στρατό).

Βέβαια, η ανησυχία των ΗΠΑ ή του ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει σχέση με τα δημοκρατικά δικαιώματα, που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να καταπατούν, αλλά με το φόβο μήπως αυτό δημιουργήσει προβλήματα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που θέλουν να προχωρήσουν στην Αφρική και βέβαια ανταγωνίζονται και άλλες αναδυόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις.

ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση επιθέσεων και πιέσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μπαράζ επιθέσεων, με θύματα κυρίως αμάχους (ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά), σημειώθηκε χτες σε Δαμασκό και Χομς (Κεντρική Συρία), προκαλώντας το θάνατο σε περίπου 60 ανθρώπους και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων άλλων.

Στη Δαμασκό, η πιο αιματηρή επίθεση αναφέρθηκε στο Τεχνικό Ινστιτούτο Μπαντρ αλ-Ντιν αλ-Χουσέιν, που χτυπήθηκε από τέσσερις όλμους ισλαμιστών εξτρεμιστών στο κέντρο της Δαμασκού, με αποτέλεσμα το θάνατο 14 ατόμων και τον τραυματισμό 50.

Το ίδιο 24ωρο άλλα 45 άτομα, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν από δύο εκρήξεις παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε πολυσύχναστη διασταύρωση στην πόλη Χομς της Κεντρικής Συρίας.

Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), ο οποίος επιβλέπει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ξαναμπήκε στο «παιχνίδι» όξυνσης των πιέσεων σε βάρος της συριακής κυβέρνησης του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, με «Δούρειο Ιππο» τις «καταγγελίες» ισλαμιστών περί «επίθεσης» με αέριο χλωρίου σε βάρος κατοίκων κωμόπολης της κεντρικής συριακής επαρχίας Χάμα. Εκπρόσωπος του ΟΑΧΟ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει «αποστολή επαλήθευσης των γεγονότων» για να εξετάσει τις «κατηγορίες».

Ας σημειωθεί πάντως, ότι δύο βδομάδες πριν τις καταγγελίες για επιθέσεις με αέριο χλωρίου από τη συριακή πολεμική αεροπορία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε προειδοποιήσει για νέα προβοκάτσια ισλαμιστών εξτρεμιστών με τη χρήση χημικών τοξικών αερίων, ενώ μερικές βδομάδες νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου, με τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών για το στήσιμο προβοκάτσιας σε βάρος της Συρίας ώστε να εξαπολυθεί κατά της Δαμασκού δυτική ιμπεριαλιστική επέμβαση...

Στο πλαίσιο προσπαθειών αύξησης της πίεσης σε βάρος των εμπόλεμων πλευρών στη Συρία, 30 διακεκριμένοι νομικοί διεθνούς κύρους απέστειλαν χτες ανοικτή επιστολή στο ΓΓ του ΟΗΕ, ζητώντας «να επιβάλει» τη διέλευση αυτοκινητοπομπών ανθρωπιστικής βοήθειας από την Τουρκία και την Ιορδανία, ώστε να προσφερθεί «γρηγορότερα βοήθεια» στους Σύρους αμάχους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Σ.Α. αναμένεται να εξετάσει σήμερα την έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, που αναφέρει ότι η απόφαση 2139 για την απρόσκοπτη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας δεν εφαρμόζεται ούτε από τη συριακή κυβέρνηση, ούτε από την αντιπολίτευση...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκδοση του Γκιουλέν ζητά ο Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το ότι θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν επανέλαβε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Μάλιστα, σε συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό PBS, ο Ερντογάν δήλωσε - σύμφωνα με τα πρακτορεία - σχετικά με τον Γκιουλέν ότι «αυτά τα στοιχεία τα οποία απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας δεν μπορεί να επιτραπεί να υπάρχουν σε άλλες χώρες επειδή αυτό που κάνουν σε μας εκεί, μπορεί να το κάνουν και στους οικοδεσπότες τους», προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει ακυρώσει το διαβατήριο του Γκιουλέν αλλά εκείνος παραμένει στις ΗΠΑ με «πράσινη» κάρτα ως νόμιμος κάτοικος. Ακόμα, συμπλήρωσε όλο νόημα, ότι η Τουρκία έχει απαντήσει θετικά σε περισσότερα από δέκα αιτήματα έκδοσης που έχουν υποβάλει οι ΗΠΑ και έτσι προσδοκά αντίστοιχη ανταπόκριση από τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε ότι ο Φετ. Γκιουλέν, μέχρι πριν από λίγους μήνες ένας από τους βασικότερους συμμάχους του Ερντογάν θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από τις αποκαλύψεις, που «ξέσπασαν» τον περασμένο Δεκέμβρη, στοχοποιώντας το σημερινό πρωθυπουργό στο πλαίσιο μιας ενδοαστικής αντιπαράθεσης που αντανακλά και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην κρίσιμη περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν φέρεται να χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους απέναντι στην «κριτική» που άσκησε σε χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης ο πρόεδρος της Γερμανίας, ο οποίος πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στη χώρα. Μετά από την ανησυχία που εξέφρασε ο Χοακίμ Γκάουκ για τις απαγορεύσεις πρόσβασης σε δίκτυα «κοινωνικής δικτύωσης», ο Ερντογάν δήλωσε: «Δεν θα ανεχθούμε ποτέ μια επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας», αποδίδοντας στον Γκάουκ «ανάρμοστες» δηλώσεις.

  • Στο μεταξύ, ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φέρεται έτοιμος να καταθέσει αίτημα για να αποφυλακιστεί από το νησί Ιμραλί και να συνεχίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ' οίκον περιορισμό.
ΙΡΑΚ
Βουλευτικές εκλογές με μπαράζ επιθέσεων...

BAΓΔΑΤΗ.--

Με αίμα βάφτηκαν δεκάδες αστικά κέντρα στο Ιράκ παραμονή των σημερινών βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται στο Ιράκ για την ανάδειξη του νέου 328μελούς κοινοβουλίου, καθώς από το βράδυ της Δευτέρας ως χτες πάνω από 30 άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 92 τραυματίστηκαν σε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας.

Η ρευστή και επισφαλής κατάσταση που επικρατεί κυρίως στη Βαγδάτη, σε αστικές περιοχές της δυτικής επαρχίας Ανμπάρ (όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του στρατού και Σουνιτικών πολιτοφυλακών κατά ισλαμιστών εξτρεμιστών της οργάνωσης «ISIL» που έχουν μεταβεί εκεί από τη Συρία), στη Ντιάλα και στην πετρελαιοφόρα Μοσούλη στο Βόρειο Ιράκ αναμένεται να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος. Εκατομμύρια Ιρακινοί ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες, για τέταρτη φορά από το 2003, οπότε ανατράπηκε η τότε κυβέρνηση του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσείν, στη διάρκεια δυτικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης με επικεφαλής τις ΗΠΑ, και για πρώτη φορά από την αποχώρηση των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων το 2011.

Στις εκλογές διεκδικούν την ψήφο των Ιρακινών πολιτών 9.032 υποψήφιοι από 227 κόμματα και πολιτικούς σχηματισμούς, μεταξύ των οποίων το σιιτικό «Συμμαχία για Κράτος Νόμου» του απερχόμενου πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, που έχει εντείνει την πόλωση μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών του Ιράκ, και το «Αχράμ» του Σιίτη ισλαμιστή Μουκντάρ Σαντρ. Στο Κουρδιστάν του Βόρειου Ιράκ τρεις θεωρούνται οι πιο ισχυροί πολιτικοί σχηματισμοί: Η «Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν» (PUK) του Ιρακινού (Σουνίτη) προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί, το «Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν» του Μασούντ Μπαρζανί και το νεοϊδρυθέν σοσιαλδημοκρατικής απόχρωσης «Γκοράν» («Αλλαγή») που αναμένεται πως θα επωφεληθεί σημαντικά από την πτώση δημοτικότητας του PUK.

ΗΠΑ
Επίσκεψη Μέρκελ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ ξεκινά αύριο Πρωτομαγιά η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, έχοντας ήδη από τώρα στις πρώτες θέσεις της ατζέντας συνομιλιών της με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, Κριστίν Λαγκάρντ, την κλιμακούμενη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, με αφορμή το μπαράζ εξελίξεων στην Ουκρανία, αλλά και την εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης στην ΕΕ.

ΛΙΒΥΗ
Επίθεση ενόπλων στη Βουλή

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Συγκεχυμένη κατάσταση επικρατούσε έως χτες βράδυ στο Κοινοβούλιο της Λιβύης, στην πρωτεύουσα Τρίπολη, καθώς λίγη ώρα μετά την έναρξη της απογευματινής διαδικασίας για την εκλογή νέου πρωθυπουργού, εισέβαλαν στην κοινοβουλευτική αίθουσα ένοπλοι ρίχνοντας σποραδικά πυρά προκαλώντας τον τραυματισμό αρκετών ατόμων.

Οι βουλευτές ετοιμάζονταν για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού, του Αχμεντ Μίτιγκ, ενός επιχειρηματία από τη Μιζουράτα ή του πανεπιστημιακού καθηγητή Ομαρ αλ Χάσι από τη Βεγγάζη. Στον πρώτο γύρο, οι δυο τους έλαβαν 67 και 34 ψήφους αντίστοιχα σε σύνολο 152 βουλευτών που ήταν παρόντες. Το περιστατικό μάλλον είναι έκφραση της ενδοαστικής διαπάλης που κυριαρχεί μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη με διακύβευμα βέβαια τον τεράστιο πλούτο της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ