Τετάρτη 30 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση επιθέσεων και πιέσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μπαράζ επιθέσεων, με θύματα κυρίως αμάχους (ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά), σημειώθηκε χτες σε Δαμασκό και Χομς (Κεντρική Συρία), προκαλώντας το θάνατο σε περίπου 60 ανθρώπους και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων άλλων.

Στη Δαμασκό, η πιο αιματηρή επίθεση αναφέρθηκε στο Τεχνικό Ινστιτούτο Μπαντρ αλ-Ντιν αλ-Χουσέιν, που χτυπήθηκε από τέσσερις όλμους ισλαμιστών εξτρεμιστών στο κέντρο της Δαμασκού, με αποτέλεσμα το θάνατο 14 ατόμων και τον τραυματισμό 50.

Το ίδιο 24ωρο άλλα 45 άτομα, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν από δύο εκρήξεις παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε πολυσύχναστη διασταύρωση στην πόλη Χομς της Κεντρικής Συρίας.

Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), ο οποίος επιβλέπει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ξαναμπήκε στο «παιχνίδι» όξυνσης των πιέσεων σε βάρος της συριακής κυβέρνησης του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, με «Δούρειο Ιππο» τις «καταγγελίες» ισλαμιστών περί «επίθεσης» με αέριο χλωρίου σε βάρος κατοίκων κωμόπολης της κεντρικής συριακής επαρχίας Χάμα. Εκπρόσωπος του ΟΑΧΟ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει «αποστολή επαλήθευσης των γεγονότων» για να εξετάσει τις «κατηγορίες».

Ας σημειωθεί πάντως, ότι δύο βδομάδες πριν τις καταγγελίες για επιθέσεις με αέριο χλωρίου από τη συριακή πολεμική αεροπορία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε προειδοποιήσει για νέα προβοκάτσια ισλαμιστών εξτρεμιστών με τη χρήση χημικών τοξικών αερίων, ενώ μερικές βδομάδες νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου, με τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών για το στήσιμο προβοκάτσιας σε βάρος της Συρίας ώστε να εξαπολυθεί κατά της Δαμασκού δυτική ιμπεριαλιστική επέμβαση...

Στο πλαίσιο προσπαθειών αύξησης της πίεσης σε βάρος των εμπόλεμων πλευρών στη Συρία, 30 διακεκριμένοι νομικοί διεθνούς κύρους απέστειλαν χτες ανοικτή επιστολή στο ΓΓ του ΟΗΕ, ζητώντας «να επιβάλει» τη διέλευση αυτοκινητοπομπών ανθρωπιστικής βοήθειας από την Τουρκία και την Ιορδανία, ώστε να προσφερθεί «γρηγορότερα βοήθεια» στους Σύρους αμάχους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Σ.Α. αναμένεται να εξετάσει σήμερα την έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, που αναφέρει ότι η απόφαση 2139 για την απρόσκοπτη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας δεν εφαρμόζεται ούτε από τη συριακή κυβέρνηση, ούτε από την αντιπολίτευση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ