ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διευρύνονται οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην Ανατολή

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρωμένος έξω από τα κυβερνητικά κτίρια στο Ντόνετσκ
Χιλιάδες κόσμου συγκεντρωμένος έξω από τα κυβερνητικά κτίρια στο Ντόνετσκ
ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--

Διευρύνονται οι αντιδράσεις των ρωσόφωνων στην Ανατολική Ουκρανία ενάντια στην κυβέρνηση εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων του Κιέβου, με καταλήψεις και νέων κτιρίων σε πολλές πόλεις. Χτες το πρωί, το αρχηγείο της αστυνομίας του Λουγκάνσκ καταλήφθηκε μετά από επίθεση 1.000 περίπου διαδηλωτών, κάποιοι από τους οποίους κρατούσαν ρόπαλα και ορισμένα όπλα. Επίσης, καταλήψεις έγιναν και στο κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης της Λουγκάνσκ, το γραφείο της εισαγγελίας και τον τοπικό σταθμό της τηλεόρασης.

Ο αυτοανακυρηχθείς πρόεδρος της αντιδραστικής νέας εξουσίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, πάντως αναγκάστηκε να προχωρήσει στην αποπομπή των διοικητών της αστυνομίας των πόλεων Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ για «αδράνεια» και «προδοσία» των δυνάμεων ασφαλείας στα ανατολικά, που είναι φανερό ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν από την κυβέρνηση του Κιέβου και στην πλειοψηφία τους έχουν ενωθεί με τους ρωσόφωνους, που διεκδικούν διευρυμένη αυτονομία στις περιοχές τους, ομοσπονδιοποίηση της χώρας. Πάντως η κυβέρνηση του Κιέβου, βλέποντας τα «ζόρια», εμφανίζεται να είναι έτοιμη να δεχτεί μαζί με τις προεδρικές εκλογές που ετοιμάζει για τις 25 Μάη και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, όπως ζητάνε οι ρωσόφωνοι, που ωστόσο δηλώνουν ότι θα διοργανώσουν νωρίτερα, δηλαδή στις 11 Μάη.

Κρατούνται οι «παρατηρητές» του ΟΑΣΕ

Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, λεγόμενος δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ, που ελέγχεται από τους ρωσόφωνους, δήλωσε χτες ότι θα συζητήσει με τη Δύση την απελευθέρωση των κρατούμενων στρατιωτικών, που εμφανίστηκαν ως «παρατηρητές του ΟΑΣΕ, μόνον εάν η ΕΕ άρει τις κυρώσεις εναντίον Ουκρανών ρωσόφωνων που ηγούνται των διαδηλώσεων». Σήμερα κρατούνται 6 Ευρωπαίοι και 5 Ουκρανοί στρατιωτικοί σε κτίριο της πόλης.

Επίσης, ο δήμαρχος του Χάρκοβο, Γκενάντι Κερνές, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ισραήλ, σε «σταθερή» κατάσταση, ύστερα από το σοβαρό τραυματισμό του τη Δευτέρα από αγνώστους. Ο Κέρνες είναι εβραϊκής καταγωγής και πολιτικός που ήταν με το Κόμμα Περιφερειών του ανατραπέντα προέδρου Β.Γιανουκόβιτς, στη συνέχεια με τη νέα εξουσία και μετά με τους διαδηλωτές που διεκδικούν ομοσπονδιοποίηση.

Κυρώσεις ανακοίνωσε η ΕΕ

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ ανακοίνωσε και επίσημα τον κατάλογο των 15 Ρώσων αξιωματούχων που υπόκεινται σε κυρώσεις, που αναφέρονται σε «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς σε ταξίδια. Σε αυτό περιλαμβάνεται ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ, και ο αρχηγός των στρατιωτικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, Ιγκορ Σεργκούν. Πάντως φαίνεται ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις.

Επίσης, περιλαμβάνονται δύο αντιπρόεδροι της Δούμα, ο Σεργκέι Νεβέροφ και η Λουντμίλα Σβετσόβα, ο Ντμίτρι Κόζακ, «υπεύθυνος της εποπτείας της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία», ο Ολεγκ Σαβέλιεφ, «υπουργός Κριμαϊκών Υποθέσεων», και ο Σεργκέι Μενιάιλο, «προσωρινός κυβερνήτης της Σεβαστούπολης». Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ο κατάλογος, που πλέον περιλαμβάνει 48 ονόματα, μπορεί να συνεχίσει να επεκτείνεται τις προσεχείς εβδομάδες, εάν η κρίση κλιμακωθεί.

Πάντως, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αυτές οι κυρώσεις δεν οδηγούν πουθενά και δεν επηρεάζουν την οικονομία, ωστόσο ο κολοσσός της Ενέργειας, «Γκαζπρόμ», εξέφρασε ανησυχία ότι μπορεί να επηρεαστεί η κερδοφορία αν συνεχιστούν οι κυρώσεις, ωστόσο, αν δε βρεθεί λύση με το χρέος της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο και η ΕΕ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το ...κλείσιμο της στρόφιγγας. Για κυρώσεις που επηρεάζουν το διαστημικό πρόγραμμα, υπογραμμίστηκε ότι θα θιγούν και οι ΗΠΑ, αφού στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό συμμετέχουν και Αμερικανοί αστροναύτες.

Στο «χορό» των κυρώσεων μπήκε χτες και η Ιαπωνία, που θα επιβάλει την απαγόρευση της έκδοσης θεώρησης εισόδου (βίζα) για 23 Ρώσους πολίτες. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, απαντώντας, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό το αδέξιο βήμα ελήφθη σαφώς υπό εξωτερική πίεση και αντιβαίνει στις δηλώσεις του Τόκιο για τη σημασία που έχει η ανάπτυξη (...) των σχέσεων με τη Ρωσία. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε: Είναι αντιπαραγωγικό να μας μιλούν με τη γλώσσα των κυρώσεων».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που αναφέρει δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Κίεφ Ποστ», η κυβέρνηση του Κιέβου εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη διακοπή της τροφοδοσίας με νερό την Κριμαία, που ενσωματώθηκε στη Ρωσία.

Δυσφορία για τις αγκαλιές Σρέντερ - Πούτιν

Αποστάσεις από το σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, πήρε η γερμανική κυβέρνηση αλλά και κύκλοι της ΕΕ, ύστερα από τη δημοσίευση στο γερμανικό Τύπο φωτογραφιών που τον δείχνουν σε θερμό εναγκαλισμό με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Αγία Πετρούπολη το απόγευμα της Δευτέρας.

«Δεν εκπροσωπεί τη γερμανική κυβέρνηση», δήλωσε ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος. Βέβαια, ο Σέντερ, καγκελάριος από το 1998 έως το 2005, είναι στέλεχος της «Γκαζπρόμ» και ταυτόχρονα εκφράζει ένα σημαντικό τμήμα του γερμανικού κεφαλαίου που δε θέλει ρήξη με τη Ρωσία.

Επικοινωνία Υπουργών Αμυνας Ρωσίας - ΗΠΑ

Νέα επικοινωνία είχαν οι υπουργοί άμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, υπογράμμισε ότι υπήρξε μια άνευ προηγουμένου αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας καθ' όλη την κρίση στην Ουκρανία και προέτρεψε τον υπουργό Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσακ Χάγκελ, να βοηθήσει ώστε «να πέσουν οι τόνοι». Η Ρωσία δήλωσε ότι είναι ανοικτή σε επαφές με όλες τις πλευρές, ώστε να επιδιωχθεί η μείωση της έντασης. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας ανέφερε, επίσης, ότι οι ρωσικές δυνάμεις που διεξήγαγαν έκτακτες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα την περασμένη εβδομάδα - μια κίνηση που επικρίθηκε από τις δυτικές χώρες - έχουν επιστρέψει στις μόνιμες θέσεις τους, χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Περιοδεία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών

ΑΒΑΝΑ.--

Περιοδεία στη Λατινική Αμερική πραγματοποιεί από χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Πρώτος σταθμός ήταν η Κούβα όπου συναντήθηκε στην Αβάνα με τον ομόλογό του Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια. Στη συνάντηση, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε ως μη αποδεκτό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διατηρούν τον πολύμορφο αποκλεισμό της Κούβας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για κάτι «που βρίσκεται σε αντίθεση με τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών - μελών του ΟΗΕ». Οπως αναφέρουν τοπικά μέσα, η συνάντηση οδήγησε σε ανανέωση των συμφωνιών που έχουν συνάψει οι δύο χώρες στους τομείς των μεταφορών, των υποδομών, της φαρμακοβιομηχανίας και της Ενέργειας που ισχύουν ως το 2020. Επίσης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ επαίνεσε την Κούβα για το νέο νόμο για τις ξένες επενδύσεις και εκδήλωσε το ενδιαφέρον της χώρας του να συμμετάσχει στην Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης στο λιμάνι του Μαριέλ, όπου αναμένεται να επενδύσουν μονοπωλιακοί όμιλοι από διάφορες χώρες, πρωτίστως τη Βραζιλία αλλά και την Κίνα που επίσης πραγματοποιεί μεγάλο άνοιγμα στη συγκεκριμένη ήπειρο.

Και οι δύο ΥΠΕΞ, με δηλώσεις τους καταδίκασαν τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ κατά της Ρωσίας για την υπόθεση της Ουκρανίας και ο Λαβρόφ ευχαρίστησε τον ΥΠΕΞ της Κούβας που κατανοεί τη στάση της χώρας στη σύγκρουση. Ο τελευταίος τόνισε ότι η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας αποτελεί μια σημαντική απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επόμενοι σταθμοί του Ρώσου αξιωματούχου θα είναι η Νικαράγουα και το Περού, επισκέψεις που έχουν ως διακηρυγμένο στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τα αποτελέσματα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης

ΜΠΑΝΓΚΙ.--

Συνεχίστηκε και χτες η μαζική έξοδος εκατοντάδων μουσουλμάνων από την πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, συνοδεία Κογκολέζων στρατιωτών της «Αφρικανικής Ενωσης», με τελικό προορισμό πρόχειρους καταυλισμούς προσφύγων στο γειτονικό Τσαντ. Η εξέλιξη αποδεικνύει στην πράξη πως οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (αρχικά των Γάλλων, Αφρικανών και η προετοιμαζόμενη της ΕΕ) αυξάνουν το κλίμα διχασμού, πόλωσης και του «διαίρει και βασίλευε».

Κατά τον ίδιο τρόπο συνεχίζεται σε βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, κοντά στη μεθόριο με το Καμερούν και το Τσαντ, η ένοπλη δράση ισλαμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ» που επιχειρούν να ανακαταλάβουν τον έλεγχο σε περιοχές με λιγοστή παρουσία του «στρατού» της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και των ξένων ένοπλων αποστολών.

Εκπρόσωπος της Κάθριν Αστον (επικεφαλής της ΕΕ για Εξωτερική Πολιτική) εξέφρασε «απογοήτευση» για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά μουσουλμάνων από πολιτοφυλακές Χριστιανών στην κεντροαφρικανική χώρα, κάνοντας υποκριτικά έκκληση για σταμάτημα της βίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ