ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 2014
Σελ. /24
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Φασιστοειδή έκαψαν προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ

Τον εμπρησμό προεκλογικού περίπτερου του ΚΚΕ στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής στην Ηλιούπολη από φασίστες και ανθρώπους της νύχτας, καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Ηλιούπολης, μετά τη μαζική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία της πόλης την περασμένη Κυριακή. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά περιστατικό, μετά τα χτυπήματα στην εργατογειτονιά της Αγίας Μαρίνας.

Στην ανακοίνωση της η ΚΟ Ηλιούπολης σημειώνει: «Στόχος τους δεν είναι τόσο οι κομμουνιστές, όσο να τρομοκρατήσουν κάθε εργάτη, κάθε φτωχό αυτοαπασχολούμενο, κάθε νέο, που θέλει να σηκώσει κεφάλι, που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του, όποιον εναντιωθεί στους φίλους τους, τους εφοπλιστές και βιομηχάνους. Τους δημιουργεί ρίγος και ανατριχίλα η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπως και στα αφεντικά τους, που τους έχουν για τη "βρώμικη" δουλειά. Τους δηλώνουμε καθαρά και πάλι, ότι ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν τρομοκρατούνται με τέτοιες ενέργειες. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι φασίστες και οι άνθρωποι της νύχτας είναι παιδιά του συστήματος και ξέρουμε πώς να τους αντιμετωπίζουμε. Βγαίνουν συνήθως τη νύχτα, γιατί στο φως της μέρας θα πάρουν αγωνιστική απάντηση, όχι μόνο από τους κομμουνιστές αλλά και από κάθε τίμιο και λαϊκό άνθρωπο.

Πριν από λίγες μέρες ήταν η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, μέρα που υψώθηκε η κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ, μέσα στη φωλιά των παιδιών του Χίτλερ. Σαν απόγονοί τους να είναι σίγουροι ότι ούτε η νύχτα, που τους φυλάει, δε θα τους προστατέψει. Θα τους χλευάσει ο λαός και θα είναι ντάλα μεσημέρι.

Χθες χτυπούσαν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, σήμερα σηκώνουν τα βρώμικα χέρια τους ενάντια στους κομμουνιστές.

Καλούμε το λαό της Ηλιούπολης να τους απομονώσει! Αυτούς και όσους τους στηρίζουν ή συνεργάζονται μαζί τους. Να μην μπορούν να σταθούν σε καμία γειτονιά, σε κανένα χώρο δουλειάς, σε κανένα σχολείο. Η αντιμετώπιση του φασισμού είναι υπόθεση του λαού. Να αποκαλύψουμε το βρώμικο ρόλο που παίζουν, είναι τα τσιράκια των καπιταλιστών, των εφοπλιστών, το μακρύ χέρι του συστήματος. Στόχο έχουν το εργατικό λαϊκό κίνημα!

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, το λαό της Ηλιούπολης - όπως έκανε και στο παρελθόν ενάντια στους ταγματασφαλίτες προγόνους τους - να δώσει αποστομωτική απάντηση σε τέτοιου είδους φασιστικές ενέργειες. Να τους βάλει εκεί που τους πρέπει: Στα άχρηστα, μαζί με το σύστημα που υπηρετούν.

Στις εκλογικές μάχες του Μάη ψηφίζουμε ΚΚΕ παντού! Αυτή είναι η μόνη αποστομωτική απάντηση στο σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά τη φτώχεια, την ανεργία, την ανασφάλεια. Η απάντηση στο σάπιο αστικό πολιτικό στερέωμα και τα παιδιά του, τους φασίστες».

  • Η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τους «γνωστούς-αγνώστους» που επιδίδονται τις τελευταίες μέρες σε καταστροφές του προεκλογικού πολιτικού υλικού του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χίου και Βορείου Αιγαίου, όπως και σε βανδαλισμούς του εκλογικού περιπτέρου της ΚΟ Χίου του ΚΚΕ.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Ανοιχτός στον ΣΥΡΙΖΑ

Ανοιχτός για μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, βάζοντας ως «κόκκινη γραμμή» μόνο τα λεγόμενα εθνικά θέματα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 απέκλεισε συνεργασία του με κάποιο από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ή τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, κληθείς να σχολιάσει τη στάση βουλευτών του στο ζήτημα της άρσης ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής (δεν υπερψήφισαν), ο Καμμένος τους υπερασπίστηκε λέγοντας ότι υπερψηφίστηκαν οι άρσεις ασυλίας για εκείνους που υπάρχουν στοιχεία, ενώ δεν υπερψηφίστηκαν περιπτώσεις που επιχειρείται - όπως ισχυρίστηκε - να μπουν όλοι στον ίδιο κουβά, ενώ δεν υπάρχουν - όπως είπε - τα αντίστοιχα στοιχεία.

Παρέπεμψε και σε όσα συμβαίνουν στην αστική δικαιοσύνη, κάνοντας μνεία στην απόφαση του Αρείου Πάγου (περί ανακήρυξης συνδυασμών), λέγοντας ότι την ώρα που η δικαιοσύνη λέει ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, ο Αρειος Πάγος δίνει «πράσινο φως» για να συμμετέχει στις εκλογές. «Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά», συνέχισε και εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη ότι «η δημοκρατία πρέπει να είναι πολύ πιο δημοκρατική απέναντι στο φασισμό»!

Την ίδια στιγμή, ο Καμμένος κατηγορούσε τη ΝΔ ότι «έχει συρρικνωθεί, γιατί δεν είναι ΝΔ. Τα στελέχη τα οποία έχει στην πρώτη γραμμή ο κ. Σαμαράς δε θα μπορούσαν να περάσουν την πόρτα ούτε του Καραμανλή, ούτε του Μητσοτάκη. Μιλάμε για τον πρώην αρχηγό της ΕΠΕΝ, για ανθρώπους που διαφήμιζαν βιβλία σε σχέση με την αμφισβήτηση του ολοκαυτώματος. Μιλάμε για ακροδεξιά στοιχεία τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ιδεολογία της ΝΔ»...

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Θέλει να ξεπλύνει το παλιό και σάπιο

Στη κατεύθυνση αναπαλαίωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού κινείται σταθερά το Ποτάμι, όπως επιβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε χαρακτηριστικά ότι στόχος του μορφώματος είναι «να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε την χώρα», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι χρειάζεται ανανέωση στο αστικό πολιτικό προσωπικό.

«Ο κόσμος πρέπει να βάλει μια σφήνα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα» σημείωσε, βάζοντας ταυτόχρονα στόχο το Ποτάμι να αναδειχθεί τρίτη δύναμη στις ευρωεκλογές, προκειμένου να παζαρέψει από καλύτερες θέσεις το πόστο του στις μετέπειτα διεργασίες.

Τέλος, ζητώντας για άλλη μια φορά συνεργασίες των αστικών κομμάτων, προκειμένου να εγκλωβίσουν λαϊκά στρώματα στην πολιτική του ευρωμονόδρομου και με κυβερνήσεις ευρείας πλειοψηφίας να συνεχιστεί η ίδια φιλομονοπωλιακή πολιτική, υποστήριξε ότι «το DNA του Ποταμιού έχει μέσα του τη συνεργασία». Πρόσθεσε πως «δε θα αλλάξει τίποτα αν οι πολιτικές δυνάμεις δεν πειστούν ότι πρέπει να συνεργαστούν»...

ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΠΟΝΤΕΣ
Θέλει οχτώ χρόνια...

Aλλη μία θητεία θέλει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, για να ολοκληρώσει το... έργο του. «Οκτώ χρόνια είναι αρκετά για να ολοκληρώσει ένας δήμαρχος το έργο του», είπε χαρακτηριστικά σε χτεσινή του συνέντευξη. Θέλει, λοιπόν, άλλα τέσσερα χρόνια ο Γ. Καμίνης για: Να προχωρήσει η οικονομική εξυγίανση, δηλαδή οι απολύσεις, οι καταργήσεις νομικών προσώπων, οι περικοπές στην κοινωνική πολιτική που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα. Να έρθουν ευρωπαϊκοί πόροι, οι οποίοι ωστόσο δίνονται κάτω από προϋποθέσεις που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Να συνεχιστεί το κοινωνικό έργο, δηλαδή η διαχείριση της ακραίας φτώχειας, σε συνεργασία με ΜΚΟ, Εκκλησία και ιδιώτες, που λυμαίνονται εθνικά και κοινοτικά κονδύλια. «Ο δήμος κάνει όσα έπρεπε να συμβούν και στη χώρα, δηλαδή οικονομική εξυγίανση, ευρωπαϊκοί πόροι, ανάπτυξη και κοινωνικό έργο», είπε συγκεκριμένα ο Γ. Καμίνης. Και έτσι θα συνεχίσει...

Συμπράξεις...

Τις «συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου» τομέα προκρίνουν ο ένας μετά τον άλλο οι υποψήφιοι της Αθήνας για να... αντιμετωπίσουν, λέει, τα προβλήματα της καθημερινότητας. Λογικό από την πλευρά τους, αφού κατανοούν και αποδέχονται τις δραστικές περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους και στηρίζουν αναφανδόν την πολιτική της ΕΕ, η οποία προωθεί ακριβώς τη μεγαλύτερη συνύφανση των δήμων και των ιδιωτών. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο υποψήφιος της ΝΔ για τη δημαρχία Αθήνας, Α. Σπηλιωτόπουλος, κατά την κεντρική ομιλία του συνδυασμού του στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, είπε: «Ηδη έχω κινηθεί για να υπάρξει κύμα συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, με κίνητρα για ένα νέο κύμα χορηγιών για να αντιμετωπίσουμε ζητήματα καθημερινότητας. Να αξιοποιούνται σωστά τα κονδύλια με διαφάνεια παντού αλλά και να φτιάξουμε νέες πηγές χρηματοδότησης». Ετοιμα, λοιπόν, τα σχέδια κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών εις βάρος βεβαίως των φτωχών λαϊκών στρωμάτων...


Σοβαρές καταγγελίες για μη εγγραφή ετεροδημοτών

Σοβαρές καταγγελίες έχουν γίνει από εκατοντάδες ψηφοφόρους, κυρίως από Αθήνα, Ελευσίνα και Γρεβενά, σχετικά με τις αιτήσεις μεταδημότευσης που έχουν κάνει. Παρά το γεγονός πως εμπρόθεσμα και με όλα τα δικαιολογητικά, κατέθεσαν τις αιτήσεις τους για να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, εξακολουθούν να εμφανίζονται ως εγγεγραμμένοι στους καταλόγους όπου ανήκαν πιο πριν.

Για το θέμα είχε παρέμβει από την περασμένη κιόλας βδομάδα η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, ζητώντας να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα που θα ταλαιπωρήσει τους ψηφοφόρους. Και φυσικά γι' αυτό δεν ευθύνονται οι πολίτες αλλά η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί του κράτους, κάτι που αποδεικνύεται και από επιστολές που στάλθηκαν στους ψηφοφόρους. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «λόγω τεχνικού προβλήματος δεν κατέστη, δυστυχώς, δυνατή η εγγραφή σας στους εκλογικούς καταλόγους». Ετσι, τους αναγκάζει, συνειδητά ή όχι, είτε να απέχουν από τις εκλογές καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν τόσα χρήματα προκειμένου να ταξιδέψουν, είτε να βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.

Μόνο η διαδικασία του αυτόφωρου, λόγω εκλογών

Κλειστά θα παραμείνουν τα δικαστήρια της χώρας από σήμερα Τετάρτη 14 Μαΐου ως την Παρασκευή 30 Μαΐου, λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Και ο Αρειος Πάγος αναστέλλει το διάστημα 14-28 Μαΐου τις εργασίες του. Ανοικτά θα είναι τις μέρες της ψηφοφορίας τα κατά τόπους Πρωτοδικεία αποκλειστικά για την παραλαβή των σάκων με τα ψηφοδέλτια, ενώ στη διάρκεια της εκλογικής περιόδου θα εφαρμόζεται μόνον η αυτόφωρη διαδικασία.

Σύλληψη υποψήφιου δημάρχου

Τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Γιάννη Κούτρα, συνέλαβε χτες το μεσημέρι η αστυνομία, διότι αντέδρασε σε έλεγχο που πραγματοποιούσαν αστυνομικοί σε μετανάστες επαίτες. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για εξύβριση και απείθεια και με εντολή της εισαγγελίας πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αφέθηκε ελεύθερος και θα οριστεί δικάσιμος. Με ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημειώνει ότι ο Γ. Κούτρας, «σταμάτησε όταν είδε αστυνομικούς να ελέγχουν με εξευτελιστικό τρόπο μετανάστες επαίτες και ζήτησε να μάθει το λόγο για τον οποίο γινόταν αυτό. Αυτοί του απάντησαν "δημοκρατικότατα" ότι αν δε φύγει θα τον συλλάβουν για εξύβριση και απείθεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ