ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Επίσκεψη του Ρώσου αντιπροέδρου

Χρειάζεται να ενισχυθούν οι διμερείς επενδύσεις τονίστηκε σε συνάντηση με τον Κινέζο αντιπρόεδρο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στο Πεκίνο βρέθηκε ο Ρώσος αντιπρόεδρος Ιγκόρ Σουβάλοφ, στο πλαίσιο των ετοιμασιών της επίσκεψης που θα κάνει στην Κίνα και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στα τέλη του μήνα.

Ο Σουβάλοφ συναντήθηκε με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Ζανγκ Γκαολί, ο οποίος σημείωσε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στις διμερείς επενδύσεις, αναφέροντας μάλιστα ότι η Κίνα αποτελεί σήμερα την τέταρτη μεγαλύτερη πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων στη Ρωσία. Επιπλέον, κάλεσε τη ρωσική πλευρά να «ενθαρρύνει» Κινέζους επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στις «ειδικές οικονομικές ζώνες», στην Απω Ανατολή της Ρωσίας. Χρειάζεται να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε «αναξιοποίητες ζώνες», μετοχές, έκδοση ομολόγων, συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Από τη μεριά του, ο Σουβάλοφ - σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - είπε ότι η επικείμενη επίσκεψη Πούτιν είναι σημαντική για τη διατήρηση των διμερών σχέσεων σε «υψηλό επίπεδο».

Ο Πούτιν θα επισκεφτεί την Κίνα με αφορμή την 4η Σύνοδο της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA) που θα γίνει στη Σαγκάη στις 20 και 21 Μάη.

ΝΙΓΗΡΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ
Εφθασαν οι ξένοι «ειδικοί»

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Στο νιγηριανό έδαφος βρίσκεται πλέον από χτες νέο κλιμάκιο τουλάχιστον 20 Αμερικανών ειδικών στρατιωτικών αξιωματούχων από τη διοίκηση του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM), πρακτόρων και διαπραγματευτών του FBI, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να αξιοποιήσουν τη διεθνή κατακραυγή για την αρπαγή των 270 και πλέον μαθητριών Λυκείου από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές της «Μπόκο Χαράμ» και να έχουν μεγαλύτερο λόγο και ρόλο στην πολυπληθέστερη χώρα που είναι ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη οικονομία της υποσαχάριας Αφρικής.

Η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τις Αφρικανικές Υποθέσεις, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές αρχές μελετούν αίτημα των νιγηριανών αρχών για την προσωρινή παραχώρηση αμερικανικού κατασκοπικού αεροπλάνου παρακολούθησης, συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, με στόχο τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των εκατοντάδων μαθητριών που κρατούνται όμηροι.

Παράλληλα έφθασε στη νιγηριανή πρωτεύουσα, Αμπούτζα, και κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από τη Βρετανία. Η βρετανική ομάδα περιλαμβάνει διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες του υπουργείου Αμυνας, η οποία δεν θα ασχοληθεί μόνο με την πρόσφατη μαζική απαγωγή των εκατοντάδων μαθητριών, αλλά και με την αναζήτηση «μακροπρόθεσμων αντιτρομοκρατικών λύσεων» ώστε να εμποδιστούν τέτοιες επιθέσεις στο μέλλον και για να ηττηθεί η «Μπόκο Χαράμ».

Επιπλέον, Κίνα και Γαλλία έχουν επίσης προτείνει τη βοήθειά τους, κυρίως μέσω των πληροφοριών που συλλέγουν από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τους δορυφόρους. Επιπροσθέτως το Παρίσι έχει θέσει σε «ετοιμότητα» περίπου 3.000 στρατιώτες σε γειτονικές με τη Νιγηρία χώρες, επικαλούμενη ως πρόσχημα την αντιμετώπιση των ισλαμιστών της «Μπόκο Χαράμ»...

Τέλος, χτες στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Νιγηριανό πρόεδρο Γκουντλάκ Τζόναθαν, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για τις απαγωγές των μαθητριών, ενώ ο Τζόναθαν αποδέχτηκε την πρόταση του Μπαν να στείλει ανώτατο αξιωματούχο του ΟΗΕ στη Νιγηρία για να συζητήσει με την κυβέρνηση τρόπους βελτίωσης της αντιμετώπισης των προκλήσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Η οργάνωση «Μπόκο Χαράμ», που σημαίνει «Η δυτική εκπαίδευση είναι απαγορευμένη», δρα στη Νιγηρία εδώ και περίπου μία δεκαετία, αιματοκυλώντας το λαό και χειραγωγώντας τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, επιδιώκοντας τη μετατροπή της σε ισλαμικό χαλιφάτο, ενώ είναι φανερό ότι αποτελεί ένα πολύ καλό πρόσχημα για κάθε είδους παρέμβαση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν χτες το πρωί στο κέντρο της χιλιανής πρωτεύουσας Σαντιάγο, διεκδικώντας δωρεάν δημόσια ποιοτική Παιδεία και θυμίζοντας στην πρόεδρο Μισέλ Μπασελέτ τις προεκλογικές υποσχέσεις που είχε δώσει στις τελευταίες εκλογές, ότι θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την Παιδεία.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε χτες στο Καράκας, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης. Προχτές οι δυνάμεις Ασφαλείας διέλυσαν καταυλισμούς της αντιδραστικής αντιπολίτευσης σε διάφορα μεσοαστικά προάστια της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, όπου κατασχέθηκαν ποσότητες όπλων, ναρκωτικών και χρημάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει το οργανωμένο των προσπαθειών αποσταθεροποίησης που οργανώνει εδώ και μήνες.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Με ρίψη δακρυγόνων προσπάθησαν οι δυνάμεις καταστολής να εμποδίσουν διαδηλωτές να μπουν - σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ - σε κυβερνητικά κτίρια, στη διάρκεια χτεσινής τους διαδήλωσης στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης. Μετά την πρόσφατη αποπομπή της Γινγκλάγκ Σιναουάτρα από τη θέση της πρωθυπουργού, η αντιπολίτευση οξύνει τις αντιδράσεις της, ζητώντας την παραίτηση όλης της κυβέρνησης και επίσπευση των μεταρρυθμίσεων πριν τις προγραμματισμένες για 20 Ιούλη βουλευτικές εκλογές. Διαδηλώσεις ετοιμάζουν σήμερα και οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος με «τα κόκκινα πουκάμισα».

ΟΥΡΟΥΜΤΣΙ.-- Στη φυλάκιση πέντε ανθρώπων προχώρησαν χτες οι κινεζικές αρχές στην επαρχία Σινζιάνγκ, έδρα των αυτονομιστών Ουιγούρων, όπου τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν οι πολύνεκρες επιθέσεις τις οποίες η κυβέρνηση αποδίδει στους «τρομοκράτες» της περιοχής. Για τους συγκεκριμένους πέντε, το δικαστήριο πρότεινε ποινές από 7 μέχρι και 15 χρόνια με την κατηγορία της υποκίνησης σε «απόσχιση».

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Ξεκίνησε χτες στη Σλοβενία η επίσημη εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 8ης Ιούνη, στο οποίο θα αποφασιστεί αν θα γίνει αποδεκτός ή θα απορριφθεί νόμος που ρυθμίζει την πρόσβαση στα κρατικά αρχεία της περιόδου της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα ξεκίνησε το αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), που συγκέντρωσε 46.000 υπογραφές για τη διενέργειά του.

ΑΚΚΡΑ.-- Ελικόπτερο που μετέφερε υπαλλήλους σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου που δούλευαν για λογαριασμό της ρωσικής εταιρείας Lukoil συνετρίβη αργά το βράδυ της Πέμπτης ανοικτά των ακτών της Γκάνα, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων εκ των επιβαινόντων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν βιάζεται να αποφασίσει για το ενδεδειγμένο μέγεθος του ισολογισμού της, αλλά, εάν το μειώσει στα προ της κρίσης επίπεδα, αυτό θα συμβεί σε ένα διάστημα 5 έως 8 ετών, δήλωσε χτες η πρόεδρός της, Τζάνετ Γέλεν, στο πλαίσιο κατάθεσής της σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.

ΙΝΔΙΑ
Ολοκληρώνονται τη Δευτέρα οι εκλογές

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Τη Δευτέρα 12 Μάη αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Βουλής, οι οποίες ξεκίνησαν στις 7 Απρίλη. Οι ψηφοφόροι υπολογίζονταν σε 814 εκατομμύρια (αυξημένα κατά 100 εκατομμύρια από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές το 2009). Ολα δείχνουν ότι το κυβερνών εδώ και χρόνια κόμμα του Κογκρέσου θα υποστεί μεγάλη απώλεια δυνάμεων και πρώτο αναμένεται το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα με αρχηγό τον Ναρέντρα Μόντι.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μόντι εμφανίστηκε σίγουρος για την επικράτησή του, ενώ σχετικά με τις τεταμένες σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν, δήλωσε ότι «για να έχουμε μια λογική συζήτηση, πρώτα πρέπει να σταματήσουν οι εκρήξεις και οι πυροβολισμοί».

Το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται με ενδιαφέρον από όλες τις μερίδες της αστικής τάξης, που διατηρούν υψηλές προσδοκίες από την ανάδυση της ινδικής καπιταλιστικής οικονομίας σε υψηλότερες θέσεις διεθνώς. Η Ινδία ανήκει σήμερα στην ιμπεριαλιστική ένωση των BRICS μαζί με Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία και Νότια Αφρική και διεκδικεί με όλο και μεγαλύτερες αξιώσεις μερίδια της ασιατικής, αλλά και παγκόσμιας αγοράς για τα μονοπώλιά της.

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κορυφής

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Ξεκίνησαν χτες στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας οι άμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιίρ και τον επικεφαλής των ένοπλων αντικυβερνητικών δυνάμεων του πρώην αντιπροέδρου, Ρίεκ Μάτσαρ, με στόχο την εξεύρεση μίας βιώσιμης συμφωνίας εκεχειρίας που θα οδηγήσει στον τερματισμό των εμφύλιων συγκρούσεων που ξέσπασαν στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται με μεσολάβηση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Mουν και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και την επιβολή «προειδοποιητικών» κυρώσεων από το Λευκό Οίκο σε δύο στρατηγούς αμφοτέρων αντιμαχόμενων πλευρών. Απειλές για κυρώσεις έχουν εκτοξεύσει το τελευταίο διάστημα και χώρες της ΕΕ, που επίσης διεκδικούν μερίδιο στον πλούτο της περιοχής.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Νέα κυβέρνηση για τη συμμαχία του ANC

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ανετη νίκη, παρά τις μικρές ποσοστιαίες απώλειες, πέτυχε στις γενικές εκλογές της περασμένης Τετάρτης η τριμερής συμμαχία μεταξύ του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ (SACP) και του Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (COSATU).

Από την καταμέτρηση του 98% των εκλογικών αποτελεσμάτων, το ποσοστό της τριμερούς συμμαχίας ανέρχεται στο 62,2%, δηλαδή περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το 66% που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές του 2009. Ανεβασμένη κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες βγήκε από το εκλογικό αποτέλεσμα η αντιπολιτευόμενη «Δημοκρατική Συμμαχία» που φαίνεται πως εξασφαλίζει τουλάχιστον 22,2%. Τέλος, το νεοϊδρυθέν κόμμα «Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας», που ίδρυσε ο αμφιλεγόμενος πρώην επικεφαλής νεολαίας του ΑNC, Τζούλιους Μαλέμα, υποσχόμενος καλύτερη αστική διαχείριση, εξασφάλισε ποσοστό 6,25%.

Τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα στις 6.00 μ.μ. από τον πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στην Πρετόρια. Πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια μετά τον τερματισμό των φυλετικών διακρίσεων, οι κυβερνήσεις του ANC έχουν κάνει σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού, ωστόσο η καπιταλιστική εξουσία είναι δεδομένη και ενισχύεται, φέρνοντας νέα βάσανα στους εργαζόμενους, που τον πλούτο που παράγουν ιδιοποιείται μια χούφτα ισχυρών μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ