Δηλώσεις των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Πατρέων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το εκλογικό αποτέλεσμα
Σε δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Κώστας Πελετίδης, υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνει:
«Εκ μέρους της "Λαϊκής Συσπείρωσης", του ψηφοδελτίου που στηρίζεται από το ΚΚΕ, αγωνιστές, ριζοσπάστες που συναντηθήκαμε στους αγώνες για τα λαϊκά προβλήματα, ευχαριστούμε τον πατραϊκό λαό που ξεπερνώντας διλήμματα και προκαταλήψεις με την ψήφο του μας φέρνει στο 2ο γύρο. Με την ίδια μαχητικότητα τον καλούμε να συνεχίσει και τη 2ηΚυριακή, ώστε την επόμενη μέρα να είναι πιο ισχυρός ο λαός, να αποσπάσουμε βελτιώσεις, να ανοίξει ο δρόμος για μια καινούργια προοπτική.
Χωρίς να έχουμε αυταπάτες και χωρίς να δημιουργούμε αυταπάτες, πορευόμαστε γνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν για να βελτιωθεί η θέση της λαϊκής οικογένειας. Μπορούμε την επόμενη Κυριακή να στείλουμε ισχυρό μήνυμα σ' αυτούς που κάνουν τη ζωή των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των αγροτών, κόλαση. Ενισχύουμε, κάνουμε το ΚΚΕ όσο πιο ισχυρό γίνεται, καταδικάζουμε τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, που αποδέχονται την κυριαρχία του κεφαλαίου, αυτούς δηλαδή που δεν επιτρέπουν να πάρει ανάσα ο λαός στη ζωή του και στον τόπο κατοικίας του.
Στέλνουμε στα τσακίδια την κυβέρνηση. Δεν πρέπει να παγιδευτούμε σε εναλλαγές που θα ακινητοποιήσουν το λαϊκό κίνημα, θα προσφέρουν ανάσα στο σύστημα.
Η εκλογική μάχη θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή με ενίσχυση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές. Μόνο έτσι θα έχουμε θετικές εξελίξεις για το λαό».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, σε δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα, χαιρέτισε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και ενίσχυσαν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Δήμο Πάτρας και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και μεταξύ άλλων υπογράμμισε:
«Για μας, όπως είναι φυσικό, η εκλογική μάχη δεν τελειώνει εδώ. Πρέπει να ολοκληρωθεί, για ακόμη πιο θετικό αποτέλεσμα για το λαό μας την επόμενη Κυριακή με την αποφασιστική και ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Δήμο της Πάτρας αλλά και του ΚΚΕ στο ευρωψηφοδέλτιο.
Το πραγματικό δίλημμα στο οποίο καλείται να απαντήσει ο κάθε εργαζόμενος, άνεργος, επαγγελματίας, γενικά τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου είναι: Αν ο λαός πρέπει να παραμείνει υποταγμένος στην πολιτική της ΕΕ που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα και τις ανάγκες των μονοπωλίων. Αν πρέπει να μείνει υποταγμένος σε όλους όσοι συναινούν σε αυτήν την πολιτική, δηλαδή στα κόμματα της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αν πρέπει να παραμείνει και να έχει αυταπάτες ότι μπορεί να ικανοποιήσουν τις λαϊκές του ανάγκες τα κόμματα που αποδέχονται την ΕΕ, την εξωραΐζουν, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιπες αντιμνημονιακές δυνάμεις. Αν πρέπει να μείνει υποταγμένος στο αντιλαϊκό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει ο "Καλλικράτης", που μετατρέπει τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε μακρύ χέρι των κυβερνήσεων για να εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική. 'Η αν θα πρέπει να χειραφετηθεί από τον ευρωμονόδρομο, από όσους τον αποδέχονται. Χειραφέτηση εμείς λέμε από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, χειραφέτηση αλλά και ταυτόχρονα ισχυροποίηση του αντίπαλου δέους, που για μας το αντίπαλο δέος δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός, ο ταξικά προσανατολισμένος λαϊκός παράγοντας, η λαϊκή συμμαχία που πρέπει να οικοδομήσουμε».
Το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα, κυβερνητική σταθερότητα ή πολιτική ανωμαλία, συνεχίζει να επιστρατεύει ενόψει των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς.
Σε δήλωσή του αργά χτες βράδυ, προκειμένου να προσπεράσει αρνητικά για το κόμμα του αποτελέσματα (π.χ. στην Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθήνας) υποστήριξε ότι «κάθε κάλπη έχει τη δική της σημασία», ότι οι τοπικοδιοικητικές εκλογές έχουν «ξεχωριστή σημασία» και δεν πρόκειται να σταθεί «απέναντι» σε επιλογές που έκαναν οι ψηφοφόροι ενάντια σε υποψηφίους της ΝΔ.
Παραπέρα μίλησε για «θετικά και αδιαμφισβήτητα» αποτελέσματα του κόμματός του σε Περιφέρειες και Δήμους, και ότι την προσεχή Κυριακή η διαδικασία αυτή «ολοκληρώνεται» ζητώντας προφανώς ψήφο και στο δεύτερο γύρο.
Θύμισε ωστόσο ότι γίνονται και οι ευρωεκλογές, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει «τη σταθερότητα που της αξίζει», ότι «είναι στο χέρι των Ελλήνων με την ψήφο τους είτε να συμβάλουν ώστε να υπάρχει για τον ελληνικό λαό η βεβαιότητα ότι θα πάμε μπροστά με σταθερά βήματα είτε να αφήσουν τη χώρα να κυλήσει προς τα πίσω».
Εξάλλου, ασκώντας νωρίς χτες το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα στην Πύλο Μεσσηνίας, ο Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι «δημοκρατικά και ενωτικά βγαίνουμε από την κρίση». Οπου «ενωτικά» σημαίνει υποταγή και στοίχιση του λαού πίσω από τις ανάγκες των μονοπωλίων.
Αλλωστε, νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοψήφισμα, αλλά αν το αποτέλεσμα έδινε τη δυνατότητα σε κάποιους να προκαλέσουν αστάθεια, αυτό θα μπορούσε να έχει και πολιτικές συνέπειες».
Επιβεβαιώνοντας δε ότι η κυβέρνηση θέλει «σταθερότητα» για να συνεχιστούν τα σκληρά μέτρα, καυχήθηκε για τις αντιλαϊκές αλλαγές που έγιναν και πρόσθεσε πως θα πάμε ακόμα πιο γρήγορα, φτάνει να μην υπάρξει αστάθεια. Φέρνοντας την πραγματικότητα στα μέτρα του, στα μέτρα των αναγκών των μονοπωλίων, συμπλήρωσε ότι «ο κίνδυνος είναι, αντί να τρέξουμε μπροστά, να βρεθούμε πίσω στα ίδια! Να ξαναγυρίσουμε στο τέλμα που ήμασταν».
Στο πλαίσιο της αποπροσανατολιστικής για το λαό κοκορομαχίας, συνέχισε να αποδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ ιδιότητες που δεν έχει. Τον κατηγόρησε ότι επιδιώκει σταθερά να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία και ότι καταφεύγει σε κραυγές «έξω από το ΝΑΤΟ» και «έξω από το ευρώ». Βέβαια, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει παράσχει ήδη πλείστες διαβεβαιώσεις προς το ντόπιο κεφάλαιο και ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα ότι σε τίποτε δεν πρόκειται να θίξει την εξουσία τους.
Τέλος, ο Σαμαράς επιχείρησε συνειδητά να προσπεράσει τα μνημόνια διαρκείας, που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι «τελειώσαμε μια πολύ δύσκολη και οδυνηρή περίοδο: της κρίσης και των μνημονίων». Επίσης προπαγάνδισε υπέρ «επενδύσεων» και «ανταγωνιστικότητας», προτάγματα της αστικής τάξης που προϋποθέτουν συνέχιση της βαρβαρότητας για το λαό.
Την υπερψήφισή του στις επερχόμενες ευρωεκλογές, προκειμένου να παζαρέψει από καλύτερες θέσεις το πόστο του στις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, ζήτησε αργά χτες βράδυ ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θοδωράκης.
Σε δήλωσή του, επιτέθηκε στα «παλιά κόμματα», λέγοντας ότι «συμπεριφέρονται παράλογα και προσπαθούν να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα των εκλογών κατά το δοκούν», ενώ «τα φαβορί τους σε πολλές περιπτώσεις έμειναν πολύ πίσω από τα ποσοστά που πήραν στις προηγούμενες εκλογές». «Λέμε όχι στα παιδιά του κομματικού σωλήνα», ισχυρίστηκε την ίδια ώρα που αναζητά μαζί τους συνεργασία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας...
Παράλληλα, μίλησε για «μικρό τελικό» στις ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής, ζητώντας ψήφο, ώστε να πιάσει την τρίτη θέση μπροστά από τη Χρυσή Αυγή, ακριβώς στο πλαίσιο του παζαρέματος, ώστε να κατέχει μια καλύτερη θέση στην αναδιάταξη του αστικού πολιτικού κόσμου.
Νωρίτερα το πρωί, αναπαράγοντας τη ρητορική που επιχειρεί να αποσυνδέσει την Τοπική Διοίκηση από την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται ενιαία από όλους τους κρίκους του αστικού κράτους, ο Θεοδωράκης, πηγαίνοντας να ψηφίσει κάλεσε τους ψηφοφόρους «να ψηφίσουμε όλοι τους καλύτερους, τους αξιότερους, έξω από κομματικές γραμμές».
Πρόσθεσε ότι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές «οι πόλεις, τα χωριά πρέπει να ψηφίζουν έξω από την εντολή της Συγγρού, της Χαριλάου Τρικούπη ή της Κουμουνδούρου, αλλά αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν την περιφέρεια και τις πόλεις».
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» επαναλάμβανε την προθυμία του να γίνει τσόντα δίπλα στη Συγγρού και την Κουμουνδούρου, να συνεργαστεί και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ «στη βάση συγκεκριμένων θέσεων που θα έχουν συμφωνηθεί». Πιστός δε στον ευρωμονόδρομο, δήλωσε αντίθετος «με το δημοψήφισμα για την Ευρώπη ή το νόμισμα».
Στα μέτρα της έφερε το αποτέλεσμα και η ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος της οποίας το ερμήνευσε σαν στήριξη στην «ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση» και σαν «επιβράβευση υποψηφιοτήτων που κινούνται πέρα από την αντίληψη των κομματικών εντολών, όπως είναι αυτές του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα».
Αν και ...ακηδεμόνευτες ο Φ. Κουβέλης, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίηση της ΔΗΜΑΡ για το γεγονός ότι τα σχήματα που υποστήριξε και εκφράζουν «συνεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς» κατάφεραν «σημαντικές καταγραφές».
Ο Φ. Κουβέλης κάλεσε η υποστήριξη να ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή, ζητώντας ταυτόχρονα και ψήφο στη ΔΗΜΑΡ για τις ευρωεκλογές που αναζητά εναγωνίως, ώστε να είναι αυτή και όχι η ΕΛΙΑ που θα ηγηθεί της προσπάθειας ανασυγκρότησης της σοσιαλδημοκρατίας. «Η ανασύστασή της είναι πολιτικό καθήκον για όσους δεν αποδεχόμαστε το περιβάλλον που δημιουργεί αυτός ο άγονος νέος διπολισμός ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Φ. Κουβέλης, αφήνοντας στη συνέχεια αιχμές για το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «μόνο που για να καθορίσει αποφασιστικά τις εξελίξεις η κεντροαριστερά, χρειάζονται καθαρές γραμμές και όχι σύγχυση. Χρειάζεται, με άλλα λόγια, σαφές μέτωπο στις συντηρητικές πολιτικές, όπως είναι αυτές που εκφράζει και προωθεί η σημερινή κυβέρνηση».