ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2014
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ Α1 - ΤΕΛΙΚΟΙ
Μονομαχία τίτλου... χωρίς μυστικά

Για πολλοστή φορά φέτος τα ξαναλένε σήμερα Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στους τελικούς της Α1

Icon

Για πολλοστή φορά φέτος τα ξαναλένε σήμερα Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στους τελικούς της Α1
Με την ατμόσφαιρα για μια ακόμη φορά να είναι ηλεκτρισμένη εξαιτίας του εξωαγωνιστικού πολέμου συμφερόντων των δύο αντιπάλων (πρόσφατες έριδες στην κλήρωση των διαιτητών), αρχίζει από σήμερα η σειρά του τελικού στην Α1 που θα κρίνει τον τίτλο. Στο ΟΑΚΑ ο πρώτος της κανονικής περιόδου Παναθηναϊκός θα φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό (22.00 ΝΕΡΙΤ) με τον πρωταθλητή να κρίνεται στις 3 νίκες και τους «πράσινους» να έχουν το πλεονέκτημα σε περίπτωση 5ου παιχνιδιού. Με τους δύο αντιπάλους να μην έχουν φέτος στο ενεργητικό τους την ευρωπαϊκή διάκριση η κατάκτηση του εγχώριου τίτλου λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία. Οπως συμφώνησαν και οι δύο αντίπαλοι τεχνικοί, Φραγκίσκος Αλβέρτης (ΠΑΟ) και Γιώργος Μπαρτζώκας (Ολυμπιακός), στη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δυο ομάδες δεν έχουν και πολλά να κρύψουν μετά τις φετινές αναμετρήσεις τους σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρωλίγκα και πλέον όλα θα τα κρίνουν οι λεπτομέρειες. Από πλευράς παικτών ο Δημήτρης Διαμαντίδης, αρχηγός του Παναθηναϊκού, αναφέρθηκε στο πάθος που θα πρέπει να έχει η ομάδα του απέναντι σε ένα σπουδαίο αντίπαλο όπως ο Ολυμπιακός, ενώ από την πλευρά του ο ομόλογός του του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης, τόνισε τον σπουδαίο ρόλο που παίζει η ομαδικότητα σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις.

  • Σημειώνεται πως αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι τόσο οι δυο τεχνικοί όσο και οι δυο αρχηγοί των ομάδων που έδωσαν το «παρών» απέφυγαν να πάρουν σαφή θέση απέναντι στις ενέργειες των διοικούντων των δυο συλλόγων που δυναμιτίζουν το φανατισμό, όταν τους τέθηκαν σχετικές ερωτήσεις. Εκείνο που πάντως συμφώνησαν όλοι είναι στην ευχή να εξελιχθούν τα πάντα ομαλά και τα αγωνιστικά ζητήματα να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον.
  • Τη δική τους μάχη θα δώσουν για την κατάκτηση της τρίτης θέσης Πανιώνιος και ΠΑΟΚ (Ν. Σμύρνη 18.30 ΝS2), με τους τεχνικούς των δυο ομάδων, Γιάννη Σφαιρόπουλο και Σούλη Μαρκόπουλο, αντίστοιχα, να συμφωνούν πως κάθε άλλο παρά αδιάφορα παιχνίδια θα πρέπει να θεωρηθούν αυτά του μικρού τελικού.
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2014
Καρέ υποψηφίων για διαδοχή Σάντος

Μπορεί η Εθνική Ελλάδας να μπήκε από χτες ουσιαστικά σε ρυθμούς Βραζιλίας αρχίζοντας τις πρώτες προπονήσεις της ενόψει της προετοιμασίας της για συμμετοχή στο φετινό Μουντιάλ, στην ΕΠΟ μετράνε επίσης αντίστροφα για την αντικατάσταση του Φερνάντο Σάντος μετά από τη διοργάνωση. Η Ομοσπονδία έχει εκφράσει την πρόθεση ο νέος εκλέκτορας να έχει «κλείσει» ως το τέλος του μήνα, ώστε ν' ακολουθήσει την ομάδα στη Βραζιλία προκειμένου να πάρει μια πρώτη γεύση πριν την ανάληψη των καθηκόντων. Τα σενάρια τις τελευταίες μέρες δίνουν και παίρνουν, ωστόσο απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα, για την τελική επιλογή οι άνθρωποι της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έχουν καταλήξει σε μια τετράδα. Αυτή αποτελείται από τους Μάρτιν Γιολ, Μάρκο Ταρντέλι, Χουάντε Ράμος και Γιον Φαν Ντεν Μπρομ, με τον τελευταίο πάντως να ακούγεται και ως φαβορί.

Γκέκας: Εφικτή η πρόκριση

Εφικτή θεωρεί μια πρόκριση στον επόμενο γύρο του Μουντιάλ ο Φάνης Γκέκας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Αθλητικό Metropolis» ο Ελληνας διεθνής. Ο Γκέκας έδωσε τις ίδιες πιθανότητες στις ομάδες που συμμετέχουν στον όμιλο της Ελλάδας (Κολομβία, Ιαπωνία, Ακτή Ελεφαντοστού), ενώ τόνισε πως το ελληνικό συγκρότημα έχει αποκτήσει πλέον εμπειρία για τέτοιου είδους αναμετρήσεις.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Ζωτικής και κομβικής σημασίας για την Κολομβία θεωρεί την πρεμιέρα των υποχρεώσεων κόντρα στην Ελλάδα, ο διεθνής επιθετικός της χώρας Τζάκσον Μαρτίνες. «Πολύ κόσμος σκέφτεται ότι η Κολομβία εκπλήρωσε το στόχο της φτάνοντας και μόνο στη Βραζιλία. Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρώτος στόχος είναι να κερδίσουμε το πρώτο παιχνίδι κόντρα στην Ελλάδα, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας», τόνισε ο Μαρτίνες. Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία της χώρας, ο Φαλκάο θα μεταβεί στην Αργεντινή για τα φιλικά με τη Σενεγάλη και την Ιορδανία.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Την υπόσχεση στους φιλάθλους της χώρα ότι στα γήπεδα της Βραζιλίας θα δουν τον παλιό καλό Μέσι, έδωσε ο Αργεντινός παίκτης της Μπαρτσελόνα μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας. «Θα δώσω το μέγιστο των δυνάμεών μου για να παίξω όσο το δυνατόν καλύτερα, όπως πάντα», είπε, διευκρινίζοντας παράλληλα πως τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει και τώρα, όταν παίζει με την Αργεντινή, παίζει καλύτερα απ' ό,τι στο σύλλογό του, ενώ παλιά συνέβαινε το αντίστροφο.

ΓΑΛΛΙΑ: Το Μουντιάλ της Βραζιλίας θα είναι το τελευταίο για τον Φρανκ Ριμπερί, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Γάλλος άσος σε συνέντευξη που παραχώρησε.

ΒΟΛΕΪ
Για ... λίγους η Ευρώπη

Η πραγματικότητα, που υπάρχει στο χώρο του ελληνικού βόλεϊ και έχει να κάνει με τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι σύλλογοι, αποτυπώνεται πλήρως στην εικόνα που διαμορφώνεται όσον αφορά τις ελληνικές συμμετοχές στα Κύπελλα Ευρώπης. Μια εικόνα για μια ακόμη χρονιά ουσιαστικά μισή σε σχέση με τα όσα προβλέπονται αλλά και αλλαγμένη, προκειμένου τα πράγματα να μη γίνουν χειρότερα.

Οπως, λοιπόν, οριστικοποιήθηκε όσον αφορά τους άνδρες μόνο o πρωταθλητής Oλυμπιακός και ο δευτεραθλητής Εθνικός Αλεξανδρούπολης θα αγωνιστούν στα Κύπελλα Ευρώπης βόλεϊ ανδρών για τη νέα σεζόν 2014 - 15. Οι «ερυθρόλευκοι» θα μετέχουν κανονικά στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ αντίθετα ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης δε θα δώσει το «παρών» σε αυτό (όπως δικαιούταν βάσει της 2ης θέσης), αλλά στο Challenge Cup. Και αυτό γιατί το γυμναστήριο της Αλεξανδρούπολης δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην πρώτη διοργάνωση.

Εκτός ευρωπαϊκών κυπέλλων μένουν ο ΑΟ Κηφισιάς, ο ΑΟ Φοίνικας Σύρου και ο Παμβοχαϊκός με τους δύο πρώτους να επικαλούνται έλλειψη γηπεδικών εγκαταστάσεων, ενώ η ομάδα του Βραχατίου δε δήλωσε συμμετοχή για οικονομικούς λόγους. Επίσης, ο ΠΑΟΚ που τερμάτισε στην 6η θέση, η ΑΕΚ (7η θέση) αλλά και ο ΓΣ Λαμίας (8η) έδωσαν αρνητικές απαντήσεις στην Ομοσπονδία για να αποτελέσουν τους αντικαταστάτες των πρώτων.

Την ίδια ώρα, στις γυναίκες, για μια ακόμη φορά, δεν υπάρχει συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ (τουλάχιστον μια δεκαετία τώρα) καθώς ο πρωταθλητής Ολυμπιακός και η 2η ΑΕΚ θα αγωνιστούν στο CEV Cup και ο Πανναξιακός στο Challenge Cup. Παναθηναϊκός και Βριλήσσια που πήραν την 3η και την 4η θέση, αντίστοιχα, δε δήλωσαν συμμετοχή για οικονομικούς λόγους.

SUPER LEAGUE

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Εστω και με... ραδιοφωνικό τρόπο, επιβεβαιώθηκαν χτες τα σενάρια που ήθελαν να υπάρχουν ηχηρές αποχωρήσεις από το ρόστερ του Ατρόμητου στη φετινή μεταγραφική περίοδο. Ο τεχνικός της ομάδας Γιώργος Παράσχος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αρτ FM, 90.6, υποστήριξε ότι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Φωτάκης και Μιχάλης Σηφάκης δε θα βρίσκονται στο ρόστερ την επόμενη σεζόν.

ΠΑΟΚ: Σοκ προκάλεσε στον ΠΑΟΚ η περιπέτεια της υγείας του Παναγιώτη Ποικιλίδη. Το μέλος της ΠΑΕ, κατά την επίσκεψή του στη γενική κλινική για εξετάσεις, υπέστη καρδιακό επεισόδιο και εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο! Η ΠΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση που εύχεται γρήγορη ανάρρωση στον πρώην αθλητή της πάλης.

ΠΟΛΟ
Αποχωρήσεων συνέχεια από την Εθνική Ανδρών

Την ώρα που η συνάντηση των παικτών, που βρίσκονται σε αποχή, με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό δεν επέφερε κάποιο άμεσο αποτέλεσμα, δύο ακόμα διεθνείς παίκτες αποφάσισαν ν' ακολουθήσουν το δρόμο της αποχής από το εθνικό συγκρότημα. Ετσι, πλέον, σε σχέση με τους 11 πρώτους (κυρίως παλιούς) που ξεκίνησαν το ζήτημα διαμαρτυρόμενοι για την αδιάφορη στάση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας στα αιτήματά τους που αφορούν την καταβολή των οδοιπορικών, προστέθηκαν χτες και οι Αντώνης Ξενάκης του Παλαιού Φαλήρου και ο Δήμος Δερμιτζάκης του Παναθηναϊκού. Και οι δύο ενημέρωσαν τον ομοσπονδιακό τεχνικό Σάκη Κεχαγιά πως αποχωρούν από την προετοιμασία της ομάδας ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κάνοντας γνωστό ότι μέσα στους λόγους είναι και η στήριξη στην προσπάθεια των υπόλοιπων παικτών για καταβολή των οφειλόμενων οδοιπορικών.

Την ίδια ώρα, όπως γνωστοποιήθηκε από την πλευρά των παικτών, στη συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Ανδριανό υπήρξε η πρόθεση του τελευταίου να λήξει άμεσα το θέμα, και θα περιμένουν τις επόμενες κινήσεις τόσο του ίδιου όσο και της Ομοσπονδίας για τις εξελίξεις.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ

Με νίκη επί του Πανναξιακού στο ΟΑΚΑ με 3 - 1 έδωσε και τυπικά τέλος στην περιπέτεια της Γ' Εθνικής η ΑΕΚ, που ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της για τον 6ο όμιλο του πρωταθλήματος. Η Ενωση πήρε και το τρόπαιο της πρωταθλήτριας του ομίλου, αφού την πρωτιά την είχε εξασφαλίσει αρκετές αγωνιστικές πριν τη λήξη των αγώνων. Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, η ομάδα θα πορευτεί στη Football League όπου θα αγωνιστεί του χρόνου με τον νυν τεχνικό της Τραϊανό Δέλλα στο τιμόνι της, καθώς ανανεώθηκε το συμβόλαιό του με απόφαση της διοίκησης. Εντυπωσιακά έκλεισε τις υποχρεώσεις της στην κατηγορία και η Λάρισα, που και αυτή ως πρώτη του 2ου ομίλου θα αγωνίζεται στην πιο πάνω κατηγορία επικρατώντας εκτός έδρας του Κάστορα με 3 - 0.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Πρώτο βήμα για ΑΕΚ

Εστω και αρκετά δύσκολα και αφού προηγουμένως χρειάστηκε την παράταση για να κάμψει την αντίσταση του αξιόμαχου Διομήδη Αργους, η ΑΕΚ επικράτησε χτες στην έδρα της με 31 - 28 και έκανε το πρώτο από τα δύο βήματα που χρειάζεται για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος στην Α1 ανδρών. Ο κανονικός αγώνας τελείωσε 25 - 25 με τους φιλοξενούμενους να έχουν το πάνω χέρι στη μεγαλύτερη διάρκεια του α' μέρους και την Ενωση να ανεβάζει την απόδοσή της στο δεύτερο ημίχρονο. Ο επόμενος αγώνας θα γίνει την Τρίτη 27 Μάη στο Αργος. Σε περίπτωση 3ου παιχνιδιού, αυτό θα γίνει και πάλι στην έδρα της ΑΕΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ