ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΟΥΙΖΑ ΡΑΖΟΥ
Κάνουμε τη νύχτα - μέρα, να φτάσει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ παντού

Στη Χαλκίδα μίλησε την περασμένη Τρίτη η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής. Η πλατεία Αγ. Νικολάου γέμισε από τον εργατόκοσμο, ενώ ιδιαίτερη ήταν η παρουσία της νεολαίας που έδινε τον τόνο με τις κόκκινες σημαίες να κυματίζουν και το σύνθημα «ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ» να βάζει τη σφραγίδα του στη συγκέντρωση.

Η Λουίζα Ράζου στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Βρισκόμαστε στη τελική ευθεία της μάχης για τις ευρωεκλογές. Το ΚΚΕ βαδίζει προς αυτή με αισιοδοξία, με αποφασιστικότητα και μαχητικότητα. Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε 214 δήμους, η είσοδος στο β΄ γύρο σε 4 δήμους και η άνοδος στις περιφέρειες όλης της χώρας είναι ένα θετικό κι ελπιδοφόρο στοιχείο.

Αυτό έγινε κατορθωτό λόγω της αντοχής που έδειξαν στις δυσκολίες της μάχης χιλιάδες φίλοι και οπαδοί, που μαζί με τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ δίνουν έναν ωραίο αγώνα για να σηκωθεί ο λαός λίγο ψηλότερα. Τους απευθύνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό και τους καλούμε να κάνουν τη νύχτα - μέρα ως την Κυριακή, για να φτάσει το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ σε κάθε λαϊκό - εργατικό σπίτι.

Καλούμε επίσης το λαό και όσους στήριξαν τους συνδυασμούς της "Λαϊκής Συσπείρωσης", στο β΄ γύρο των τοπικών εκλογών, να κρίνουν και να σταθούν με κριτήριο την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και των υποψηφίων τους, είτε έχουν επίσημη στήριξη είτε εμφανίζονται ως "λευκοί" και ανεξάρτητοι. (...)

Συνεχίζουμε. Το κύριο είναι την Κυριακή στην κάλπη των ευρωεκλογών να εκφραστεί δυνατά η λαϊκή φωνή με την υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ. Αυτό το βήμα μπορεί να το κάνει κάθε λαϊκός άνθρωπος που βασανίζεται από την πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων, ανεξάρτητα από την επιλογή που έκανε την προηγούμενη Κυριακή. (...)».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της τόνισε: «Μην ακούτε τα εκβιαστικά διλήμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που θέλουν να συνεχίσουν να κυβερνούν για να εξασφαλίζουν τα ματωμένα πλεονάσματα που τροφοδοτούν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων. (...) Θυμηθείτε τι άκουσαν τ' αφτιά σας από το ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνη του 2012 και τι λέει σήμερα, για τα μνημόνια, για το χρέος, για τις απολύσεις κλπ. Ολα ήταν λόγια του αέρα για να σας πάρει την ψήφο και να σας στείλει στα σπίτια σας. (...) Προσπεράστε τους! Μη χάνετε χρόνο. Εχετε πείρα. Ο παλιός δικομματισμός της μεταπολίτευσης, αντικαταστάθηκε από το νέο διπολισμό. (...) Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις καταλυτικό ρόλο, θετικό για τον ίδιο, μπορεί να παίξει μόνο ο λαός. Να μη δείξει καμία ανοχή - καμία αναμονή ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις για τα προβλήματά του από τα πάνω κι έξω από τη δική του δράση. Να στηρίξει το ΚΚΕ που εκφράζει γνήσια την εργατική πολιτική και γράφει στις σημαίες και στα συνθήματά του την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών. (...) Ταυτόχρονα, ισχυροποίηση του ΚΚΕ σημαίνει ότι καλλιεργούμε συστηματικά τις προϋποθέσεις να οικοδομηθεί η Λαϊκή Συμμαχία. (...) Αυτός ο δρόμος είναι ο μοναδικά ρεαλιστικός κι εφικτός για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα».

Τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο β' γύρο

Τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πέρασαν στο β' γύρο των δημοτικών εκλογών στους δήμους της Πάτρας, του Χαϊδαρίου, της Ικαρίας και της Πετρούπολης.

Συγκεκριμένα:

-- Στην Πάτρα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» με υποψήφιο δήμαρχο τον Κ. Πελετίδη συγκεντρώνει το 25,06% των ψήφων και περνά πρώτη στο β' γύρο.

-- Στο Χαϊδάρι, η «Λαϊκή Συσπείρωση» με υποψήφιο δήμαρχο τον Μ. Σελέκο συγκεντρώνει το 18,43% των ψήφων και περνά πρώτη στο β' γύρο.

-- Στην Ικαρία, η «Λαϊκή Συσπείρωση» με υποψήφιο δήμαρχο τον Στ. Σταμούλο συγκεντρώνει το 44,10% των ψήφων και περνά πρώτη στο β' γύρο.

-- Στην Πετρούπολη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» με υποψήφιο δήμαρχο τον Β. Σίμο συγκεντρώνει το 26,28% των ψήφων και περνά δεύτερη στο β' γύρο.

Να σημειωθεί ότι στην Καισαριανή η «Λαϊκή Συσπείρωση», με ποσοστό 22,36%, για μία μόλις ψήφο δεν πέρασε στο β' γύρο, ενώ στη Σέριφο, με ποσοστό 49,39%, για μόλις 12 ψήφους δεν κέρδισε το δήμο (συμμετείχαν 2 συνδυασμοί).

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Για τη συμμαχία που χρειάζεται ο λαός

Μπροστά στα διάφορα παιχνίδια που παίζονται αυτές τις μέρες, με στόχο την ψηφοθηρία, τον εγκλωβισμό των εργαζομένων σε ψεύτικα - για τους ίδιους - διλήμματα, τα προκλητικά παζάρια των άλλων κομμάτων, τις «εκκλήσεις για ενότητα, τις συναλλαγές, το χάϊδεμα αυτιών με στόχο την ενίσχυση ενός νέου διπολισμού ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται το ερώτημα ποια πραγματικά συμμαχία χρειάζεται σήμερα ο λαός;

***

Για να μπορέσει ο λαός να ανατρέψει τη σημερινή βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική στήριξης των συμφερόντων του κεφαλαίου και των μονοπωλίων, τις πολιτικές κατευθύνσεις της ΕΕ χρειάζεται να ενωθεί με κριτήριο την κοινωνική, ταξική του ένταξη. Πρέπει να ενωθούν, λοιπόν, οι εργαζόμενοι, με τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, τις γυναίκες, τους μαθητές και τους φοιτητές/σπουδαστές. Το κοινό συμφέρον όλων αυτών βρίσκεται απέναντι από το συμφέρον των μεγαλοεπιχειρηματιών, των εφοπλιστών, βιομηχάνων, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων, μεγαλοξενοδόχων κ.λπ. Αυτοί και τα συμφέροντά τους δεν έχουν καμιά θέση στη συμμαχία του λαού. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές του καθενός, βασικό κριτήριο είναι η συνειδητοποίηση ότι εμείς και τα αφεντικά μας δεν μπορεί να έχουμε κοινό συμφέρον.

***

Η συμμαχία αυτή των εργατών με τους αυτοαπασχολούμενους την πόλη και το χωριό, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να στοχεύει στην καρδιά την αντιλαϊκής πολιτικής, να στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, την ΕΕ που τα στηρίζει, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν. Να μη γίνεται εργαλείο παραπλάνησης του λαού, εγκλωβισμού στα διάφορα σενάρια κυβερνητικής εναλλαγής. Αντίθετα, να συμβάλει στην ανύψωση της αυτοπεποίθησης του λαού μέσα από μικρές και μεγάλες μάχες, της κατάχτησης της πίστης στη δύναμή του, ώστε να γκρεμίσει όχι μόνο τη μια ή άλλη αντιλαϊκή κυβέρνηση, αλλά την εξουσία του κεφαλαίου.

Πρόκειται για μια συμμαχία κοινωνική, που θα εδράζεται στην κοινή δράση των εργαζομένων με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Την κοινή πάλη μέσα από τις οργανώσεις του κινήματος για την υπεράσπιση μισθών, συντάξεων, δικαιωμάτων, για την αλληλεγγύη με όσους υποφέρουν περισσότερο από την αντιλαϊκή επίθεση. Συμμαχία που θα έχει γερά πόδια στον οργανωμένο λαό, γερή όχι ευκαιριακή και ψηφοθηρική. Λαϊκή συμμαχία σημαίνει συντονισμός του αγώνα, των αιτημάτων των εργατών με τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες. Να κατανοεί ο μικρός επαγγελματίας έμπορος ότι η προοπτική του είναι η συμπόρευση με τον εργάτη στην προοπτική της μεγάλης κοινωνικής παραγωγής, που με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό θα απελευθερώσει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες που θα μπουν στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας. Ο συντονισμός των αγώνων των λαϊκών στρωμάτων με τους αγώνες της εργατικής τάξης, ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους (ΕΕ, ΝΑΤΟ), στα κόμματα και τις κυβερνήσεις τους, ενάντια στο κράτος των καπιταλιστών είναι μονόδρομος.

***

Αυτή τη συμμαχία έχει ανάγκη ο λαός, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την αντιλαϊκή επίθεση, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για τη φιλολαϊκή προοπτική. Συμμαχία που θα ενώνει το λαό σε συγκεκριμένη αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, δοκιμασμένη μέσα στον αγώνα, δύναμη του λαού απέναντι στο κεφάλαιο, στις κυβερνήσεις, στα κόμματά τους, στην ΕΕ.

Γι' αυτή τη συμμαχία παλεύει το ΚΚΕ. Αυτό παλεύει σήμερα μέσα σε σωματεία, οργανώσεις των αγροτών, των ΕΒΕ. Σε αυτήν την κατεύθυνση στηρίζει ολόψυχα προσπάθειες συντονισμού και συνεργασίας που γίνονται σήμερα από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ.

Η προσπάθεια αυτή εκφράζεται και με το γεγονός ότι στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές βρίσκουν θέση συνεργαζόμενοι αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, αυτής της λαϊκής συμμαχίας που έχουν δοκιμαστεί σε αγώνες και κοινωνική προσφορά. Το ίδιο εκφράστηκε και με τους εκατοντάδες εργαζόμενους, ανθρώπους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Εξω από θολά, αντιμνημονιακά μέτωπα, παζάρια και συναλλαγές με επίδικο θέσεις σε δήμους, περιφέρειες και κυβερνήσεις, που δεν ξέρεις σήμερα πού θα πάει η ψήφος σου αύριο, υπάρχει η συμμαχία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, γνήσια λαϊκή που ενώνει το λαό ενάντια στο κεφάλαιο και την ΕΕ. Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ δίνει δύναμη στον αγώνα για συγκρότηση αυτής της συμμαχίας.


Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ