ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΣΕΡΡΩΝ
Επιδεινώνονται κι άλλο τα συσσωρευμένα προβλήματα

Μεγάλη αναμονή για κρίσιμες εξετάσεις στην Ξάνθη

Σε κίνδυνο η λειτουργία της μονάδας χημειοθεραπείας στις Σέρρες

Από παλιότερη διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο Ξάνθης
Από παλιότερη διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο Ξάνθης
Τις εγκληματικές συνέπειες που έχει για τους ασθενείς η πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της κατήγγειλε με παρέμβαση στο διοικητή του νοσοκομείου Ξάνθης αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και της Λαϊκής Επιτροπής Ξάνθης.

Ανέφεραν τουλάχιστον 6 περιπτώσεις ασθενών από την Ξάνθη (ανασφάλιστοι ή όχι) που εδώ και δύο μήνες είναι σε αναμονή για να κάνουν στεφανιογραφία. Ορισμένοι από αυτούς έχουν υποστεί ήδη εμφράγματα και, σε συνδυασμό με άλλους επιβαρυντικούς για την υγεία τους παράγοντες, κινδυνεύουν άμεσα. Επίσης, κατήγγειλαν τις ανεπάρκειες σε υλικά, προσωπικό και οχήματα, που δυσχεραίνουν τους όρους δουλειάς για τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό.

Μια από τις αιτίες για τις μεγάλες καθυστερήσεις είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας δε χρηματοδοτεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για τις εξετάσεις που δεν μπορούν να γίνουν στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Ξάνθης παρουσίασε το ζήτημα σαν λογιστικό και δεσμεύτηκε να το αντιμετωπίσει, χωρίς όμως να πείσει ότι οι ασθενείς με τέτοιες ανάγκες δε θα κινδυνεύουν και στο μέλλον.

Επιπλέον, στη συνάντηση τέθηκε το σοβαρότατο πρόβλημα που φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, ανέργους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν στο νοσοκομείο ποσά που κάποτε κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία. Η συνδικαλιστική αντιπροσωπεία απαίτησε τη διαγραφή τέτοιου είδους οφειλών και ανέδειξε την ανάγκη οι παροχές Υγείας να είναι δωρεάν για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ανεξάρτητα από το φορέα ασφάλισης και το ύψος των εισφορών.

Οπως κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές, αξιοπρεπείς άνθρωποι που πλέον δεν είναι σε θέση να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ή ακόμη χειρότερα δεν έχουν βιβλιάρια υγείας, παρόλο που έχουν κάνει ρύθμιση των οφειλών στα ταμεία τους, δε δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ετσι, αποφεύγουν να επισκεφτούν το νοσοκομείο, για να μη βρεθούν με τη θηλιά του χρέους στο λαιμό.

Στο Νοσοκομείο Σερρών

Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στο Νοσοκομείο Σερρών, το οποίο μάλιστα υποβαθμίζεται κι άλλο με το νέο τροποποιημένο οργανισμό που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Ο οργανισμός προβλέπει συγχωνεύσεις των διπλών κλινικών - τμημάτων (παθολογικές, χειρουργικές, μαιευτικές - γυναικολογικές, αξονικός τομογράφος και ακτινολογικό) και τη δημιουργία κλινικών - μαμούθ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωστή λειτουργία τους, αλλά και την ασφαλή αντιμετώπιση των ασθενών.

Επίσης προβλέπει τμήματα - «φαντάσματα» (γαστρεντερολογικό, δερματολογικό), αφού δεν υπάρχει το αντίστοιχο προσωπικό, ενώ καταργούνται τμήματα που βοηθούν και ανακουφίζουν βαρέως πάσχοντες ασθενείς, όπως το Τμήμα Χημειοθεραπείας ογκολογικών, αιματολογικών και ουρολογικών ασθενών.

Ο προηγούμενος οργανισμός του νοσοκομείου (2012) προέβλεπε τη δημιουργία μονάδας χημειοθεραπείας με έναν ογκολόγο - παθολόγο, θέση η οποία δεν προκηρύχτηκε ποτέ. Το τμήμα λειτουργεί με δύο παθολόγους που έχουν εξειδίκευση στην ογκολογία. Στο νέο οργανισμό δεν προβλέπεται η λειτουργία μονάδας χημειοθεραπείας, αλλά μόνο θέση ενός ογκολόγου - παθολόγου, γεγονός που σημαίνει ότι η μονάδα θα πάψει να λειτουργεί.

Η αναγκαιότητα να συνεχιστεί η λειτουργία και η στελέχωση της συγκεκριμένης μονάδας με το αναγκαίο προσωπικό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που παραθέτει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «μόνο το 2013 έγιναν 2.264 ημερήσιες νοσηλείες ασθενών με νεοπλασματικές νόσους, που κατά τεκμήριο αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα συνανθρώπων μας, με ποσοστό κάλυψης του τμήματος 123%. Αν κλείσει η μονάδα, οι 300 - 350 ασθενείς του νομού θα υποχρεούνται, παρά τη βαρύτητα της ασθένειάς τους, να μετακινούνται συχνά - πυκνά στη Θεσσαλονίκη».

Επιπλέον, σημειώνεται η έλλειψη ειδικών γιατρών. Στο Νοσοκομείο Σερρών προβλέπονται 160 ειδικοί γιατροί κι εργάζονται μόλις 82. Ενδεικτικά, προβλέπονται 8 θέσεις καρδιολόγων, αλλά εργάζονται 5. 8 θέσεις παιδίατρων, αλλά υπάρχει μόνο 1 κι έχουν έρθει άλλοι 2 από τα Κέντρα Υγείας κι 1 από τη Δράμα. Επίσης προβλέπονται 8 θέσεις αναισθησιολόγων, αλλά εργάζονται 5, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο οι 3 από τις 7 χειρουργικές κλίνες και ν' απαιτείται πολύμηνη αναμονή για τις χειρουργικές επεμβάσεις.

ΕΛΛΑΔΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Μνημόνιο συνεργασίας με «οδηγό» την ΚΑΠ

Η συμφωνία ενισχύει τις μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο της επεξεργασίας τροφίμων, κατήγγειλε το ΚΚΕ

Μνημόνιο συνεργασίας με τη Ρουμανία στο γεωργικό τομέα, με το οποίο εξασφαλίζεται ακόμα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν εγκατασταθεί σε αυτήν τη χώρα, για να εκμεταλλευτούν τα φτηνά εργατικά χέρια και τις παραγωγικές της δυνατότητες, ψήφισε χτες κατά πλειοψηφία η Βουλή. Μιλώντας στη συνεδρίαση, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι η συμφωνία είναι στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, με την οποία ενισχύονται οι μεγάλες καπιταλιστικές, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, καταστρέφοντας και περιθωριοποιώντας τις μικρομεσαίες.

Ως παράδειγμα, ανέφερε δυο συγκεκριμένες εταιρείες στον κλάδο της επεξεργασίας τροφίμων, που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, κυρίως επειδή «έχει ειδικό καθεστώς συνεργασίας με τη Ρωσία, αφού είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που εξάγει στη Ρωσία, χωρίς δασμούς και άλλα εμπόδια. Και γι' αυτό αρκετές επιχειρήσεις κατασκευάζουν εργοστάσια στη Ρουμανία. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι μεγαλοεταιρείες αγοράζουν την πρώτη ύλη, δηλαδή γάλα, κρέας και άλλα, από τη Ρουμανία. Συνεπώς, αδυνατίζει η αγορά της πρώτης ύλης από την Ελλάδα».

Ως ένα ακόμα παράδειγμα ανέφερε τη συνεργασία των δύο χωρών στη βιολογική γεωργία. Οπως σημείωσε, για τη συνεργασία αυτή «εμείς βλέπουμε ότι ένας μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος αγόρασε πρόσφατα 60.000 στρέμματα στη Ρουμανία και από ό,τι λέγεται, κυρίως για βιολογικά προϊόντα, με χαμηλό εργασιακό κόστος, αφού η Ρουμανία είναι μία μεγάλη χώρα με σημαντικό αγροτικό τομέα, διασχίζεται από το Δούναβη και πάνω από το 60% των εκτάσεών της είναι αρδευόμενες. Οι καπιταλιστές, λοιπόν, έχουν να κερδίσουν αρκετά και από την εκμετάλλευση της χώρας και των ανθρώπων της».

ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ζημιές και απόγνωση από τη χαλαζόπτωση

Μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες χωριών της Ελασσόνας προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή. Το χαλάζι, που συνοδεύτηκε από δυνατή βροχή και αέρα, έπεφτε επί μισή και πλέον ώρα, καταστρέφοντας εκατοντάδες στρέμματα με καλλιέργειες καπνού, σιτηρών, καλαμποκιού, αμπελιών, μποστανιών και οπωροφόρων δέντρων. Ιδιαίτερα πλήγηκαν τα χωριά Δολίχη, Κρανέα, Λουτρό, Ακρη και Βαλανίδα. Οι αγρότες ζητούν έγκαιρη και δίκαιη εκτίμηση, καθώς και γρήγορη αποζημίωση για το σύνολο των ζημιών.

Αγωνία για τη σοδειά τους εκφράζουν και οι αγρότες στα χωριά του Τυρνάβου, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει φέτος αντιχαλαζική προστασία. Η δημοπρασία για το πρόγραμμα αεροπορικής αντιχαλαζικής προστασίας των επόμενων πέντε ετών, που εγκρίθηκε στις 15 Απρίλη από το ΔΣ του ΕΛΓΑ, εκκρεμεί για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους. Οι αγρότες ζητούν επίσπευση των διαδικασιών, επισημαίνοντας τον κίνδυνο η περιοχή να υποστεί καταστροφές στην παραγωγή σαν αυτές που έγιναν το Μάη του 2012 και τον Ιούνη του 2013.

Τέλος, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας ν' αποζημιωθούν άμεσα και πλήρως οι δενδροκαλλιεργητές της Πέλλας για τις ζημιές που υπέστησαν από τον άσχημο καιρό. Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, οι καταστροφές σε κερασιές, ροδακινιές, βερικοκιές κλπ. είναι μεγάλες, εξαιτίας των παρατεταμένων βροχών στην περιοχή, αλλά ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από βροχοπτώσεις πριν τις 15 Μάη. Το ΚΚΕ ζητάει να εκτιμηθούν άμεσα και δίκαια οι ζημιές, καθώς και να εξασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των αγροτών από τον ΕΛΓΑ, στο 100% της ζημιάς.

Νέες Επιτροπές του ΕΟΠΥΥ

Οκτώ επιτροπές για φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και για φάρμακα υψηλού κόστους ειδικών παθήσεων, καθώς επίσης και οκτώ επιτροπές εξωσωματικής συγκροτούνται στον ΕΟΠΥΥ. Ολες οι παραπάνω επιτροπές θα λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ηράκλειο, Λάρισα, Πάτρα, Ιωάννινα και Αλεξανδρούπολη. Συνολικά, θα απαρτίζονται από 269 τακτικά και 132 αναπληρωματικά μέλη. Επίσης, συγκροτούνται 4 Πρωτοβάθμιες και 2 Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές για την παραπομπή σε αυτές θεμάτων υγειονομικής περίθαλψης του προσωπικού των ΔΕΗ ΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ ΑΕ και λοιπών ασφαλισμένων στον πρώην ΚΑΠ-ΔΕΗ. Οι Πρωτοβάθμιες συγκροτούνται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα και οι Δευτεροβάθμιες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, συγκροτείται στην Αθήνα μία Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή για την παραπομπή σε αυτή θεμάτων υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΤΑΥΤΕΚΩ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ