ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝEZIKH ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει αποφασιστικό ρόλο για τις δυνάμεις της αγοράς

Την ώρα που επεκτείνονται οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, κινεζικά κεφάλαια επεκτείνουν τη δράση τους και στη Λατινική Αμερική

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Η ζωτικότητα της αγοράς παραμένει περιορισμένη από αρκετές θεσμικές αδυναμίες», τόνισε προχτές στο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚ Κίνας ο Πρόεδρος της χώρας και ΓΓ της ΚΕ του κόμματος, Σι Τζινπίνγκ. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», «επισήμανε ότι η Κίνα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της ώστε οι δυνάμεις της αγοράς να παίξουν έναν "αποφασιστικό" ρόλο στην κατανομή των πόρων, θα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις που είναι προσανατολισμένες στην αγορά, θα δώσει ώθηση σε μια ανοιχτή αγορά, στην οποία οι οικονομικές οντότητες θα ανταγωνίζονται δίκαια μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων διαφάνειας».

Είναι κρίσιμο ζήτημα πώς θα χειριστούμε τις σχέσεις αγοράς και κυβέρνησης, φέρεται να συμπλήρωσε ο Τζινπίνγκ, εξηγώντας ότι το κράτος πρέπει να μειώσει το «ποσό των πόρων που παρέχονται άμεσα από την κυβέρνηση».

Αλλωστε, την ενίσχυση των λεγόμενων «δυνάμεων της αγοράς», των μονοπωλιακών ομίλων δηλαδή, που νομοτελειακά δημιουργούνται και γιγαντώνονται σε συνθήκες καπιταλιστικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, εξυπηρετούν και μια σειρά από επενδυτικές διαπραγματεύσεις ή συμφωνίες που προωθεί το τελευταίο διάστημα η κινεζική ηγεσία. Τέτοιες είναι αυτές που κυριάρχησαν στην πρόσφατη συνάντηση Τζινπίνγκ - Πούτιν στη Σαγκάη, όπου μεταξύ άλλων εξασφαλίστηκε Ενέργεια (από το ρωσικό κολοσσό «Γκαζπρόμ») για τις ανάγκες των ραγδαία αναπτυσσόμενων κινεζικών και μη εταιρειών που δρουν στην κινεζική επικράτεια, όπου και «καλωσορίστηκε» η δράση των κινεζικών εταιρειών σε «ειδικές ζώνες» της Ρωσίας, όπως αυτή στο Βλαδιβοστόκ.

Ανάλογες «επενδυτικές» φιλοδοξίες έχουν τα κινεζικά μονοπώλια και για μια σειρά αναπτυσσόμενων χωρών, π.χ. στην Αφρική, όπως επιβεβαίωσε το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ στη συγκεκριμένη ήπειρο. Αντίστοιχο ενδιαφέρον όμως φαίνεται να υπάρχει και για τη Λατινική Αμερική. Ετσι, το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι η κρατική CNPC (China National Petroleum Corporation) περιμένει πως την επόμενη δεκαετία θα επενδύσει τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια στο Περού, μετά την πρόσφατη εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων που είχε η βραζιλιάνικη «Petrobras» στη χώρα. «Περιμένουμε περισσότερες ευκαιρίες στο Περού, για εξαγορές εταιρειών ή προσφορές κοιτασμάτων πετρελαίου», φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής της κινεζικής εταιρείας στη Λατινική Αμερική. Ηδη, έχει εγκριθεί άδεια για εξερευνητικές εργασίες σε «οικόπεδο» φυσικού αερίου που είχε αγοράσει η «Petrobras», ενώ «στα σκαριά» βρίσκεται και σχέδιο για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στο νότιο Περού (για την τροφοδότηση θερμοηλεκτρικών εργοστασίων στις περουβιανές ακτές του Ειρηνικού). Τα τελευταία χρόνια η CNPC έχει επεκτείνει τη δράση της στη Λατινική Αμερική και δραστηριοποιείται σε Κολομβία, Εκουαδόρ, Κούβα, Βραζιλία, Κόστα Ρίκα και Βενεζουέλα.

Καταδικάστηκαν δεκάδες για «τρομοκρατία»

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι δικαστήριο σε νότια περιοχή της επαρχίας Σινγιάνγκ (όπου το τελευταίο τρίμηνο πληθαίνουν οι βομβιστικές επιθέσεις) καταδίκασε 55 άτομα ως ενόχους για «φόνους, αποσχιστικές και τρομοκρατικές επιθέσεις», όπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία. Η δίκη έγινε μάλιστα σε γήπεδο της περιοχής με ένα ακροατήριο από συνολικά 7.000 κατοίκους και αξιωματούχους της περιοχής. Την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος Τζινπίνγκ και μια σειρά στελέχη της κυβέρνησης δεσμεύτηκαν πως θα «τιμωρήσουν τους τρομοκράτες» και θα διατηρήσουν «τη σταθερότητα στη χώρα».

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Δεκάδες νεκροί από φωτιά σε νοσοκομείο

ΣΕΟΥΛ.--

Τους 21 έφτασαν οι νεκροί (20 τρόφιμοι 70 - 80 ετών και μία νοσηλεύτρια) από φωτιά που ξέσπασε σε νοσοκομείο για ηλικιωμένους στη Νότια Κορέα, πυροδοτώντας νέο γύρο συζητήσεων για τα μέτρα δημόσιας ασφαλείας στη χώρα. Ετσι, μετά από το πολύνεκρο ναυάγιο «Σεουόλ» που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 300 άτομα - στην πλειοψηφία τους έφηβοι μαθητές - και ανέδειξε πόσο υπερέχουν τα εφοπλιστικά κέρδη έναντι της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα, αυτή τη φορά οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε ιδρύματα πρόνοιας. Κι αυτό καθώς, αν και τη φωτιά φέρεται να την έβαλε ένας 81χρονος ασθενής από άνοια, το περιστατικό στάθηκε αφορμή για να γίνει γνωστό πόσο μηδαμινά είναι τα μέτρα ασφαλείας σε τέτοιους χώρους. Είναι χαρακτηριστικό πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν πυροσβεστήρες, ούτε και χρησιμοποιούνται παραθυρόφυλλα ειδικά για να παρεμποδίζεται η εξάπλωση μιας πυρκαγιάς, καθώς οι ηλικιωμένοι δύσκολα απομακρύνονται και μια σπίθα μπορεί ν' αποβεί μοιραία, όπως κι επιβεβαιώθηκε.

Αμοιβή για να συλληφθεί ο ιδιοκτήτης του «Σεουόλ»

Αναζητώντας τρόπους για την εκτόνωση της λαϊκής οργής, η κυβέρνηση εμφανίζεται να επιδιώκει την αυστηρή τιμωρία όσων ευθύνονται για το ναυάγιο «Σεουόλ». Ετσι, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν αμοιβή ύψους σχεδόν 360.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Γιου Μπιουνγκ - ουν, ιδιοκτήτη της εταιρείας στην οποία ανήκε το πλοίο. Το ποσό είναι δεκαπλάσιο σε σχέση με αυτό που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Οσον αφορά το έργο των σωστικών συνεργείων, εξακολουθούν ν' αναζητούν 16 από τους επιβάτες, των οποίων τα πτώματα εικάζεται ότι βρίσκονται κοντά στην πρύμνη, μέρος όπου οι διασώστες σχεδιάζουν να φτάσουν σύντομα.

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι «αποσύρθηκε» ο Αν Ντάι - χι από υποψήφιος νέος πρωθυπουργός, μετά από δημόσιες κατηγορίες και κριτική, καθώς φέρεται να απέκτησε 1,6 δισ. δολάρια, ποσό δυσανάλογο με τις αμοιβές που συγκεντρώνουν οι δικαστικοί (ο Χι ήταν πρώην δικαστής) στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Ο Χι είχε προταθεί την περασμένη βδομάδα από την πρόεδρο Παρκ Γουέν Χι για ν' αντικαταστήσει τον Τσουνγκ Χονγκ - Γουόν (που παραιτήθηκε με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο του «Σεουόλ») κι εκκρεμούσε η έγκρισή του από το κοινοβούλιο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Φρίκη έχει προκαλέσει στην Ιαπωνία η αποστολή μέσω ταχυδρομείου δέματος με την ένδειξη «κούκλα», το οποίο περιείχε τεμαχισμένο το πτώμα μιας 29χρονης Κινέζας νοσοκόμας. Για το περιστατικό διεξάγεται έρευνα.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν κι ένας τραυματίστηκε χτες στη διάρκεια επίθεσης ενόπλων, πιθανόν ισλαμιστών εξτρεμιστών, στην κατοικία του Τυνήσιου υπουργού Εσωτερικών Λοτφί Μπεν Τζεντού, στην πόλη Κασερίν, με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλου ενός.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Δύο Αμερικανοί πολίτες τραυματίστηκαν κατά την επίθεση εναντίον οχήματος του αμερικανικού προξενείου στην πόλη Χεράτ του Δυτικού Αφγανιστάν. Η επίθεση εκδηλώθηκε λίγες μέρες μετά από την ένοπλη επίθεση στο προξενείο της Ινδίας στην ίδια πόλη και λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα για την παραμονή σχεδόν 10.000 στρατιωτών στη χώρα και μετά από το 2014. Η ανακοίνωση του Ομπάμα προκάλεσε την αντίδραση των Ταλιμπάν, που καταδίκασαν τη «συνεχιζόμενη κατοχή» της χώρας.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- «Διαφωνίες» στο εσωτερικό των Ταλιμπάν του Πακιστάν αντανακλά, κατά πολλούς αναλυτές, η απόφαση της ομάδας «Μεχσούντ» ν' αποχωρήσει από την «ενιαία» οργάνωση TTP, με την κατηγορία ότι η μέχρι σήμερα ηγεσία είχε υιοθετήσει τακτικές που ήταν «αντίθετες με το Ισλάμ».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Οι εκτεταμένες πλημμύρες που έπληξαν το Μάη τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη κατέστρεψαν 7.500 κατοικίες, ενώ οι πλημμυροπαθείς ανέρχονται σε περίπου 80.000, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προσφύγων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μάριο Νέναντιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Τη διάθεση 65.000.000 ευρώ ανακοίνωσε πως θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ πέραν της άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας που παρείχε για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος Ιούνη.

ΣΟΦΙΑ.-- Η κοινοπραξία υπό τη ρωσική εταιρεία κατασκευής εγκαταστάσεων φυσικού αερίου Stroytransgaz επιλέχτηκε ως ανάδοχος του έργου στο βουλγαρικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ανακοίνωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της «South Stream Bulgaria» Βλαντιμίρ Ινκοφ.

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-- Εξι ασθενείς που πιθανώς να έχουν μολυνθεί με τον ιό του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα απομακρύνθηκαν χτες διά της βίας από κλινική της πρωτεύουσας της Σιέρα Λεόνε, Φριτάουν, παρά τις αντιρρήσεις των γιατρών και των συγγενών τους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο 30χρονος Αμερικανός πρώην «υπάλληλος» της ΝSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, παραδέχθηκε χτες στη διάρκεια μεγάλης συνέντευξης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι δεν ήταν απλώς εργαζόμενος πληροφοριακών συστημάτων, όπως επιχειρεί να τον εμφανίσει η κυβέρνηση Ομπάμα, αλλά ειδικευμένος κατάσκοπος σε ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης και δούλευε για λογαριασμό και της CIA. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι από την πλευρά του προκάλεσε τον Σνόουντεν να επιστρέψει στις ΗΠΑ, όπου καταζητείται, κατηγορώντας τον για προδοσία και δειλία.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Με το ιστορικό «προηγούμενο» της επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησε η εποχή της «ασυνεπούς εφαρμογής του διεθνούς δικαίου» και δημιουργήθηκαν νέες εστίες κρίσης, σημείωσε χτες στη διάρκεια συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς. Μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρέσβης Β. Τσούρκιν αναφέρθηκε στην υπό συγκρότηση «Ενωση Σερβικών Δήμων» Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ότι είναι μέσο για την προστασία των σερβικών συμφερόντων και παράγοντας σταθερότητας, καταδικάζοντας παράλληλα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε Σέρβους, σε μέλη της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κόσοβο (Eulex) και την κατάληψη σερβικών περιουσιών και τις ζημιές σε μνημεία και κοιμητήρια.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Δύο κρούσματα του κορονοϊού που προκαλεί το «Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής» (MERS) καταγράφηκαν χτες για πρώτη φορά στο Ιράν.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Κατέρρευσε χτες και ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους των πολυεθνικών πλατίνας και χιλιάδες Νοτιοαφρικανούς μεταλλεργάτες σε ορυχεία πλατίνας που απεργούν από το Γενάρη διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, διπλασιασμό του κατώτατου μισθού στα 12.500 ραντ (περίπου 875 ευρώ). Στο μεταξύ, σάλο προκαλεί στη νοτιοαφρικανική κοινωνία η αποκάλυψη ότι ένας 36χρονος επιχειρηματίας στο Σπρινγκς της επαρχίας Γκότενγκ κρατούσε φυλακισμένη τη γυναίκα του και πέντε παιδιά του (ηλικίας από 2 έως 16 ετών) επί 16 χρόνια χτυπώντας τους, βιάζοντας και βασανίζοντάς τους με ηλεκτροσόκ και συσκευή συγκόλλησης. Ο επιχειρηματίας εμφανίστηκε χτες στο δικαστήριο και το όνομά του δεν αποκαλύφθηκε για χάρη των παιδιών του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ