Πέμπτη 29 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝEZIKH ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει αποφασιστικό ρόλο για τις δυνάμεις της αγοράς

Την ώρα που επεκτείνονται οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, κινεζικά κεφάλαια επεκτείνουν τη δράση τους και στη Λατινική Αμερική

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Η ζωτικότητα της αγοράς παραμένει περιορισμένη από αρκετές θεσμικές αδυναμίες», τόνισε προχτές στο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚ Κίνας ο Πρόεδρος της χώρας και ΓΓ της ΚΕ του κόμματος, Σι Τζινπίνγκ. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», «επισήμανε ότι η Κίνα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της ώστε οι δυνάμεις της αγοράς να παίξουν έναν "αποφασιστικό" ρόλο στην κατανομή των πόρων, θα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις που είναι προσανατολισμένες στην αγορά, θα δώσει ώθηση σε μια ανοιχτή αγορά, στην οποία οι οικονομικές οντότητες θα ανταγωνίζονται δίκαια μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων διαφάνειας».

Είναι κρίσιμο ζήτημα πώς θα χειριστούμε τις σχέσεις αγοράς και κυβέρνησης, φέρεται να συμπλήρωσε ο Τζινπίνγκ, εξηγώντας ότι το κράτος πρέπει να μειώσει το «ποσό των πόρων που παρέχονται άμεσα από την κυβέρνηση».

Αλλωστε, την ενίσχυση των λεγόμενων «δυνάμεων της αγοράς», των μονοπωλιακών ομίλων δηλαδή, που νομοτελειακά δημιουργούνται και γιγαντώνονται σε συνθήκες καπιταλιστικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, εξυπηρετούν και μια σειρά από επενδυτικές διαπραγματεύσεις ή συμφωνίες που προωθεί το τελευταίο διάστημα η κινεζική ηγεσία. Τέτοιες είναι αυτές που κυριάρχησαν στην πρόσφατη συνάντηση Τζινπίνγκ - Πούτιν στη Σαγκάη, όπου μεταξύ άλλων εξασφαλίστηκε Ενέργεια (από το ρωσικό κολοσσό «Γκαζπρόμ») για τις ανάγκες των ραγδαία αναπτυσσόμενων κινεζικών και μη εταιρειών που δρουν στην κινεζική επικράτεια, όπου και «καλωσορίστηκε» η δράση των κινεζικών εταιρειών σε «ειδικές ζώνες» της Ρωσίας, όπως αυτή στο Βλαδιβοστόκ.

Ανάλογες «επενδυτικές» φιλοδοξίες έχουν τα κινεζικά μονοπώλια και για μια σειρά αναπτυσσόμενων χωρών, π.χ. στην Αφρική, όπως επιβεβαίωσε το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ στη συγκεκριμένη ήπειρο. Αντίστοιχο ενδιαφέρον όμως φαίνεται να υπάρχει και για τη Λατινική Αμερική. Ετσι, το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι η κρατική CNPC (China National Petroleum Corporation) περιμένει πως την επόμενη δεκαετία θα επενδύσει τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια στο Περού, μετά την πρόσφατη εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων που είχε η βραζιλιάνικη «Petrobras» στη χώρα. «Περιμένουμε περισσότερες ευκαιρίες στο Περού, για εξαγορές εταιρειών ή προσφορές κοιτασμάτων πετρελαίου», φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής της κινεζικής εταιρείας στη Λατινική Αμερική. Ηδη, έχει εγκριθεί άδεια για εξερευνητικές εργασίες σε «οικόπεδο» φυσικού αερίου που είχε αγοράσει η «Petrobras», ενώ «στα σκαριά» βρίσκεται και σχέδιο για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στο νότιο Περού (για την τροφοδότηση θερμοηλεκτρικών εργοστασίων στις περουβιανές ακτές του Ειρηνικού). Τα τελευταία χρόνια η CNPC έχει επεκτείνει τη δράση της στη Λατινική Αμερική και δραστηριοποιείται σε Κολομβία, Εκουαδόρ, Κούβα, Βραζιλία, Κόστα Ρίκα και Βενεζουέλα.

Καταδικάστηκαν δεκάδες για «τρομοκρατία»

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι δικαστήριο σε νότια περιοχή της επαρχίας Σινγιάνγκ (όπου το τελευταίο τρίμηνο πληθαίνουν οι βομβιστικές επιθέσεις) καταδίκασε 55 άτομα ως ενόχους για «φόνους, αποσχιστικές και τρομοκρατικές επιθέσεις», όπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία. Η δίκη έγινε μάλιστα σε γήπεδο της περιοχής με ένα ακροατήριο από συνολικά 7.000 κατοίκους και αξιωματούχους της περιοχής. Την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος Τζινπίνγκ και μια σειρά στελέχη της κυβέρνησης δεσμεύτηκαν πως θα «τιμωρήσουν τους τρομοκράτες» και θα διατηρήσουν «τη σταθερότητα στη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ