Πέμπτη 29 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΚΟΙ ΘΥΛΑΚΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Τραγική η κατάσταση για χιλιάδες μετανάστες

Η τραγική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες από την Υποσαχάρεια Αφρική οδήγησε χτες 500 νέους να κόψουν τα συρματοπλέγματα και ν' αποδράσουν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα Μελίγια.

Η απόδραση έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ στο λεγόμενο προσωρινό κέντρο κράτησης, που έχει δυνατότητα φιλοξενίας 500 ανθρώπων, στοιβάζονται πάνω από 2.500 ψυχές από 30 χώρες κυρίως της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης να είναι άθλιες. Ετσι συχνά οι κυνηγημένοι από τη φτώχεια και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή περνώντας σε ευρωπαϊκό έδαφος, επιλέγουν το ρίσκο της απόδρασης.

Στις ισπανικές πόλεις - θύλακες στην Αφρική, Μελίγια και Θέουτα, έχουν καταγραφεί πολλά τέτοια περιστατικά. Πιο πρόσφατο είναι αυτό με άλλους 500 μετανάστες στις 18 Μάρτη φέτος, που επίσης απέδρασαν σπάζοντας το τριπλό περίφραγμα με συρματόπλεγμα. Επίσης το Φλεβάρη είχαν πυροβοληθεί από την ισπανική ακτοφυλακή 15 νέοι μετανάστες που προσπαθούσαν να φύγουν κολυμπώντας για να περάσουν στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα.

Ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι από τις αρχές του χρόνου 2.250 μετανάστες απέδρασαν στους ισπανικούς θύλακες, που θεωρούνται έδαφος της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ