Πέμπτη 29 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εκκένωση καταυλισμού εκατοντάδων προσφύγων

Η αστυνομία σάρωσε χτες τον καταυλισμό των μεταναστών
Η αστυνομία σάρωσε χτες τον καταυλισμό των μεταναστών
ΚΑΛΕ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Αστυνομική «επιχείρηση» ενάντια σε προσφυγικό καταυλισμό στο βόρειο Καλέ, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες κατατρεγμένοι από Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική, διέταξε χτες η γαλλική κυβέρνηση. Είτε ως απόδειξη της γνήσιας αφοσίωσής της στο καθήκον «αποκατάστασης της δημόσιας τάξης», είτε διαγωνιζόμενη με το Εθνικό Μέτωπο της Λε Πεν σε αντιμεταναστευτική... δράση, η κυβέρνηση του - κατά πολλούς - «αριστερού» Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε ότι χώρος για τους χιλιάδες εκδιωχθέντες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις υπάρχει μόνο ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων σε φτηνά εργατικά χέρια.

Ετσι, νωρίς χτες το πρωί, αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν έξω από το σημείο όπου εκατοντάδες (τα γαλλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 550 ανθρώπους) πρόσφυγες είχαν στήσει τις σκηνές τους και όταν τελείωσε η μικρή διορία που τους έδωσαν «ανέλαβαν δράση».

Σε δηλώσεις του, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ισχυρίστηκε ότι η επιχείρηση δεν αφορούσε τη «δημόσια τάξη αλλά την υγεία», αναφερόμενος στις συνθήκες υγιεινής που επικρατούσαν και στο συγκεκριμένο καταυλισμό. Βεβαίως, το αν προστατεύεται η υγεία όσων βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο σε τέτοιους καταυλισμούς αλλά και συνολικά η δημόσια υγεία εξαρτάται πρώτα απ' όλα από το τι μέτρα η κυβέρνηση παίρνει, ώστε όσοι μένουν εκεί να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, τουαλέτες, τακτική εξέταση από γιατρό και όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει είναι οι πρόσφυγες να «στοιβάζονται» σε χώρους ακατάλληλους και στο τέλος να διώχνονται κι από εκεί.

Την επιχείρηση είχε προαναγγείλει την προηγούμενη βδομάδα ο νομάρχης της περιοχής, Ντενίς Ρομπίν, ο οποίος σε συνάντησή του με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δήλωσε ότι πρέπει «να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη» και ότι η επιχείρηση «θα συνοδευτεί από υποστήριξη και καταφύγιο για τους πιο ευάλωτους μετανάστες». Βέβαια, το ποιοι και πόσοι είναι «πιο ευάλωτοι» χωρά μεγάλη συζήτηση.

Οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ είχαν τονίσει ότι φοβούνταν πως η εκκένωση του καταυλισμού θα προκαλέσει ακόμα πιο ακατάλληλες συνθήκες περίθαλψης για τους μετανάστες, νέα έξαρση των αποπειρών (συχνά μοιραίων μάλιστα) να περάσουν στη Βρετανία και νέους γύρους περιπλανήσεων στην περιοχή και αστυνομικής βίας σε βάρος των μεταναστών.

Στο μεταξύ, χτες, ο Πρόεδρος Ολάντ είχε προγραμματισμένη συνάντηση με επιχειρηματίες από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική εντείνοντας την παρέμβαση της κυβέρνησης για τη στήριξη της «εθνικής οικονομίας», την εξασφάλιση δηλαδή νέων προνομιακών για τη γαλλική πλουτοκρατία επιχειρηματικών συνεργασιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αστυνομική επιχείρηση σε βάρος προσφύγων και μεταναστών (2019-12-24 00:00:00.0)
Ενας ακόμα χειμώνας, ένας ακόμα εφιάλτης για χιλιάδες ανθρώπους (2019-01-05 00:00:00.0)
Δύσκολες ώρες για χιλιάδες ανθρώπους στους καταυλισμούς (2017-01-10 00:00:00.0)
Επεισόδια σε Σάμο και Μυτιλήνη (2016-06-03 00:00:00.0)
Εκκενώθηκε πρόχειρος καταυλισμός προσφύγων στο Παρίσι (2016-03-31 00:00:00.0)
Ξανανοίγουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων... (2012-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ