ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Αμεσο το ενδεχόμενο να κλείσουν ελλείψει χρηματοδότησης

Την άμεση σύγκληση της διοίκησης της ΚΕΔΕ ζήτησε χτες η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Την άμεση σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, προκειμένου να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα κρίσιμα ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών, ζήτησε χθες με επιστολή της προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελπίδα Παντελάκη.

Η Ελ. Παντελάκη τονίζει πως η μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι αρνητικές, ενδεχομένως, εξελίξεις όσον αφορά στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ και ΣΕΣ 2014 - 2020) δημιουργούν νέα αρνητικά δεδομένα για την απαιτούμενη επάρκεια, τη λειτουργία, ακόμη και την ύπαρξη ανάλογων δομών, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα ΚΔΑΠ Με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ - ΜΕΑ), Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) κ.ά.

Επισημαίνει μάλιστα πως πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα τα κρίσιμα ζητήματα των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων τα οποία λήγουν τον ερχόμενο Αύγουστο και πως δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών που τώρα εξελέγησαν, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Επίσης, υπογραμμίζει πως πρέπει να απαιτηθεί από την κυβέρνηση η εξασφάλιση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και από ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να διατηρηθούν οι προαναφερθείσες δομές και να αναπτυχθούν, ώστε να καλύπτουν δωρεάν τις διαρκώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες, να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων και να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η ΚΕΔΕ όσο και οι δήμαρχοι, λένε ότι είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών αυτών, αλλά στην πράξη κλείνουν κρυφά το μάτι στους ιδιώτες. Στην κατεύθυνση αυτή στηρίζουν τη δημιουργία και λειτουργία των λεγόμενων «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» μέσα από τις οποίες, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, υπηρεσίες του δημοσίου θα παρέχονται πλέον υπό καθεστώς ιδιωτικής επιχείρησης.

Ηδη πριν από ένα χρόνο οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έθεταν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ το θέμα της ενίσχυσης και διεύρυνσης των κοινωνικών δομών (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, κλπ.) με υπηρεσίες αποκλειστικά χρηματοδοτούμενες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που να καλύπτουν όλους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αξιοποιώντας και τα κονδύλια από την ΕΕ. Αντίθετα, η ΚΕΔΕ είχε συνταχθεί με την κυβερνητική άποψη, όπως είχε εκφραστεί εμμέσως πλην σαφώς από τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδη, πως δεν προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση για τις παραπάνω δομές, οι οποίες κατά συνέπεια θα λειτουργούν όσο χρηματοδοτούνται ως προγράμματα από το ΕΣΠΑ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Μιλάνε ξανά για περιορισμό των διαδηλώσεων

Επιμένει στην απόφασή της για παραπέρα περιορισμό των διαδηλώσεων η κυβέρνηση. Με δηλώσεις του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, τόνισε ότι θα συζητηθούν «περαιτέρω ενέργειες για τη λογική διαχείριση των διαδηλώσεων» στην Αθήνα. Εταίρος στο διάλογο θα είναι και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, με τον οποίο χτες υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο δήμο και την ΕΛ.ΑΣ.

«Θα συζητήσουμε με το δήμαρχο τις περαιτέρω ενέργειες για τη λογική διαχείριση των διαδηλώσεων, ώστε να ελαττωθεί ακόμα περισσότερο το κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας. Θα συζητήσουμε με τον δήμαρχο ό,τι μπορεί να γίνει για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στο κέντρο της Αθήνας», τόνισε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται πως από πέρσι ισχύει ΠΔ που έχει ανοίξει το δρόμο για την απαγόρευση διαδηλώσεων. Συγκεκριμένα, το σχετικό ΠΔ αναφέρει: «Οι συναθροίσεις διεξάγονται κατά τρόπο που δεν διαταράσσεται παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία και η κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης». Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας από ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις».

Ουσιαστικά ακόμα και μια συγκέντρωση 1.000, 5.000 ή 10.000 ανθρώπων σε κεντρικό δρόμο μεγάλης πόλης θα μπορεί να κρίνεται ότι είναι μικρή σε σχέση με την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας και των συμφερόντων των ξενοδόχων ή των μεγαλεμπόρων της περιοχής...

Ο Γ. Καμίνης είπε πως η ευταξία έχει υποχωρήσει στην Αθήνα μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. «Δεν μπορεί να υπάρχει μία μακροπρόθεσμη καταπολέμηση της εγκληματικότητας, όσο τα θέματα της ευταξίας παραμένουν σε εκκρεμότητα. Το έχουμε ζήσει σε άλλες κοινωνίες, δε θα επεκταθώ τώρα στη θεωρία του σπασμένου παραθύρου του Giuliani, το πώς βελτιώθηκε η Νέα Υόρκη», είπε.

Αναφερόμενος στο παρεμπόριο, το χαρακτήρισε ως οργανωμένη εγκληματικότητα, όπου, όπως υπογράμμισε, αυτοί που κουβαλούν τα «σεντόνια» είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας. Μιας αλυσίδας, όμως, που οι τελευταίοι «κρίκοι» της, δηλαδή οι μετανάστες μικροπωλητές, ήταν ο κύριος στόχος των μεικτών συνεργείων ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους, οι οποίες έγιναν αιτία τραυματισμών ή πρόκλησης θανατηφόρων ατυχημάτων. Παράλληλα, αυτοί που κάνουν το χονδρεμπόριο σε αυτήν την αλυσίδα εξακολουθούν να δρουν ασύδοτα.

Πάντως, 600 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί έχουν ήδη ενταχθεί στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει συνεργασία στους τομείς της στάθμευσης, της ηχορύπανσης, του ελέγχου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπαίθριου εμπορίου με σκοπό την πάταξη του παρεμπορίου, των πλατειών, των πανηγύρεων, των επιχειρήσεων, των θεάτρων, των κινηματογράφων, των λαϊκών αγορών, των παιδότοπων κ.ά.

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Να βγάλει από πάνω του την κατηγορία για σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή επιχείρησε χτες στο δικαστήριο ο Γ. Αποστολόπουλος, που κατηγορείται ότι μαχαίρωσε, μαζί με τον Αλ. Χατζηπαυλίδη (σ.σ. η υπόθεσή του διαχωρίστηκε, γιατί «ανακαλύφθηκε» ότι ήταν ανήλικος κατά την τέλεση της πράξης) τρεις φορές στο πρόσωπο 16χρονο μαθητή του 3ου Λυκείου Παλαιού Φαλήρου, το Γενάρη του 2013. Στη δίκη, που συνεχίστηκε χτες, ισχυρίστηκε ότι διάφορα ναζιστικά σύμβολα που βρέθηκαν στο σπίτι του τα χρησιμοποιούσε σε εργασία που έκανε για τους πολιτισμούς στη Θεολογική Σχολή. Οσο για το μαχαίρωμα του μαθητή είπε πως αυτό έγινε μόνο για τα «μάτια» της κοπέλας του. Χαρακτήρισε, όμως, τον μαχαιρωμένο μαθητή, ως ηγέτη μιας κλίκας ναρκομανών και ψιλοτραμπούκων. Είπε επίσης, πως «η διευθύντρια του σχολείου κάλυπτε τα συγκεκριμένα άτομα για τους δικούς της σκοπούς, εξαιτίας των πολιτικών της πεποιθήσεων που ήταν ίδιες με αυτές της μάνας του Φ. (σ.σ. του θύματος). Κατά τ' άλλα ζήτησε συγγνώμη από το θύμα και την οικογένειά του...

Τροχαίο ατύχημα με λεωφορείο των ΚΤΕΛ σημειώθηκε στον περιφερειακό της Πάτρας χτες το πρωί. Με ελαφρά τραύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» 22 άτομα, μεταξύ τους και ο οδηγός. Το λεωφορείο, που εκτελούσε δρομολόγιο από την Αμαλιάδα για την Πάτρα, έπεσε από την περιφερειακή οδό στον παράδρομο της εθνικής οδού, στο ύψος του κόμβου της Οβρυάς. Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες του ατυχήματος, από τις έρευνες που έκαναν οι αξιωματικοί της Τροχαίας Πατρών και την πραγματογνωμοσύνη στο λεωφορείο, οι πρώτες ενδείξεις χτες αναφέρονταν σε πρόβλημα σε ένα από τα μπροστινά ελαστικά του λεωφορείου.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες στις 4.08 το απόγευμα στην αμαξοστοιχία 739 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Εδεσσα, μεταφέροντας 130 επιβάτες, περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη κοντά στο σταθμό του Αδενδρου. Αμεσα και έγκαιρα ακινητοποιήθηκε η αμαξοστοιχία και όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο σταθμό του Αδενδρου. Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στον τελικό προορισμό τους με λεωφορεία.

Μικρό οπλοστάσιο διατηρούσε στο σπίτι του 57χρονος ημεδαπός, ο οποίος συνελήφθη στον Πειραιά, όταν σε έλεγχο από αστυνομικούς βρέθηκαν στην κατοχή του δύο παλιές ξιφολόγχες, ένα σπαθί και 302 γραμμάρια πυρίτιδας. Επίσης, στο σπίτι του στα Καμίνια, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε κυνηγετικά όπλα, επτά πιστόλια - περίστροφα, ένα κοντόκανο τουφέκι παλαιού τύπου, τέσσερις χειροβομβίδες με κενούς κορμούς - οι δύο έφεραν πυροκροτητή - έξι πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων, 53 μαχαίρια, 148 φυσίγγια πυροβόλου όπλου, 53 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου, 90 μεταλλικά καψύλλια, δύο γυάλινα βάζα με 1.161 γραμμάρια μαύρης πυρίτιδας και τρεις ξύλινες ράβδοι.

Σε καταδίκη της Ελλάδας για παραβιάσεις της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προχώρησε χτες το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η υπόθεση αφορούσε τις συνθήκες κράτησης έξι προσφευγόντων στις φυλακές της Τρίπολης. Με την απόφασή του, το Δικαστήριο υποχρεώνει τις ελληνικές αρχές να καταβάλουν συνολική αποζημίωση 133.300 ευρώ για ηθική βλάβη στους δικαιωθέντες κρατούμενους.

Στην τελική ευθεία «προσπαθεί» να φτάσει η τρίτη, στη σειρά, δίκη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» παρά τα εμπόδια που τίθενται από τις άλλες 3 παράλληλες (!) δίκες που γίνονται με την ίδια βασική κατηγορία (σ.σ. τον τρομονόμο) και τους ίδιους κατηγορούμενους. Αυτή η επισήμανση τέθηκε ξανά χτες, από τους συνηγόρους, όπως επίσης και το ότι θα μπορούσε η δίκη να γίνεται την ίδια μέρα με άλλες (σ.σ. άλλους κατηγορούμενους) που γίνονται στο Κορυδαλλό, λαμβάνοντας την απάντηση του δικαστηρίου ότι δε γίνεται για λόγους ασφαλείας. Χτες, η δίκη συνεχίστηκε με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης ορισμένων κατηγορουμένων. Τα μέλη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» (σ.σ. οι ίδιοι έχουν αναλάβει την ευθύνη) δεν έχουν δεχτεί να έρθουν μάρτυρες υπεράσπισης.

Εκδήλωση για τους εκτελεσμένους στο Κούρνοβο

Το παράρτημα Φθιώτιδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιεί την Κυριακή 1/6, στις 10.30 π.μ., εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 106 αγωνιστές που εκτέλεσαν οι Ιταλοί φασίστες κατακτητές στις 5/6/1943, μετά την ανατίναξη της σήραγγας του Κούρνοβου από το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ. Οι εκτελεσμένοι ήταν κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, κρατούμενοι των φυλακών Λάρισας για τον αγώνα τους ενάντια στους κατακτητές. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της εκτέλεσης στο Κούρνοβο. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα γίνει επίσκεψη στα Αμπέλια Ομβριακής, όπου 15 κρατούμενοι αγωνιστές των φυλακών Λαμίας και 2 εργάτες των μεταλλείων Δομοκού, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς τον Απρίλη του 1944.

Στη Μακρόνησο

Το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιώτες) ενημερώνει ότι το καθιερωμένο ετήσιο προσκύνημα στο μαρτυρικό νησί της Μακρονήσου θα πραγματοποιηθεί στις 7/9/2014 ημέρα Κυριακή, λόγω των δυσκολιών διοργάνωσης και μετακίνησης των επισκεπτών - προσκυνητών που προέκυψαν εξαιτίας των εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ