ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Προετοιμάζουν την πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα

Θα γίνει στις 19 Ιούνη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, με σύνθημα «Οχι στη μείωση των συντάξεων»

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Με περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν στις 19 Ιούνη στην Αθήνα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, με κεντρικό σύνθημα «Οχι στη μείωση των συντάξεων». Οι συνταξιούχοι αντιδρούν στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων, από την 1η Ιούλη, καθώς και στις νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από την αρχή του επόμενου χρόνου.

Το ΠΑΜΕ έχει απευθύνει κάλεσμα στα σωματεία να στηρίξουν την κινητοποίηση και να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Σ' αυτή την κατεύθυνση, προγραμματίζονται συνεδριάσεις των ΔΣ και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς, προκειμένου να πάρει ακόμα πιο μαζικά χαρακτηριστικά η πανελλαδική συγκέντρωση όπου καλούν οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων έχει προγραμματίσει μια σειρά από συσκέψεις σε όλη τη χώρα. Μέχρι στιγμής, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω συσκέψεις:

  • Τη Δευτέρα 2/6, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και της Διεθνούς Ενωσης Συνταξιούχων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).
  • Την Τρίτη 3/6: Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων. Στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.
  • Την Τετάρτη 4/6: Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης. Στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου.
  • Την Πέμπτη 5/6: Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αρτας. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Στις 10.30 π.μ. στις Σέρρες (αίθουσα ΚΕΔΗΣ, Εθνικής Αντίστασης 34).
  • Την Παρασκευή 6/6: Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Στις 10.30 π.μ. στην Καβάλα. Στις 7 μ.μ. στην Κομοτηνή.
Βοήθεια στους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας

Συνεχίζεται η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για την έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης στους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σερβίας, Κροατίας), που τις προηγούμενες μέρες πλήγηκαν από πλημμύρες. Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως: Λευκά είδη (σεντόνια, κουβέρτες), κάλτσες για όλες τις ηλικίες, εσώρουχα για όλες τις ηλικίες, πάνες για μωρά και ενήλικες, είδη υγιεινής (σαπούνια, χαρτί υγείας, μωρομάντιλα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες), αντισηπτικά σαπούνια, γάλα σε σκόνη για μωρά και εβαπορέ.

Τα είδη, με βάση την παραπάνω λίστα, θα συγκεντρώνονται:

  • Για την Αττική, στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5Β) μέχρι και τη Δευτέρα 16 Ιούνη.
  • Για την υπόλοιπη Ελλάδα, στις τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, στα Εργατικά Κέντρα και στα Σωματεία που έχουν πάρει πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα:

-- Στη Θεσσαλονίκη: Το παράρτημα του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις Καρφούρ - Μαρινόπουλος - DIA στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης και είδη υγιεινής στο χώρο διαλείμματος του κάθε καταστήματος. Για πληροφορίες στα τηλ. 6977.465.103, 6909.400.006, 6937.328.370.

-- Στη Λάρισα: Το Εργατικό Κέντρο συγκεντρώνει βοήθεια στα γραφεία του. Για πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2410.250.708, 2410.532.459.

-- Στο Λαύριο: Το Εργατικό Κέντρο συγκεντρώνει βασικά είδη πρώτης ανάγκης και είδη υγιεινής στα γραφεία του (Δανουκάρα 7).

-- H Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, στον Ιματισμό και το Δέρμα (ΟΕΚΙΔΕ) συγκεντρώνει βοήθεια στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος, πλατεία Βάθης). Η συλλογή των ειδών θα γίνεται: Από Δευτέρα έως Παρασκευή (καθημερινά) από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, η συλλογή των ειδών θα γίνεται και απογευματινές ώρες, από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

Απεργία για το πενθήμερο σε φαρμακαποθήκες

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής έχει κηρύξει 24ωρη απεργία στις φαρμακαποθήκες «LIONPHARMA» και «ΦΑΡΜΑΣΕΡΒΙΣ» για σήμερα, Σάββατο 31/5. Η απεργία αποφασίστηκε μετά από συζήτηση του Συνδικάτου με τους εργαζόμενους στις δύο φαρμακαποθήκες, ως απάντηση στην αυθαίρετη λειτουργία τους, εκτός των εγκεκριμένων ετήσιων διημερεύσεων κατά τη μέρα του Σαββάτου, των συγκεκριμένων φαρμακαποθηκών.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι περιπτώσεις καταστρατήγησης της πενθήμερης εργασίας, την οποία κατοχυρώνει η Συλλογική Σύμβαση του κλάδου, σε αποθήκες και βιομηχανίες φαρμάκου. Οπως έχει καταγγείλει το Συνδικάτο, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φαρμακαποθηκάριων έχει κάνει αίτηση στους δήμους για να επιτραπεί η λειτουργία των φαρμακαποθηκών και τα Σάββατα, όπως συμβαίνει και για τα φαρμακεία, ενώ οι εργοδότες χαρακτηρίζουν «αγκάθι» το πενθήμερο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ομοσπονδία (ΟΕΦΣΕΕ) για την υπογραφή Σύμβασης.

Για το ζήτημα αυτό το Συνδικάτο σε προηγούμενη ανακοίνωσή του σημείωνε: «Δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή της Σύμβασής μας, δουλεύουμε με τους όρους που καθορίζει αυτή, πενθήμερο, 40ωρο, Δευτέρα - Παρασκευή. Δε δεχόμαστε πουθενά να δουλεύουμε Σάββατο και να το ανταλλάσσουμε με ρεπό. Το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία έχουν κάνει παρεμβάσεις σε όλους τους δήμους για να μην αποφασίσουν το άνοιγμα των φαρμακαποθηκών το Σάββατο».

Ο λάκκος του «αντιμνημονιακού» λόγου

Το διορισμό τεχνοκράτη εμπειρογνώμονα της τρόικας από την κυβέρνηση, που θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την πορεία των ασφαλιστικών ταμείων και ειδικότερα την εφαρμογή των νόμων για τις επικουρικές συντάξεις και του νέου συστήματος που θα ισχύσει από το 2015, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μητρόπουλος. Ο ζήλος του, όμως, να εστιάσει την κριτική του - όπως άλλωστε κάνει και το κόμμα του - στα μνημόνια και στη «μνημονιακή κυβέρνηση», μόνο αθώος δεν είναι. Κάτω από το «χαλί» του αντι-μνημονιακού λόγου, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κρύψει ότι οι ανατροπές και σε βάρος της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης δεν άρχισαν ούτε τελειώνουν με τα μνημόνια.

Πολύ περισσότερο, θέλουν να κρύψουν ότι οι ανατροπές αυτές είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ και συνδέονται με την επιδίωξη του κεφαλαίου να μειώσει παραπέρα το μη «μισθολογικό κόστος», προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του. Γι' αυτό, άλλωστε, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, στη συνέλευση των βιομηχάνων όπου μίλησε και ο Αλ. Τσίπρας, αφιέρωσε τις προάλλες τη μισή ομιλία του στην «ανάγκη» να προχωρήσουν οι αντιασφαλιστικές ανατροπές, ιδιαίτερα στην επικουρική ασφάλιση, να μειωθούν παραπέρα οι εργοδοτικές εισφορές, να μεγαλώσει το μερτικό των ιδιωτών στην κάλυψη στοιχειωδών ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, στην ΕΕ και στην Ελλάδα, πάρθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια μια σειρά από μέτρα, που σε συνθήκες κρίσης επιταχύνθηκαν, μέσα και από τα μνημόνια.

Τι να πρωτοθυμίσουμε; Το νόμο Σιούφα, που επιβλήθηκε από τις αρχές ακόμα της δεκαετίας του 1990; Την Εκθεση Σπράου, το νομοσχέδιο - καρμανιόλα του Γιαννίτση, το νόμο Ρέππα; Η λίστα με τις επιθέσεις κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχει τέλος. Επίθεση που άρχισε πολύ πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και πριν τα μνημόνια. Βολεύει όμως ορισμένους να περιορίζουν το όλο ζήτημα στα «μνημόνια», γιατί δε θέλουν να μιλήσουν για τις βαθύτερες ταξικές αιτίες αυτής της αντιασφαλιστικής λαίλαπας και να υπόσχονται ότι αρκεί να φύγει η «μνημονιακή κυβέρνηση» και όλα θα γίνουν «μέλι - γάλα». Ομως οι εργαζόμενοι έχουν πλέον εμπειρία και μπορούν να καταλάβουν το «λάκκο» που κρύβει η αντιμνημονιακή φάβα...


Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ