ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2014
Σελ. /24
Για τα δικαιώματα του Γιούνκερ...

Μάλλον δεν έχει να κάνει με διάθεση επίδειξης πολιτικού πολιτισμού. Περισσότερο μοιάζει με προσπάθεια δήλωσης παρουσίας στις ενδοαστικές κόντρες, που μαίνονται σε επίπεδο ΕΕ και αντανακλώνται και στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της Κομισιόν, καθώς και με προσπάθεια... υπόμνησης, στα επιτελεία της λυκοσυμμαχίας, της ανάγκης να τηρούν τα προσχήματα μιας κατ' επίφαση δημοκρατικότητας. Ο λόγος για τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε να υπερασπιστεί τον συνυποψήφιό του για την προεδρία της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, και το δικαίωμά του - ως προερχόμενου απ' το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που πλειοψήφησε στις ευρωεκλογές - να προσπαθήσει πρώτος να συγκροτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία ευρωβουλευτών που θα τον εκλέξει πρόεδρο του ευρωενωσιακού ιερατείου.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «δεν πρέπει να προτείνει υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής, που δεν συμμετείχε σ' αυτήν την εκλογική αναμέτρηση», άλλον δηλαδή πέραν των Γιούνκερ, Σουλτς, Φέρχοφστατ, Κέλερ, Τσίπρα, και ότι «η εμφάνιση οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης συνολικά, μετατρέποντάς την σε κοροϊδία».

Το επόμενο βήμα θα είναι... να καλέσει σε διαδήλωση υπέρ των δικαιωμάτων του Γιούνκερ, που καταπατούνται βάναυσα απ' το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο! Εδώ που τα λέμε, ένα δίκιο θα το 'χει. Τόσο λιβάνισμα στην ΕΕ και στα επιτελεία της, τόσες αυταπάτες για την Κομισιόν και το ρόλο που τάχα θα μπορούσε να παίξει, και να τα διαλύουν δίχως καν να τηρούν τα προσχήματα οι «ελίτ»... Τόσος κόπος τζάμπα;

Δεν μπορούν

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε τη μείωση της φορολογίας στην εργασία (αναφέρεται στις ασφαλιστικές εισφορές) για τη «δημιουργία θέσεων εργασίας και μία βιώσιμη ανάπτυξη. Το πραγματικό πρόβλημα που αισθάνονται οι άνθρωποι στη ζωή τους, όπως στην Πορτογαλία, είναι η μαζική ανεργία και έτσι οι πολίτες ρωτούν, θα έχουμε μία ανάπτυξη δίχως δουλειές;». Τις πρώτες μέρες του Απρίλη ο Κρούγκμαν έγραφε για τις ΗΠΑ ότι «ενώ έχουν ανάπτυξη, η ανεργία παραμένει πολύ υψηλότερη (...) επιρρίπτοντας στους ανέργους την ευθύνη για τα δεινά τους, αποσπούν την προσοχή από τα διογκούμενα κέρδη και τα μπόνους, ενώ η ανεργία και οι μισθοί παραμένουν σε στασιμότητα». Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι στο όνομα αντιμετώπισης της ανεργίας παίρνουν αντεργατικά μέτρα. Με αβέβαιη την προοπτική μείωσης της ανεργίας. Δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Ενώ ταυτόχρονα όλα τα εργασιακά δικαιώματα που καταργήθηκαν θα μείνουν σε μόνιμη κατάργηση. Μάταιη και ουτοπική η προσδοκία ότι εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης μπορεί να αντιμετωπισθεί το οξυμένο αυτό πρόβλημα.

Πολιτική υποταγής των εργατών

Η αίσθηση που αποκόμισαν οι επιχειρηματίες ήταν πως ο Αλ. Τσίπρας είχε τη διάθεση να συζητήσει ανοικτά όλα τα θέματα με τους επιχειρηματίες. Ο Αλ. Τσίπρας τους είπε: «Ο κ. Σαμαράς μπορεί να εκμεταλλευτεί τη δύναμη που απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές και να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά το χρέος». Τους είπε ακόμη ότι «δεν πρόκειται να κρατικοποιήσουμε τις βιομηχανίες, βεβαίως τις σημαντικές ΔΕΚΟ τις θέλουμε υπό κρατικό έλεγχο». Ο αστικός Τύπος έγραψε επίσης ότι στους βιομήχανους άρεσε το φορολογικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ (φορολόγηση κερδών και όχι της παραγωγής, άρα μείωση των έμμεσων φόρων όπως στα καύσιμα) και η μείωση του ενεργειακού κόστους, γιατί όπως είπε η βιομηχανία πρέπει να ενισχυθεί. Ακόμη ΣΥΡΙΖΑ και ΣΕΒ θα συνεργάζονται: «Να ζητάτε τη γνώμη μας για διάφορα θέματα στα υπουργεία, στους κλάδους της οικονομίας», αντέτειναν κάποιοι επιχειρηματίες προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορούμε παρά να συνεργαζόμαστε, να βοηθήσουμε τη βιομηχανία, χωρίς επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία», φέρεται να απάντησε ο Αλ. Τσίπρας. Αλήθεια, τι άλλο χρειάζεται για να γίνει κατανοητό ποια συμφέροντα υπηρετεί η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και ότι βρίσκεται στην ίδια όχθη με τα κυβερνητικά κόμματα; Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα. Αλλωστε τους πρότεινε «κοινωνική συμφωνία», δηλαδή υποταγή των εργαζομένων στην κερδοφορία τους.

Ανιστόρητοι...

Η χτεσινή φιλο-χρυσαυγίτικη φυλλάδα «Ακρόπολις», συνόδευε εγκωμιαστικό άρθρο για τις γυναίκες της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, με φωτογραφία μιας αντάρτισσας του ΕΛΑΣ! Ξεπερνάνε κάθε όριο το φασιστικό θράσος και το ψέμα. Γιατί είναι πασίγνωστο ότι οι φασίστριες δεν έχουν καμιά σχέση με τις μαχήτριες του ΕΛΑΣ. Δεν γνωρίζουν; Δεν ξέρουν;

Ας μάθουν, λοιπόν, πως η αντάρτισσα της φωτογραφίας, όπως και χιλιάδες γυναίκες της χώρας μας μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ πολέμησαν, με το όπλο στο χέρι, ενάντια στους κατακτητές φασίστες και ναζιστές προγόνους των χρυσαυγιτών. Οι ηρωίδες γυναίκες, τα έβαλαν με τους προδότες ταγματασφαλίτες και Χίτες, τους ντόπιους συνεργάτες των κατακτητών, αυτούς που η Χρυσή Αυγή υμνεί και θαυμάζει. Ο λαός και η νεολαία να εμπνευστούν και να γνωρίσουν την Ιστορία των αγώνων του λαού μας, να απορρίψουν τη ναζιστική ιδεολογία και τα ψέματα, να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1809 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασικής μουσικής Γιόζεφ Χάιντν.

1819 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής Γουόλτ Γουίτμαν.

1902 Τελειώνει ο δεύτερος πόλεμος των Μπόερς. Πρόκειται για πόλεμο μεταξύ της Βρετανίας και των Ολλανδών αποίκων της Νότιας Αφρικής, στην οποία είχαν ιδρύσει δύο ανεξάρτητα κράτη (το Ελεύθερο Κράτος της Οράγγης και του Τράνσβααλ). Ο βρετανικός ιμπεριαλισμός ήθελε να βάλει χέρι σε αυτές τις περιοχές λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων χρυσού και διαμαντιών. Προς επίτευξη αυτού του στόχου διέπραξε σειρά από ωμότητες, προξενώντας τη διεθνή κατακραυγή. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα οποία έκλεισαν τον άμαχο πληθυσμό των Μπόερς και στα οποία πολλοί βρήκαν τραγικό θάνατο από τις αρρώστιες και την πείνα, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Ο πόλεμος έληξε με νίκη των Βρετανών και ενσωμάτωση των δύο κρατών των Μπόερς στις υπάρχουσες βρετανικές κτήσεις της Νότιας Αφρικής.

1905 Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης δολοφονείται κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, από τον χαρτοπαίκτη και μόνιμο θαμώνα χαρτοπαικτικών λεσχών Αντώνιο Γερακάρη, επειδή είχε απαγορεύσει τη λειτουργία τους.

1919 Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ (31/5 - 5/6), το οποίο αποφασίζει την αποχώρηση του Κόμματος από τη 2η Διεθνή και την προετοιμασία προσχώρησής του στην 3η Διεθνή.

1936 Η επιθετικότητα του αστικού κράτους κατά του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος οξύνεται στο δρόμο προς την ανοιχτή δικτατορία του κεφαλαίου (δικτατορία Μεταξά): Μέσα στο Μάη έγιναν 1.492 συλλήψεις αγωνιστών, 160 προφυλακίσεις, 34 εκτοπίσεις από Επιτροπές Ασφαλείας, 7 εκτοπίσεις από δικαστήρια, 761 παραπομπές σε δίκη, 283 καταδίκες. Βασανίστηκαν 438, τραυματίστηκαν 571, σκοτώθηκαν 10, έγιναν έρευνες 64, κατασχέσεις 585, διαλύσεις συγκεντρώσεων 135.

1956 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της φοιτητικής εφημερίδας «Πανσπουδαστική», που εκδόθηκε από την παράνομη ΕΠΟΝ.

1957 Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και βουλευτής της ΕΔΑ Στέφανος Σαράφης σκοτώνεται στη λεωφόρο Αλίμου από αυτοκίνητο της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής, που οδηγούσε ο Αμερικανός σμηνίας Μάριο Μουζάλι.

1962 Εκτελείται δι' απαγχονισμού στο Ισραήλ ο Αντολφ Αϊχμαν, αντισυνταγματάρχης των SS και ένας από τους βασικούς παράγοντες του ολοκαυτώματος των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1974 Επειτα από μήνες συγκρούσεων, το Ισραήλ και η Συρία υπογράφουν συμφωνία για την απομάκρυνση των δυνάμεών τους από τα Υψώματα του Γκολάν στα σύνορα των δύο χωρών.

1975 Συνάντηση Καραμανλή - Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

1977 Πεθαίνει ο κομμουνιστής λογοτέχνης, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής, εμπνευστής και ψυχή του «Θεάτρου του Βουνού», Βασίλης Ρώτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ