ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασκήσεις του ΝΑΤΟ με συμμετοχή της Ελλάδας που «ακουμπά» στη Ρωσία

ΓΕΝ

Δύο σημαντικές ασκήσεις ΝΑΤΟικών δυνάμεων βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη γύρω από την Ελλάδα, ενώ συνεχίζεται η ένταση στο ουκρανικό, με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για την είσοδο ευρωατλαντικών μονοπωλίων στην Ουκρανία, στη Μολδαβία, στη Γεωργία, σ' άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε σύγκρουση με την καπιταλιστική Ρωσία, να βρίσκονται σε όξυνση. Στις ασκήσεις αυτές ενεργό ρόλο παίζουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην προσπάθεια της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, άρχισε και συνεχίζεται έως και την Τετάρτη 4 Ιούνη η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Thracian Star 2014». Συμμετέχουν με προσωπικό και στρατιωτικά μέσα οι Βουλγαρία, Ελλάδα (αεροσκάφη F-16), ΗΠΑ και Ρουμανία. Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η άσκηση αυτή αεροπορικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων απλώνεται και στη Μαύρη Θάλασσα καθώς διεξάγεται εντός του FIR Σόφιας. Οτι το FIR Σόφιας ενώνεται με το FIR της Συμφερόπολης το οποίο καλύπτει Κριμαία και Νοτιοανατολική Ουκρανία...

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι έως τη Δευτέρα 2 Ιούνη στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου η πολυεθνική άσκηση «PHOENIX EXPRESS 2014», υπό την «αιγίδα» της Αμερικανικής Διοίκησης Αφρικής (USAFRICOM). Χωρίζεται σε δύο φάσεις, εν όρμω και εν πλω, και επισήμως σκοπό έχει «την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στο θαλάσσιο περιβάλλον προσανατολισμένη σε επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής».

Μάλιστα, κομμάτι της άσκησης (η εν όρμω φάση της) έγινε από 12 έως 23 Μάη στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα. Περιελάμβανε θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε αντικείμενα των Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής, καθώς και εκπαίδευση σε αντικείμενα ιατρικής κατάρτισης αναφορικά με την παροχή πρώτων βοηθειών μάχης. Στην εν όρμω εκπαίδευση στη Σούδα συμμετείχαν συνολικά 88 εκπαιδευόμενοι από Αλγερία, Ελλάδα, Λιβύη και Μαρόκο, ενώ Τουρκία και Κροατία συμμετέχουν μόνο στην εν πλω φάση.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Διαπραγματεύσεις για διείσδυση σε νέες «αγορές»

Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί από αύριο Κυριακή ο υπουργός Αμυνας της Γεωργίας Irakli Alasania, προσκεκλημένος του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Τη Δευτέρα θα διεξαχθούν συνομιλίες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών. Αργότερα την ίδια μέρα, ο Γεωργιανός θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Επίσης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Της επίσκεψης του Γεωργιανού υπουργού Αμυνας προηγήθηκε τέλη Απρίλη η επίσκεψη στην Αθήνα της υπουργού Εξωτερικών της Γεωργίας Maia Panjikidze. Ολη αυτή η κινητικότητα αναπτύσσεται προκειμένου να δοθεί ώθηση στη διείσδυση ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε μια περίοδο που μεγαλώνει ο ανταγωνισμός με το ρωσικό κεφάλαιο, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, εκμεταλλευόμενη και στις αντιθέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας ή ΕΕ, ιδιαίτερα Γερμανίας - Ρωσίας που εστιάζουν στο έδαφος πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών όπως η Γεωργία.

Η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας το α' εξάμηνο την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις αυτές προκειμένου να αναβαθμιστεί και ο ρόλος της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια από την ιμπεριαλιστική λεία.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Γεωργιανή ΥΠΕΞ στην επίσκεψή της στην Αθήνα τον Απρίλη τασσόταν υπέρ «της επέκτασης των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο προς αυτήν την κατεύθυνση (...) να προωθηθεί η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γεωργία».

Και οι σχέσεις μέσω «συμφωνίας σύνδεσης» με ΕΕ

Μιλούσε επίσης για «νέες προοπτικές για την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων με τα κράτη - μέλη της ΕΕ». «Ελπίζουμε», συμπλήρωνε η Panjikidze, «ότι με αυτόν τον τρόπο η Γεωργία θα προσελκύσει περισσότερους άμεσους ξένους επενδυτές και είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τις επιχειρηματικές δυνατότητες (...) καλούμε όλους, όλα τα κράτη - μέλη, να έρθουν στη Γεωργία και να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Θυμίζουμε εδώ ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ προχώρησε στα τέλη Μάρτη στην υπογραφή των πολιτικών κεφαλαίων της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ, ενώ αποφάσισε την υπογραφή των αντίστοιχων Συμφωνιών με Μολδαβία και Γεωργία το αργότερο μέχρι τον Ιούνη (στο πέρας δηλαδή της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ), γεγονός που προκαλεί ακόμα περισσότερες τριβές με τη Μόσχα και τα ρωσικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ολες αυτές οι κινήσεις, προγραμματισμένες εδώ και χρόνια, εντάσσονται στη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας» της ΕΕ, τόσο στο «νότιο» όσο και στο «ανατολικό» σκέλος της. Το «νότιο» σκέλος στοχεύει στις χώρες της ΝΑ Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ενώ η «Ανατολική Εταιρική Σχέση» αποτελεί το όχημα για διείσδυση της ΕΕ στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία).

Αύξηση δράσης της «τρομοκρατίας» βλέπει η Europol

Αύξηση της δράσης της λεγόμενης τρομοκρατίας στην Ελλάδα διαπιστώνει επικαιροποιημένη έκθεση της Europol για την Ευρώπη.

Εκτιμά ότι στη διάρκεια του 2013, οι ομάδες του λεγόμενου αντάρτικου πόλης μπόρεσαν να επανεξοπλιστούν και να ανακτήσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2013 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 14 τρομοκρατικές επιθέσεις (από τις συνολικά 24 σε όλα τα κράτη - μέλη), που ανέβασαν τη χώρα, μαζί με την Ισπανία, στην κορυφή της σχετικής ευρωπαϊκής λίστας.

Η Εuropol συσχετίζει με την Ελλάδα και την τουρκική οργάνωση «DHKP-C» και εκτιμά ότι οργανώσεις, όπως η «Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατουμένους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν», με έδρα την Αθήνα, παρέχουν οικονομική στήριξη στο ένοπλο σκέλος της οργάνωσης.

Η Europol επισημαίνει τον κίνδυνο που συνεπάγεται για την ασφάλεια της ΕΕ η μετακίνηση ισλαμιστών μαχητών από την ΕΕ στη Συρία και αντίστροφα, διά μέσου της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές της, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές από τη Δυτική Ευρώπη εισέρχονται στην Τουρκία και από εκεί στη Συρία διά μέσου της Ελλάδας. Σύμφωνα μάλιστα με νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε η Europol, από την έναρξη του πολέμου στη Συρία μέχρι και το τέλος του 2013, 1.200 έως 2.000 Ευρωπαίοι πολίτες ταξίδεψαν στη χώρα προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό ισλαμιστών εναντίον του καθεστώτος Ασαντ.

Σύμφωνα με τη Europol, το 2013 δεν καταγράφηκε στην ΕΕ δράση ακροδεξιών τρομοκρατών παρά μεμονωμένες εγκληματικές ενέργειες με ρατσιστικό κίνητρο.

Παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη

Σχηματισμός τεσσάρων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών «F-16», ο οποίος εισήλθε χτες το μεσημέρι στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Χίου, πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους, νησάκια που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Φούρνων. Δύο τουρκικά μαχητικά πέταξαν χαμηλά, στα 900 μέτρα, κάνοντας εικονική προσβολή των νησιών, ενώ τα άλλα δύο τουρκικά τούς παρείχαν προστασία. Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Μεγάλη άσκηση στο Αιγαίο

Σε μεγάλης κλίμακας άσκηση προχωρούν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο, στο φόντο και των ανταγωνισμών που εκδηλώνονται στην περιοχή.

Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, από 2 έως 6 Ιούνη θα διεξαχθεί στο Αιγαίο η άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 14», «στην οποία θα συμμετάσχει το σύνολο των μονάδων του ΠΝ, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα». Σκοποί της άσκησης είναι «η διατήρηση, προαγωγή και βελτίωση του επιπέδου της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, η διατήρηση ενιαίου πνεύματος, καθώς και η μεγιστοποίηση της διακλαδικής συνεργασίας με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων».

Κατά την άσκηση, «θα δοθεί η ευκαιρία για δοκιμή ειδικών σχεδίων και για εφαρμογή πειραματικών και καινοτόμων τακτικών». Επίσης, η άσκηση θα συνδυαστεί με την άσκηση «ΑΕΤΟΣ Α14» της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων και άλλων μονάδων του Στρατού Ξηράς, ενώ σε ορισμένα αντικείμενα θα συμμετάσχουν και μονάδες του Λιμενικού Σώματος.

Η άσκηση γίνεται λίγο μετά αφότου ολοκληρώθηκε η άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, επίσης στο Αιγαίο, «BEYAZ FIRTINA 2014», στο πλαίσιο της οποίας πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εισήλθαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Απεβίωσε ο Λεωνίδας Βασιλικόπουλος

Απεβίωσε χτες, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ Λεωνίδας Βασιλικόπουλος. Την περίοδο της δικτατορίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση κατά της χούντας, βασανίστηκε και φυλακίσθηκε στο ΕΑΤ - ΕΣΑ. Μετά την πτώση της δικτατορίας επανήλθε στο ΠΝ και το 1986 επελέγη αρχηγός ΓΕΝ. Το 1993 διορίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου διοικητής της ΕΥΠ. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1996 οπότε αποστρατεύτηκε από την κυβέρνηση Σημίτη μετά την κρίση των Ιμίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ