ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Να εξασφαλιστεί η λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών

Την άμεση συνέχιση των αναγκαίων για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες κοινωνικών δομών, όπως το «Βοήθεια Στο Σπίτι», Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών κ.ά., με χρηματοδότηση από το κράτος ζητά, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας έχει ως εξής:

«Αναγκαίες για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες κοινωνικές δομές υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να περιοριστούν ακόμα περισσότερο ή και να σταματήσει η λειτουργία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να στερηθούν τις αντίστοιχες υπηρεσίες ακόμα και αυτός ο μικρός αριθμός που εντάσσεται σήμερα σε αυτές τις δομές, σε σχέση με τις ανάγκες των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ κ.ά.

Συγκεκριμένα:

Το "Βοήθεια Στο Σπίτι", αρκετοί βρεφονηπιακοί σταθμοί (που καλύπτουν παιδιά με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα ΚΔΑΠ ΑμΕΑ, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες, εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης των κοινωνικών υπηρεσιών και της αλλαγής των προτεραιοτήτων της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΣΠΑ και ΣΕΣ 2014-2020), είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν και πολύ περισσότερο να έχουν την απαιτούμενη ανάπτυξη και στελέχωση, προκειμένου να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες που υπάρχουν στους τομείς αυτούς.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το "Βοήθεια Στο Σπίτι" λήγει το Σεπτέμβρη 2014 και ότι στο Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με τίτλο "Εκπαίδευση - Κατάρτιση - Απασχόληση" αναφέρονται μόνο οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και καμιά άλλη δομή.

Είναι επείγον να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση έγκαιρα τα προβλήματα της χρηματοδότησης και της στελέχωσης, για τη συνέχεια της λειτουργίας αυτών των κοινωνικών υπηρεσιών, πριν από τη λήξη των παραπάνω προγραμμάτων.

Να μη σταματήσουν τη λειτουργία τους τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα ΚΔΑΠ ΑμΕΑ, το "Βοήθεια Στο Σπίτι", τα ΚΗΦΗ, τα ΚΔΗΦ κλπ και να καλυφτούν όλες οι ανάγκες των παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων και να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να προσληφθεί επιπλέον μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, ώστε να καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες.

Να παρέχονται αποκλειστικά από μόνιμες κρατικές δομές αναπτυγμένες πανελλαδικά, χρηματοδοτούμενες κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό και με αξιοποίηση των κονδυλίων από την ΕΕ.

Να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες σε όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις και απολύτως δωρεάν, αποσυνδεδεμένες από την ασφαλιστική, εισοδηματική κατάστασή τους, είτε είναι Ελληνες είτε μετανάστες».

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Υπό διαρκές κυνήγι σε στεριά και θάλασσα

Associated Press

Αλλοι 30 μετανάστες κινδύνεψαν να πνιγούν χτες στη θαλάσσια περιοχή βόρεια από το Φαρμακονήσι.

Συγκεκριμένα, κατόπιν ενημέρωσης από το στρατιωτικό φυλάκιο Φαρμακονησίου, ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού πήγε στην περιοχή όπου εντόπισε φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο γεμάτη μετανάστες. Η λέμβος είχε «μπάσει» νερά και ορισμένοι από τους επιβαίνοντας ήταν στη θάλασσα. Οι μετανάστες περισυνελέγησαν από το πλήρωμα του ναυαγοσωστικού και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Λέρου όπου και συνελήφθησαν. Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το λιμεναρχείο Λέρου, ενώ η φουσκωτή λέμβος βυθίστηκε.

Δύο διακινητές και δεκαοκτώ μετανάστες χωρίς χαρτιά εντοπίστηκαν, χτες τις πρώτες πρωινές ώρες, στη θαλάσσια περιοχή Παναγίας Οινουσσών. Συγκεκριμένα, πλωτό περιπολικό που περιπολούσε στην περιοχή, στο πλαίσιο της μεικτής αντιμεταναστευτικής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», εντόπισε πολυεστερικό μηχανοκίνητο σκάφος. Κατόπιν καταδίωξης και ακινητοποίησης του σκάφους, συνελήφθησαν οι αλλοδαποί χειριστές του καθώς και οι μετανάστες που μετέφεραν. Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Χίου, όπου παραδόθηκαν σε στελέχη του γραφείου Ασφάλειας της λιμενικής αρχής. Επτά μετανάστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν προχτές σε επαρχιακή οδό στο Μανταμάδου Μυτιλήνης. Ενας μετανάστης συνελήφθη στη χερσαία ζώνη Ενετικού του λιμένα Χανίων.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε κοινή ευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «ΑΕΡΟΔΡΟΜΟΣ». Την πρωτοβουλία υλοποίησης της επιχείρησης είχε η Ελλάδα, στο πλαίσιο ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ είχε την πλήρη εποπτεία και το συντονισμό ως επικεφαλής σε συνεργασία με την EUROPOL και την FRONTEX. Οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου, με πρόσχημα τη μετανάστευση χωρίς χαρτιά, στοχοποιούν τους πρόσφυγες των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της πείνας και της κατάρρευσης των οικονομιών χωρών του τρίτου κόσμου από την εκμετάλλευση των πολυεθνικών. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν συνολικά στην Ελλάδα 23 μετανάστες. Στo πλαίσιο της επιχείρησης εξαρθρώθηκε και διεθνική σπείρα, που δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου από την Ελλάδα, αλλοδαπών υπηκόων Αλβανίας με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

Παράλληλα, άμεσα μέτρα για να μην ακυρωθεί στην πράξη η προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων αλλοδαπών, όπως τα θύματα ρατσιστικής βίας, θύματα εμπορίας ανθρώπων, ειδικές κατηγορίες ανηλίκων και οι ασθενείς, καθώς και όσοι έχουν λάβει ειδική άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ζητά ο «Συνήγορος του Πολίτη». Κατά την Αρχή, ο κίνδυνος είναι άμεσος επειδή ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενταξης, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιούνη, προβλέπει μεν τη χορήγηση της ειδικής άδειας διαμονής, όμως, η ρύθμιση που θα υλοποιεί αυτή την πρόβλεψη δεν έχει ακόμη κατατεθεί στο Κοινοβούλιο. Γι' αυτό, ο «Συνήγορος» θεωρεί ότι πρέπει, τουλάχιστον, να παραταθεί η ισχύς της προηγούμενης διαδικασίας για τη χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους μέχρι να υπάρξει νέα συνολική νομοθετική ρύθμιση.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών διευθυνόταν από τη φυλακή

Εξαρθρώθηκε μία από τις σπείρες που διακινούσε συστηματικά ναρκωτικά στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με τις αρχές, ταυτοποιήθηκε ο κεντρικός αρχηγικός ρόλος ενός 51χρονου κρατούμενου των φυλακών Κέρκυρας. Ο 51χρονος συγκρότησε και διηύθυνε τη δράση δύο ξεχωριστών ομάδων, στην επιμέρους διακίνηση κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης στο νησί.

O κεντρικός πυρήνας των οργανώσεων αποτελούνταν ακόμη από τέσσερα ηγετικά στελέχη (δύο σε κάθε ομάδα) - τρεις ημεδαπούς και μία αλλοδαπή Γεωργιανής καταγωγής - καθώς και εννέα ακόμα βασικά εκτελεστικά μέλη (έξι ημεδαπούς και τρεις υπηκόους Αλβανίας). Κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν πέντε κεντρικά στελέχη των ομάδων αυτών, μεταξύ των οποίων τα δύο αρχηγικά μέλη τους. Τα συνολικά κέρδη, μέσα σε ένα μήνα, της εγκληματικής δράσης του κυκλώματος, φτάνουν τα 225.000 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι το ίδιο διάστημα διακινήθηκαν περισσότερα από 2,5 κιλά ηρωίνης και 20 κιλά κάνναβης.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται συνολικά 38 άτομα, (ημεδαποί - αλλοδαποί), σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών, την αγορά και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών καθώς και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Βασικό χαρακτηριστικό της δράσης τους, ήταν η επιμέρους διάκριση στη διάθεση και διακίνηση. Ειδικότερα, η πρώτη ομάδα διέθετε ηρωίνη και κοκαΐνη, ενώ η δεύτερη κάνναβη, έχοντας διαιρέσει εδαφικά την Κέρκυρα, σε τομείς αποκλειστικής δράσης, κατά περίπτωση, των κεντρικών διακινητών.

ΙΚΑΡΙΑ
Αναβλήθηκε η δίκη για τις παραλίες

Για τον ερχόμενο Νοέμβρη αναβλήθηκε η δίκη των Φανούρη Καρούτσου, πρώην δήμαρχου Ραχών, νυν δημοτικού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Ικαρίας, Λευτέρη Φλυτζάνη, πρώην αντιδημάρχου του Δήμου Ραχών και Ευγενίας Τσαντίρη, πρώην δημοτικής συμβούλου στο Δήμο Ραχών. Οι αγωνιστές αιρετοί κατηγορούνται, μετά από μήνυση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, πως το 2009 ως δημοτική αρχή του τότε Δήμου Ραχών δεν εφάρμοσαν κυβερνητική απόφαση, δεν εκμίσθωσαν σε επιχειρηματίες τις παραλίες της περιοχής, τις άφησαν ελεύθερες και δωρεάν για το λαό και στέρησαν έσοδα από το Δημόσιο.

Εξω από τα δικαστήρια της Σάμου, όπου ήταν προγραμματισμένη να γίνει η δίκη, είχαν συγκεντρωθεί Ικαριώτες που βρέθηκαν στο νησί από νωρίς το πρωί.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ
Ζητούν απομάκρυνση υποσταθμού της ΔΕΗ

Την άμεση απομάκρυνση του υποσταθμού της ΔΕΗ από την πλατεία Μυκονιάτικων στους Αγίους Αναργύρους, ζητούν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού με αίτημά τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οπως σημειώνουν, η τοποθέτηση του συγκεκριμένου υποσταθμού πρακτικά αποκλείει τη μία εκ των εισόδων της πλατείας και η λειτουργία του θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού ζητούν να καθοριστεί άμεσα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα, παρουσία κατοίκων της περιοχής, που, από την πρώτη στιγμή, αντέδρασαν και απαιτούν την άμεση απομάκρυνση του υποσταθμού. Επιπροσθέτως, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ ζητούν υπόγεια κατασκευή του υποσταθμού σε χώρο, όπου θα διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία των κατοίκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ