Τρίτη 3 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Υπό διαρκές κυνήγι σε στεριά και θάλασσα

Associated Press

Αλλοι 30 μετανάστες κινδύνεψαν να πνιγούν χτες στη θαλάσσια περιοχή βόρεια από το Φαρμακονήσι.

Συγκεκριμένα, κατόπιν ενημέρωσης από το στρατιωτικό φυλάκιο Φαρμακονησίου, ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού πήγε στην περιοχή όπου εντόπισε φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο γεμάτη μετανάστες. Η λέμβος είχε «μπάσει» νερά και ορισμένοι από τους επιβαίνοντας ήταν στη θάλασσα. Οι μετανάστες περισυνελέγησαν από το πλήρωμα του ναυαγοσωστικού και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Λέρου όπου και συνελήφθησαν. Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το λιμεναρχείο Λέρου, ενώ η φουσκωτή λέμβος βυθίστηκε.

Δύο διακινητές και δεκαοκτώ μετανάστες χωρίς χαρτιά εντοπίστηκαν, χτες τις πρώτες πρωινές ώρες, στη θαλάσσια περιοχή Παναγίας Οινουσσών. Συγκεκριμένα, πλωτό περιπολικό που περιπολούσε στην περιοχή, στο πλαίσιο της μεικτής αντιμεταναστευτικής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», εντόπισε πολυεστερικό μηχανοκίνητο σκάφος. Κατόπιν καταδίωξης και ακινητοποίησης του σκάφους, συνελήφθησαν οι αλλοδαποί χειριστές του καθώς και οι μετανάστες που μετέφεραν. Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Χίου, όπου παραδόθηκαν σε στελέχη του γραφείου Ασφάλειας της λιμενικής αρχής. Επτά μετανάστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν προχτές σε επαρχιακή οδό στο Μανταμάδου Μυτιλήνης. Ενας μετανάστης συνελήφθη στη χερσαία ζώνη Ενετικού του λιμένα Χανίων.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε κοινή ευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «ΑΕΡΟΔΡΟΜΟΣ». Την πρωτοβουλία υλοποίησης της επιχείρησης είχε η Ελλάδα, στο πλαίσιο ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ είχε την πλήρη εποπτεία και το συντονισμό ως επικεφαλής σε συνεργασία με την EUROPOL και την FRONTEX. Οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου, με πρόσχημα τη μετανάστευση χωρίς χαρτιά, στοχοποιούν τους πρόσφυγες των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της πείνας και της κατάρρευσης των οικονομιών χωρών του τρίτου κόσμου από την εκμετάλλευση των πολυεθνικών. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν συνολικά στην Ελλάδα 23 μετανάστες. Στo πλαίσιο της επιχείρησης εξαρθρώθηκε και διεθνική σπείρα, που δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου από την Ελλάδα, αλλοδαπών υπηκόων Αλβανίας με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

Παράλληλα, άμεσα μέτρα για να μην ακυρωθεί στην πράξη η προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων αλλοδαπών, όπως τα θύματα ρατσιστικής βίας, θύματα εμπορίας ανθρώπων, ειδικές κατηγορίες ανηλίκων και οι ασθενείς, καθώς και όσοι έχουν λάβει ειδική άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ζητά ο «Συνήγορος του Πολίτη». Κατά την Αρχή, ο κίνδυνος είναι άμεσος επειδή ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενταξης, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιούνη, προβλέπει μεν τη χορήγηση της ειδικής άδειας διαμονής, όμως, η ρύθμιση που θα υλοποιεί αυτή την πρόβλεψη δεν έχει ακόμη κατατεθεί στο Κοινοβούλιο. Γι' αυτό, ο «Συνήγορος» θεωρεί ότι πρέπει, τουλάχιστον, να παραταθεί η ισχύς της προηγούμενης διαδικασίας για τη χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους μέχρι να υπάρξει νέα συνολική νομοθετική ρύθμιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ