ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχωράει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση υποδομών στρατηγικής σημασίας
  • «Ανοίγει» ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΘ ΑΕ.
  • Σε εξέλιξη τα έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, πριν παραδοθεί στο κεφάλαιο

Ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου απαλλάσσει το μελλοντικό ιδιοκτήτη από κόστη που φορτώνονται στις πλάτες του λαού
Ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου απαλλάσσει το μελλοντικό ιδιοκτήτη από κόστη που φορτώνονται στις πλάτες του λαού
Αύριο, 5 Ιούνη, σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχει επιβάλει το ΤΑΙΠΕΔ, λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους επιχειρηματικούς ομίλους για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ ΑΕ. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες προβλέπεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη βδομάδα, ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανακοινωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ποιοι από τους 6 μονοπωλιακούς ομίλους, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 67% των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ, πληρούν τις προϋποθέσεις για να περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, που είναι η κατάθεση και η επιλογή της καλύτερης προσφοράς.

Οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών θα είναι το θέμα της συνεδρίασης, που θα γίνει αύριο, Πέμπτη, της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ), η πλειοψηφία της οποίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) έχει σημαία της την ανταγωνιστικότητα των ΟΛΠ και ΟΛΘ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο όνομα αυτής της ανταγωνιστικότητας, υπέγραψε Συλλογική Σύμβαση με τον ΟΛΠ ΑΕ που επέβαλε τη μείωση κατά 35% των αποδοχών των εργαζομένων και το χτύπημα συνολικά των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Παράλληλα, προχωράνε και τα έργα εκσυγχρονισμού των σιδηροδρομικών υποδομών, για να βρει έτοιμες και σύγχρονες υποδομές όποιος επιχειρηματικός όμιλος βάλει στο χέρι την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Χτες, ο υφυπουργός Υποδομών, Μ. Παπαδόπουλος, και ο πρόεδρος και διευθύνον σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την εξέλιξη των έργων του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνας - Θεσσαλονίκη- Προμαχώνας.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυσης της Προσπελασιμότητας». Οπως αναφέρθηκε, με την ολοκλήρωσή του, το 2017, θα μειώσει το χρόνο της διαδρομής Αθήνα - Θεσσαλονίκη στις 3,5 ώρες. Το έργο, προϋπολογισμού 415 εκ. ευρώ, είναι ενταγμένο στην ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών πλοίο - σιδηρόδρομος για τη μεταφορά των εμπορευμάτων των πολυεθνικών.

Παρουσιάζοντας τα σχέδια της ΕΡΓΟΣΕ, ο πρόεδρος, Κ. Σπηλιώπουλος, είπε, μεταξύ άλλων: «Ο στόχος της εταιρείας μας είναι να ολοκληρώσει τον ΠΑΘΕΠ τον άξονα και να συνδέσει και τα μεγάλα λιμάνια της χώρας μας. Αυτή είναι οι άμεσοι στόχοι, οι προτεραιότητες οι μεγάλες».

Νέα μείωση των επιτοκίων σχεδιάζει η ΕΚΤ

Σε ρότα αποκλιμάκωσης συνεχίζει ο επίσημος πληθωρισμός στα κράτη της Ευρωζώνης, σε μια εξέλιξη που φέρνει κοντύτερα το ενδεχόμενο μείωσης των βασικών επιτοκίων του ευρώ, καθώς και τη χρήση πρόσθετων μέτρων γύρω από τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Γιούροστατ, ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «έτρεχε» το Μάη του 2014 με ρυθμό 0,5%, από 0,7% τον Απρίλη και 1,4% τον Απρίλη του 2013. Σε κάθε περίπτωση διαμορφώνεται χαμηλότερα από το στόχο της νομισματικής πολιτικής, ο οποίος έχει τεθεί στο επίπεδο του 2%.

Αύριο, Πέμπτη, συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε παραπέρα μείωση του βασικού επιτοκίου παρέμβασης στη διατραπεζική αγορά, με το οποίο η ΕΚΤ διοχετεύει ρευστότητα στις τράπεζες της Ευρωζώνης και σήμερα διαμορφώνεται σε 0,25%. Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται πιθανή η μείωση στο 0,15% ή ακόμη και στο 0,10%. Στο επίκεντρο των συζητήσεων και των αντιπαραθέσεων είναι η μείωση, ακόμη και η διαμόρφωση αρνητικού επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων (σήμερα 0,10%).

Πρόκειται για ρύθμιση - αντικίνητρο προς τις τράπεζες που «παρκάρουν» υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια στους καταθετικούς λογαριασμούς της κεντρικής τράπεζας του ευρωσυστήματος. Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αποσκοπεί στην τόνωση ροής κεφαλαίων και της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, ως μέτρο τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα εμφανίζονται στο προσκήνιο νέοι όροι γύρω από τη διαμόρφωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών του ευρώ με τα άλλα βασικά ανταγωνιστικά νομίσματα. Σε αυτό το πλαίσιο, η μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να επιδράσει καθοδικά στην ισοτιμία του ευρώ, ζήτημα το οποίο έχουν βάλει στο τραπέζι ορισμένα τμήματα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Πανηγύρια για τις μπίζνες με το Ισραήλ

Την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Τεχνολογίας. Στάθηκε ιδιαίτερα στον υπερδεκαπλασιασμό των Ισραηλινών τουριστών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα κατά τα τελευταία πέντε χρόνια και τον υπερδιπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών προς το Ισραήλ. Οπως ανέφερε συγκεκριμένα, το 2009 επισκέφτηκαν την Ελλάδα 30.000 Ισραηλινοί και πέρυσι έφθασαν στους 400.000, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση κατά 159%.

Πρόσθεσε ότι η «άνθιση των σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί προϊόν συνειδητών πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν και από τις δύο πλευρές, ξεχωρίζοντας την επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά τον περασμένο Οκτώβρη στο Ισραήλ, όπου υπογράφηκαν δέκα διακρατικές συμφωνίες, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ «Invest in Israel» και «Invest in Greece», την πραγματοποίηση πάνω από 250 συναντήσεων μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών επιχειρηματιών, την τριμερή συμφωνία μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της Ενέργειας και τέλος τη «στενή συνεργασία» του υπουργείου Ανάπτυξης με το ισραηλινό επενδυτικό fund «Yozma» στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.

Ο Κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω σε τομείς όπως η Ενέργεια, η αμυντική βιομηχανία, οι νέες τεχνολογίες, ο τουρισμός και το real estate, η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, ο αγροτοδιατροφικός τομέας και η επεξεργασία τροφίμων. Τέλος, χαρακτήρισε το Ισραήλ «εταίρο μεγάλης αξίας, φυσικό σύμμαχο» που, κατά τον υπουργό Ανάπτυξης, «αποτελεί το κατεξοχήν παράδειγμα κράτους που κατόρθωνε να μετατρέπει την ανάγκη σε ευκαιρία, αξιοποιώντας στο μέγιστο το ανθρώπινο δυναμικό του και εισάγοντας νέες, βέλτιστες πρακτικές».

Το ΤΑΙΠΕΔ βάζει στο χέρι «φιλέτα» στην Κέρκυρα

Η δημόσια έκταση 92 στρεμμάτων στη θέση Μπούκας Λευκίμμης, στην Κέρκυρα, περιλαμβάνεται στα 300 ακίνητα - φιλέτα δημόσιας γης που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθούν.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, το Γραφείο Τύπου της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία της Λευκίμμης να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης της Μπούκας και των Αλυκών και κάθε δημόσιας έκτασης και υποδομής.

Να οργανώσουν την πάλη τους ώστε να ματαιώσουν οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση. Να παραμείνει η περιοχή της Μπούκας αποκλειστικά δημόσια και να αξιοποιηθεί για δωρεάν και απρόσκοπτη πρόσβαση για τους Λευκιμμιώτες και τους επισκέπτες.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι με το απαράδεκτο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Μπούκας, θα ζημιωθούν τα ζωτικά συμφέροντα του λευκιμμιώτικου και κερκυραϊκού λαού και της νεολαίας γιατί:

  • Χαρίζεται ουσιαστικά δημόσια έκταση σε ιδιωτική εταιρεία για να κερδοφορήσει σε βάρος των συμφερόντων του λαού.
  • Αποκλείεται η πρόσβαση στην περιοχή, στην παραλία, στο ποτάμι, για το λαό και τη νεολαία, καθώς και τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες για τη δραστηριότητά τους και τους επισκέπτες.
  • Αποκλείεται η Λευκίμμη από την πρόσβασή της στη θάλασσα.
Διαγκωνισμοί για το παράκτιο μέτωπο της Αθήνας

Μπαλάκι ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα φαίνεται να αποτελεί το λεγόμενο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, το οποίο η συγκυβέρνηση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ετοιμάζεται να παραδώσει σε ιδιώτες - «επενδυτές». Σε αυτό το πλαίσιο, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ φιλέτα δημόσιας γης στο παράκτιο μέτωπο. Στη συνέχεια, τόσο η κυβέρνηση όσο και η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, έκαναν λόγο για «λάθος», σημειώνοντας ότι θα προχωρήσουν σε νομοθετική διόρθωση με την επιστροφή των φιλέτων στο δημόσιο και από εκεί στην «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ», την εταιρεία «ειδικού σκοπού», η οποία έχει συσταθεί για την «αξιοποίηση» της περιοχής από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο. Οι επίμαχες εκτάσεις αφορούν φιλέτο 176 στρεμμάτων από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά, 20 στρέμματα στη Γλυφάδα και ακόμη 383 στρέμματα στο Σούνιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ