Τετάρτη 4 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα μείωση των επιτοκίων σχεδιάζει η ΕΚΤ

Σε ρότα αποκλιμάκωσης συνεχίζει ο επίσημος πληθωρισμός στα κράτη της Ευρωζώνης, σε μια εξέλιξη που φέρνει κοντύτερα το ενδεχόμενο μείωσης των βασικών επιτοκίων του ευρώ, καθώς και τη χρήση πρόσθετων μέτρων γύρω από τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Γιούροστατ, ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «έτρεχε» το Μάη του 2014 με ρυθμό 0,5%, από 0,7% τον Απρίλη και 1,4% τον Απρίλη του 2013. Σε κάθε περίπτωση διαμορφώνεται χαμηλότερα από το στόχο της νομισματικής πολιτικής, ο οποίος έχει τεθεί στο επίπεδο του 2%.

Αύριο, Πέμπτη, συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε παραπέρα μείωση του βασικού επιτοκίου παρέμβασης στη διατραπεζική αγορά, με το οποίο η ΕΚΤ διοχετεύει ρευστότητα στις τράπεζες της Ευρωζώνης και σήμερα διαμορφώνεται σε 0,25%. Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται πιθανή η μείωση στο 0,15% ή ακόμη και στο 0,10%. Στο επίκεντρο των συζητήσεων και των αντιπαραθέσεων είναι η μείωση, ακόμη και η διαμόρφωση αρνητικού επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων (σήμερα 0,10%).

Πρόκειται για ρύθμιση - αντικίνητρο προς τις τράπεζες που «παρκάρουν» υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια στους καταθετικούς λογαριασμούς της κεντρικής τράπεζας του ευρωσυστήματος. Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αποσκοπεί στην τόνωση ροής κεφαλαίων και της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, ως μέτρο τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα εμφανίζονται στο προσκήνιο νέοι όροι γύρω από τη διαμόρφωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών του ευρώ με τα άλλα βασικά ανταγωνιστικά νομίσματα. Σε αυτό το πλαίσιο, η μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να επιδράσει καθοδικά στην ισοτιμία του ευρώ, ζήτημα το οποίο έχουν βάλει στο τραπέζι ορισμένα τμήματα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ