ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σπάρτακος» και «Ζιζέλ» στο Ηρώδειο

«Ζιζέλ»
«Ζιζέλ»
Μετά από τρία χρόνια επισκέψεων στην Αθήνα και αφού έχει γνωρίσει την αποθέωση από 60.000 θεατές, ο σπουδαιότερος εν ζωή Ρώσος χορογράφος και για 30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι (όπου συνεχίζει να χορογραφεί μέχρι και σήμερα), έρχεται και πάλι στην Ελλάδα, αυτή τη φορά με όλους τους συντελεστές του Γκριγκορόβιτς Μπαλέ (150 συντελεστές) αλλά και με φιλοξενούμενους διάσημους σολίστ από τα Μπολσόι, για να παρουσιάσει, σε παγκόσμια πρεμιέρα, τις παραγωγές «Σπάρτακος» (8/9) και «Ζιζέλ» (9/9), με σκηνικά και κοστούμια ειδικά σχεδιασμένα για το Ηρώδειο.

Ο «Σπάρτακος» του Αράμ Χατσατουριάν είναι ένα μοναδικό έργο για μπαλέτο, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα από την αρχαία ιστορία. Ο ήρωας ήταν μονομάχος θρακικής καταγωγής, που ηγήθηκε μεγάλης εξέγερσης δούλων και άλλων καταπιεσμένων εναντίον των Ρωμαίων τον 1ο προχριστιανικό αιώνα, όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν αήττητη. Ο δούλος μονομάχος, που επαναστάτησε στην καρδιά της Ιταλίας και έμεινε ασύλληπτος για τρία χρόνια, αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για το γόητρο της Αυτοκρατορίας και αναδείχθηκε σε σύμβολο ηρωισμού και ελευθερίας. Ο, αρμενικής καταγωγής, Ρώσος συνθέτης, Αράμ Χατσατουριάν, συνέθεσε μία εξαίσια και επική μουσική για το μπαλέτο Σπάρτακος (1956), εμπνεόμενος καθαρά από τη λαϊκή παράδοση του τόπου του.

Το μπαλέτο «Ζιζέλ», σε μουσική Αντόλφ Αντάμ, το αγαπημένο έργο κάθε χορεύτριας, που αποθεώνει την άδολη αγάπη και θρηνεί τις απελπισμένες από τον έρωτα καρδιές, ανεβαίνει βασισμένο σε χορογραφία του Γιούρι Γκριγκορόβιτς και σκηνικά και κοστούμια του Σιμόν Βιρσαλάτζε. Από τα πιο ολοκληρωμένα και σύνθετα έργα, ανέβηκε για πρώτη φορά το 1841 και αποτελεί την επιτομή, τόσο τεχνικά όσο και θεματικά, του ρομαντισμού. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη Γαλλία, βασισμένο σε κείμενο του ποιητή Θεόφιλου Γκοτιέ σε συνεργασία με το δραματουργό Βερνέιγ ντε Σεν Ζορζ, πάνω σε ιδέα του Χάινε, αλλά είδε την πλήρη του άνθιση στη Ρωσία με τον Μαριούς Πετιπά, που ξαναδούλεψε τη χορογραφία και ανέθεσε τον πρώτο ρόλο στην Αννα Πάβλοβα, η οποία με το έργο αυτό περιόδευσε σε ολόκληρο τον κόσμο και πέρασε στην Ιστορία. Από τότε μεγάλες χορεύτριες, όπως οι Αλίσια Μάρκοβα, Κάρλα Φράτσι, Σάλι Γκίλμουρ, κ.ά., έχουν ερμηνεύσει το ρόλο που γοητεύει πάντα με το λυρισμό και την ευαισθησία του.

Ο «Πλούτος» ταξιδεύει

Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη ετοιμάζεται για το καλοκαίρι, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Ζαχαρία Αγγελάκου. Πρώτος σταθμός το θέατρο ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ στη Ρόδο. Στην Αθήνα αναμένεται στο Ηρώδειο.

Ανάλυση κειμένου Κώστας Γεωργουσόπουλος. Σκηνικά Νίκος Βασιλαράς. Μουσική Αντώνης Κυζούλης. Κοστούμια Αλεξία Κατσιμπράκη. Χορογραφίες Μαρία Μανιώτη. Στίχοι τραγουδιών Κ. Χ. Μύρης, Ζαχαρίας Αγγελάκου. Βίντεο Αλέξανδρος Λουιζίδης - Digital Dreamς. Παίζουν: Κώστας Βουτσάς, Ζαχαρίας Αγγελάκος, Τάκης Βαμβακίδης, Βασίλης Γιακουμάρος, Αννα Φόνσου, Φανή Αδαμίδου, Γιάννης Συλλιγνάκης, Στάθης Ψάλτης, Μένη Καλούδη, Ζαχαρίας Αγγελάκος Σαμπάνης. Χορός: Βάσω Αγγελάκου, Ιωάννα Γιαννακού, Φανή Αδαμίδου, Βασίλης Γιακουμάρος, Γιάννης Συλλιγνάκης, Αλίκη Κατσαβού,, Χριστίνα Ψάλτη, Νεκταρία Νομικού, Αυγή Παππά, Μένη Καλούδη, Τσαμπίκος Μανδάνης.

Παίζουν οι μουσικοί: Αντώνης Κυζούλης πλήκτρα, Γιώργος Λόγγος πλήκτρα, Γιώργος Πούλος μπουζούκι, Κυριάκος Κωνσταντάκης βιολί, Νατάσσα Καμπαστάνα σαντούρι, Νίκος Τσαντάνης πνευστά, Πάνος Ντίνας νταούλι, Παναγιώτης Γεωργιάδης ποντιακή λύρα. Διδασκαλία ποντιακού χορού Πόπη Τσουρουνάκη.

Συνεχίζουν μαζί...

Η, επί σκηνής, συνύπαρξή τους τη χρονιά που πέρασε ήταν μαγική. Οι εμφανίσεις τους ήταν γεμάτες ενέργεια, αλήθεια και συγκίνηση. Ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Χρήστος Θηβαίος θα ενώσουν ξανά τις φωνές και τις προσωπικότητές τους για μια μεγάλη συναυλία στο Θέατρο Βράχων, την Πέμπτη 5 Ιουνίου.

Οι δύο τραγουδοποιοί συνεχίζουν την πετυχημένη συνεργασία τους, κάνουν προσθήκες στο πρόγραμμά τους με απρόσμενα τραγούδια και ανηφορίζουν για τους Βράχους σε μια συναυλία που συμπίπτει με την έναρξη του καλοκαιριού. Τραγούδια - σταθμοί από την προσωπική τους δισκογραφία αλλά και ιστορίες που τους ένωσαν τα τελευταία 20 χρόνια της παράλληλης πορείας τους, γεμίζουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με επιλογές από την Κρητική παράδοση, το ιταλικό τραγούδι και άλλα τραγούδια που τους συγκινούν και ας μην είναι δικά τους.

Μαζί τους οι Μιρέλα Πάχου (ακορντεόν, πιάνο, τραγούδι), Μάξιμος Δράκος (πιάνο - πλήκτρα), Δημήτρης Σινογιάννης (ηλ. κιθάρα), Δημήτρης Μουτάφης (μπάσο) και Ηλίας Δουμάνης (τύμπανα). Οι πόρτες του θεάτρου ανοίγουν στις 8.00 μ.μ. Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ. Προπώληση: 10 ευρώ.

Αυθαιρεσία και απαράδεκτη δημιουργία συνειρμών

Σήμερα, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, κάτοχος της περίφημης Συλλογής Κωστάκη «Ρωσική Πρωτοπορία», εγκαινιάζει στη Θεσσαλονίκη, στη Μονή Λαζαριστών, μια σημαντική έκθεση «Σολομών Νικρίτιν - Τζορτζ Γκρος που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη. Πολιτικός τρόμος και κοινωνική παρακμή στην Ευρώπη του μεσοπολέμου. Σχέδια και χαρακτικά».

Ο Νικρίτιν ήταν υποστηρικτής του Λένιν και των μπολσεβίκων. Στο σχετικό Δελτίο Τύπου που ενημερώνει για την έκθεση, οι διοργανωτές γράφουν για τον Νικρίτιν την εξής, απολύτως αυθαίρετη, εκτίμηση: «...μέσα από το έργο του συχνά ασκεί ενδόμυχα κριτική στον ανερχόμενο απολυταρχισμό του σταλινικού καθεστώτος». Από πού προκύπτει αυτό; Η αυθαιρεσία είναι προφανής από την ίδια τη διατύπωσή τους. Σε μια έκθεση έργων τέχνης που αποτυπώνουν την αγριότητα του φασισμού ποια είναι η σκοπιμότητα να δημιουργηθούν ανιστόρητοι συνειρμοί ταύτισης του φασισμού με τον κομμουνισμό, χρησιμοποιώντας τον Στάλιν; Πάνω σε τέτοιες αυθαιρεσίες θα βασιστεί η ξενάγηση των επισκεπτών για τα έργα τέχνης των Νικρίτιν και Γκρος;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ