ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Να πληρωθούν άμεσα τις μέρες του Πάσχα και τις άλλες αργίες

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Να πληρωθούν κανονικά τις μέρες του Πάσχα και τις άλλες επίσημες αργίες οι εργαζόμενοι με προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στα σχολεία ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Εργασίας.

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος και Γιώργος Λαμπρούλης και αναλυτικά στο κείμενο σημειώνουν:

«Στην αβεβαιότητα παραμένουν οι εργαζόμενοι στα σχολεία με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για το αν θα πληρωθούν τελικά τις μέρες του Πάσχα, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με αντικρουόμενες εγκυκλίους και οδηγίες.

Από τα τέλη Γενάρη ο ΟΑΕΔ είχε εκδώσει σχετική οδηγία για τις πληρωμές των "ωφελούμενων", όπως ονομάζονται οι εργαζόμενοι στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, σύμφωνα με την οποία, "ως χρόνος εργασίας θεωρείται ο χρόνος που ο ωφελούμενος μισθωτός πλήρους απασχόλησης είναι στη διάθεση του εργοδότη / επιβλέποντα φορέα να απασχοληθεί". Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στα σχολεία, που κλείνουν για δύο βδομάδες για τις διακοπές του Πάσχα, θα πληρώνονταν κανονικά, αφού οι ίδιοι παραμένουν στη διάθεση του επιβλέποντα φορέα, ανεξάρτητα αν το σχολείο είναι κλειστό.

Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούσε και το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας (2637/4 - 3 - 2014) που στάλθηκε το Μάρτη σε όλες τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στο οποίο αναφερόταν: "Α) Στις περιπτώσεις των επίσημων αργιών του δημόσιου τομέα, οι ωφελούμενοι άνεργοι ασφαλίζονται και αμείβονται κανονικά, αναγράφοντας στο παρουσιολόγιο που τηρούν τη λέξη "αργία". Β) Την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, όπου οι σχολικές μονάδες παραμένουν κλειστές, θα εφαρμόζεται η οδηγία που εστάλη από τον ΟΑΕΔ στο υπ. αριθμ. 7663/29.1.2014 έγγραφό του, στο οποίο αναφέρει ότι "ως χρόνος εργασίας θεωρείται ο χρόνος που ο ωφελούμενος μισθωτός πλήρους απασχόλησης είναι στη διάθεση του εργοδότη / επιβλέποντα φορέα να απασχοληθεί". Σε αυτήν την περίπτωση, πιστοποιείται η απασχόλησή του με την τήρηση παρουσιολογίου".

Ωστόσο, ένα μήνα μετά από την αποστολή του παραπάνω εγγράφου υπάρχουν διευθύνσεις εκπαίδευσης όπως η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής που καταστρατηγούν την παραπάνω οδηγία του ΟΑΕΔ, επικαλούμενοι τηλεφωνική επικοινωνία με το υπουργείο.

Οπως είναι γνωστό, τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα κλείνουν από το Σάββατο του Λαζάρου έως και την Κυριακή του Θωμά. Μέσα σε αυτό το διάστημα όμως, ως επίσημες αργίες για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα (πλην των σχολείων) θεωρούνται μόνο η Μεγάλη Παρασκευή και η Δευτέρα του Πάσχα. Κάπως έτσι... πάει "περίπατο" η οδηγία του ΟΑΕΔ και το έγγραφο του υπουργείου από το Μάρτη και οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για τις δεκαπέντε μέρες του Πάσχα και πιθανά τις υπόλοιπες επίσημες αργίες των σχολείων, παρά το ότι οι ίδιοι είναι στη διάθεση του εργοδότη»!

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τους υπουργούς να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι και τις επίσημες αργίες των σχολείων που τους αμφισβητούνται, καθώς και την ασφάλισή τους, χωρίς καμία αυθαίρετη επέκταση της διάρκειας του προγράμματος.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Ζητάνε από το υπουργείο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στην Πάτρα

Από παλιότερες κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων στην Αθήνα
Από παλιότερες κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων στην Αθήνα
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε δώσει πριν μερικούς μήνες, ότι δηλαδή δε θ' απολυθεί κανείς εργαζόμενος, αλλά θα μπουν σε τροχιά ενδο/δια - ιδρυματικής κινητικότητας. Υπενθυμίζεται ότι στον προθάλαμο των απολύσεων βρίσκονται 1.165 διοικητικοί υπάλληλοι από 8 πανεπιστήμια της χώρας.

Αύριο, στις 7:30 το απόγευμα οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Πατρών θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα. Σε σύσκεψη που έγινε τις προηγούμενες μέρες με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ιδρύματος και τη συμμετοχή πρωτοβάθμιων συλλόγων και σωματείων εκφράστηκε η αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων, ιδιαίτερα στους 99 εργαζομένους του Πανεπιστημίου Πατρών, που απειλούνται με άμεση απόλυση στις 15 Ιούνη, που λήγει το 8μηνο της διαθεσιμότητας.

«Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ επιταχύνουν την αντιδραστική αναμόρφωση του Δημοσίου, γενικεύουν και κλιμακώνουν τον πόλεμο ενάντια σε όλους τους εργαζομένους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, το τσάκισμα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς σε διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, που υπηρετούν τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου», αναφέρει ο Σύλλογος σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνοντας την αδυναμία του Πανεπιστημίου Πατρών να λειτουργήσει, καθώς, σύμφωνα με την κυβερνητική αξιολόγηση των δομών του, χρειάζεται 404 υπαλλήλους και σήμερα εργάζονται λιγότεροι από 300.

Να σημειωθεί ότι σε συνάντηση που είχαν προχτές αντιπροσωπείες των Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ) και του ΕΜΠ με το διευθυντή του γραφείου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Μελιτσιώτη, διευκρινίστηκε - όπως αναφέρουν οι αντιπροσωπείες των εργαζομένων - ότι η μόνη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας είναι η προκήρυξη δια - ιδρυματικής κινητικότητας περιορισμένου αριθμού μέχρι τις 15 Ιούνη. Καμιά άλλη διαδικασία δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ σημειώνουν τη συστηματική άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να συναντηθεί μαζί τους και καταγγέλλουν την «τακτική του υπουργείου να προχωρήσει "κομματιαστά" τις απολύσεις, θέτοντας διαφορετικό χρόνο έναρξης της διαθεσιμότητας τόσο μεταξύ των 8 ιδρυμάτων όσο και μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών - κλάδων».

Συνεχίζονται οι πανελλαδικές εξετάσεις

Eurokinissi

Με μαθήματα κατεύθυνσης συνεχίζονται αύριο Παρασκευή οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.

Χτες, εξετάστηκαν σε Νεοελληνική Λογοτεχνία θεωρητικής κατεύθυνσης, Βιολογία θετικής κατεύθυνσης, Χημεία - Βιοχημεία και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Η άποψη της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων για τα θέματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης ήταν ότι το κείμενο, απόσπασμα από το διήγημα του Γ. Βιζυηνού - «Το αμάρτημα της μητρός μου» - περιλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη και δεν παρουσιάζει δυσκολίες, ότι οι ερωτήσεις που δόθηκαν ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των μαθητών, ενώ, σε ό,τι αφορά το αδίδακτο κείμενο, ότι δεν παρουσιάζει πρόβλημα.

«Ως απαιτητικά, σχετικά μεγάλης έκτασης, με σαφή διαβάθμιση δυσκολίας», χαρακτηρίζει τα θέματα Βιολογίας θετικής κατεύθυνσης η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων, σημειώνοντας ότι καλύπτουν ένα ικανό μέρος της διδακτέας ύλης. Σημειώνει επίσης ότι «αρκετά θέματα απαιτούσαν κριτική προσέγγιση και αναλυτική σκέψη. Οι μαθητές/τριες με βαθιά κατανόηση και γνώση της εξεταζόμενης ύλης μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις της εξέτασης» και επισημαίνει ότι «οι αιτιολογήσεις που ζητούνται σε κάποια θέματα επιδέχονται εναλλακτικές απαντήσεις, τις οποίες πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι βαθμολογητές», ενώ κρίνει ότι «χρειάζεται επιπλέον διευκρίνιση για το ερώτημα Δ4».

«Απαιτητικά, για καλά προετοιμασμένους μαθητές και με μεγάλη διακριτική ικανότητα» χαρακτηρίζει τα θέματα Χημείας - Βιοχημείας τεχνολογικής κατεύθυνσης η Ενωση Ελλήνων Χημικών. Με αφορμή τη χτεσινή εξέταση, η ΕΕΧ επισημαίνει «την καταστρατήγηση της αρχής των ίσων ευκαιριών μεταξύ των μαθητών με το υπάρχον εξεταστικό σύστημα, διότι τις ίδιες θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διεκδικούν μαθητές από διαφορετικές κατευθύνσεις, οι οποίοι εξετάζονται σε διαφορετικά θέματα διαφορετικής δυσκολίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ