ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεργασίες μεταξύ ΔΗΜΑΡ, «Ελιάς» και «Ποταμιού»

Η μειοψηφία, με επικεφαλής τον Σπ. Λυκούδη, διοργάνωσε χτες εκδήλωση με την παρουσία εκπροσώπων από τα άλλα δύο κόμματα

Επί της ουσίας, η μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ και ο Σπ. Λυκούδης δεν αποκλείουν συγκλίσεις με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βάζουν το ζήτημα με ποια ισχύ θα μπουν οι άλλες δυνάμεις - μεταξύ αυτών και η ΔΗΜΑΡ - στα παζάρια για μια τέτοια συμμαχία

Eurokinissi

Επί της ουσίας, η μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ και ο Σπ. Λυκούδης δεν αποκλείουν συγκλίσεις με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βάζουν το ζήτημα με ποια ισχύ θα μπουν οι άλλες δυνάμεις - μεταξύ αυτών και η ΔΗΜΑΡ - στα παζάρια για μια τέτοια συμμαχία
Τη συγκρότηση εντός των επόμενων ημερών επιτροπής από στελέχη της «Ελιάς», του «Ποταμιού» και της ΔΗΜΑΡ που θα αναλάβει την οργάνωση ενός «ανοιχτού διαλόγου», χωρίς όρους και προαπαιτούμενα, για την «προγραμματική σύγκλιση και συνεργασία των ευρύτερων δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού», πρότεινε χτες ο Σπ. Λυκούδης, άτυπος επικεφαλής της μειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε και στην οποία παραβρέθηκαν στελέχη και των τριών κομμάτων. Το «Ποτάμι» εκπροσώπησε ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης.

Ο Σπ. Λυκούδης, εκφέροντας για πρώτη φορά μετά από τις ευρωεκλογές συγκροτημένα τη θέση της μειοψηφίας, απέρριψε σαν άκαιρο το φλερτ με το ΣΥΡΙΖΑ μερίδας στελεχών του κόμματος, διαμηνύοντάς τους:

«Είναι τελείως διαφορετική η εκδοχή μια ενιαία ισχυρή Κεντροαριστερά που θα έχει αλλάξει το πολιτικό status, να διερευνήσει προγραμματικές συγκλίσεις και προς τα αριστερά της, αν και όποτε χρειαστεί. Αυτό είναι άλλο πράγμα και τελείως διαφορετική είναι η υπό το βάρος της ήττας εύκολη αναζήτηση "καταφυγίων" (...) Δε συγκροτείς τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη της οποίας την αναγκαιότητα κι εσείς αναγνωρίζετε, χωρίς να φιλοδοξείς να γίνει αυτή πρωταγωνιστής εξελίξεων και όχι εξαρχής συμπληρωματική δύναμη άλλων».

Επί της ουσίας, χωρίς να αποκλείει συγκλίσεις με το ΣΥΡΙΖΑ, βάζει το ζήτημα με ποια ισχύ θα διαπραγματευτούν τη θέση τους οι άλλες δυνάμεις - μεταξύ αυτών και η ΔΗΜΑΡ - σε μια τέτοια συμμαχία, με δεδομένη την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στο κόρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Στο ίδιο πνεύμα, επέκρινε το ΣΥΡΙΖΑ για χειραγώγηση της κοινωνίας και το διαχωρισμό μνημονιακών και αντιμνημονιακών, «που δεν πτοήθηκε ούτε όταν πίσω του στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο συντάχτηκε ό,τι πιο σκοτεινό και δύσοσμο έχει ο τόπος».

Εμμεση αιχμή για το ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η αναφορά του ότι «ο πολιτικός χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν είναι πια γεμάτος από σκελετούς στις ντουλάπες του, αυτοί μετακόμισαν αλλού». Επικριτικός ήταν και προς τον Ευ. Βενιζέλο για την εσπευσμένη εξαγγελία του συνεδρίου το φθινόπωρο, λέγοντας: «Αν νομίζει ότι ανοίγει πόρτες έτσι, να μου επιτρέψει να του πω ότι η βιασύνη του για πρωτιά στις πρωτοβουλίες κλείνει πόρτες». Αποσαφήνισε πάντως ότι δεν προτίθεται ν' αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ, ούτε να κρεμάσει τα κλειδιά στον τοίχο.

Αιχμές για την ηγεσία

Για την πλειοψηφία του κόμματος, είπε ότι οι επιλογές της οδήγησαν στη «συντριβή» και σε «ταπεινωτική ήττα». Επικρότησε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Εγκαταλείψαμε την προσπάθεια ακριβώς τη στιγμή που άρχιζε να μορφοποιείται με καλές προϋποθέσεις, εν τοις πράγμασι, η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου. Με τη ΔΗΜΑΡ στα χείλη όλου του κόσμου».

Πρόσθεσε ότι οι επιλογές που ακολούθησαν ήταν ακόμα χειρότερες, αφού σηματοδότησαν «πανικόβλητη υποχώρηση στα μετόπισθεν» και γραμμή «αμφίθυμη, επικοινωνιακά ενοχική και δυσδιάκριτη, αναποτελεσματική», στην προσπάθεια να τηρηθούν ίσες αποστάσεις από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Παραπέρα ο Σπ. Λυκούδης κατέκρινε την απόφαση της ηγεσίας να κλείσει την πόρτα στους «58». Απέφυγε να τοποθετηθεί για το μέλλον του Φ. Κουβέλη, την παραίτηση του οποίου συζητά μεταξύ άλλων η ΚΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Αρκέστηκε σε μια γενική αναφορά ότι όσοι έχουν την ευθύνη πρέπει να την αναλάβουν με όποιον τρόπο κρίνουν.

Στο μεταξύ, ο Γρ. Ψαριανός, τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς είχε αποδοκιμάσει ο Σπ. Λυκούδης αποκηρύσσοντας την «ανθρωποφαγία», σχολιάζοντας τη διαφαινόμενη επικράτηση στην πλειοψηφία της άποψης για στροφή προς το ΣΥΡΙΖΑ, διεμήνυσε ότι εκεί θα τους βάλουν «να σφουγγαρίζουν σκάλες». Στο ίδιο πνεύμα και ο Β. Οικονόμου που τους κάλεσε «να προσέξουν τις γραβάτες τους να ταιριάζουν με τα μεταξωτά μαντίλια στην κυβέρνηση του Αλέξη».

Στο μεταξύ ο Σ. Παπαθανασίου, μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ, στενός συνεργάτης του Φ. Κουβέλη και εκ των διαμορφωτών της πολιτικής της, με άρθρο του προσάπτει στη μειοψηφία επιθυμία στήριξης της κυβέρνησης Σαμαρά. «Δεν ομολογείται, αλλά απ' όλους κατανοείται ότι η παρότρυνση αυτή συνοδεύεται από την ανάγκη στήριξης με τον έναν ή άλλο τρόπο της κυβέρνησης Σαμαρά, αφού εκτιμάται ότι η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από αυτήν έγινε για "λάθος λόγους" και τη "λάθος στιγμή"», αναφέρει και προσθέτει: «Θα είναι καταστροφικό αν συμπεριφερθεί ως πανικόβλητη πολιτική δύναμη που αναζητεί ένθεν κακείθεν άλλους πολιτικούς φορείς για ν' ακουμπήσει ή να προσχωρήσει».

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Υπερψηφίστηκε η άρση ασυλίας των τριών χρυσαυγιτών

Για επαφές με «πολλούς Μπαλτάκους» έκαναν λόγο οι βουλευτές της φασιστικής οργάνωσης

Με 223 θετικές ψήφους και 1 «παρών», η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε χτες υπέρ της άρσης της ασυλίας των χρυσαυγιτών βουλευτών Ν. Μιχαλολιάκου, Γ. Λαγού και Χρ. Παππά. Η άρση της ασυλίας αφορά συμπληρωματικές κατηγορίες σε βάρος των ήδη προφυλακισμένων βουλευτών της φασιστικής ΧΑ για την υπόθεση της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Να σημειωθεί ότι από τη διαδικασία της ψηφοφορίας αποχώρησαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι συντάχτηκαν με τον ισχυρισμό της ΧΑ ότι η Βουλή δεν είχε δικαίωμα να άρει την ασυλία των τριών, επειδή έχει παρέλθει το τρίμηνο από τότε που απαγγέλθηκαν οι συμπληρωματικές κατηγορίες.

Οι τρεις χρυσαυγίτες βουλευτές, βάσει των προβλεπόμενων από τον κανονισμό της Βουλής, παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας. Μεγάλο μέρος των ομιλιών τους στάθηκε σε αναφορές για διασυνδέσεις κι επαφές με στελέχη ειδικά της ΝΔ, τα οποία από την πλευρά τους προέβησαν στη συνέχεια σε διαψεύσεις.

Ο αρχηγός της φασιστικής ΧΑ, Ν. Μιχαλολιάκος, ανέφερε συγκεκριμένα: «Ομως δεν είναι μόνο ο Μπαλτάκος. Μέσα στα δύο κινητά τηλέφωνα που μου κατέσχεσε η Αντιτρομοκρατική, όπου έχετε βγάλει του κόσμου τις λεπτομέρειες, υπήρχε ένα όνομα και κάποιες κλήσεις. Να σας το πω; Γεώργιος Μουρούτης! Ηταν και αυτός σε επαφές, καθώς και δύο υπουργοί της ΝΔ σε μυστικές επαφές εκτός των γραφείων της Βουλής».

Αναφέρθηκε επίσης και στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ. Μ. Βορίδη, λέγοντας ότι ήταν αρχηγός της νεολαίας της ΕΠΕΝ.

Ο Γ. Λαγός, ως επιχείρημα για να δείξει ότι η ΧΑ είναι μια «φιλήσυχη» οργάνωση, ανέφερε την κατάθεση του τότε και σημερινού δημάρχου της Νίκαιας, Γ. Ιωακειμίδη, ο οποίος φέρεται να κατέθεσε ότι «σε καμία από τις δράσεις αυτές όπου κατέβηκε η Χρυσή Αυγή στη Νίκαια δεν έγιναν επεισόδια, καμία φορά από αυτές».

Ο Χρ. Παππάς τέλος, αφού έκανε αντίστοιχες αναφορές (όπως π.χ. για τον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, που σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε του έλεγε «εμείς οι δύο πρέπει να τα πούμε ... εσύ είσαι λογικός), πρόσθεσε: «Αρα σ' αυτήν την αίθουσα και σ' αυτήν την παράταξη υπήρχαν πολλοί "Μπαλτάκοι" σε διατεταγμένη υπηρεσία, υπηρεσία προσέγγισης. Αν θελήσετε να τους ψάξετε, θα πρέπει να διαλύσετε τη μισή σας κοινοβουλευτική ομάδα».

Οι ομιλίες των χρυσαυγιτών έληξαν μ' επεισοδιακό τρόπο, μ' ένα από τα γνωστά τους σόου για τις κάμερες. Επιτέθηκαν με υβριστικές εκφράσεις σε βουλευτές και στο προεδρείο της Βουλής, ενώ κατά την αποχώρησή τους από την αίθουσα και παρά τα ειδικά μέτρα που είχαν ληφθεί και μέσα στη Βουλή - ακόμα και οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες είχαν τεθεί υπό περιορισμό - στο διάδρομο της Βουλής βρέθηκε ομάδα χρυσαυγιτών που φώναζαν συνθήματα.

Διαψεύδει ο Γ. Μουρούτης

Σε ανακοίνωσή του ο Γ. Μουρούτης διαψεύδει τα όσα ανέφερε ο Ν. Μιχαλολιάκος. Οπως αναφέρει, «τον κ. Μιχαλολιάκο δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου. Ούτε και κανένα άλλο στέλεχος ή βουλευτή της ΧΑ έχω συναντήσει, ιδιωτικά ή τυχαία, ποτέ στη ζωή μου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθλιότητα που έχω ακούσει».

Φυγόκεντρες τάσεις στους ΑΝΕΛ

Να συγκρατήσουν τις φυγόκεντρες τάσεις επιχειρούν οι ΑΝΕΛ, μετά τη δεύτερη συνεχόμενη, μέσα σε λίγες μέρες, αποχώρηση βουλευτή από τις τάξεις τους και ενόσω φουντώνει η φημολογία για διεύρυνση της πολιτικής και κοινοβουλευτικής βάσης στήριξης της κυβέρνησης από τη δεξαμενή των «ανεξάρτητων» και απ' αυτή των βουλευτών των ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τις αποχωρήσεις των Βασίλη Καπερνάρου και Τσαμπίκας (Μίκας) Ιατρίδη, σε βαρύ κλίμα συνεδρίασε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, η οποία αριθμεί πλέον 13 μέλη (τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν αποχωρήσει συνολικά 7 από τους αρχικά 20 βουλευτές).

Σε δήλωση που έκανε αμέσως μετά ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ, είπε ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ εξέφρασε ομόφωνα την απορία για ποιο λόγο οι δύο συνάδελφοι που αποχώρησαν και μάλιστα χωρίς πολιτικά επιχειρήματα, να σπεύσουν να εκδηλώσουν αιφνιδιαστικά αυτή την απόφασή τους την ώρα που θα μπορούσαν να εκφραστούν στο επερχόμενο διευρυμένο Εθνικό Συμβούλιο σε δέκα ημέρες».

Κατά πληροφορίες, στη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ τουλάχιστον δύο βουλευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις για την απόφαση του προέδρου, Π. Καμμένου, να μη στηρίξει καμιά υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκειμένου να ωθήσει σε εθνικές εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ