ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συμφωνία ενοποίησης των εκπαιδευτικών συστημάτων

Μέλη της «Δύναμης Ασφάλειας του Κοσσόβου» εκπαιδευμένα από το ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες των πρώην «Ουτσεκάδων» ξαναγράφουν την Ιστορία
Μέλη της «Δύναμης Ασφάλειας του Κοσσόβου» εκπαιδευμένα από το ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες των πρώην «Ουτσεκάδων» ξαναγράφουν την Ιστορία
ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΤΙΡΑΝΑ.-- Σε ενοποίηση των εκπαιδευτικών συστημάτων προχωρούν οι κυβερνήσεις Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας, κάνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ένα ακόμη βήμα μεταξύ τους εγγύτητας, που δεν αποκλείεται να σχετίζεται με τα κατά καιρούς «μεγαλοϊδεατικά» ενδοαστικά σχέδια περί μιας μακροπρόθεσμα «Μεγάλης Αλβανίας».

Η συμφωνία, που υπογράφηκε την Τρίτη στα Τίρανα από την Αλβανίδα υπουργό Παιδείας και Αθλητισμού Λιντίτα Νικόλα και τον Κοσσοβάρο ομόλογό της Ραμ Μπούια, επιβάλλει, με λίγα λόγια, κοινά σχολικά εγχειρίδια και αναλυτικό πρόγραμμα για τις δύο πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης σε Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία.

Η Νικόλα μάλιστα δήλωσε ότι με βάση αυτή τη συμφωνία «ξεκινά νέα εποχή για την αλβανική εκπαίδευση, καθώς το νέο αναλυτικό πρόγραμμα ευνοεί την κινητικότητα, αφού ένας μαθητής από το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να έρθει και να παρακολουθήσει μαθήματα σε σχολείο της Αλβανίας και το αντίστροφο».

Ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης είπε επίσης ότι «αυτή η ιστορική συμφωνία θα οδηγήσει προς την πρόοδο και τη βελτίωση της αλβανικής γλώσσας».

Στις κάλπες οι Κοσσοβάροι την Κυριακή

Στο μεταξύ, πρόωρες γενικές εκλογές διεξάγονται την ερχόμενη Κυριακή στο Κοσσυφοπέδιο στις οποίες αναμένεται να βγει και πάλι πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη το Δημοκρατικό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, καθώς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαινόταν πως εξασφαλίζει τουλάχιστον το 1/3 των ψήφων. Γεγονός που μάλλον αποδεικνύει την επιτυχία της λαοπλάνας πολιτικής του και των προεκλογικών υποσχέσεών του για «μηδενική» ανοχή στη διαφθορά, για ξένες επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ και τη δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας στο προτεκτοράτο, όπου η ανεργία κάνει θραύση μιάμιση δεκαετία από το τέλος των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών του '99.

Μάχη για μία από τις 120 έδρες της κοσσοβάρικης βουλής δίνουν περίπου 1.000 υποψήφιοι, ενώ την εκλογική διαδικασία θα παρακολουθήσουν περίπου 3.000 ξένοι εκλογικοί παρατηρητές.

Οι εκλογές διεξάγονται δίχως τελικώς να υλοποιηθούν οι απειλές της σερβικής κυβέρνησης για μποϊκοτάρισμα των καλπών, λόγω προβλημάτων στις εκλογικές λίστες των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και στην προβολή των θέσεών τους κατά την πολύ σύντομη προεκλογική εκστρατεία. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι παρά τα προβλήματα «η καλύτερη επιλογή είναι η συμμετοχή και όχι η αποχή από τις κάλπες».

ΙΝΔΙΑ - ΗΠΑ
Σχέδια σύσφιξης της συνεργασίας

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Στο φόντο των επιδιώξεων της Ουάσιγκτον να ενισχύσει τη θέση και δράση των αμερικανικών κεφαλαίων στην Ασία φαίνεται ότι ο νέος Ινδός πρωθυπουργός, ινδουιστής Ναρέντρα Μόντι, σπεύδει να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για ενίσχυση των μονοπωλίων που και ο ίδιος εκπροσωπεί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ινδικού Τύπου ο Μόντι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το επόμενο φθινόπωρο, με αφορμή την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το 2005, οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί να θεωρήσουν το διαβατήριο του Μόντι, επειδή θεωρήθηκε συνυπεύθυνος (ως πρωθυπουργός στο κρατίδιο Γκουτζαράτ) για τις αιματηρές επιθέσεις ινδουιστών που κόστισαν τη ζωή 1.000 ανθρώπων, κύρια μουσουλμάνων. Επιπλέον, οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν «δύσκολες μέρες» στα τέλη του 2013 μετά τη σύλληψη υψηλόβαθμης Ινδής διπλωμάτη στη Νέα Υόρκη ως ύποπτης για ψευδή δήλωση σχετικά με τις συνθήκες απασχόλησης της οικιακής της βοηθού.

Ωστόσο, όταν φαινόταν πλέον καθαρά ότι ο Μόντι θα κυριαρχούσε στις εκλογές, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ινδία έσπευσε να τον συναντήσει.

Αξιωματούχοι των δύο χωρών έχουν δηλώσει ότι και οι δύο μεριές επιθυμούν σύσφιξη της συνεργασίας τους σε θέματα οικονομίας αλλά και ασφάλειας. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει θέσει ως στόχο να τετραπλασιάσει τις ετήσιες εμπορικές συναλλαγές σε 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Μόντι στοχεύει να διασφαλίσει συνθήκες που θα μεγαλώσουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την ινδική αγορά, στο όνομα της «ανάπτυξης». Πρακτορεία μετέδιδαν χτες ότι εντός του Ιούλη, η ινδική κυβέρνηση θα ανακοινώσει ότι επιτρέπει σε ξένους λιανοπωλητές να πωλούν προϊόντα τους στην Ινδία μέσω Διαδικτύου, κάνοντας μεγάλες εταιρείες του κλάδου (όπως η αμερικανική Amazon) να τρίβουν τα χέρια τους, αφού θα μπορούν να «ανοιχτούν» σε μια αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων κατοίκων...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΑΑ.-- Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες όταν ένοπλοι - πιθανόν μέλη της «Αλ Κάιντα» - άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικού σημείου ελέγχου στην επαρχία Σάμπουα της Νότιας Υεμένης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ενας 27χρονος άνδρας συνελήφθη χτες το πρωί στη Νέα Υόρκη ως βασικός ύποπτος του θανάσιμου μαχαιρώματος ενός εξάχρονου αγοριού και ενός επτάχρονου κοριτσιού στον ανελκυστήρα δημόσιου κτιρίου που δεν διέθετε κάμερες ασφαλείας. Αργότερα, χτες το απόγευμα, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε τρία κτίρια της νήσου Στέιτεν της Ν. Υόρκης προκάλεσε τον τραυματισμό 34 ανθρώπων, εκ των οποίων δύο παιδιά που εκπαραθυρώθηκαν για να γλιτώσουν από τους καπνούς σε διαμέρισμα δεύτερου ορόφου. Από τους 34 ελαφρά και βαρύτερα τραυματίες, οι 23 είναι πυροσβέστες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι βρετανικές αρχές απομάκρυναν χτες το κοινό από τον ψηλότερο ουρανοξύστη της Ευρώπης, τον «Σαρντ», ύψους σχεδόν 310 μέτρων, στο Λονδίνο, έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε στα υπόγεια του κτιρίου. Διατάχθηκε η διενέργεια έρευνας για τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ η αστυνομία, η πυροσβεστική και ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή, από τα πρώτα κιόλας λεπτά, αν και δεν υπήρχαν άμεσα πληροφορίες για τραυματισμούς. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, οι αρχές προέβησαν στην απομάκρυνση του κόσμου από το 87ώροφο κτίριο, όταν εντοπίστηκε καπνός που προερχόταν από τα υπόγεια.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης από πυρά ενόπλου άνδρα με στρατιωτική αμφίεση ηλικίας περίπου 20 ετών και δύο ακόμη τραυματίστηκαν στο Μόνκτον, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Νιου Μπράνσγουικ στον Ανατολικό Καναδά. Τα κίνητρα του δράστη δεν έγιναν άμεσα γνωστά.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Παραβίασε το προσωρινό Σύνταγμα της Λιβύης η διαδικασία εκλογής του Αχμεντ Μάιτιγκ στη θέση του νέου πρωθυπουργού της Λιβύης δήλωσε χτες αξιωματούχος της εισαγγελίας στην Τρίπολη, σημειώνοντας ωστόσο ότι η άποψή του δεν σημαίνει πως ταυτίζεται με εκείνη του Ανώτατου Δικαστηρίου, που ως τότε δεν είχε αποφανθεί επί της διαδικασίας που αμφισβητείται από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Αμπαντάλα αλ Θίνι.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Σε 400 με 500 ανέρχονται οι νεκροί από την προχτεσινή τρομοκρατική επίθεση δεκάδων ενόπλων της «Μπόκο Χαράμ» σε τρία χωριά της νιγηριανής πολιτείας Μπόρνο κοντά στη μεθόριο με το Καμερούν. Η επίθεση θεωρείται μία από τις πιο αιματηρές που έχει εξαπολύσει η «Μπόκο Χαράμ» από την έναρξη της εγκληματικής δράσης της, το 2002.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Πρώτη σε ρυθμούς αύξησης της παχυσαρκίας έρχεται παγκοσμίως η Αυστραλία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Το ένα τέταρτο των παιδιών και το 63% των ενηλίκων του πληθυσμού της είναι υπέρβαροι.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Μία νεαρή Πακιστανή πυροβολήθηκε και αφού κλείστηκε σε σακί (επειδή θεωρήθηκε ότι ήταν ήδη νεκρή) πετάχτηκε σε κανάλι από την οικογένειά της επειδή παντρεύτηκε τον άνδρα που ήθελε, ανακοίνωσε η πακιστανική αστυνομία, μία εβδομάδα μετά το λιθοβολισμό μίας εγκύου, επίσης από μέλη της οικογένειάς της. Η γυναίκα νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Εκτιμάται ότι 1.500 γυναίκες σκοτώνονται κάθε χρόνο σε «εγκλήματα τιμής» στη συγκεκριμένη χώρα.

ΣΕΟΥΛ.-- Ως «ευκαιρία η χώρα να γυρίσει σελίδα μετά το τραγικό ναυάγιο» εξέλαβε το κόμμα της προέδρου Πάρκερ Γουέν-χι τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, όπου κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του παρά την κριτική που δέχεται για τους χειρισμούς στην υπόθεση «Σεουόλ». Στο μεταξύ, χτες, εντοπίστηκε ένα ακόμα πτώμα (το πρώτο μετά τις 21 Μάη) σαράντα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που βυθίστηκε το «Σεουόλ», ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των νεκρών σε 289.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Ερευνα των περιουσιακών στοιχείων της πρώην πρωθυπουργού Γινγκλάγκ Σιναουάτρα - που έχει κατηγορηθεί για παράνομες επιδοτήσεις σε ρυζοπαραγωγούς και για διαφθορά - θα ξεκινήσει η αρμόδια ταϊλανδέζικη επιτροπή, καθώς η χούντα που επιβλήθηκε στις 22 Μάη εμφανίζεται πολέμιος της διαφθοράς για να κερδίσει ανοχή.

ΗΠΑ - «ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΑΒΑΧΟ»
Πέθανε ο τελευταίος από τους δημιουργούς του

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εξέπνευσε χτες, σε ηλικία 93 ετών, ο Τσέστερ Νεζ, ο τελευταίος από τους 29 Ινδιάνους της φυλής των Ναβάχο που συμμετείχαν στη δημιουργία του απόρρητου κώδικα επικοινωνίας που δεν κατόρθωσαν να σπάσουν οι Ιάπωνες και οι Γερμανοί ιμπεριαλιστές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο δεκανέας Τσέστερ Νεζ είχε στρατολογηθεί μαζί με 28 ακόμη Ναβάχο από το Σώμα των Πεζοναυτών το 1942 για τη δημιουργία μιας κωδικοποιημένης γλώσσας που θα χρησιμοποιείτο στις επικοινωνίες με τα πεδία των συγκρούσεων με βάση τη γλώσσα των Ναβάχο.

Επειδή η γλώσσα των Ναβάχο είναι τονική και δεν είναι γραπτή, είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον που δεν είναι η μητρική του γλώσσα να τη μάθει. Ο κώδικας δημιούργησε μία αλφάβητο βασισμένη σε αγγλικές λέξεις όπως "ant" για το "A" , οι οποίες στη συνέχεια μεταφράσθηκαν στην αντίστοιχη λέξη στη γλώσσα των Ναβάχο. Ετσι, για παράδειγμα, η λέξη «moasi», που σημαίνει «γάτα» (cat) αντιστοιχούσε στο γράμμα «C». Στο πεδίο της μάχης, οι Ινδιάνοι «code talkers», μετέδιδαν έτσι προφορικά κρυπτογραφημένα μηνύματα στη γλώσσα τους. Ο κώδικας παρέμεινε μυστικός μέχρι τη δεκαετία του '80, για την περίπτωση που θα ήταν χρήσιμος και σε άλλον πόλεμο.

Συνολικά, περί τους 400 Ινδιάνους Ναβάχο έλαβαν μέρος στον πόλεμο του Ειρηνικού ως «code talkers». Ομως, εκτός από τους Ναβάχο, και άλλοι Ινδιάνοι των φυλών των Τσάκτα, Κομάντσι και Σεμινόλε συμμετείχαν στον πόλεμο κατά των Γερμανών και των Ιαπώνων, μεταδίδοντας κωδικοποιημένα προφορικά μηνύματα στις γλώσσες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ