ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Ρίχνει δίχτυα προς όλες τις κατευθύνσεις

Ανοιξε για τα καλά στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για τις συνεργασίες που θα του εξασφαλίσουν τη δυνατότητα άσκησης της αστικής διαχείρισης από κυβερνητική θέση, καθώς τα επιτελεία του εκτιμούν ότι δύσκολα θα υπερβεί το ποσοστό των ευρωεκλογών και σε κάθε περίπτωση είναι απίθανο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση εάν πρωτεύσει σε εθνικές εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό δηλώνει με τρόπο διαθέσιμος προς όλες τις κατευθύνσεις, μη αποκλείοντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ εφόσον τα κόμματα αυτά αποκηρύξουν τις σημερινές τους ηγεσίες, δίνοντας και το απαραίτητο άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει με δυνάμεις που ρήμαξαν το λαό.

Χτες, ο Π. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ μίλησε εκ νέου για την ανάγκη συνεργασιών και επανέλαβε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έχουν σήμερα τη φερεγγυότητα για να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, που βεβαίως μπορεί να αποκτήσουν αύριο. Αλλωστε, τη μια στιγμή δήλωνε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε με τον κ. Σαμαρά σε κοινή επιτροπή για τη διαχείριση του χρέους» και την αμέσως επόμενη έσπευδε να συμπληρώσει ότι «βεβαίως αν κάποτε αποκτήσει την ευαισθησία που επιβάλλεται απ' την ιδιότητά του και μέσα στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάποια στιγμή συζητήσουν είτε σε κάποιο τραπέζι είτε μέσα στη Βουλή, μετά χαράς».

Ξεχώρισε τη ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι είναι τελείως διαφορετική η πορεία της και ότι πρέπει να ολοκληρώσει το βήμα που έκανε όταν αποχωρούσε απ' την κυβέρνηση. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η αιτία της εκλογικής της συντριβής ήταν το ότι δεν ανταποκρίθηκε στην προσδοκία των ψηφοφόρων της για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτού του φλερτ επιτέθηκε έντονα στον Σπ. Λυκούδη κατηγορώντας τον ότι προωθεί «την ανασύσταση της κεντροαριστεράς σε μνημονιακή βάση».

Το θέμα των συνεργασιών απασχόλησε και την προχτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επισημάνθηκε ότι η δεξαμενή προς τα αριστερά έχει εξαντληθεί και άρα πρέπει να στραφεί αλλού για άντληση δυνάμεων. Θέση που προσκρούει σε αυτή της «Αριστερής Πλατφόρμας», η οποία επιμένει ότι η ενίσχυση της νόθας ριζοσπαστικής ρητορικής είναι ο μόνος τρόπος για να βάλει στο χέρι ο ΣΥΡΙΖΑ την αστική διαχείριση.

Ενδεικτικό είναι το άρθρο του Κ. Λαπαβίτσα, η υποψηφιότητα του οποίου στο ευρωψηφοδέλτιο έπεσε θύμα των εσωκομματικών παζαριών, στο iskra.gr, όπου αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε κυρίαρχο πολιτικό κόμμα, αλλά μόνο αν προχωρήσει σε ριζοσπαστική ανανέωση της φυσιογνωμίας του. Αν αντίθετα συνεχίσει την πορεία προς το κέντρο, υπάρχει σαφέστατα ο κίνδυνος να υποχωρήσει κι άλλο η ψήφος του και να μη συμβεί ποτέ ο εκλογικός θρίαμβος της Αριστεράς (...) Στις εξαιρετικά δύσκολες αυτές συνθήκες, αν ο ΣΥΡΙΖΑ φερθεί συντηρητικά και συνεχίσει να μετατοπίζεται προς το κέντρο σε αναζήτηση εκλογικών συμμαχιών, η εκλογική του ισχύς θα πέσει κι άλλο».

Στη συνεδρίαση, παρότι οι τόνοι διατηρήθηκαν χαμηλά, εντούτοις υπήρξαν αιχμές σε βάρος της ηγεσίας για υποτίμηση των οργάνων του κόμματος και χειρισμό κρίσιμων ζητημάτων από ένα κλειστό κύκλο προσώπων γύρω απ' τον Αλ. Τσίπρα.

Η συζήτηση συνοδεύτηκε από δημοσιεύματα στον Τύπο, που άλλα τα κατήγγειλε η μειοψηφία και άλλα η πλειοψηφία σαν υποβολιμαία, δείχνοντας η μία την άλλη. Δημοσιεύματα που επεσήμαναν τη στροφή στο ρεαλισμό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόθεσή της να απομονώσει τη μειοψηφία μετά την ήττα των προσκείμενων σ' αυτή στελεχών που διεκδίκησαν δήμους και περιφέρειες. Και άλλα που επεσήμαναν «χούγια καθεστωτικού κόμματος» στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η λήψη αποφάσεων που δεν κοινοποιούνται στα συλλογικά όργανα, χάραξη στρατηγικής σε υπόγεια, αποφάσεις που παίρνει ο Τσίπρας και το κονκλάβιό του.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το κλίμα στην Κουμουνδούρου δεν είναι τόσο καλό και γιατί το κόμμα έπιασε οροφή αλλά και «γιατί το κόμμα κυβερνάται από 4 - 5 άτομα και οι υπόλοιποι είναι απλοί θεατές». Διερωτώνται πώς παίρνονται οι αποφάσεις, όπως η επίσκεψη Τσίπρα στους ιδιοκτήτες των κυρίαρχων ΜΜΕ, πώς διαμορφώνεται η επικοινωνιακή στρατηγική του, γιατί παραγκωνίζονται βουλευτές και μόνο ελάχιστοι απ' αυτούς κάνουν «παιχνίδι», ποιος αποφάσισε τη συμμαχία με τον Μαρινάκη, την υιοθέτηση «εθνικοπατριωτικής» ρητορικής κ.ά. Ερωτήματα που παραπέμπουν σε συγκεκριμένα στελέχη γύρω απ' τον Αλ. Τσίπρα.

Ολα τα παραπάνω αναμένεται να ενταθούν όσο πιο έντονα θα αντικαθρεφτίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ οι ανακατατάξεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό στο πλαίσιο της αναμόρφωσής του κι όσο περισσότερο αυτός θα προσαρμόζεται στο ρόλο μιας δύναμης στον προθάλαμο της αστικής διακυβέρνησης.

ΔΗΜΑΡ
Βαθαίνει το ρήγμα στο εσωτερικό της

Αποφασισμένη να προχωρήσει το διάλογο και τη συνεργασία με την Ελιά, το Ποτάμι κι όποιες άλλες δυνάμεις κινούνται στο χώρο, φέρεται η «Μεταρρυθμιστική Τάση» της ΔΗΜΑΡ, ικανοποιημένη και από την ανταπόκριση στην εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης στο Γκάζι με ομιλητή τον βουλευτή του κόμματος Σπ. Λυκούδη. Ταυτόχρονα διαμηνύει στην ηγεσία του κόμματος ότι η επιμονή στην προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αιτία για να χωρίσουν οι δρόμοι τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, που αν και τάχτηκε υπέρ του διαλόγου, εντούτοις κράτησε επιφυλάξεις μέσα σε ένα εξαιρετικά θολό τοπίο, λέγοντας «προέχει να σώσουμε τη χώρα κι όχι τα κόμματα».

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων απ' την Ελιά ο Π. Καψής, ο Σπ. Δανέλης, η Αννυ Ποδηματά, ο Γ. Βούλγαρης, η Αθηνά Δρέττα, ο Ν. Μπίστης κ.ά. Απ' τη ΔΗΜΑΡ οι βουλευτές Γρ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου, Νίκη Φούντα κ.ά.

Εντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη, που κατηγόρησε τη μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ ότι επιδιώκει μια κεντροαριστερά σε μνημονιακή βάση και ότι θα πρέπει να ντρέπεται για επιλογές όπως η συμμετοχή στη συγκυβέρνηση και όχι να τις επικροτεί. Η αντίδρασή του προφανώς και σχετίζεται με τη μάχη ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα προσεταιριστεί τις «αδέσποτες» δυνάμεις του αστικού πολιτικού συστήματος, ώστε να εξασφαλίσει δεκανίκια για την άσκηση της αστικής διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό έχουν σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ οι όροι υπό τους οποίους θα ανασυγκροτηθεί η κεντροαριστερά την οποία κατατάσσει στους δυνάμει συμμάχους του.

Με μια ανάρτηση στο facebook σκιαγράφησε τις προθέσεις των «μεταρρυθμιστών» ο Α. Παπαδόπουλος, πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ: «Η συγκέντρωση στο Γκάζι ΔΕΝ είναι άλλη μια εκδήλωση της κεντροαριστεράς. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι η αφετηρία για τη συγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς... Θα φανεί ποιο πρόσωπο μπορεί ΚΑΙ να εμπνεύσει ΚΑΙ να ενώσει... Η Ανανεωτική Αριστερά δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με το λαϊκισμό και τον παλαιοπασοκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Θα προχωρήσουμε με όσους έρθουν. Η κατεύθυνση προς Κουμουνδούρου δεν μας αφορά».

Αύριο και την Κυριακή η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ συνεδριάζει για να συζητήσει και το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και την παραίτηση που υπέβαλε ο Φ. Κουβέλης. Πιθανολογείται ότι δεν θα γίνει δεκτή ούτε από την ΚΕ, μετά την Εκτελεστική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα που την απέρριψαν.

Η συνεδρίαση είναι κρίσιμη καθώς αν επικυρώσει τη στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα επισπεύσει εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ Δ. Αναγνωστάκης δήλωσε χτες (ρ/σ Αθήνα 9.84) ότι η λογική «αποκλείω από το διάλογο συγκεκριμένους χώρους δεν μας έκανε καλό», αφού καταγράφηκε όπως είπε σαν έπαρση και αλαζονεία και οδήγησε σ' έναν πολιτικό απομονωτισμό και τάχτηκε υπέρ της ανάγκης να αναληφθούν οι ευθύνες από τα ηγετικά όργανα με ανάδειξη νέων προσώπων σε αυτά.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Λιβανίζει στελέχη των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ

Το μήνυμα ότι «ακουμπά» και σε άλλες αστικές δυνάμεις, ότι είναι κομμάτι του αστικού πολιτικού συστήματος εκπέμπει η Χρυσή Αυγή, αφήνοντας κατά μέρος τα φληναφήματα περί τάχα αντισυστημικής οργάνωσης. Μάλιστα, μιλά ανοιχτά, κατονομάζει και λιβανίζει «σημαίνοντα στελέχη των κομμάτων του αντισυνταγματικού τόξου» και «πλήθος επιφανών βουλευτών» από τους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και «ανεξάρτητους» που (όπως λέει) δεν επικροτούν τις διώξεις σε βάρος στελεχών της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, μετά τις καταγγελίες προχτές στη Βουλή των υπόδικων στελεχών της οργάνωσης ότι εκτός από τον Τ. Μπαλτάκο, είχαν επίσης επαφές με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γ. Μουρούτη, τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη και τουλάχιστον άλλους δύο υπουργούς που δεν κατονόμασαν, χτες ακολούθησε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της οργάνωσης όπου τονίζεται:

«Ηχηρότατες απουσίες υπήρξαν χθες στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη συνεδρίαση για τις άρσεις ασυλίας του Αρχηγού του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Νικόλαου Μιχαλολιάκου και των βουλευτών του Κινήματος Ιωάννη Λαγού και Χρήστου Παππά.

Απουσίες με βαθύτερο νόημα, δίκην αποδοκιμασίας επί των βρώμικων μεθοδεύσεων της Χούντας Βενιζέλου - Σαμαρά και των αμιγώς πολιτικών διώξεων εις βάρος της Χρυσής Αυγής.

Μεταξύ των βουλευτών που απουσίαζαν, αρνούμενοι να συμμετάσχουν στο χθεσινό έγκλημα της επιχείρησης φίμωσης της ελευθερίας του λόγου και της πολιτικής έκφρασης, βρίσκονται σημαίνοντα στελέχη των κομμάτων του αντισυνταγματικού τόξου.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω: Από τη ΝΔ ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Ε. Μεϊμαράκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο Γ. Γιακουμάτος και η Ελενα Ράπτη.

Από το ΠΑΣΟΚ οι Α. Κακλαμάνης, Μ. Ανδρουλάκης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Κρεμαστινός και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Α. Λοβέρδος, Χ. Αηδόνης και Βύρων Πολύδωρας.

Από το Σύριζα η Ζ. Κωνσταντοπούλου, ο Σ. Παναγούλης, ο Α. Μητρόπουλος, ενώ απείχε η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ υποστηρίζοντας το αίτημα της Χρυσής Αυγής πως η διαδικασία είναι άκυρη, καθώς είχε παρέλθει το τρίμηνο από το αίτημα για την άρση της ασυλίας».

Παρακάτω, η οργάνωση μιλά για «πλήθος επιφανών βουλευτών» που «αποδοκιμάζουν τις πρακτικές των κομματικών τους ηγεσιών»...

Την ίδια στιγμή, δεν περνά απαρατήρητη η πρεμούρα στελεχών της ΧΑ να αναρτήσουν φωτογραφία από προχθεσινή αγκαλιά του Μιχαλολιάκου με τον Ηλ. Κασιδιάρη και τον τίτλο «Ενωμένη σαν γροθιά η ΧΑ», καθώς το τελευταίο διάστημα εντοπίζονται σημάδια που υποδηλώνουν διάσταση στο εσωτερικό της φασιστικής οργάνωσης, σχετικά με τις επιλογές και τις δηλώσεις της ομάδας Κασιδιάρη από τη στιγμή που μπήκε φυλακή ο Μιχαλολιάκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ