Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Ρίχνει δίχτυα προς όλες τις κατευθύνσεις

Ανοιξε για τα καλά στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για τις συνεργασίες που θα του εξασφαλίσουν τη δυνατότητα άσκησης της αστικής διαχείρισης από κυβερνητική θέση, καθώς τα επιτελεία του εκτιμούν ότι δύσκολα θα υπερβεί το ποσοστό των ευρωεκλογών και σε κάθε περίπτωση είναι απίθανο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση εάν πρωτεύσει σε εθνικές εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό δηλώνει με τρόπο διαθέσιμος προς όλες τις κατευθύνσεις, μη αποκλείοντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ εφόσον τα κόμματα αυτά αποκηρύξουν τις σημερινές τους ηγεσίες, δίνοντας και το απαραίτητο άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει με δυνάμεις που ρήμαξαν το λαό.

Χτες, ο Π. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ μίλησε εκ νέου για την ανάγκη συνεργασιών και επανέλαβε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έχουν σήμερα τη φερεγγυότητα για να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, που βεβαίως μπορεί να αποκτήσουν αύριο. Αλλωστε, τη μια στιγμή δήλωνε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε με τον κ. Σαμαρά σε κοινή επιτροπή για τη διαχείριση του χρέους» και την αμέσως επόμενη έσπευδε να συμπληρώσει ότι «βεβαίως αν κάποτε αποκτήσει την ευαισθησία που επιβάλλεται απ' την ιδιότητά του και μέσα στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάποια στιγμή συζητήσουν είτε σε κάποιο τραπέζι είτε μέσα στη Βουλή, μετά χαράς».

Ξεχώρισε τη ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι είναι τελείως διαφορετική η πορεία της και ότι πρέπει να ολοκληρώσει το βήμα που έκανε όταν αποχωρούσε απ' την κυβέρνηση. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η αιτία της εκλογικής της συντριβής ήταν το ότι δεν ανταποκρίθηκε στην προσδοκία των ψηφοφόρων της για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτού του φλερτ επιτέθηκε έντονα στον Σπ. Λυκούδη κατηγορώντας τον ότι προωθεί «την ανασύσταση της κεντροαριστεράς σε μνημονιακή βάση».

Το θέμα των συνεργασιών απασχόλησε και την προχτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επισημάνθηκε ότι η δεξαμενή προς τα αριστερά έχει εξαντληθεί και άρα πρέπει να στραφεί αλλού για άντληση δυνάμεων. Θέση που προσκρούει σε αυτή της «Αριστερής Πλατφόρμας», η οποία επιμένει ότι η ενίσχυση της νόθας ριζοσπαστικής ρητορικής είναι ο μόνος τρόπος για να βάλει στο χέρι ο ΣΥΡΙΖΑ την αστική διαχείριση.

Ενδεικτικό είναι το άρθρο του Κ. Λαπαβίτσα, η υποψηφιότητα του οποίου στο ευρωψηφοδέλτιο έπεσε θύμα των εσωκομματικών παζαριών, στο iskra.gr, όπου αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε κυρίαρχο πολιτικό κόμμα, αλλά μόνο αν προχωρήσει σε ριζοσπαστική ανανέωση της φυσιογνωμίας του. Αν αντίθετα συνεχίσει την πορεία προς το κέντρο, υπάρχει σαφέστατα ο κίνδυνος να υποχωρήσει κι άλλο η ψήφος του και να μη συμβεί ποτέ ο εκλογικός θρίαμβος της Αριστεράς (...) Στις εξαιρετικά δύσκολες αυτές συνθήκες, αν ο ΣΥΡΙΖΑ φερθεί συντηρητικά και συνεχίσει να μετατοπίζεται προς το κέντρο σε αναζήτηση εκλογικών συμμαχιών, η εκλογική του ισχύς θα πέσει κι άλλο».

Στη συνεδρίαση, παρότι οι τόνοι διατηρήθηκαν χαμηλά, εντούτοις υπήρξαν αιχμές σε βάρος της ηγεσίας για υποτίμηση των οργάνων του κόμματος και χειρισμό κρίσιμων ζητημάτων από ένα κλειστό κύκλο προσώπων γύρω απ' τον Αλ. Τσίπρα.

Η συζήτηση συνοδεύτηκε από δημοσιεύματα στον Τύπο, που άλλα τα κατήγγειλε η μειοψηφία και άλλα η πλειοψηφία σαν υποβολιμαία, δείχνοντας η μία την άλλη. Δημοσιεύματα που επεσήμαναν τη στροφή στο ρεαλισμό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόθεσή της να απομονώσει τη μειοψηφία μετά την ήττα των προσκείμενων σ' αυτή στελεχών που διεκδίκησαν δήμους και περιφέρειες. Και άλλα που επεσήμαναν «χούγια καθεστωτικού κόμματος» στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η λήψη αποφάσεων που δεν κοινοποιούνται στα συλλογικά όργανα, χάραξη στρατηγικής σε υπόγεια, αποφάσεις που παίρνει ο Τσίπρας και το κονκλάβιό του.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το κλίμα στην Κουμουνδούρου δεν είναι τόσο καλό και γιατί το κόμμα έπιασε οροφή αλλά και «γιατί το κόμμα κυβερνάται από 4 - 5 άτομα και οι υπόλοιποι είναι απλοί θεατές». Διερωτώνται πώς παίρνονται οι αποφάσεις, όπως η επίσκεψη Τσίπρα στους ιδιοκτήτες των κυρίαρχων ΜΜΕ, πώς διαμορφώνεται η επικοινωνιακή στρατηγική του, γιατί παραγκωνίζονται βουλευτές και μόνο ελάχιστοι απ' αυτούς κάνουν «παιχνίδι», ποιος αποφάσισε τη συμμαχία με τον Μαρινάκη, την υιοθέτηση «εθνικοπατριωτικής» ρητορικής κ.ά. Ερωτήματα που παραπέμπουν σε συγκεκριμένα στελέχη γύρω απ' τον Αλ. Τσίπρα.

Ολα τα παραπάνω αναμένεται να ενταθούν όσο πιο έντονα θα αντικαθρεφτίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ οι ανακατατάξεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό στο πλαίσιο της αναμόρφωσής του κι όσο περισσότερο αυτός θα προσαρμόζεται στο ρόλο μιας δύναμης στον προθάλαμο της αστικής διακυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ