Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αποφάσεις διευκόλυνσης των μονοπωλιακών ομίλων

Τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 10 μονάδες βάσης, στο 0,15%, αποφάσισε χθες η ΕΚΤ
Τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 10 μονάδες βάσης, στο 0,15%, αποφάσισε χθες η ΕΚΤ
Περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού, επιβολή αρνητικού επιτοκίου στις καταθέσεις των τραπεζών, πρόγραμμα παροχής φθηνών δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά - εξαιρουμένων των στεγαστικών - αποφάσισε κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Την ίδια στιγμή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός προγράμματος αγοράς χρεογράφων δανειακών εγγυήσεων («Αsset Βacked Securities») για την παροχή πρόσθετης ρευστότητας προς τις τράπεζες για την ενίσχυση της χορήγησης δανείων.

Πιο συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο δανεισμού μειώνεται 10 μονάδες βάσης στο 0,15%, αρχής γενομένης από την 11η Ιούνη, το επιτόκιο της «διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης» - αφορά τα βραχυπρόθεσμα δάνεια που παρέχει η ΕΚΤ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα - θα μειωθεί κατά 35 μονάδες βάσης στο 0,40% και τέλος το επιτόκιο της «διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων» - δηλαδή το επιτόκιο καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών - θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,1%.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, στόχος είναι η ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με συνολικά κεφάλαια ύψους 400 δισ. ευρώ, δίχως να υπολογίζονται τα στεγαστικά δάνεια και ο δανεισμός του δημόσιου τομέα. Ενώ δήλωσε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν χθες «μπορεί να μην είναι τα τελευταία»...

Ο Μ. Ντράγκι δημοσιοποίησε επίσης τις προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, με τους ρυθμούς να αναμένονται στο 1% για το 2014, από 1,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, στο 1,7% το 2015 έναντι προηγούμενης εκτίμησης 1,5%, ενώ για το 2016 η εκτίμηση παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,8%. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό προβλέπουν ρυθμό της τάξης του 0,7% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1% για το 2014, 1,1% για το 2015 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,3% και για το 2016 προβλέπεται να φτάσει στο 1,6% αμετάβλητος σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολλάντ, ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό ζητά να αναληφθεί δράση για τη μείωση της συναλλαγματικής αξίας του ευρώ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της ΕΚΤ, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, λέγοντας μόνο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει τις αποφάσεις της ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού δεν συνιστούν μακροπρόθεσμη λύση, την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών IFO Χ. Β. Σιν χαρακτήρισε «απελπισμένη προσπάθεια που δε θα έχει αποτελέσματα» τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και την επιβολή αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ