Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Νοτιοανατολική Ασία η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου

Οι εντάσεις πρέπει να εκλείψουν γιατί είναι πρόβλημα για την επιχειρηματικότητα, τόνισε

ΜΑΝΙΛΑ.-

Οτι οι εντάσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα πλήττουν τις επενδύσεις, επανέλαβε η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Πένι Πρίτζκερ από τη Μανίλα, όπου έφτασε συνοδευόμενη από πρωτοκλασάτα στελέχη σειράς αμερικανικών επιχειρήσεων, αλλά και του επιχειρηματικού συμβουλίου ΗΠΑ - ΑΣΕΑΝ (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας).

Οι ΗΠΑ μένουν προσηλωμένες σε πολιτικές «που θα διορθώσουν την ανισορροπία και θα βαθύνουν τη δέσμευσή» τους με την περιοχή της Ασίας, τόνισε η Πρίτζκερ, μιλώντας σε Αμερικανούς και Φιλιππινέζους επιχειρηματίες, συμπληρώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Ουάσιγκτον επένδυσε μεγάλα ποσά σε άλλες περιοχές του κόσμου. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (βλ. εντάσεις μεταξύ Πεκίνου - Μανίλας και Πεκίνου - Ανόι), η Αμερικανίδα υπουργός αναφέρθηκε σε προκλήσεις που είναι άσχημες για τις επιχειρήσεις.

Σε δελτίο Τύπου για την επίσκεψη, η αμερικανική πρεσβεία στη φιλιππινέζικη πρωτεύουσα εξηγεί ότι την επίσκεψη Πρίτζκερ είχε προαγγείλει ο ίδιος ο Ομπάμα στην πρόσφατη περιοδεία του και συνδέεται με τη στήριξη της «αναπτυσσόμενες μεσαίας τάξης», την ανάπτυξη «υποδομών παγκόσμιας κλάσης», αλλά και τη στήριξη κλάδων όπως η «βιώσιμη ενέργεια». Η Πρίτζκερ θα έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες για την απάλειψη περιορισμών στις αγορές των δύο χωρών. Πριν τις Φιλιππίνες, η Πρίτζκερ βρέθηκε στο Βιετνάμ, ενώ τελευταίος σταθμός της περιοδείας της ήταν η Βιρμανία, όπου ήδη αμερικανικά κεφάλαια ανταγωνίζονται με άλλα (π.χ. ιαπωνικά) για επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομής και «ειδικές οικονομικές ζώνες».

Παρέμβαση διεθνούς δικαστηρίου

Στο μεταξύ, διεθνές διαιτητικό δικαστήριο με έδρα τη Χάγη ζήτησε από το Πεκίνο να προσκομίσει μέχρι τις 15 Δεκέμβρη γραπτά στοιχεία που θα τεκμηριώνουν τις διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (γνωστές και ως «nine-dash line» από το περίγραμμα που διαμορφώνουν οι αξιώσεις της στο χάρτη). Οι Φιλιππίνες - που έχουν καταθέσει καταγγελία σε διαιτητικό δικαστήριο εδώ και πολύ καιρό - υπέβαλαν προσφυγή στις 30 Μάρτη σχετικά με τις εδαφικές διαφορές που έχουν με την Κίνα στη συγκεκριμένη περιοχή. Η Κίνα έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται την προσφυγή των Φιλιππίνων και ότι τα στοιχεία που θα στείλει δεν πρέπει να εκληφθούν ως «συμμετοχή στη σχετική διαδικασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ