ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με ανασχηματισμό και αμείωτη ένταση συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική

«Φούντωσε» η αποπροσανατολιστική για το λαό συζήτηση για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά την παραίτηση του Χ. Θεοχάρη

Τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές για το κεφάλαιο, γι' αυτό θα συνεχίζονται είτε με τα ίδια είτε με άλλα πρόσωπα

Eurokinissi

Τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές για το κεφάλαιο, γι' αυτό θα συνεχίζονται είτε με τα ίδια είτε με άλλα πρόσωπα
Για τις αρχές της επόμενης βδομάδας - ενδεχομένως ακόμα και για την ερχόμενη Δευτέρα - μετατίθεται ο ανασχηματισμός, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που διαχέονται από την κυβέρνηση, σε μια ευρύτερη επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού ότι τάχα με ένα «νέο» σχήμα και «φρέσκα» πρόσωπα θα αλλάξει κάτι, εντός του ευρωμονόδρομου, υπέρ του. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, εντάσσεται και η συζήτηση που «φούντωσε» χτες σε ό,τι αφορά τις προωθούμενες αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά και την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται, με τα ίδια ή με άλλα πρόσωπα, με τη μία ή την άλλη κυβέρνηση που κινείται στον ίδιο καπιταλιστικό ευρωμονόδρομο, καθώς αποτελούν στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου στις πλάτες του λαού.

Για λογαριασμό του κεφαλαίου η αντιλαϊκή φορομπηχτική πολιτική

Συγκεκριμένα, «παραίτηση για προσωπικούς λόγους», η οποία και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, υπέβαλε χτες ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) Χ. Θεοχάρης. Η συγκεκριμένη θέση και οι αυξημένες αρμοδιότητες που δόθηκαν στο εντεταλμένο κυβερνητικό όργανο, προβλέπονται στους διάφορους εφαρμοστικούς νόμους των προηγούμενων χρόνων και στο πλαίσιο της αποτελεσματικής λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού για λογαριασμό των συνολικότερων συμφερόντων του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεών του, το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος επιμελήθηκε την έκδοση σειράς εφαρμοστικών εγκυκλίων του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτές προβλέπονται στους αντιλαϊκούς νόμους που πέρασαν από τη Βουλή, όπως π.χ. για τις κατασχέσεις λαϊκών εισοδημάτων σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, το λεγόμενο «ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο», όπου καταγράφονται μέχρι και οι δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και τηλέφωνο κ.ά.

Ο Χ. Θεοχάρης ανέλαβε ΓΓΔΕ το Γενάρη του 2013, στη νεοσύστατη, τότε, Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ο επικεφαλής της οποίας έχει προβλεπόμενη θητεία 5ετούς διάρκειας. Να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση της συγκεκριμένης κρατικής υπηρεσίας γίνεται με κριτήρια την αποδοτικότητά της στην είσπραξη των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε σχετικά ότι ο Χ. Θεοχάρης επέδειξε «σταθερά αποτελέσματα, υπερβαίνοντας συστηματικά όλους τους τεθέντες στόχους, πράγμα που αποτυπώθηκε στα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού». Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής της ΓΓΔΕ σημείωσε ότι δεν είναι αυτός που «λαμβάνει τα μέτρα», ισχυριζόμενος ότι παρέλαβε «κατεστραμμένες υπηρεσίες στο υπουργείο».

Η διοίκηση εσόδων διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η εξέλιξη αυτή είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας.

Στο ζήτημα της «παραίτησης» Θεοχάρη παρενέβη χτες και η Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως «αιτία βαθιάς ανησυχίας» και σημειώνοντας ότι προσβλέπει σε μια «αυστηρή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία για τον ορισμό του διαδόχου του». Στην ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «είναι ουσιώδους σημασίας να διασφαλίσει η κυβέρνηση την πλήρη συνέχεια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί» και προσθέτει ότι σε «συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μια πιο αυτόνομη διοίκηση εσόδων, όπως επίσης και για τις δεσμεύσεις με στόχο να θεσπιστούν αυστηρές, διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες για τον ορισμό ανώτατων διοικητών στην ελληνική δημόσια διοίκηση». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να κάνει οποιονδήποτε σχολιασμό.

Να σημειωθεί ότι χτες κιόλας ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η «ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος» που απηύθυνε, προκειμένου η κενή θέση να καλυφθεί σε δέκα μέρες.

Απαιτήσεις των μονοπωλίων για επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα διάφορα σενάρια γύρω από τον Γ. Στουρνάρα και την ενδεχόμενη μετακίνησή του από το υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ σημειώνεται ότι πέρα από τα υπουργεία θα υπάρξουν ευρύτερες αλλαγές γενικά στον κρατικό μηχανισμό. Οι αλλαγές αυτές αναφέρεται ότι συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση των Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου, προκειμένου να δώσουν την εικόνα μιας νέας πνοής όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στη Δημόσια Διοίκηση, με αλλαγές διοικητών και προέδρων σε δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες.

Βεβαίως, αστικά κέντρα και επιτελεία εκφράζουν ενοχλήσεις για την πολυήμερη συζήτηση επί του ανασχηματισμού. Γράφεται ότι πιστωτές και γενικότερα η «αγορά» επιθυμούν επαναφορά της κυβέρνησης στην «κανονική» λειτουργία και στην τάχιστη υλοποίηση των όσων έχουν ψηφισθεί στη Βουλή, όπως και την προώθηση προς ψήφιση και άλλων κρίσιμων νομοσχεδίων όπως για τη «μικρή ΔΕΗ» και για τους αιγιαλούς. Νομοσχέδια που εντάσσονται στις περίφημες «μεταρρυθμίσεις» πως όπως λένε Σαμαράς - Βενιζέλος θα συνεχιστούν και θα επιταχυνθούν παραπέρα, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Πλέον, μετά το αιφνιδιαστικό και πρόωρο κλείσιμο των εργασιών της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, τη συνέχιση του αντιλαϊκού κυβερνητικού νομοθετικού έργου αναλαμβάνουν τα Θερινά Τμήματα της Βουλής. Ηδη είναι σε διαδικασία επεξεργασίας σε κοινοβουλευτικές Επιτροπές μια σειρά από αντιλαϊκά νομοσχέδια, όπως π.χ. για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής και Θεσσαλονίκης, για την εφοδιαστική αλυσίδα («logistics»), τα οποία θα ψηφιστούν από τα Θερινά Τμήματα, μαζί με τα διάφορα «προαπαιτούμενα» που έχουν συμφωνηθεί με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ).

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε με ανακοίνωσή της την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, είτε στην Ολομέλεια, είτε στα Θερινά Τμήματα της Βουλής, τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται, όσο η χώρα και οι κυβερνήσεις, όπως η σημερινή, θα κινούνται στους γνωστούς αντιλαϊκούς μονόδρομους.

Ωστόσο, ερωτήματα προκαλεί η σκοπιμότητα αυτής της επιλογής της κυβέρνησης, καθώς είναι γεγονός ότι μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα η σύνθεση των κυβερνητικών βουλευτών που θα απαρτίζουν το κάθε Θερινό Τμήμα. Αντιλαϊκά νομοσχέδια ιδιαίτερης βαρύτητας θα ψηφίζονται από τα ολιγομελή Θερινά Τμήματα, χωρίς να παίρνουν την ευθύνη που τους αναλογεί όλοι οι βουλευτές των κομμάτων που τα προωθούν.

ΠΑΣΟΚ - ΕΛΙΑ
Αναβρασμός για ηγεσία και κολεγιές

Αναβρασμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με το με ποιες κολεγιές και με ποιους μπροστάρηδες θα προχωρήσει η ανασυγκρότηση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, ώστε να διαμορφωθεί ο «τρίτος πόλος», που θα διασφαλίζει με μεγαλύτερη επάρκεια τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Μετά τις δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών όπως των Κ. Σκανδαλίδη και Δ. Ρέππα, υπέρ της ανασυγκρότησης πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ και μετά της κεντροαριστεράς, αλλά και υπέρ του «ανοίγματος» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησαν παρεμβάσεις «παπανδρεϊκών» στελεχών, που έθεσαν ανοιχτά θέμα αλλαγής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και επιλογής άλλης διαδρομής στην πορεία ανασυγκρότησης της σοσιαλδημοκρατίας.

Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής Θ. Μωραΐτης έγραψε στην προσωπική του ιστοσελίδα πως «απαιτείται νέα ηγεσία στην παράταξη η οποία να εμπνέει, να ενώνει και να διευρύνει. Να δίνει νέα προοπτική στη συνεργασία των δυνάμεων του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Να φέρει συνοδοιπόρους τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, τους κοινωνικούς εταίρους».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση της Ελιάς σχολιάζει πως «απέτυχε η στρατηγική που υιοθετήθηκε για την εκλογική συσπείρωση των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων. Οι πολίτες αντελήφθησαν ότι δεν υπήρξε καμία σύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων από τη βάση και στη βάση προγραμματικών θέσεων και αρχών (...) Δεν είναι "Ελιά", οι συμφωνίες κορυφής με προσκλήσεις φίλων, κολλητών και γυρολόγων (...) Είναι άλλο η συνένωση - σύνθεση των ιστορικών αλλά και νέων δυνάμεων του κέντρου και της κεντροαριστεράς και είναι άλλο η απεγνωσμένη προσπάθεια για διάσωση ρόλων, οφιτσίων και η υποκριτική διαπραγμάτευση της πολιτικής καριέρας ορισμένων».

Θέμα ηγεσίας έθεσε και ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, μιλώντας χτες στον «ΒΗΜΑ 99,5». «Στο συνέδριο πρέπει να ακουστεί η βάση του κόμματος και να συζητηθεί και το θέμα της ηγεσίας» είπε και πρόσθεσε ότι «το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, συνιστά αποτυχία», υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μπορεί και να αποτελεί παρακολούθημα της ΝΔ. Τα ανάλογα είπε και ο βουλευτής Μ. Κασσής.

Απαντώντας σε αυτό που σχολιάζεται ως συντονισμένη προσπάθεια αμφισβήτησής του, ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος σε ομιλία του χτες βράδυ μίλησε ανοιχτά για «πέμπτη φάλαγγα» εντός του κόμματος, για «αδράνεια» και «παθητικότητα» στην προεκλογική περίοδο προκειμένου να μην πάει καλά η Ελιά, για «συνειδητή υπονόμευση» με «χαμηλά ελατήρια», κάποιο «μικρό προσωπικό ή παρεΐστικο στόχο». Προειδοποίησε ότι δεν θα δεχτεί κανέναν εκβιασμό ενόψει ανασχηματισμού, υπονοώντας ότι διάφοροι τον αμφισβητούν, πιέζοντας για να μη βγουν από την κυβέρνηση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εναντίωση στον αντιλαϊκό δρόμο ανάπτυξης έχει ανάγκη ο λαός

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του, για τις αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον ανασχηματισμό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η προσπάθεια να αποδοθεί η αντιλαϊκή φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης σε συγκεκριμένα πρόσωπα δεν πείθει κανένα. Τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου στις πλάτες του λαού και θα συνεχίζονται με τα ίδια ή με άλλα πρόσωπα.

Αυτό που έχει ανάγκη ο λαός είναι η εναντίωση στο σημερινό αντιλαϊκό δρόμο ανάπτυξης που μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη χρεοκοπία και όχι οι ανασχηματισμοί και οι αλλαγές κυβερνήσεων ίδιας κοπής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ