ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στις 27 και 28 Ιούνη το διήμερο για Ελληνες και μετανάστες

Διοργανώνεται για 14η χρονιά, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια

Από το χώρο του παιδότοπου στις περσινές εκδηλώσεις του διήμερου της ΚΟ Αττικής
Από το χώρο του παιδότοπου στις περσινές εκδηλώσεις του διήμερου της ΚΟ Αττικής
Στις 27 και 28 Ιούνη, στο Πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια, θα γίνει το φετινό πολιτικό - πολιτιστικό διήμερο εκδηλώσεων Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.

«Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενώνουμε τη δύναμή μας κατά της ταξικής αδικίας, του φασισμού και του πολέμου!» Με αυτό το σύνθημα η ΚΟΑ οργανώνει για 14η χρονιά το διήμερο. Οι Κομματικές Οργανώσεις σχεδιάζουν πρόγραμμα εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και πλατείες, όπου μετανάστες και Ελληνες, δίπλα - δίπλα, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα: Την ανεργία, τη φτώχεια, την καταστολή αλλά και την εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΟΑ, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει: «Μπροστά μας έχουμε δύο επιλογές: Η μία είναι να πιστέψουμε τα ψέμματα των αφεντικών και να φαγωθούμε μεταξύ μας, να υποταχθούμε. Η άλλη να ανασυντάξουμε το κίνημά μας. Να οργανώσουμε κοινό αγώνα. Να παλέψουμε για την προστασία των ανέργων, ενάντια στις μειώσεις μισθών, για συλλογικές συμβάσεις. Να μην περάσουν οι νέες περικοπές σε επιδόματα και συντάξεις. Για να μην κατασχεθεί κανένα σπίτι φτωχού από τους τραπεζίτες. Για να μην κλείσουν σχολεία, νοσοκομεία.

Η καπιταλιστική ΕΕ ανοιγοκλείνει την πόρτα της μετανάστευσης ανάλογα με το συμφέρον των αφεντικών. Τις προηγούμενες δεκαετίες "άνοιξαν" τις πόρτες τους στους μετανάστες για να μεγαλώσουν τα κέρδη των καπιταλιστών. Χρησιμοποίησαν τους μετανάστες για να ρίξουν πιο κάτω την αξία της εργατικής δύναμης. Τώρα που η κρίση εκτόξευσε την ανεργία και οι μισθοί έχουν μειωθεί δραματικά και για τους ντόπιους, τώρα θέλουν "ελεγχόμενη μετανάστευση" γι' αυτό και ονομάζουν ανθρώπους "λαθραίους", όπως ακριβώς κάνουν με τα εμπορεύματα!»

«Ελληνα και μετανάστη εργαζόμενε. Μην περιμένεις! Οργανώσου! Πάλεψε! Δυνάμωσε την αλληλεγγύη! Αυτό είναι το όπλο των εργατών! Μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, να αλλάξουμε τον κόσμο!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Συγκέντρωση για τον ένα χρόνο από το κλείσιμο της ΕΡΤ

Σήμερα στις 7 μ.μ. στο Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή. Θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τότε που η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) έκλεισε αιφνιδιαστικά την ΕΡΤ και απέλυσε επί της ουσίας τους περίπου 3.000 εργαζόμενους.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ έγινε κατ' εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για δημόσιους Οργανισμούς και τις πρώην ΔΕΚΟ. Κεντρικός στόχος ήταν η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στην κρατική ραδιοτηλεόραση, ο ασφυκτικότερος έλεγχος της ενημέρωσης του λαού, το μοίρασμα των συχνοτήτων προς όφελος των μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ. Την ΕΡΤ διαδέχτηκε η ΝΕΡΙΤ, με ενδιάμεσο «σχήμα» τη λεγόμενη «Δημόσια Τηλεόραση».

Σήμερα στις 7 μ.μ. οι Ομοσπονδίες και οι εργαζόμενοι από το χώρο των ΜΜΕ διοργανώνουν κινητοποίηση έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Στη συγκέντρωση θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το ΚΚΕ βρέθηκε από την πρώτη ώρα στο πλευρό των εργαζόμενων της ΕΡΤ, όταν στις 11 Ιούνη 2013 ανακοινώθηκε το κλείσιμο της Ραδιοτηλεόρασης και «έπεσε» το μαύρο στις οθόνες. Το ίδιο βράδυ, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, στελέχη του Κόμματος και βουλευτές βρέθηκαν στο χώρο. Την επομένη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε το Ραδιομέγαρο και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Πρέπει να σημάνει συνολικά συναγερμός, όχι μόνο για τους εργαζόμενους της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης αλλά συνολικά για τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Δεν είναι μόνοι τους οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ».

Την επόμενη μέρα, ο Δ. Κουτσούμπας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στον οποίο εξέφρασε την αντίθεσή του στην προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης.

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, ζήτησε τη διεξαγωγή άμεσα συζήτησης σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία οδηγούνταν σε κλείσιμο δημόσιοι φορείς και οργανισμοί, με πρώτη την ΕΡΤ.

Την απαράδεκτη απόφαση της συγκυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, κατήγγειλε και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Για την εξαγορά της «Αρβανιτίδης ΑΕ»

«Η εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της "ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ" από την "KARIPIDIS BROSS" και η συμφωνία δικαιόχρησης με τη "ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ", έγινε σε μια περίοδο που πολλοί διεκδικούσαν μέρος ή και το σύνολο της επιχείρησης. Δεν έγινε σε καμία περίπτωση από αγάπη και συμπόνια για τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και τις "τοπικές κοινωνίες".

Ηταν μια επιχειρηματική απόφαση ώστε η επιχείρηση "ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ", ξεπερνώντας το σκόπελο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, να αποκτήσει 150 νέα σημεία πώλησης και όχι να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Σε καμία περίπτωση το συμφέρον της επιχείρησης και των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι το ίδιο και γι' αυτό η επιχείρηση συνεχίζει την αντεργατική της συμπεριφορά». Αυτά επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση «Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ».

Το σωματείο καταγγέλλει ότι ο νέος εργοδότης «συνεχίζει να καθυστερεί τα δεδουλευμένα (μισθούς, επιδόματα, υπερωρίες, Κυριακές) παρά την έγγραφη διαβεβαίωση και το χρονοδιάγραμμα που έδωσε η νέα διοίκηση, ότι μέχρι 10 Ιούνη θα έχουν αποπληρωθεί όλα τα δεδουλευμένα (...) απολύει συναδέλφους, κλείνοντας πέντε καταστήματα, σε Βέροια, Σέρρες, Αλεξάνδρεια και Κοζάνη. Δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα, απολύοντας την αντιπρόεδρο του κλαδικού Σωματείου Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ στην Κοζάνη.

Για τους εργαζόμενους είναι ξεκάθαρος ο στόχος της εταιρείας: Να κλείσει όσα καταστήματα δεν ενδιαφέρουν τη "ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ", απολύοντας εργαζομένους πλήρους απασχόλησης με πολλά χρόνια προϋπηρεσία, εργαζόμενους που τους θεωρούν βαρίδια, ώστε να μπορούν να τους αντικαταστήσουν με νέους ωρομίσθιους χωρίς δικαιώματα. Θα παλέψουμε ώστε να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας μας, συσπειρωμένοι και οργανωμένοι στα σωματεία μας».

Καταγγέλλουν το μνημόνιο Καμίνη - ΕΛ.ΑΣ.

Την αντίθεσή του στα σχέδια της δημοτικής αρχής να βάλει νέα εμπόδια στις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, εκφράζει ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων Επαγγελματιών και Εμπόρων του Δήμου Αθήνας, με αφορμή το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο Γ. Καμίνης με την ελληνική αστυνομία.

Στην ανακοίνωση, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Οπως η συγκυβέρνηση, έτσι και ο δήμαρχος Αθηναίων, πιστοί στις κατευθύνσεις του εμπορικού και τουριστικού κεφαλαίου, των μεγάλων εμπορικών, των αλυσίδων εστίασης και ξενοδοχείων, εντοπίζουν την αναδουλειά στις "αναταραχές" στο κέντρο της Αθήνας. Θέλουν λένε να υποδεχτούν τα εκατομμύρια των τουριστών ήσυχα και ειρηνικά.

Ο κος Καμίνης και η συγκυβέρνηση λένε ψέματα όταν ισχυρίζονται ότι για την αναδουλειά και τα λουκέτα φταίνε οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Τα λουκέτα στα μικρά καταστήματα προκαλούνται από τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος μας, τα υπέρογκα δημοτικά τέλη και πρόστιμα του δήμου, την ώρα που παίρνουν σειρά μέτρων ενίσχυσης των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων.

Τα λουκέτα στα μικρά καταστήματα προκαλούνται από το γεγονός ότι από τους εργαζόμενους και μικροσυνταξιούχους, από τα λαϊκά στρώματα, έχουν αφαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους, μένοντας χωρίς αγοραστική δύναμη. Ολοι αυτοί, συνοδοιπόροι της ίδιας πολιτικής που καταστρέφει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, όταν μιλάνε για τόνωση της αγοράς, εννοούν τα πολυκαταστήματα, το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο».

Συνεχίζουν την απεργία στη «SPIDER»

Συνεχίζουν την απεργία, που ξεκίνησε στις 2/6, οι εργαζόμενοι της μεταλλοβιομηχανίας «SPIDER» στα Γιάννενα, διεκδικώντας δεδουλευμένα περίπου 10 μηνών. Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων προκήρυξε 48ωρη απεργία στην επιχείρηση για χτες και σήμερα. Στην προσπάθειά της να σπάσει την απεργία, η εργοδοσία απειλεί τους εργαζόμενους πως ο αγώνας τους θα κλείσει την επιχείρηση. Οπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, στις πιέσεις συμβάλλει και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Α. Καχριμάνης, με τηλέφωνα σε συνδικαλιστές για να λήξει η απεργία. Σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σημειώνουν σχετικά με τους εκβιασμούς της εργοδοσίας: «Οι εργάτες δε θέλουμε τα εργοστάσια κλειστά. Τα εργοστάσια τα κλείνει ο καπιταλισμός, οι κρίσεις του και οι ανελέητοι ανταγωνισμοί μεταξύ των καπιταλιστών. Τα εργοστάσια τα μεταφέρουν αλλού οι ίδιοι οι καπιταλιστές για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα κέρδη». Καλούν τους εργαζόμενους της επιχείρησης να απορρίψουν τους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα, να μην μπουν στη λογική πως έχουν κοινά συμφέροντα με τον εργοδότη αλλά να συνεχίσουν τον αγώνα με κριτήριο τις ανάγκες τους. «Να θυμάσαι ότι οι εξελίξεις στη "SPIDER" σηματοδοτούν εξελίξεις για όλη την εργατική τάξη του νομού», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ