ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Αλληλεγγύη στους Κουβανούς αγωνιστές φυλακισμένους στις ΗΠΑ

Μέρος των έργων (αντίγραφα) του Α. Γκερέρο
Μέρος των έργων (αντίγραφα) του Α. Γκερέρο
Εκδήλωση για τους 5 Κουβανούς αγωνιστές φυλακισμένους στις ΗΠΑ (οι 2 έχουν ήδη απελευθερωθεί), έγινε το Σάββατο και την Κυριακή, με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής του Αντόνιο Γκερέρο ενός από τους 5 αγωνιστές που φυλακίστηκαν, γιατί αποκάλυψαν τα σχέδια ενάντια στη χώρα τους που οργανώνονται από την αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι και έχουν τη στήριξη των αμερικανικών κυβερνήσεων. Ο Αντόνιο εξακολουθεί να βρίσκεται στις φυλακές των ΗΠΑ εδώ και περίπου 16 χρόνια και έχει καταδικαστεί με ποινή μια φορά ισόβια και 10 χρόνια. Στα έργα του, αποτυπώνει τις άθλιες συνθήκες κράτησης, αλλά και την αισιοδοξία του αγωνιστή επαναστάτη.

Οι 5 αγωνιστές είχαν συλληφθεί το Σεπτέμβρη του 1998, με χαλκευμένες κατηγορίες που κατέρρευσαν, καταδικάστηκαν για «κατασκοπεία» με βαριές ποινές, με μεγαλύτερη αυτή του Εράρδο Ερνάντες σε δισ. ισόβια.

Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης είχαν η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας και ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κούβας και με την υποστήριξη των: Πολιτιστικού Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί», «La RED solidaria griega», εκδόσεων «Διεθνές Βήμα», οργάνωσης «Hasta la victoria siempre».

Στην εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στο Cafe-Bar ΛΥΚΙΣΚΟΣ, το «άνοιγμα» έκανε εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης ο Αντ. Αλεξανδρόπουλος, ενώ παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο πρέσβης της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στην άδικη φυλάκιση των «5» το 1998 σε μια πολιτική δίκη, στο εχθρικό Μαϊάμι, που παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα που έχουν εξαντληθεί όλα τα δικονομικά μέσα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που είναι καθαρά πολιτική, το δυνάμωμα της διεθνούς αλληλεγγύης αποκτά καθοριστική σημασία, ώστε επιτέλους και οι αγωνιστές Αντόνιο Γκερέρο, Εράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο να γυρίσουν οριστικά στην Κούβα και τα αγαπημένα πρόσωπά τους. Ευχαριστώντας για την έκφραση αλληλεγγύης, έως τώρα ζητάμε να διπλασιάσουμε την προσπάθεια, για να σπάσει το τείχος σιωπής που έχουν σηκώσει τα μεγάλα ΜΜΕ».

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
Την κεντρική ομιλία έκανε η Σοφία Ροδίτη, από το Σύλλογο Γυναικών, χαιρέτισαν ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, η Νατάσσα Τερλεξή εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμος Κουμπούρης, Γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, εκπρόσωποι άλλων φορέων που διοργάνωσαν την εκδήλωση, πλήθος φίλων της Κούβας, ενώ την εκδήλωση «έντυσε» με επαναστατικά εργατικά τραγούδια το συγκρότημα «Υπεραστικοί».

Στο βήμα ο πρέσβης της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες
Στο βήμα ο πρέσβης της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες
«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ» ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Σήμερα η ψηφοφορία στη γαλλική βουλή

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σήμερα αναμένεται η ψηφοφορία στη Γαλλική Βουλή για την έγκριση της «μεταρρύθμισης» των σιδηροδρομικών μεταφορών που στοχεύει να ολοκληρώσει την παράδοσή τους στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και ανησυχία στους εργαζόμενους, που πραγματοποίησαν πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο νέος νόμος θα ευνοήσει ακόμα περισσότερο τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων σε όλο το «εύρος» στα τμήματα των σιδηροδρομικών μεταφορών - συντήρηση, κατασκευή, διαχείριση του δικτύου.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της εταιρείας ισχυρίζονται ότι επιθυμούν να «αντιμετωπίσουν» το μεγάλο χρέος της σημερινής εταιρείας που σήμερα ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ, δίνοντας βάρος στην εξασφάλιση και τον έλεγχο της «οικονομικής απόδοσης», της μείωσης του «κόστους λειτουργίας» κλπ. Γι' αυτό και το νομοσχέδιο ουσιαστικά δίνει «λευκή επιταγή» σε κάθε εργοδότη που θα δραστηριοποιηθεί στον κλάδο, ώστε να διαμορφώνει τις σχέσεις και συνθήκες εργασίας μέσα από «διαπραγματεύσεις» με τους εργαζόμενους. Δηλαδή, μέσα από «διάλογο», τον οποίο, αξιοποιώντας την πίεση της ανεργίας και της εξαθλίωσης, η εργοδοσία θα χρησιμοποιεί για να επιβάλει τους όρους που απαιτεί η δική της κερδοφορία. «Η κυβέρνηση θέλει να προσφέρει στους εργαζόμενους και τις σιδηροδρομικές εταιρείες τη δυνατότητα να διαμορφώσουν μαζί την οργάνωση και τις συνθήκες εργασίας που θα επιτρέψουν να ανταποκριθούν στα θέματα της ποιότητας των υπηρεσιών, της εγγύησης της απουσίας αθέμιτου ανταγωνισμού και της αύξησης της οικονομικής απόδοσης του συστήματος», σημειώνει σχετικά το αρμόδιο υπουργείο Οικολογίας, Αειφόρου Ανάπτυξης και Ενέργειας.

  • Στο μεταξύ, το ΔΣ της «Αλστομ» (Ενέργεια και Μεταφορές) αποφάσισε να δεχτεί την προσφορά της αμερικανικής «Τζένεραλ Μότορς», έναντι αυτών που είχαν καταθέσει η γερμανική «Ζήμενς», αλλά και η ιαπωνική «Μιτσουμπίσι», για την «αναδιάρθρωση» της εταιρείας. Η κυβέρνηση Ολάντ προσανατολίζεται σε μια σειρά κινήσεις (π.χ. αγορά μεγάλου «πακέτου» μετοχών), αναζητώντας το «πάνω χέρι» σε χειρισμούς που θα στηρίζουν τα γαλλικά κεφάλαια.
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ευρεία στρατιωτική επιχείρηση στο Ουαζιριστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Πάνω από 300.000 είναι οι Πακιστανοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εξαιτίας της ευρείας επιχείρησης του στρατού στο βόρειο Ουαζιριστάν. Οι αρχές δηλώνουν ότι στις οικογένειες παρέχεται νερό, φαγητό και οικονομική βοήθεια, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις οδυνηρές συνέπειες που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες, εξαιτίας των πολύχρονων συγκρούσεων με τους «Ταλιμπάν», που αξιοποιείται τόσο στην ενδοαστική αντιπαράθεση, όσο και ως πρόσχημα για ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις όπως χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χτυπάνε άμαχο πληθυσμό.

Στο μεταξύ, χτες η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει συγκεντρώσεις οπαδών του κληρικού Ταχιρούλ Κάντρι, ο οποίος δηλώνει ότι θα διεξαγάγει «ειρηνική επανάσταση» εναντίον του Ναουάζ Σαρίφ και αμφισβητεί τις εκλογές από τις οποίες αναδείχθηκε ο σημερινός πρωθυπουργός. Ο Κάντρι επρόκειτο να φτάσει από τον Καναδά με αεροπλάνο στην πρωτεύουσα, αλλά τελικά έγινε εκτροπή της πτήσης στη Λαχώρη. Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αεροπειρατεία». Την προηγούμενη βδομάδα, οκτώ οπαδοί του σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία. Οι συγκρούσεις που πυροδοτεί η άφιξή του συνδέονται κατά πολλούς και με την κριτική που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ως «ανίκανη» να χειριστεί τους «Ταλιμπάν».

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Ενίσχυση κινεζικών ερευνών για πετρέλαιο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την αποφασιστικότητα με την οποία η Κίνα θα υπερασπιστεί τις αξιώσεις της στη Νότια Κινεζική Θάλασσα αποτυπώνει, σύμφωνα με αναλυτές, η απόφασή της να μετακινήσει συνολικά τέσσερις εξέδρες γεώτρησης πετρελαίου στην περιοχή. Κίνηση που γίνεται σε ζώνες διαφιλονικούμενες μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ, Φιλιππίνων, Ταϊβάν κτλ.

Το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι την ίδια περίοδο, ο ενεργειακός (κρατικός) κολοσσός CNOOC έχει ανακοινώσει ότι μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2014 ετοιμάζει τέσσερα νέα ενεργειακά σχέδια στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Η εταιρεία θέλει να αυξήσει συνολικά την παραγωγή αλλά και την έρευνα για πετρέλαιο στα κινεζικά ύδατα, ενώ αύξησε πάνω από 30% τα κεφάλαια που θα διαθέσει γι' αυτό το σκοπό μέσα στο 2014.

Νέα ένταση στη Σιντζιάνγκ

Στο μεταξύ, ενώ κλιμακώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή, κλιμακώνονται οι ενδοαστικές αντιθέσεις και μέσα στην ίδια την Κίνα. Σ' αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται οι εντάσεις στην αυτόνομη δυτική περιφέρεια Σιντζιάνγκ, όπου το Σάββατο σημειώθηκε νέα επίθεση ενάντια σε αστυνομικό τμήμα από «εξτρεμιστές». Κατά την ανταλλαγή πυρών με τις αρχές, σκοτώθηκαν 13 «εξτρεμιστές», όπως ανέφεραν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ. Το τελευταίο τρίμηνο, πάνω από 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή, από επιθέσεις που οι αρχές αποδίδουν σε αυτονομιστές Ουιγούρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ