ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Προετοιμάζουν την απεργία στις 9 Ιούλη

Σύσκεψη αύριο και στη Θεσσαλονίκη. Δραστηριότητες χτες σε όλη τη χώρα ενάντια στην «αξιολόγηση»

Από προηγούμενη κινητοποίηση στο Δημόσιο
Από προηγούμενη κινητοποίηση στο Δημόσιο
Σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία της πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας στις 9 Ιούλη, που έχει για αίτημα αιχμής την κατάργηση του νόμου της αξιολόγησης, διοργάνωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν μέτρα για την επιτυχία της απεργίας, το σχεδιασμό της δουλειάς στους κλάδους, στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς και τις υπηρεσίες.

Η σύσκεψη κατέληξε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες των σωματείων και των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με στόχο να αγκαλιάσουν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, να αποτελέσουν αντικείμενο κοινής δράσης με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Στη βάση αυτή, εκτός από τις χτεσινές δραστηριότητες ενάντια στη διαδικασία της «αξιολόγησης», αποφασίστηκαν ακόμα τα εξής:

  • Σήμερα Τρίτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κοραή συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή, μαζί με τα συνδικάτα στις ιδιωτικές κλινικές. Στη Βουλή θα συζητιέται η τροπολογία για τις ομαδικές απολύσεις στις ιδιωτικές κλινικές. Τροπολογία που ανοίγει το δρόμο για αντίστοιχο μέτρο και στα δημόσια νοσοκομεία. Η σύσκεψη απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα σωματεία να βγάλουν αποφάσεις συμμετοχής στη συγκέντρωση και στην πορεία στη Βουλή, να δυναμώσει το μέτωπο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, την πλουτοκρατία και την ΕΕ.
  • Την Τετάρτη 9 Ιούλη, ημέρα της απεργίας, συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομονοίας.

Σύσκεψη για την προετοιμασία της πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας στις 9 Ιούλη διοργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο και στη Θεσσαλονίκη, αύριο Τετάρτη 2 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στο κτίριο της ΕΔΟΘ (Πρ. Κορομηλά 51, 4ος όροφος).

Κινητοποιήσεις ενάντια στην «αξιολόγηση»

Στο μεταξύ, χτες έγιναν κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, καθώς έληγε η προθεσμία για τις υπηρεσίες του Δημοσίου να υπολογίσουν και να αποστείλουν τον αριθμό των υπαλλήλων που θα ενταχθούν από τον αξιολογητή σε κάθε μία από τις τρεις κλίμακες βαθμολόγησης.

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει ότι η αυτοαξιολόγηση των υπαλλήλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 15/7/2014, η εισήγηση για την αξιολόγηση των υπαλλήλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τους εισηγητές έως τις 31/7/2014 και οι εκθέσεις αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να έχουν συνταχθεί από τους αξιολογητές έως τις 29/8/2014.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής πραγματοποίησε συγκέντρωση στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ενάντια στην «αξιολόγηση» και στην απόλυση των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας τους από τις 12 το μεσημέρι ως τη λήξη του ωραρίου.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του «Ευαγγελισμού», για να μην εφαρμοστεί η διαδικασία της «αξιολόγησης», έκανε χτες ο Σύλλογος των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο (ΣΕΝΕ). Η απάντηση απ' τη διοίκηση ήταν ότι δεν έχει προχωρήσει στις ποσοστώσεις και ότι δεν έχει πιεστεί για αυτό απ' το υπουργείο.

Στάση εργασίας έκαναν και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Γεωργίας. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έγινε από τους εργαζόμενους στην Τοπική Διοίκηση, ενώ η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συλλαλητήριο στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο μεταξύ, ως «υποχρέωση» της κυβέρνησης παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης την «αξιολόγηση» στη χτεσινή συνάντησή του με το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η αξιολόγηση που θα κάνει το υπουργείο του «δεν απολύει» και ότι γίνεται «για να βελτιωθούν οι υπάλληλοι». Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι υπέρ της διαβάθμισης του μισθού ανάλογα με την απόδοση του υπαλλήλου.

Απόφαση για φάρμακα στους ανασφάλιστους

Η κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (ΦΕΚ Β' 1753/2014). Τα φάρμακα που χορηγούνται στους ανασφάλιστους είναι μόνο από το θετικό κατάλογο (λίστα) και η συνταγογράφησή τους γίνεται με βάση τη δραστική ουσία. Οι ανασφάλιστοι μπορούν να τα προμηθεύονται απ' τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, καθώς και τα ιδιωτικά φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ. Τα φάρμακα υψηλού κόστους χορηγούνται αποκλειστικά απ' τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και η συμμετοχή είναι μηδενική. Για τα υπόλοιπα, εκτός νοσοκομείου, χορηγούμενα φάρμακα και εφόσον ο ανασφάλιστος τα προμηθευτεί από ιδιωτικό φαρμακείο και προτιμήσει ακριβότερο φάρμακο απ' αυτό που καλύπτει το Ταμείο, καταβάλλει τις αντίστοιχες πληρωμές με τον ασφαλισμένο. Οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ. Συνολικά η δαπάνη θα φτάσει τα 340 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ΕΟΠΥΥ.

Συναυλία από Συνδικάτα

Με κεντρικό σύνθημα «Η ψυχαγωγία, η πρόσβαση στον Πολιτισμό, στις Τέχνες και τα Γράμματα είναι δικαίωμα του λαού και όχι εμπόρευμα» ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής οργανώνουν αύριο Τετάρτη στις 8 μ.μ. στο Π. Φάληρο (παραλία Μπάτης) συναυλία με δωρεάν είσοδο. Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν με τη συμμετοχή τους γνωστοί καλλιτέχνες. Ηδη έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν οι Παντελής Θαλασσινός, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Βασίλης Λέκκας, Γιώργος Σαρρής και Πάνος Μπούσαλης.

Ο

«ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ»: 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, την ανάκληση των απολύσεων, καμία νέα απόλυση και πενθήμερη εργασία με κυλιόμενο ρεπό. Το πρωί συγκεντρώθηκαν στο κατάστημα, στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του κόμματος στον αγώνα τους.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ: Στο λιμάνι του Πειραιά επέστρεψε χτες το πλοίο «Μυτιλήνη» λόγω μηχανικής βλάβης. Το πλοίο είχε ξεκινήσει λίγο πριν από τις 7 μ.μ. με προορισμό την Ικαρία. Ανατολικά της Αίγινας, ο καπετάνιος ανέφερε βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή. Εκτός από τους 275 επιβάτες, το πλοίο μετέφερε 38 φορτηγά, 39 ΙΧ, 14 δίκυκλα και 76 άτομα πλήρωμα.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΓΑ: Σήμερα Τρίτη, θα καταβληθούν από τον ΟΓΑ οι συντάξεις του Ιούλη, σε 703.269 συνταξιούχους του Οργανισμού. Την Παρασκευή, 18 Ιούλη, θα γίνει επίσης από τον ΟΓΑ η καταβολή στους δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων για το 2ο τρίμηνο του 2014 (ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών). Την ίδια μέρα, θα γίνει πληρωμή και των οικογενειακών επιδομάτων και στους δικαιούχους εκείνους που είχαν υποβάλει τροποποιητική αίτηση για το έτος 2013 (που δεν έχουν πληρωθεί) και η αίτησή τους έχει εκκαθαριστεί.

ΚΑΒΑΛΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ έκανε την Παρασκευή 27/6 η Γραμματεία Καβάλας της ΠΑΣΕΒΕ, με αφορμή την απειλή διακοπής ρεύματος στο κατάστημα αυτοαπασχολούμενου, λόγω οφειλών. Αρχικά η ΔΕΗ επέμενε σε διακανονισμό που ήταν αδύνατον να εξυπηρετήσει ο καταστηματάρχης. Κάτω από την πίεση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΕΒΕ, η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να βελτιώσει κατά πολύ τους όρους του διακανονισμού, για να μπορεί ο αυτοαπασχολούμενος να ανταποκριθεί.

ΕΒΕ ΑΘΗΝΑΣ: Ο Σύλλογος αυτοαπασχολούμενων - επαγγελματιών και εμπόρων δήμου Αθήνας καλεί όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συλλόγου, αύριο Τετάρτη 2/7, στις 5 μ.μ. στο κτίριο της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24 3ος όροφος). Σε περίπτωση μη απαρτίας η ΓΣ επαναλαμβάνεται την αμέσως επόμενη Τετάρτη στο ίδιο μέρος και την ίδια ώρα.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ: Σε 3ωρη στάση εργασίας σήμερα, από τις 8 π.μ. έως τις 11 π.μ., προχωρά η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 9 π.μ. στο προαύλιο του πρακτορείου «Ευρώπη». Το σωματείο διεκδικεί την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, που να εξασφαλίζει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΣΕΑΑΝ: Με διευρυμένη σύνθεση συνεδρίασε την περασμένη βδομάδα η γραμματεία της ΣΕΑΑΝ. Μεταξύ άλλων, αποφάσισε να καλέσει στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στα κέντρα Ειδικής Αγωγής, την Πέμπτη 3 Ιούλη, στις 11 π.μ., στη διεύθυνση Πρόνοιας στο υπουργείο Εργασίας (Σολωμού 60), με προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στα γραφεία της ΣΕΑΑΝ. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, είναι απλήρωτοι από 7-12 μήνες κι αντιδρούν στην υποβάθμιση και τη διάλυση των κέντρων και στην επιβολή τροφείων. Επίσης, η ΣΕΑΑΝ στηρίζει την κοινή εκδήλωση - λαϊκό γλέντι του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων και του Αθλητικού Συλλόγου ΑΜΕΑ «ΚΕΡΑΥΝΟΣ», στην αυλή του ΚΕΑΤ, το Σάββατο 12 Ιούλη στις 9 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ