ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΣΕ «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIA»
Απαιτούν συνεδρίαση της Διοίκησης και πρόγραμμα δράσης

«Η τακτική της απραξίας δίνει χρόνο στην εργοδοσία», σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωση

Την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Διοίκησης του σωματείου Εργαζομένων σε «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - DIA» απαιτούν εκλεγμένοι συνδικαλιστές, με αίτημα να καταρτιστεί πρόγραμμα δράσης απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας που κλιμακώνεται.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι συνδικαλιστές Μουσταφά Αχμετ, μέλος Κεντρικής Διοίκησης Επιχειρησιακού Σωματείου, Τζιώνας Ηλίας, μέλος Κεντρικής Διοίκησης Επιχειρησιακού Σωματείου, Τσίγκας Πέτρος, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Παραρτήματος Τρικάλων, Ράπτης Κώστας, ταμίας Παραρτήματος Μαγνησίας, Κούζογλου Γιώργος, Μέλος Πανελλαδικής Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, Κουτρούλη Ελένη, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Παραρτήματος Αττικής και Λέκκος Γρηγόρης, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Παραρτήματος Αττικής.

Υπενθυμίζουν τα πλήγματα που έχουν δεχτεί οι εργαζόμενοι, την ίδια στιγμή που η εταιρεία γιγαντώνεται: Μειώσεις μισθών, περικοπή των επιδομάτων, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, απολύσεις. Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και εργοδότες δρομολογούν την κατάργηση της Κυριακής αργίας, την απελευθέρωση των απολύσεων, το χτύπημα στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις, οι συνδικαλιστές ασκούν κριτική στην πλειοψηφία της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου: «Δεν μας βρίσκει σύμφωνους ο τρόπος που η πλειοψηφία της Κεντρικής Διοίκησης του σωματείου μας αντιμετωπίζει την επίθεση της εργοδοσίας. Δεν αρκούν οι γενικές καταγγελίες. Απαιτείται σχέδιο δράσης, αποφασιστικότητα, θέληση, οργάνωση. Δεν μπορεί να λειτουργεί πυροσβεστικά η διοίκηση του σωματείου στις όποιες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Το αντίθετο, πρέπει να τις ενθαρρύνει, να τις συντονίζει, να τις γενικεύει.

Δεν πρέπει την ώρα που η εργοδοσία χτυπάει τους εργαζόμενους, η διοίκηση του σωματείου να έχει στραμμένο το μέτωπό της σε κάποιους εργαζόμενους, σε κάποια παραρτήματα που της ασκούν κριτική (...) Δεν είμαστε σύμφωνοι με τη λογική της αναμονής, χωρίς καμιά απάντηση. Χρειάζεται απάντηση οργανωμένη και συλλογική. Οσο δίνουμε περιθώριο στην εργοδοσία του Μαρινόπουλου χάνουμε χρόνο για να σπάσει η τρομοκρατία και ο φόβος.

Η τακτική της απραξίας δίνει χρόνο στην εργοδοσία. Ο Μαρινόπουλος πρέπει να πάρει απάντηση για τις μειώσεις - κόψιμο των επιδομάτων, τις απολύσεις, την εντατικοποίηση, την τρομοκρατία, τις δυσμενείς μεταθέσεις. Ζητάμε από την Κεντρική Διοίκηση να συνεδριάσει τώρα, να καταλήξει σε αγωνιστικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί παντού, στα παραρτήματα και τις γενικές συνελεύσεις των παραρτημάτων. Για να πάρουμε την υπόθεση της απάντησης στις αποφάσεις της εργοδοσίας στα χέρια μας».

Από Πέμπτη το δεκαήμερο δράσης στο Εμπόριο

Από παλιότερη κινητοποίηση, με τη συμμετοχή και εργαζομένων στο Εμπόριο

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση, με τη συμμετοχή και εργαζομένων στο Εμπόριο
Δεκαήμερο δράσης, με βασική επιδίωξη την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου σχεδιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, από τις 10 έως τις 20 Ιούλη. Η πρωτοβουλία αποφασίστηκε με βάση την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες. Στο πλαίσιο του δεκαήμερου δράσης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οργανώνουν:

  • Ενημέρωση των εργαζομένων για τα ζητήματα της απλήρωτης δουλειάς, της κυριακάτικης αργίας, των εργασιακών σχέσεων, των Συλλογικών Συμβάσεων, του Ασφαλιστικού με ανακοινώσεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, πικετοφορίες στις γειτονιές, με συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων και των Γενικών Συνελεύσεων.
  • Πρωτοβουλίες πίεσης σε εργοδότες και κυβέρνηση για την απλήρωτη δουλειά που υπάρχει στον κλάδο συνολικά και είναι μεγάλη, τις απολύσεις που έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.
  • Πρωτοβουλίες κοινής δράσης με τα σωματεία των αυτοαπασχολουμένων της ΠΑΣΕΒΕ, των αγροτών της ΠΑΣΥ, των φοιτητών - σπουδαστών του ΜΑΣ, των Γυναικείων Συλλόγων της ΟΓΕ.

Σύσκεψη, προκειμένου να καθορίσει τις μορφές δράσης, με τις οποίες θα συμμετάσχει στο δεκαήμερο δράσης, διοργανώνει το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπηρεσιών Εορδαίας, αύριο Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου.

Ανοιχτά μαγαζιά 52 Κυριακές το χρόνο

Μεγαλέμποροι και κυβέρνηση προχωρούν κανονικά στην οριστική κατάργηση της αργίας της Κυριακής, σε βάρος των εμποροϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, χτες υπογράφτηκε η υπουργική απόφαση που προβλέπει την πιλοτική λειτουργία 52 Κυριακές το χρόνο όλων των εμπορικών καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και σε Πικέρμι, Ραφήνα, Χαλκιδική, Ρόδο, Κω, Σύρο, Μύκονο και Σαντορίνη.

Είχε προηγηθεί η προσπάθεια της νέας ηγεσίας του υπουργείου να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους για την ουσία του μέτρου, βάζοντας και βγάζοντας ορισμένες περιοχές από τη λίστα εκείνων όπου θα ισχύει η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο. Στα «απόνερα» της υπουργικής απόφασης συγκαταλέγεται η παραίτηση χτες του Β. Κροκίδη από την πολιτική επιτροπή της ΝΔ, με τη δικαιολογία ότι διαφωνεί τάχα με το μέτρο.

Στην πραγματικότητα, ο σημερινός πρόεδρος της ΕΣΕΕ διαφώνησε μόνο με τους όρους που θα προχωρήσει η απελευθέρωση στη λειτουργία των καταστημάτων, που γίνεται στο όνομα της εξυπηρέτησης των τουριστών. Το μέτρο με τις 52 Κυριακές προβλέπεται από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα και θα επαναξιολογηθεί την άνοιξη του 2015, με στόχο να γενικευθεί σε όλη τη χώρα.

Κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ για τη φοροληστεία

Σε κινητοποίηση ενάντια στη φοροληστεία που εξοντώνει τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, καλούν οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί, που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ. Η κινητοποίηση θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 9 το πρωί, έξω από το υπουργείο Οικονομικών (Καραγιώργη Σερβίας και Πλατεία Συντάγματος). Σύμφωνα με το κάλεσμα, θα συμμετάσχουν επίσης συνάδελφοι από τα μικρά φορτηγά, μηχανικοί αυτοκινήτων και άλλοι κλάδοι. Τα αιτήματα της κινητοποίησης είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής: Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ, οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος, κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και «περαίωσης». Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%. Απαγόρευση των κατασχέσεων για χρέη στο Δημόσιο και τις τράπεζες. Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από μέρος ή και το σύνολο των χρεών όταν πιστοποιηθεί η μερική ή και πλήρης αδυναμία αποπληρωμής τους, αντίστοιχα. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.

Ο

ΟΑΣΘ: Παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν για σήμερα Τρίτη, στις 10.30 π.μ., η Γραμματεία Μεταφορών του ΠΑΜΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης. Θα απαιτήσουν ενιαίο κρατικό φορέα μεταφορών που θα διασφαλίζει ασφαλείς, σύγχρονες και φθηνές συγκοινωνίες. Χρονικές ζώνες δωρεάν μετακίνησης για όλους. Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των συνταξιούχων, των μαθητών και των φοιτητών. Σβήσιμο όλων των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε ανέργους. Καμία μείωση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ.

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ: Την απόλυση εργαζόμενου από την επιχείρηση «OTIS - ΒΕΡΕΜΗΣ» που δραστηριοποιείται στη συντήρηση, εγκατάσταση και επισκευή ανελκυστήρων, καταγγέλλει η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής. Το σωματείο κάνει λόγο για παράνομη και εκδικητική απόλυση, καθώς ο εργαζόμενος διεκδικούσε την εφαρμογή του κανονισμού που ορίζει ότι οι εργασίες συντήρησης και επισκευής πρέπει να γίνονται από δύο τεχνικούς, κόντρα στην τακτική της εταιρείας που τον ανάγκαζε να εργάζεται μόνος.

ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ: Με αφορμή τα πολλά τροχαία ατυχήματα - ορισμένα θανατηφόρα - που γίνονται το τελευταίο διάστημα στους παράδρομους της ΠΑΘΕ, στους οποίους λόγω των διοδίων έχει αυξηθεί η κίνηση, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας επαναφέρει το αίτημα για κατάργηση των διοδίων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Τη δέσμευση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ότι θα υπογραφεί τρίμηνη σύμβαση για το καλοκαίρι, απέσπασαν οι καθαρίστριες του Ιδρύματος, οι οποίες εδώ και μέρες έδιναν αγώνα για να κρατήσουν τη δουλειά τους. Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας εκτιμά ότι η αποφασιστικότητα και η συμμετοχή των εργαζομένων στον αγώνα, σε συνδυασμό με την καθοριστική στήριξη των εκπροσώπων των ταξικών σωματείων, των Λαϊκών Επιτροπών και του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών, έχει συμβάλει στην απόσπαση της δέσμευσης της Πρυτανικής Αρχής για τη συνέχιση της εργασίας. Καλεί σε συσπείρωση για άμεση υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Κινητοποιήσεις διοργανώνουν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που παραμένουν απλήρωτοι για τέσσερις μήνες και σε καθεστώς ανασφάλειας. Την Πέμπτη 10/7 θα κάνουν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Αμυνας. Την Τρίτη 15/7 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Την Πέμπτη 17/7 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Ναυτιλίας και την Παρασκευή 18/7 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα διόδια Ελευσίνας.

FORTHNET: Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση προχωρά το σωματείο εργαζομένων Forthnet - Netmed, την πέμπτη 10 Ιούλη, στις 5.15 μ.μ., στα γραφεία του συλλόγου της ΟΓΕ στον Ταύρο (πλατεία Ατταλείας).

Διαμαρτυρία των ΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνουν αύριο Τετάρτη 9 Ιούλη, στις 9 το πρωί, ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων (ΣΜΑΕΘ), ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών (ΣΒΕΘ), ο Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου (ΕΣΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, το Σωματείο Δερμάτινων Γουναρικών (ΣΔΓΘ) και οι αγωνιστικές συσπειρώσεις των κλαδικών σωματείων, που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ. Με κοινή ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν τη δημιουργία του ΚΕΑΟ, ως ενός επιπλέον μηχανισμού εκβιασμού και κατασχέσεων που αποβλέπει στον πιο γρήγορο αφανισμό των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και στο γιγάντωμα των πολυεθνικών και των μονοπωλιακών ομίλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ