ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να αποτραπεί η μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων Πειραιά σε ακατάλληλο κτίριο

Το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα

Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ για το θέμα της μετεγκατάστασης των Δικαστηρίων του Πειραιά σε ένα ακατάλληλο κτίριο (πρώην καπναποθήκες ΚΕΡΑΝΗ).

Οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας και Θανάσης Παφίλης, που υπογράφουν την Ερώτηση εξηγούν:

«Η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη συνάντησή του στις 2/7/2014 με το Δικηγορικό Σύλλογο και φορείς του Πειραιά, προσανατολίζεται στη μετεγκατάσταση και μάλιστα εσπευσμένα, μέσα στο καλοκαίρι, των Δικαστηρίων του Πειραιά από τα ακατάλληλα κτίρια στα οποία στεγάζονται στο ακόμη πιο ακατάλληλο κτίριο των πρώην καπναποθηκών του ΚΕΡΑΝΗ, στην οδό Θηβών.

Και τούτο παρά την εκφρασμένη έντονη αντίθεση των δικηγόρων του Πειραιά, των εργαζομένων και επαγγελματοβιοτεχνών, γενικά του συνόλου των φορέων της πόλης, αλλά και των κατοίκων των νησιών της περιοχής που εξυπηρετούνται από τα συγκεκριμένα Δικαστήρια.

Η αντίθεση αυτή οφείλεται στην ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου κτιρίου, δεδομένου ότι:

-- Δεν παρέχει εγγυήσεις για την εξασφάλιση της ασφάλειας και υγιεινής, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των καταγγελιών για τη στατικότητα του κτιρίου και τα ευρήματα καρκινογόνου αμιάντου στο εσωτερικό του. Για το λόγο αυτό άλλωστε δεν μετεγκαταστάθηκαν σε αυτό στο παρελθόν μια σειρά υπηρεσιών διαφόρων υπουργείων.

-- Βρίσκεται μακριά από το κέντρο του Πειραιά, με δύσκολη πρόσβαση με τα δημόσια μέσα μεταφοράς και ιδιαίτερα σταθερής τροχιάς. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει σημαντική δυσκολία μετάβασης στους εργαζόμενους κατοίκους και δικηγόρους της πόλης, αλλά και πρόσθετη ταλαιπωρία στους κατοίκους των νησιών που εξυπηρετούνται από τα συγκεκριμένα Δικαστήρια.

- Η απομάκρυνση των Δικαστηρίων από το κέντρο της πόλης θα προκαλέσει ένα επιπλέον πλήγμα στους επαγγελματοβιοτέχνες του Πειραιά, που ήδη αντιμετωπίζουν την εξοντωτική πολιτική της κυβέρνησης και των μονοπωλίων.

- Εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για ξεπούλημα κτιρίων του Δημοσίου σε μεγαλοεπενδυτές μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει τα κέρδη τους μέσω της επαναμίσθωσής τους στο Δημόσιο, δηλαδή με τα χρήματα που πληρώνει ο λαός μέσω της άγριας φορολόγησής του. Συγκεκριμένα και, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του υπουργού, το υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη καταβάλλει ενοίκιο 2.652.000 ευρώ ετησίως για το κτίριο ΚΕΡΑΝΗ.

Από την άλλη μεριά, έχουν προταθεί άλλες, κατάλληλες και μονιμότερες λύσεις, όπως η ανακατασκευή του κτιρίου της ΡΑΛΛΕΙΟΥ στο κέντρο του Πειραιά, τις οποίες όμως η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δεχτεί. Για να διασκεδάσει μάλιστα τις εύλογες αντιδράσεις των φορέων του Πειραιά, η κυβέρνηση πρότεινε μια ρύθμιση-εμπαιγμό, συγκεκριμένα να μεταστεγαστούν τα Δικαστήρια για τρία χρόνια στον ΚΕΡΑΝΗ και να αναλάβει το Δημόσιο με νομικά δεσμευτικό μνημόνιο την επαναφορά τους στη ΡΑΛΛΕΙΟ όταν μετασκευαστεί».

Το ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης:

  • Σκοπεύει να επανεξετάσει τη στάση της η κυβέρνηση, ώστε να αποτραπεί η μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων του Πειραιά στο, κατά κοινή ομολογία, εντελώς ακατάλληλο κτίριο του ΚΕΡΑΝΗ;
  • Ποια μέτρα θα πάρει ώστε να δοθεί μόνιμη και κατάλληλη λύση στο σοβαρό κτιριακό πρόβλημα των Δικαστηρίων του Πειραιά, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων στο χώρο της Δικαιοσύνης και των λαϊκών στρωμάτων του Πειραιά και των νησιών;
  • Ποια μέτρα θα πάρει για να καλυφθεί το κόστος της μετασκευής της ΡΑΛΛΕΙΟΥ - και γενικότερα όλων των κτιριακών αναγκών των Δικαστηρίων - αποκλειστικά από κρατική χρηματοδότηση και όχι από μεγαλοεπιχειρηματίες «χορηγούς» ή ΣΔΙΤ;
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να επαναλειτουργήσουν οι παιδικές χαρές της Περιφέρειας

Τους λόγους, για τους οποίους δε λειτουργούν οι τρεις παιδικές χαρές για τις οποίες είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια Αττικής (δύο στο Πεδίον του Αρεως και μία στο Αττικό Αλσος), αλλά και πότε θα επαναλειτουργήσουν και αν έχει προχωρήσει η διαδικασία πιστοποίησης καταλληλότητάς τους, ώστε να είναι ασφαλείς, ζητούν να μάθουν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Με επιστολή, που απέστειλαν στην Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αννα Παπαδημητρίου - Τσάτσου, επισημαίνουν πως το υπουργείο Εσωτερικών είχε ζητήσει από τους δήμους να προχωρήσουν στα απαραίτητα έργα, ούτως ώστε οι παιδικές χαρές που βρίσκονται στη δικαιοδοσία τους να έχουν πιστοποιητικό καταλληλότητας έως τις 30 Ιούνη.

Ωστόσο, υπάρχουν καταγγελίες πως οι τρεις παιδικές χαρές, για τις οποίες είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια Αττικής, «παραμένουν κλειστές, δε λειτουργούν». Επισημαίνουν μάλιστα πως «στις μέρες μας, που το λαϊκό εισόδημα έχει τσακιστεί και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει στερηθεί το στοιχειώδες δικαίωμα να κάνει έστω και για λίγες μέρες διακοπές - όπως προκύπτει και από πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ, σύμφωνα με την οποία το 75% των Ελλήνων δε θα κάνει φέτος διακοπές - η λειτουργία των παιδικών χαρών παρέχει στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας όλο το χρόνο και πολύ περισσότερο το καλοκαίρι, ίσως τη μοναδική δυνατότητα αναψυχής τους στις πόλεις, αν λάβουμε υπόψη τις ελλείψεις που υπάρχουν σε χώρους δωρεάν άθλησης και αναψυχής του λαού».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρκαγιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Κυριακής σε υπόγειο της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα, προκαλώντας πυκνούς καπνούς. Η φωτιά ξεκίνησε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε γραφεία που ήταν γεμάτα χαρτιά, αλλά χάρη στην έγκυρη επέμβαση της Πυροσβεστικής δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις και μετά από περίπου μία ώρα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους δύο πυροσβέστες, όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας αντίκρισαν έναν κροκόδειλο να περιφέρεται και στη συνέχεια να βουτά στα νερά της λίμνης του Φράγματος των Ποταμών, στο Ρέθυμνο. Η εμφάνιση κροκόδειλου στο Ρέθυμνο αποτελεί πραγματικότητα, μετά και από τις επίσημες διαβεβαιώσεις δημόσιων φορέων. Ο κροκόδειλος μήκους περίπου δύο μέτρων έκανε την εμφάνισή του στο Φράγμα Ποταμών και τυχαία έγινε αντιληπτός από την περίπολο.

Πυρκαγιές

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, κοντά στα Λουτρά της Αιδηψού στην Εύβοια. Στην επιχείρηση κατάσβεσης πήραν μέρος 28 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροσκάφη PZL. Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές.

Ενα άτομο που φέρεται ως υπαίτιος της μεγάλης πυρκαγιάς στο Αντισκάρι Ηρακλείου έχει συλληφθεί. Πρόκειται για ένα 47χρονο κτηνοτρόφο, ενώ αναζητείται και δεύτερος ύποπτος. Ποινική δίωξη για εμπρησμό εκ προθέσεως, από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, άσκησε χτες η αντιεισαγγελέας Ηρακλείου εναντίον του 47χρονου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι βρέθηκε στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά το μεσημέρι του Σαββάτου γιατί προκλήθηκε βραχυκύκλωμα σε γεώτρηση και φοβήθηκε για την τύχη των ζώων του. Ο κτηνοτρόφος πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο. Στο μεταξύ, η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο έχει τεθεί σε έλεγχο από το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ προξένησε μεγάλες καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες, αγροικίες, θερμοκήπια και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε χτες η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή στο δάσος που περιβάλλει τον αστικό ιστό της πόλης της Αρτας. Η φωτιά έκανε στάχτη μια πλαγιά του βουνού Περάνθη, ενώ η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής με δέκα οχήματα, πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη απέτρεψε μεγαλύτερη καταστροφή. Επίσης, χάρη στις προσπάθειες εθελοντών και κατοίκων, απομακρύνθηκε η απειλή για το νομαρχιακό νοσοκομείο και τον οικισμό Γλυκόριζο.

Αντιδράσεις για τη δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βόλβης Ν. Θεσσαλονίκης ζητά κατά πλειοψηφία την άμεση παύση της διέλευσης οχημάτων με τοξικά και επικίνδυνα υλικά, μηχανολογικό εξοπλισμό, από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Σημειώνουμε πως καθημερινά δεκάδες φορτηγά βαρέου τύπου, που ξεκινούν από την Ολυμπιάδα και το Στρατώνι, περνούν μέσα από τους οικισμούς του Δήμου Βόλβης, μεταφέροντας τα τοξικά προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Και το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί τρία ατυχήματα με διαρροή τοξικών αποβλήτων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης δηλώνει πως αν σε μια βδομάδα δεν γίνει παύση της συγκεκριμένης δραστηριότητας από την εταιρεία, θα προχωρήσει σε άλλα μέτρα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης και Ελ. Γερασιμίδου κατέθεσαν στη Βουλή Αναφορά με το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλβης για τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στο μεταξύ η δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός» συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα και στον οικισμό της Στρατονίκης του Δήμου Αριστοτέλη στη Χαλκιδική. Εξαιτίας των εκρήξεων που γίνονται καθημερινά στις υπόγειες στοές που υπάρχουν κάτω από τον οικισμό, έχουν δημιουργηθεί ρωγμές σε σπίτια, δρόμους και χώρους μαζικής συνάθροισης.

Ηδη η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έκανε παρέμβαση για το θέμα, ενώ χτες και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Αριστοτέλη, με επιστολή της προς το δήμαρχο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, ζήτησε την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου, για την καταγραφή των ρωγμών και των επιπτώσεων που έχουν.

Θάνατοι λουόμενων

Εξι άτομα πνίγηκαν τις προηγούμενες δυο μέρες ενώ κολυμπούσαν.

Συγκεκριμένα, χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε από την παραλία «South Coast» Βούλας 79χρονος και διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» Βούλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή της πλαζ Βουλιαγμένης και ένας 68χρονος, που επίσης μεταφέρθηκε στο «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» Βούλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή «ΒΡΑΧΑΤΙΟΥ» Κορινθίας και μία 68χρονη. Εξάλλου, από τον πλοίαρχο του πλοίου «ΛΕΥΚΙΜΜΗ» εντοπίστηκε πτώμα άνδρα στη θαλάσσια περιοχή δύο ν.μ. νότια του δίαυλου Ηγουμενίτσας.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε χτες το μεσημέρι από τη θαλάσσια περιοχή «ΤΣΙΛΙΒΙ» Ζακύνθου 78χρονος, ενώ πτώμα άνδρα βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή της κεντρικής παραλίας στη Σαρωνίδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ