ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Εκταμίευση δόσης και ... νέων αντιλαϊκών μέτρων

Στην Αθήνα από αύριο τα κλιμάκια της τρόικας

Στα Αθήνα για το νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τη συγκυβέρνηση επανέρχονται αύριο τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Σε πρώτο πλάνο προβάλλει η εφαρμογή της δέσμης με τα ακόμα 6 αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα», ενώ στην ατζέντα αναμένεται να βρεθεί η συζήτηση για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, η κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» και οι τρόποι ελάφρυνσης του κρατικού χρέους.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ εγκρίθηκε η εκταμίευση δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Ο επικεφαλής του συμβουλίου, Γ. Ντάισελμπλουμ, σημείωσε την ολοκλήρωση των πρώτων 6 «προαπαιτούμενων», ενώ ταυτόχρονα ζήτησε την άμεση ολοκλήρωση και της επόμενης δέσμης. Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση «υπενθύμισε» ότι «έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους». Σύμφωνα με άλλο ανώτατο αξιωματούχο της Κομισιόν, «οι μεταρρυθμίσεις υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα», ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο νέου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης προς την Ελλάδα ως ζήτημα που «παραμένει υπό εξέταση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα για αυτήν τη φάση θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στον Αύγουστο.

Τα κλιμάκια της τρόικας αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα επί ένα δεκαήμερο. Η επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ είναι προγραμματισμένη για τις 12 Σεπτέμβρη, ενώ στη συνέχεια αναμένεται η εκ νέου επάνοδος των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα, με την οποία θα περάσει στην τελική ευθεία η συζήτηση για τη «διευθέτηση» του κρατικού χρέους.

Σε χτεσινό Γιούρογκρουπ έγινε μια πρώτη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη μείωση της «υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης στην εργασία», όπως ονομάζουν τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ζήτημα το οποίο θα τεθεί εκ νέου στην επόμενη συνεδρίαση. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε επισημαίνεται ότι «το υψηλό φορολογικό βάρος στην εργασία είναι εμπόδιο στο στόχο της στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας και στην αύξηση της απασχόλησης. Εντός της Ευρωζώνης, έντεκα κράτη - μέλη αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά το υψηλό φορολογικό βάρος στην εργασία, ειδικά για τους χαμηλόμισθους. Τα μέλη αυτά είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία».

Σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση έγινε ενημέρωση για την πρόοδο στη συγκρότηση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (SSM). Η δεύτερη φάση στον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του μήνα και θα ενσωματωθεί στα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβρη.

Ο στόχος για την «επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για την αποφυγή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σχετικά με την «ευελιξία» στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του δήλωσε ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ μπορούν να επωφεληθούν από την «ευελιξία» που ήδη προβλέπεται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αρκεί να προχωρούν σε «πραγματικές μεταρρυθμίσεις». Υπενθύμισε μάλιστα ότι πολλές χώρες, μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία, εξασφάλισαν περισσότερο χρόνο για να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματά τους. «Θέλουμε να δούμε τις μεταρρυθμίσεις να υλοποιούνται, όχι να μένουν μόνο στις υποσχέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν είναι η αρμόδια να τις αξιολογήσει.

«ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Αναπτυξιακό πρότυπο» στις προδιαγραφές των μονοπωλίων

Μπαράζ αλλεπάλληλων αντιλαϊκών μέτρων φέρνει το μείγμα διαχείρισης και για την επόμενη περίοδο, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Η πολιτική αυτή αποτυπώνεται και στο «νέο αναπτυξιακό πρότυπο» της συγκυβέρνησης, πτυχές του οποίου παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια, στο πλαίσιο «Επενδυτικού Φόρουμ» που διοργανώνει η Eurobank, με τη συμμετοχή δεκάδων «επενδυτικών οίκων» από το εξωτερικό.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό, περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν σε:

-- Μειώσεις φόρων επί των εταιρικών κερδών.

-- Μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες, σε συνέχεια αυτών που ήδη ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται.

-- Φορολογικές περικοπές στην Ενέργεια, ζήτημα που θέτουν επίμονα οι ντόπιοι βιομήχανοι.

Σύμφωνα με τον Ν. Δένδια, «κάτω από το νέο αναπτυξιακό πρότυπο ο ρόλος του κράτους θα πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά και να περιοριστεί στην επίβλεψη, ρύθμιση και υποστήριξη των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, ενώ στην παραγωγή ο ρόλος του πρέπει να περιοριστεί στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, την άμυνα και τη δημόσια τάξη». Ενημερώνοντας τους «επενδυτές» έδωσε έμφαση στους άξονες που αφορούν στην «αύξηση της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας», στη «δημιουργία κλίματος που ευνοεί τις επενδύσεις και διευκολύνει τις επιχειρήσεις», στις ιδιωτικοποιήσεις, στα μέτρα «δημοσιονομικής ολοκλήρωσης», καθώς και στην ενίσχυση της «κοινωνικής συνοχής», δηλαδή σε μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας. Χωρίς να δώσει σχετικές διευκρινίσεις, έκανε λόγο και για «φορολογικές περικοπές σε φυσικά πρόσωπα».

Παρέθεσε δε και τους κλάδους του «αναπτυξιακού προτύπου» που αφορούν σε βιομηχανία τροφίμων, τουρισμό, φάρμακα, δομικά υλικά και μέταλλα, logistics, καινοτομία και έρευνα, ναυτιλία και σχετικές δραστηριότητες.

Οι κύριες μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη φάση εστιάζουν στο να καταστήσουν τη Ελλάδα «βασικό διαμετακομιστικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», στην «εκμετάλλευση της Εταιρικής Συμφωνίας 2014-2020» (του νέου ΕΣΠΑ), με στόχο τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων» κ.ά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε τους «επενδυτές» και σε ό,τι αφορά τις κυοφορούμενες αλλαγές στο «πτωχευτικό δίκαιο», με στόχο, όπως είπε, ένα σύστημα, όπου τα δικαστήρια θα πρέπει να παρεμβαίνουν στο ελάχιστο και οι προτεραιότητες θα είναι «η ταχύτητα, ο χρόνος και η σωτηρία των επιχειρήσεων και της απασχόλησης».

Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη αντιμετώπισης των «μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων», δίνοντας έμφαση στην «ελάφρυνση των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες». Προέτρεψε τις τράπεζες να διοχετεύουν πιστώσεις σε πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις και παράλληλα να στηρίζουν τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που ευνοούν τις αναδιαρθρώσεις.

Στέλεχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης για την έκδοση νέων κρατικών ομολόγων.

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου των Ευρωπαίων βιομηχάνων (Business Europe) και πρώην επικεφαλής του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, μίλησε για την «επιχειρηματική πρωτοβουλία» να ιδρύσει «Επενδυτικό Σχήμα Επιχειρηματικού Κεφαλαίου», με αρχικό κεφάλαιο ύψους 150 εκατ. ευρώ, από κοινού με Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες. Στόχος τους, οι «επενδύσεις» σε επιχειρήσεις και κλάδους με «ικανότητες και δυναμικές προοπτικές που μπορούν να αποτελέσουν βασική αιχμή στην ανασύνταξη της οικονομίας».

Συνάντηση με εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί, σήμερα Τρίτη στις 14.00, με το Πανελλήνιο Συντονιστικό των Εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ