Τρίτη 8 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Αναπτυξιακό πρότυπο» στις προδιαγραφές των μονοπωλίων

Μπαράζ αλλεπάλληλων αντιλαϊκών μέτρων φέρνει το μείγμα διαχείρισης και για την επόμενη περίοδο, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Η πολιτική αυτή αποτυπώνεται και στο «νέο αναπτυξιακό πρότυπο» της συγκυβέρνησης, πτυχές του οποίου παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια, στο πλαίσιο «Επενδυτικού Φόρουμ» που διοργανώνει η Eurobank, με τη συμμετοχή δεκάδων «επενδυτικών οίκων» από το εξωτερικό.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό, περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν σε:

-- Μειώσεις φόρων επί των εταιρικών κερδών.

-- Μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες, σε συνέχεια αυτών που ήδη ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται.

-- Φορολογικές περικοπές στην Ενέργεια, ζήτημα που θέτουν επίμονα οι ντόπιοι βιομήχανοι.

Σύμφωνα με τον Ν. Δένδια, «κάτω από το νέο αναπτυξιακό πρότυπο ο ρόλος του κράτους θα πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά και να περιοριστεί στην επίβλεψη, ρύθμιση και υποστήριξη των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, ενώ στην παραγωγή ο ρόλος του πρέπει να περιοριστεί στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, την άμυνα και τη δημόσια τάξη». Ενημερώνοντας τους «επενδυτές» έδωσε έμφαση στους άξονες που αφορούν στην «αύξηση της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας», στη «δημιουργία κλίματος που ευνοεί τις επενδύσεις και διευκολύνει τις επιχειρήσεις», στις ιδιωτικοποιήσεις, στα μέτρα «δημοσιονομικής ολοκλήρωσης», καθώς και στην ενίσχυση της «κοινωνικής συνοχής», δηλαδή σε μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας. Χωρίς να δώσει σχετικές διευκρινίσεις, έκανε λόγο και για «φορολογικές περικοπές σε φυσικά πρόσωπα».

Παρέθεσε δε και τους κλάδους του «αναπτυξιακού προτύπου» που αφορούν σε βιομηχανία τροφίμων, τουρισμό, φάρμακα, δομικά υλικά και μέταλλα, logistics, καινοτομία και έρευνα, ναυτιλία και σχετικές δραστηριότητες.

Οι κύριες μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη φάση εστιάζουν στο να καταστήσουν τη Ελλάδα «βασικό διαμετακομιστικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», στην «εκμετάλλευση της Εταιρικής Συμφωνίας 2014-2020» (του νέου ΕΣΠΑ), με στόχο τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων» κ.ά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε τους «επενδυτές» και σε ό,τι αφορά τις κυοφορούμενες αλλαγές στο «πτωχευτικό δίκαιο», με στόχο, όπως είπε, ένα σύστημα, όπου τα δικαστήρια θα πρέπει να παρεμβαίνουν στο ελάχιστο και οι προτεραιότητες θα είναι «η ταχύτητα, ο χρόνος και η σωτηρία των επιχειρήσεων και της απασχόλησης».

Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη αντιμετώπισης των «μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων», δίνοντας έμφαση στην «ελάφρυνση των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες». Προέτρεψε τις τράπεζες να διοχετεύουν πιστώσεις σε πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις και παράλληλα να στηρίζουν τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που ευνοούν τις αναδιαρθρώσεις.

Στέλεχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης για την έκδοση νέων κρατικών ομολόγων.

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου των Ευρωπαίων βιομηχάνων (Business Europe) και πρώην επικεφαλής του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, μίλησε για την «επιχειρηματική πρωτοβουλία» να ιδρύσει «Επενδυτικό Σχήμα Επιχειρηματικού Κεφαλαίου», με αρχικό κεφάλαιο ύψους 150 εκατ. ευρώ, από κοινού με Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες. Στόχος τους, οι «επενδύσεις» σε επιχειρήσεις και κλάδους με «ικανότητες και δυναμικές προοπτικές που μπορούν να αποτελέσουν βασική αιχμή στην ανασύνταξη της οικονομίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κράχτης» επενδύσεων τα νέα προκλητικά προνόμια(2019-09-12 00:00:00.0)
«Ελληνικό μνημόνιο Plus» για να ανακάμψει το κεφάλαιο(2017-01-27 00:00:00.0)
ΣΕΒ - κυβέρνηση: Αντεργατικά τακίμια(2016-02-05 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η «ρευστότητα» των επιχειρηματικών oμίλων(2014-09-25 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι «μπορεί»(2014-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ