Τρίτη 8 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζει να προκαλεί και να απειλεί η κυβέρνηση

Με τακτικισμούς προσπαθούν τα άλλα κόμματα να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από την υπόθεση της ΔΕΗ

«Από τη στιγμή που θα αρχίσει να λειτουργεί η "μικρή ΔΕΗ", τονίζω τη βούληση της κυβέρνησης ότι την ίδια ευχέρεια και τις ίδιες ευελιξίες με τον ιδιώτη θα έχει και η μεγάλη ΔΕΗ (...) για να προστατευτεί ο υγιής ανταγωνισμός». Αυτό είπε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, επιβεβαιώνοντας ότι κάθε βήμα στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας σημαίνει και νέες γενικευμένες ανατροπές για εργαζόμενους και το λαό.

Ολες τις προηγούμενες μέρες και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις, ο υπουργός μιλούσε για δήθεν «διασφαλίσεις» απέναντι στους εργαζόμενους και στις «τοπικές κοινωνίες» όπου βρίσκονται οι προς πώληση υδροηλεκτρικοί σταθμοί, αλλά και συνολικά απέναντι στο λαό.

Οι δηλώσεις του υπουργού επιβεβαίωσαν πλήρως το βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη, ο οποίος νωρίτερα, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, είχε επισημάνει: «Το νομοσχέδιο είναι συνέχεια της ιδιωτικοποίησης που έχει ήδη προχωρήσει εδώ και αρκετά χρόνια και θα συνοδευτεί με νέες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, θα επιδεινώσει τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς των εργαζομένων στον κλάδο, θα γίνει πιο ακριβή η άρδευση για τμήματα των αγροτών εκεί που υπάρχουν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια στα ποτάμια.

(...) Οι νέες επενδύσεις δεν θα γίνουν με γνώμονα το φτηνότερο ρεύμα για το λαό και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για την αποτροπή των ατυχημάτων στα λιγνιτωρυχεία. Θα γίνουν, αντίθετα, με γνώμονα την κερδοφορία της επιχείρησης που απαιτεί φτηνό εργατικό δυναμικό καταρχήν και ακριβό ρεύμα από την άλλη».

Σήμερα στις 6 μ.μ. θα ξεκινήσει η συζήτηση για το νομοσχέδιο στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη.

Οσον αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος, που κυριαρχεί στην αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες το μεσημέρι, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως να δεχτεί να αθροιστούν οι διάφορες προτάσεις αν κριθούν ως «ομοειδείς» και στην περίπτωση που συγκεντρωθούν τελικά οι 120 υπογραφές βουλευτών που απαιτούνται, να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια της Βουλής. Αργότερα χθες ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι διέψευδαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέροντας ότι η Ολομέλεια θα συγκληθεί τον Οκτώβρη, μετά την ολοκλήρωση των θερινών τμημάτων. Να σημειωθεί σε κάθε περίπτωση, ότι για να γίνει τελικά δημοψήφισμα απαιτείται η συμφωνία 180 βουλευτών.

Συνεχίζει να προκαλεί η κυβέρνηση

Από την πλευρά της κυβέρνησης, συνεχίστηκε και χτες η προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, στον απόηχο της απόφασης για επιστράτευση. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη επέμενε στην προκλητική άποψη ότι «ήταν μια απεργία χωρίς συνδικαλιστικό αίτημα. Οι απεργίες γίνονται με συνδικαλιστικά αιτήματα, δεν γίνονται με βάση τη γενική στρατηγική της χώρας. Δεν μπορούν οι συνδικαλιστές και διάφορες ανεύθυνες και τυχοδιωκτικές πολιτικές δυνάμεις να λαμβάνουν αποφάσεις γεωστρατηγικού χαρακτήρα, ούτε αποφάσεις σχετικά με τη θέση της χώρας στην ΕΕ»!

Δήλωσε επίσης ότι «η κυβέρνηση επανέφερε τη νομιμότητα (...) Η δημοκρατία μας το μόνο που δεν αντέχει είναι να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις και οι νόμοι. Ο καιρός του "κατεβάζω τα παντελόνια και κατεβάζω τον διακόπτη" έχει τελειώσει». Στο ίδιο μήκος κύματος η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αννα Ασημακοπούλου, είπε ότι η κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει σε μια υποκινούμενη φωνασκούσα μειοψηφία να επιβάλει την άποψή της, να πλήξει την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό, ούτε να ταλαιπωρήσει τους Ελληνες πολίτες».

Ταυτόχρονα, από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε ανακοίνωση όπου η απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ χαρακτηρίζεται «δύσκολη, αλλά αναγκαία για τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της κοινωνίας, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του τουρισμού». Σημειώνεται ακόμα ότι «οι μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες αλλαγές, σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως η ενέργεια πρέπει να ολοκληρωθούν με τόλμη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, επέμεινε και χτες να περιστρέφει τη συζήτηση γύρω από το δημοψήφισμα, χωρίς να κρύβει τις συνολικότερες πολιτικές του βλέψεις. Πανηγυρίζοντας χτες, ο Δ. Στρατούλης έλεγε σε συνέντευξή του ότι «σε κάθε περίπτωση, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερες από 120 υπογραφές βουλευτών για ένα συγκεκριμένο θέμα, όπως η ΔΕΗ, αυτό προδιαγράφει πολιτικές εξελίξεις και επιταχύνει την πτώση της κυβέρνησης, καθώς την δυσκολεύει στο στόχο της να συγκεντρώσει 180 βουλευτές και να αποτρέψει τις εκλογές».

Αναταράξεις στη ΔΗΜΑΡ

Η ΔΗΜΑΡ, τέλος, κάτω από τις έντονες αντιδράσεις της μειοψηφίας για την προσέγγισή της με τον ΣΥΡΙΖΑ, με πρόσχημα τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ, αποφάσισε στη χτεσινή κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να καταθέσει δική της ξεχωριστή πρόταση για δημοψήφισμα. Νωρίτερα, ο άτυπος επικεφαλής της «Μεταρρυθμιστικής Τάσης» Σπ. Λυκούδης είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα και προειδοποίησε τον Φ. Κουβέλη ότι αν τη συνυπογράψει θα είναι σαν να υπογράφει τον πολιτικό του θάνατο.

Ο Γρ. Ψαριανός δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση και με δηλώσεις του στον κυριακάτικο Τύπο διαχωρίζει τη θέση του απ' τη ΔΗΜΑΡ. Αρνητική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο να στηρίξει η ΔΗΜΑΡ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται πως κράτησαν και οι βουλευτές Κ. Μάρκου και Ν. Φούντα που συνομιλούν με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των προσπαθειών ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ