ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλήθος δράσεων σε όλη τη χώρα ενάντια στην «τράπεζα θεμάτων»

Προτάσσοντας την απαίτηση οι μετεξεταστέοι μαθητές να δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις το Σεπτέμβρη αποκλειστικά με ευθύνη των εκπαιδευτικών του κάθε σχολείου κι όχι με «τράπεζα θεμάτων», η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας προχωρά αύριο, Πέμπτη, σε μια σειρά δράσεις σε όλη τη χώρα και στην Αθήνα σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στις 10 π.μ.

«Ο τεράστιος αριθμός των μετεξεταστέων μαθητών της Α' Λυκείου σε όλη την Ελλάδα, μετά την εφαρμογή της "τράπεζας θεμάτων", επιβεβαιώνει στην πράξη πως ο νόμος για το "νέο Λύκειο" επιτίθεται στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Το "νέο Λύκειο" δείχνει ξεκάθαρα σε όλους αυτούς τους μαθητές την πόρτα της εξόδου από το σχολείο, μεγαλώνει τους ταξικούς φραγμούς, ενισχύει την παπαγαλία, το τρέξιμο, το άγχος για το μέλλον», σημειώνει η ΚΝΕ, που απαιτεί κατάργηση της «τράπεζας θεμάτων» και να μη ληφθεί υπόψη για τους μαθητές της Α' Λυκείου ο βαθμός που διαμορφώθηκε με την «τράπεζα», ούτε για τις προαγωγικές, ούτε για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Πέρα από την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ανά την Ελλάδα προγραμματίζουν τα εξής:

Μακεδονία - Θράκη

Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Σταυρούπολη.

Κιλκίς, 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία για πικετοφορία.

Βέροια, 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία για πικετοφορία.

Νάουσα, 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία για πικετοφορία.

Σέρρες, 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία μικροφωνική και ενημέρωση.

Κατερίνη, 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία μικροφωνική και ενημέρωση.

Σε Ξάνθη, Καβάλα και Εβρο θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα εξορμήσεις ενημέρωσης στους δρόμους των πόλεων.

Κοζάνη, 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία μικροφωνική και ενημέρωση.

Πτολεμαΐδα, 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία μικροφωνική και ενημέρωση.

Ανατολική Στερεά - Εύβοια

Χαλκίδα, 9.45 π.μ., κινητοποίηση στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κινητοποίηση στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Λαμία, 10.30 π.μ., ενημέρωση σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Βορειοδυτική Ελλάδα

Γιάννενα, 11 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αρτα, 10.30 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία ενημέρωση - εξόρμηση.

Πρέβεζα, 12 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κέρκυρα, 11 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πελοπόννησος - Ιόνιο

Πάτρα, 11 π.μ., κινητοποίηση στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Καλαμάτα, 11.30 π.μ., κινητοποίηση στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πύργος, 11 π.μ., κινητοποίηση στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σπάρτη, 10 π.μ., κινητοποίηση στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τρίπολη, 10 π.μ., κινητοποίηση στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ναύπλιο, 10 π.μ., κινητοποίηση στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κόρινθος, 10 π.μ., κινητοποίηση στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κεφαλονιά, 12 το μεσημέρι, κινητοποίηση στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ζάκυνθος, 12 το μεσημέρι, κινητοποίηση στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Θεσσαλία

Λάρισα, 8 μ.μ., στο Φρούριο θα αναρτηθεί γιγαντοπανό και θα ακολουθήσει εξόρμηση - ενημέρωση στους δρόμους της πόλης.

Βόλος, 7 μ.μ., στην παραλία (Θόλος) θα αναρτηθεί γιγαντοπανό και θα ακολουθήσει εξόρμηση - ενημέρωση στους δρόμους της πόλης.

Τρίκαλα, 8 μ.μ., στην κεντρική γέφυρα Τρικάλων θα αναρτηθεί γιγαντοπανό και θα ακολουθήσει εξόρμηση - ενημέρωση στους δρόμους της πόλης.

Καρδίτσα, 8 μ.μ., από την κεντρική πλατεία θα ξεκινήσει εξόρμηση - ενημέρωση στους δρόμους της πόλης.

Σε χωριά της υπαίθρου της Λάρισας (Ελασσόνα, Σικούριο, Αγιά, Φάρσαλα, Τίρναβος) και στον Αλμυρό Βόλου θα γίνει ενημέρωση σε κεντρικούς δρόμους.

Κρήτη - Αιγαίο

Χανιά, το απόγευμα εξόρμηση - ενημέρωση σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ηράκλειο, 11 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης.

Ρέθυμνο, 11 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε Μυτιλήνη, Σάμο και Χίο θα γίνει το απόγευμα εξόρμηση - ενημέρωση σε κεντρικούς δρόμους των νησιών.

Με το σταγονόμετρο οι προσλήψεις στο ΚΕΘΕΑ

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ

Με την πρόσληψη 42 «ατόμων θεραπευτικού προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου και διάρκεια ενός έτους» θα «στηρίξει» η κυβέρνηση τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, που υποφέρει από την έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης. Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε χτες η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, στην Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, απαιτώντας «να προχωρήσει η κυβέρνηση στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες πρόληψης, θεραπείας, επανένταξης και τη στελέχωση των δημόσιων δομών και να δοθούν κονδύλια ώστε να λειτουργήσουν οι μονάδες απεξάρτησης και να επεκταθούν όπου χρειάζεται».

Συγκεκριμένα, το ΚΕΘΕΑ σήμερα διαθέτει μόλις 482 εργαζόμενους (426 πλήρους και 54 μερικής απασχόλησης) και μειωμένη κρατική επιχορήγηση κατά 5 εκατομμύρια ευρώ (18 εκατ. ευρώ έναντι 23 που είναι ο προϋπολογισμός του) για να καλύψει πάνω από 100 μονάδες σε 23 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα σ' όλη την Ελλάδα. Το 2013 πάνω από 13.500 άτομα, χρήστες ουσιών και οι οικογένειές τους, έλαβαν θεραπευτικές υπηρεσίες από το ΚΕΘΕΑ. Επίσης, πάνω από 10.000 άτομα, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, συμμετείχαν σε παρεμβάσεις πρόληψης του ΚΕΘΕΑ.

Τώρα, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υφυπουργού, θα «ενισχυθεί» με τους 42 εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενώ, όσο αφορά την επιχορήγησή του, από όσα είπε η Κ. Παπακώστα, δε φαίνεται να παίρνει φράγκο παραπάνω, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη λειτουργία και προσφορά του. Οπως σημείωσε η υφυπουργός, για το 2015 «εισηγούμεθα την επιχορήγηση του ΚΕΘΕΑ με το ποσό των 20.600.000 ευρώ». Οσο για το ποσό των περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ που απομένουν από τον προϋπολογισμό του, όπως ανέφερε, «προβλέπουμε να καλυφθεί, πρώτον, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με 550.000 ευρώ, δεύτερη πηγή άντλησης εσόδων θα είναι από τα ίδια τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα του ΚΕΘΕΑ (!) και τρίτη πηγή άντλησης εσόδων, ύψους 500.000 ευρώ, θα είναι από τις χορηγίες - δωρεές»!

Ο Γ. Γκιόκας χαρακτήρισε τα όσα ανέφερε η υφυπουργός αόριστες υποσχέσεις και τόνισε ότι απαιτείται άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και κονδύλια, τονίζοντας ότι, ενώ το πρόβλημα των ναρκωτικών αυξάνεται και οι συνέπειές του είναι τραγικές, το ΚΕΘΕΑ έχει να κάνει προσλήψεις 7 χρόνια και το προσωπικό του μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Ενώ από την άλλη τα επικίνδυνα δήθεν «θεραπευτικά κέντρα» που ανοίγουν ιδιώτες ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια, παίζοντας με τον πόνο λαϊκών οικογενειών.

«Σαν ΚΚΕ τόνισε δεν έχουμε αυταπάτη ότι μπορεί η τοξικομανία ως φαινόμενο να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο αυτού του συστήματος αλλά το μεμονωμένο άτομο μπορεί να θεραπευτεί, μπορεί να νικήσει την εξάρτηση εάν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και αυτές εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε».

Βίντεο της ΚΝΕ για το 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο

Ενα βίντεο, με στιγμιότυπα από το 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, παίζει από χτες στο κανάλι της KNE στο «you tube» στο σύνδεσμο http://www.youtube.com/watch?v=39_NCjS0L3g και στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης (www.kne.gr). Το κόκκινο ποτάμι της διαδήλωσης στη Λάρισα το πρωί του περασμένου Σαββάτου, η ογκώδης συγκέντρωση στην κατασκήνωση στο Στόμιο το βράδυ της ίδιας μέρας αλλά και σκηνές από το βιβλιοπωλείο, τις στιγμές χαλάρωσης στην παραλία, τα αθλητικά τουρνουά, τις συναυλίες και τα γλέντια στην κατασκήνωση... όλα περνάνε με στιγμιότυπα μέσα στο βίντεο, που κλείνει με το σύνθημα «Αγώνας, γνώση, τόλμη κι αντοχή - Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική»!

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις μετεγγραφές φοιτητών

Τροπολογία που τροποποιεί τις προϋποθέσεις για τις μετεγγραφές των φοιτητών μεταξύ ομοειδών τμημάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ ψηφίστηκε χτες από το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής. Η τροπολογία, η οποία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις», προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι επιτυχόντες του σχολικού έτους 2013 - 2014 «τεκμαίρεται ότι έχουν δικαίωμα μεταφοράς (...) εφόσον κατά το έτος 2013 το ετήσιο εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του δεν ξεπερνά το ποσό των 9.000 ευρώ κατά άτομο».

Προσθέτει, ωστόσο, ότι ο αριθμός των «μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα». Ετσι, τα κριτήρια θα είναι το κατακεφαλήν εισόδημα της οικογένειας να είναι κάτω από τις 9.000, ενώ σε περίπτωση ίδιου ποσού εισοδήματος το κριτήριο θα είναι ποιος συγκέντρωσε περισσότερα μόρια.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία, επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει παρών γιατί: «Κατά τη γνώμη μας, δεν είναι ούτε ασπιρίνη σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος σήμερα των φοιτητών, οι οποίοι δεν μπορούν, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, της ανέχειας των οικογενειών, να σπουδάσουν».

«Εμείς -πρόσθεσε- έχουμε καταθέσει ξεχωριστή τροπολογία. Θεωρούμε ότι πρέπει να διευρυνθεί και το οικογενειακό εισόδημα και η χρονική διάρκεια όσων μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα μετεγγραφής και, βέβαια, για μια σειρά οικογένειες, μονογονεϊκές, οικογένειες ανέργων, οικογένειες με άτομα με ειδικές ανάγκες, πρέπει να θεωρείται αυτονόητο το δικαίωμα στη μετεγγραφή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ