Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις μετεγγραφές φοιτητών

Τροπολογία που τροποποιεί τις προϋποθέσεις για τις μετεγγραφές των φοιτητών μεταξύ ομοειδών τμημάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ ψηφίστηκε χτες από το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής. Η τροπολογία, η οποία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις», προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι επιτυχόντες του σχολικού έτους 2013 - 2014 «τεκμαίρεται ότι έχουν δικαίωμα μεταφοράς (...) εφόσον κατά το έτος 2013 το ετήσιο εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του δεν ξεπερνά το ποσό των 9.000 ευρώ κατά άτομο».

Προσθέτει, ωστόσο, ότι ο αριθμός των «μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα». Ετσι, τα κριτήρια θα είναι το κατακεφαλήν εισόδημα της οικογένειας να είναι κάτω από τις 9.000, ενώ σε περίπτωση ίδιου ποσού εισοδήματος το κριτήριο θα είναι ποιος συγκέντρωσε περισσότερα μόρια.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία, επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει παρών γιατί: «Κατά τη γνώμη μας, δεν είναι ούτε ασπιρίνη σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος σήμερα των φοιτητών, οι οποίοι δεν μπορούν, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, της ανέχειας των οικογενειών, να σπουδάσουν».

«Εμείς -πρόσθεσε- έχουμε καταθέσει ξεχωριστή τροπολογία. Θεωρούμε ότι πρέπει να διευρυνθεί και το οικογενειακό εισόδημα και η χρονική διάρκεια όσων μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα μετεγγραφής και, βέβαια, για μια σειρά οικογένειες, μονογονεϊκές, οικογένειες ανέργων, οικογένειες με άτομα με ειδικές ανάγκες, πρέπει να θεωρείται αυτονόητο το δικαίωμα στη μετεγγραφή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ