ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Νέο σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ για τη Συρία

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέο σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αφορμή τη διευκόλυνση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας κυκλοφόρησαν χτες οι διπλωματικές αποστολές Αυστραλίας, Λουξεμβούργου και Ιορδανίας στην έδρα του οργανισμού στη Ν. Υόρκη, παραλείποντας αυτήν τη φορά την αναφορά στο «Κεφάλαιο Επτά» της Χάρτας Ηνωμένων Εθνών που επισείει την απειλή κυρώσεων ή ακόμη και στρατιωτικής επέμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου Αλ Αραμπίγια, το σχέδιο απόφασης προτείνει τη συγκρότηση ενός μηχανισμού ελεγκτών από τον ΟΗΕ σε συνεννόηση με γειτονικές χώρες της Συρίας. Αν και καλεί «όλες τις συριακές εμπόλεμες πλευρές» να εξασφαλίσουν τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στα πεδία συγκρούσεων, εν τούτοις, αναφέρει ότι η συριακή κυβέρνηση θα έχει «την πρώτιστη ευθύνη» σε αυτό το ζήτημα. Η απουσία αναφοράς στο «Κεφάλαιο Επτά» της Χάρτας του ΟΗΕ ενδέχεται αυτήν τη φορά να άρει τις επιφυλάξεις Ρωσίας και Κίνας.

Νωρίτερα, χτες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων υποστήριξε ότι «πολλές εκατοντάδες τόνοι χημικών προϊόντων» που εξήχθησαν στη Συρία από βρετανικές εταιρείες τη δεκαετία του 1980 «ενδέχεται» να χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή αερίου σαρίν. Στο μεταξύ, η συριακή κυβέρνηση κατήγγειλε χτες την επίθεση ενόπλων «αντικαθεστωτικών» στο χωριό Κχατάμπ της επαρχίας Χάμα, όπου σκοτώθηκαν εν ψυχρώ 14 άμαχοι, μεταξύ των οποίων οι επτά γυναίκες.

Λίγες ώρες μετά, στην Κωνσταντινούπολη, ο Χάντι αλ Μπάχρα εκλεγόταν με 62 ψήφους νέος πρόεδρος του δυτικόφιλου «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», παίρνοντας τη σκυτάλη από τον έως τώρα αρχηγό της, Αχμαντ Τζάρμπα, έπειτα από τριήμερη σύνοδο στελεχών της οργάνωσης. Τέλος, εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε χτες το διορισμό του 63χρονου Ιταλοσουηδού διπλωμάτη Στάφαν ντε Μιστούρα στη θέση του νέου απεσταλμένου του οργανισμού στη Συρία, μετά από την προ ολίγων μηνών παραίτηση του Αλγερινού διπλωμάτη, Λακχντάρ Μπραχίμι.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Δολοφονικές επιδρομές και απειλές για κατοχή της Γάζας

Πάνω από 43 οι νεκροί Παλαιστίνιοι και εκατοντάδες οι τραυματίες. Συνέντευξη Τύπου χτες στην παλαιστινιακή πρεσβεία στην Αθήνα

Δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο προετοιμασιών για χερσαία επέμβαση
Δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο προετοιμασιών για χερσαία επέμβαση
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Αποφασισμένη να κλιμακώσει κι άλλο τις φονικές επιθέσεις σε βάρος των Παλαιστινίων είναι η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενθαρρυμένη από τη συνένοχη σιωπή και την αδράνεια δυτικών και αραβικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο νέο έγκλημα που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την έναρξη της επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή» στις 8 Ιούλη, και μέχρι την ώρα ου γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχαν ήδη δολοφονηθεί πάνω από 43 άτομα (ανάμεσά τους παιδιά και γέροντες...) και έχουν τραυματιστεί πάνω από 200. Τα ισραηλινά βομβαρδιστικά χτυπούν ανηλεώς πυκνοκατοικημένες περιοχές, ισοπεδώνουν τιμωρητικά σπίτια ανώτερων στελεχών της «Χαμάς» μη υπολογίζοντας τα γυναικόπαιδα, βομβαρδίζουν υπόγειες εγκαταστάσεις κάθε είδους, κοινωνικές υπηρεσίες, σχολεία, τουλάχιστον μία βάση της Παλαιστινιακής Ακτοφυλακής, διοικητικά κέντρα, τουλάχιστον 10 υπόγειες σήραγγες κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Χαρακτηριστικό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», που επικαλείται στρατιωτικούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ως χτες το απόγευμα η Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίστηκε με πάνω από 400 τόνους εκρηκτικών!

Οι ισραηλινές θηριωδίες προβλέπεται να κλιμακωθούν περαιτέρω. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε χτες: «Εχουμε αποφασίσει να κλιμακώσουμε τις επιθέσεις μας στη "Χαμάς" και άλλους τρομοκρατικούς οργανισμούς. Ο στρατός μας είναι ισχυρός, το εσωτερικό μας μέτωπο ακλόνητο και το έθνος μας ενωμένο. Η επιχείρηση θα διευρυνθεί και θα συνεχιστεί μέχρις ότου σταματήσουν όλα τα πυρά σε βάρος των κοινοτήτων μας και επανέλθει η ησυχία».

Οι ισραηλινές βόμβες χτυπούν ανηλεώς ακόμη και παιδιά...
Οι ισραηλινές βόμβες χτυπούν ανηλεώς ακόμη και παιδιά...
Επιπλέον ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών, Γιουβάλ Στέινιτζ, απείλησε με επέμβαση και κατοχή της Λωρίδας της Γάζας «για λίγες βδομάδες, παρά την πολυπλοκότητα, τη δυσκολία και το κόστος της επιχείρησης»!

Απέναντι σε αυτές τις απειλές, στρατιωτικό στέλεχος της «Χαμάς» δήλωσε πως «κάθε Ισραηλινός αποτελεί πλέον στόχο». Χτες, συνεχίστηκαν οι εκτοξεύσεις ρουκετών σε ισραηλινά εδάφη, ακόμα και σε μεγάλο βάθος. Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν, πάντως, πως το 90% των παλαιστινιακών ρουκετών εξουδετερώνονται επιτυχώς από την αντιπυραυλική ασπίδα «Σιδερένιος Θόλος».

Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι καθώς το Κάιρο φαίνεται πως έχει αναλάβει παρασκηνιακά διπλωματική πρωτοβουλία για τη σύναψη εκεχειρίας. Δεν έγινε γνωστό εάν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος επικοινώνησε και με στελέχη της «Χαμάς» στη Γάζα, δεδομένων των κακών σχέσεων που έχει η κυβέρνησή του με ισλαμικές οργανώσεις...

Στο μεταξύ, Αμερικανός αξιωματούχος, που φέρεται πως εμπλέκεται στις έρευνες για τη διαλεύκανση της εξαφάνισης και δολοφονίας των τριών Ισραηλινών νεαρών στα μέσα του περασμένου Ιούνη, υποστήριξε ότι οι τρεις έφηβοι είχαν πυροβοληθεί με σιγαστήρα τουλάχιστον 10 φορές, ένδειξη που φωτογραφίζει την πιθανότητα φόνου εκ προμελέτης. Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτή την εκτίμηση, λέγοντας ότι «η έρευνα συνεχίζεται».

Συνέντευξη Τύπου του Παλαιστίνιου πρέσβη

Στις εγκληματικές επιπτώσεις των εντεινόμενων αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας και το νέο αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου στην πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα ο Παλαιστίνιος πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι και ο πρέσβης της Τυνησίας, Ταρέκ Σαάντι, που έδωσε το «παρών» με την ιδιότητα του πρύτανη του αραβικού διπλωματικού σώματος στην Ελλάδα.

Ο Τυνήσιος πρέσβης, παίρνοντας αρχικά το λόγο, χαρακτήρισε «πρόκληση» τη σημερινή ισραηλινή επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας τη «δύσκολη και πικρή» σημερινή κατάσταση για τον παλαιστινιακό λαό. Εξέφρασε «την απόλυτη στήριξη της Τυνησίας στον παλαιστινιακό λαό» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να λάβει δραστικά μέτρα για να σταματήσουν οι θηριωδίες του Ισραήλ».

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης υπογράμμισε ότι ήδη από τις 12/6 οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις των Ισραηλινών είχαν προκαλέσει το θάνατο άλλων 16 Παλαιστινίων, πέρα από τους τουλάχιστον 32 που σκοτώθηκαν μέσα στο τελευταίο διήμερο.

Υπογράμμισε ότι τις τελευταίες τρεις βδομάδες, πριν καν τη σημερινή κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας, οι κατοχικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει 387 εισβολές σε σπίτια και καταυλισμούς Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, εισβολές σε 2.400 σπίτια και κτίρια κοινωνικών υπηρεσιών, πάνω από 800 συλλήψεις, μεταξύ αυτών και εκλεγμένοι βουλευτές, αριθμός που προστίθεται στους ήδη 6.000 Παλαιστίνιους κρατουμένους.

«Εγιναν άραγε όλα αυτά μόνο για την εξαφάνιση των τριών νεαρών Ισραηλινών;» αναρωτήθηκε, τονίζοντας ότι το Ισραήλ εφαρμόζει σε βάρος των Παλαιστινίων πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν σε βάρος των Εβραίων από τους ναζί, όπως η συλλογική τιμωρία...

Ερωτηθείς σχετικά με πιθανά διπλωματικά μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί το σχέδιο πιθανής ισραηλινής χερσαίας επέμβασης στη Γάζα, ο Τουμπάσι σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για «την παροχή καθεστώτος προστασίας του παλαιστινιακού λαού από τις επιθέσεις». Πρόσθεσε ότι και η Αίγυπτος μεσολαβεί στην κρίση, επιδιώκοντας συμφωνία εκεχειρίας.

Ο ίδιος κατέληξε σημειώνοντας: «Ευχόμαστε να σταματήσει η επιθετικότητα. Ομως, δεν μπορεί ο παλαιστινιακός λαός να βλέπει με σταυρωμένα τα χέρια τις εξελίξεις. Πρέπει να αντισταθεί ενωμένος σε περίπτωση χερσαίας εισβολής... Εκτιμάμε ωστόσο πάρα πολύ κάθε εκδήλωση αλληλεγγύης που γίνεται από τον ελληνικό λαό προς τον παλαιστινιακό και τις κινητοποιήσεις διάφορων οργανώσεων προς αυτή την κατεύθυνση».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Αυτοσυγκράτηση» ζητά ο Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Τηλεφωνική επαφή με τους δύο υποψηφίους στον πρόσφατο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν Αμπντουλά Αμπντουλά και Ασράφ Γκάνι είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η βία ή μέτρα που λαμβάνονται «εκτός του συνταγματικού πλαισίου» πιθανόν να προκαλέσουν τον τερματισμό της αμερικανικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός ηγέτης σημείωσε ότι ελπίζει στη διεξαγωγή «ενδελεχούς έρευνας όλων των λογικών κατηγοριών για νοθεία, που θα επιτρέψει να διασφαλιστεί ότι η εκλογική διαδικασία είναι αξιόπιστη», τονίζοντας ότι «τίποτε δε δικαιολογεί την προσφυγή στη βία ή σε ενέργειες εκτός του συνταγματικού πλαισίου». Στο ενδεχόμενο αυτό «οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη βοήθεια που χορηγούν στο Αφγανιστάν», υπογράμμισε.

Η ενδοαστική αντιπαράθεση στο Αφγανιστάν κλιμακώνεται μετά από την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τα οποία ο Γκάνι προηγείται, αλλά ο Αμπντουλά αμφισβητεί, δηλώνει ότι είναι νικητής ο ίδιος και καταγγέλλει νοθεία. Η πρόσφατη αναζωπύρωση των συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν όσο και η αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων προκαλούν «ανησυχία» σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, για πιθανή αλλαγή «ισορροπιών» που θα αλλάξουν τα δεδομένα σε μια περιοχή πλούσια σε ενεργειακούς πόρους.

Παρέμβαση από τους βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Κείμενο καταδίκης της εγκληματικής δράσης του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού

Σε κοινή τους παρέμβαση, η Κοινοβουλευτική και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνουν:

«Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΚΚΕ στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την κλιμακούμενη επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. Καταγγέλλουμε τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και στα άλλα παλαιστινιακά εδάφη, την προετοιμασία χερσαίας επίθεσης.

Οι δολοφονικές επιθέσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ενάντια στον παλαιστινιακό λαό έρχονται να προστεθούν στη βίαιη καταστολή και τις επιθέσεις εναντίον Παλαιστίνιων διαδηλωτών από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, στην απαγωγή και βάρβαρη δολοφονία του 17χρονου Παλαιστινίου Μοχάμεντ Αμπού Κχντέιρ, που κάηκε ζωντανός από Ισραηλινούς εποίκους στην προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ, τις συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατοχής σε αστικές περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας και τη δολοφονία Παλαιστινίων.

Καταγγέλλουμε δηλώσεις υπουργών και αξιωματούχων της ισραηλινής κυβέρνησης που προετοιμάζουν το έδαφος για νέες εγκληματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η εγκληματική δράση του ισραηλινού κράτους ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης ενθαρρύνεται από την πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ, που εξισώνει τους θύτες με τα θύματα.

Στο έδαφος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της αναβαθμίζουν πολύμορφα και συστηματικά τις πολιτικές, οικονομικές - εμπορικές και τις στρατιωτικές της σχέσεις με το Ισραήλ, τόσο στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ, της ένταξης του Ισραήλ στο χώρο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού, αλλά και κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων με αυτές των κρατών - μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα κ.ά.

Οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ απαιτούμε:

  • Να σταματήσουν αμέσως οι αεροπορικές επιδρομές και οι εγκληματικές επιθέσεις του ισραηλινού κράτους ενάντια στους Παλαιστινίους.
  • Να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη.
  • Να ακυρωθούν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των άλλων κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ με το Ισραήλ.
  • Να ανασταλούν άμεσα όλες οι πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές συμφωνίες ΕΕ - Ισραήλ.
  • Εκφράζουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη και συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Απαιτούμε:

  • Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, ως κράτους - μέλους του ΟΗΕ.
  • Το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους που διαχωρίζει την Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα. Να αρθεί άμεσα κάθε αποκλεισμός στην επικοινωνία και στην πρόσβαση των Παλαιστινίων στο σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών.
  • Τον άμεσο τερματισμό των εποικισμών και την αποχώρηση των εποίκων.
  • Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων στο Ισραήλ.
  • Την επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ».
IΡΑΚ
Κατάληψη πρώην βάσης χημικών όπλων κοντά στη Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την κατάληψη πρώην αποθήκης όπλων στην περιοχή Αλ Μουτάνα (βορειοδυτικά της Βαγδάτης) από ενόπλους του «Ισλαμικού Κράτους» στις 11 Ιούνη κατήγγειλε χτες με επιστολή του στο ΓΓ του ΟΗΕ ο Ιρακινός πρέσβης στην έδρα του οργανισμού στη Ν. Υόρκη, Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ. Ο Ιρακινός πρέσβης σημείωσε ότι μετά από την κατάληψη της αποθήκης η Βαγδάτη δεν μπορεί προσωρινά να συνεχίσει την καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι οι ισλαμιστές ένοπλοι δε θα καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα υλικά αυτά για στρατιωτικούς σκοπούς, λόγω της παλαιότητάς τους. Το ίδιο 24ωρο, ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ανακάλυψαν στην πόλη Χίλα του Κεντρικού Ιράκ τα πτώματα 53 ανδρών, που είχαν εκτελεστεί πριν περίπου μία βδομάδα από ενόπλους και έφεραν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι ή στο στήθος.

ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ - ΠΑΜΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Αύριο η κινητοποίηση στην ισραηλινή πρεσβεία

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μέση Ανατολή και την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται για τον παλαιστινιακό λαό οργανώνουν αύριο Παρασκευή 11 Ιούλη, στις 7 μ.μ. έξω από την ισραηλινή πρεσβεία (Μαραθωνοδρόμων 1, Παλαιό Ψυχικό) οι ΕΕΔΥΕ, ΕΕΔΔΑ, ΠΑΜΕ, ΟΓΕ και ΜΑΣ.

Σε ανακοίνωση των φορέων, γίνεται κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση «για να διαμαρτυρηθούμε και να απαιτήσουμε:

  • Να σταματήσουν άμεσα οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης.
  • Να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός κατοχής και οι έποικοι από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
  • Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές και να επιστρέψουν όλοι οι Παλαιστίνιοι στις εστίες τους.
  • Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
  • Ανεξάρτητο, βιώσιμο, πλήρως κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να εκφραστεί η αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την επιθετικότητα του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού:

«Το κράτος του Ισραήλ κλιμακώνει την εγκληματική επίθεσή του σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Μέχρι σήμερα οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 10 άμαχων Παλαιστινίων και τον τραυματισμό δεκάδων. Την ίδια στιγμή η επιστράτευση 40.000 Ισραηλινών εφέδρων ανοίγει το δρόμο και για χερσαία επίθεση εναντίον του λαού της Παλαιστίνης, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η κλιμάκωση της εγκληματικής δράσης του ισραηλινού κράτους ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης ενθαρρύνεται από την πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ, που εξισώνει τους θύτες με τα θύματα και αναβαθμίζει τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις ΕΕ - Ισραήλ. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει για να εκφραστεί η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στο λαό της Παλαιστίνης και στο δίκαιο αίτημά του για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Την ίδια στιγμή καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διακόψει κάθε μορφής στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ