Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Νέο σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ για τη Συρία

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέο σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αφορμή τη διευκόλυνση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας κυκλοφόρησαν χτες οι διπλωματικές αποστολές Αυστραλίας, Λουξεμβούργου και Ιορδανίας στην έδρα του οργανισμού στη Ν. Υόρκη, παραλείποντας αυτήν τη φορά την αναφορά στο «Κεφάλαιο Επτά» της Χάρτας Ηνωμένων Εθνών που επισείει την απειλή κυρώσεων ή ακόμη και στρατιωτικής επέμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου Αλ Αραμπίγια, το σχέδιο απόφασης προτείνει τη συγκρότηση ενός μηχανισμού ελεγκτών από τον ΟΗΕ σε συνεννόηση με γειτονικές χώρες της Συρίας. Αν και καλεί «όλες τις συριακές εμπόλεμες πλευρές» να εξασφαλίσουν τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στα πεδία συγκρούσεων, εν τούτοις, αναφέρει ότι η συριακή κυβέρνηση θα έχει «την πρώτιστη ευθύνη» σε αυτό το ζήτημα. Η απουσία αναφοράς στο «Κεφάλαιο Επτά» της Χάρτας του ΟΗΕ ενδέχεται αυτήν τη φορά να άρει τις επιφυλάξεις Ρωσίας και Κίνας.

Νωρίτερα, χτες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων υποστήριξε ότι «πολλές εκατοντάδες τόνοι χημικών προϊόντων» που εξήχθησαν στη Συρία από βρετανικές εταιρείες τη δεκαετία του 1980 «ενδέχεται» να χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή αερίου σαρίν. Στο μεταξύ, η συριακή κυβέρνηση κατήγγειλε χτες την επίθεση ενόπλων «αντικαθεστωτικών» στο χωριό Κχατάμπ της επαρχίας Χάμα, όπου σκοτώθηκαν εν ψυχρώ 14 άμαχοι, μεταξύ των οποίων οι επτά γυναίκες.

Λίγες ώρες μετά, στην Κωνσταντινούπολη, ο Χάντι αλ Μπάχρα εκλεγόταν με 62 ψήφους νέος πρόεδρος του δυτικόφιλου «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», παίρνοντας τη σκυτάλη από τον έως τώρα αρχηγό της, Αχμαντ Τζάρμπα, έπειτα από τριήμερη σύνοδο στελεχών της οργάνωσης. Τέλος, εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε χτες το διορισμό του 63χρονου Ιταλοσουηδού διπλωμάτη Στάφαν ντε Μιστούρα στη θέση του νέου απεσταλμένου του οργανισμού στη Συρία, μετά από την προ ολίγων μηνών παραίτηση του Αλγερινού διπλωμάτη, Λακχντάρ Μπραχίμι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ