ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Μπαλώματα» που δε λύνουν το πρόβλημα με τους μετεξεταστέους

Η κυβερνητική τροπολογία ψηφίστηκε τελικά χτες στη Βουλή

Eurokinissi

Ψηφίστηκε χτες το απόγευμα από το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, η οποία προβλέπει ότι ο μαθητής που συμπληρώνει ετήσια επίδοση κατά μέσο όρο 10 στα μαθήματα που αφορούν τον κλάδο των Μαθηματικών (Αλγεβρας - Γεωμετρίας) και τον κλάδο της «Γλώσσας» (Αρχαία Ελληνικά - Νέα Ελληνικά - Λογοτεχνία), τότε προάγεται. Πρόκειται για ρύθμιση που έφερε το υπουργείο κάτω από την πίεση των αντιδράσεων, η οποία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε σαν ημίμετρο απέναντι στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ειδικά στην Α' Λυκείου με την «τράπεζα θεμάτων», όπου ένα τεράστιο ποσοστό μαθητών, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και το 50%, παραπέμπονται για το Σεπτέμβρη.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, η οποία είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο εισηγητής του Κόμματος Γ. Λαμπρούλης από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι «η συγκεκριμένη τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας» είναι στην ίδια κατεύθυνση με την «τράπεζα θεμάτων», δηλαδή «στην κατεύθυνση της αναζήτησης νέων μορφών απόρριψης των μαθητών από το σχολείο. Αλλωστε, στελέχη του υπουργείου Παιδείας δήλωσαν πως δεν είναι πρόβλημα το 15% των μαθητών να μην ολοκληρώνει το σχολείο και να στρέφεται πρόωρα στην κατάρτιση και στη μαθητεία». Αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, υιοθετώντας σχετική πρόταση της ΟΛΜΕ η οποία θα αποτελούσε ανακούφιση για το μεγάλο αριθμό των μαθητών που παραπέμπονται για το Σεπτέμβρη και για τις οικογένειές τους που καλούνται να πληρώσουν από το υστέρημά τους για την προετοιμασία των παιδιών τους, ενώ έκανε σαφές ότι: «Η λύση, κατά τη γνώμη μας, βρίσκεται στην κατοχύρωση της ενιαίας 12χρονης υποχρεωτικής γενικής εκπαίδευσης, όπου κανείς δε θα περισσεύει από τη μαθησιακή διαδικασία και ο οποιοσδήποτε βαθμός προαγωγής θα αποτελεί στοιχείο παιδαγωγικής ανατροφοδότησης και όχι αποκλεισμού».

Ο υφυπουργός Παιδείας Αλ. Δερμεντζόπουλος καταρχάς προσπάθησε να πείσει ότι «είναι άλλο η τράπεζα θεμάτων και άλλο ο τρόπος προαγωγής» και εξήγησε για την τροπολογία: «Τι ερχόμαστε και κάνουμε σήμερα με αυτήν την τροπολογία. Κάποιες στρεβλώσεις που είχε ο νόμος που έλεγε ότι θα πρέπει στα κλαδικά μαθήματα των μαθημάτων να υπάρχει το minimum του 10, εμείς το πάμε στο μέσο όρο». Ενώ, κάνοντας λόγο στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, είπε προκαλώντας: «Εμείς κοιτάμε στο μέλλον. Αν εσείς ζητάτε να γυρίσουμε πίσω, είναι επιλογή σας, την οποία εμείς, λυπούμαι πάρα πολύ, δε θα ακολουθήσουμε!».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής του Θ. Φωτίου τάχτηκε κατά της «τράπεζας θεμάτων», ωστόσο στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία αναφορά, ενώ ψήφισε «παρών» όσον αφορά την τροπολογία του υπουργείου.

Υπέρ της τροπολογίας του υπουργείου τάχτηκαν οι ΑΝΕΛ γιατί, όπως είπε η εισηγήτριά τους Μ. Χρυσοβελόνη, «ο προτεινόμενος τρόπος βαθμολόγησης φαίνεται πιο δίκαιος από τον ισχύοντα, σε ό,τι αφορά τα σύνθετα μαθήματα». Υπέρ ψήφισε και η ΔΗΜΑΡ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες ενάντια στο «νέο Λύκειο»

Από την προχτεσινή κινητοποίηση της ΚΝΕ στο υπουργείο Παιδείας
Από την προχτεσινή κινητοποίηση της ΚΝΕ στο υπουργείο Παιδείας
Το δικαίωμα στη μόρφωση, σε ένα σχολείο που θα απαντά στις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες των μαθητών, βρίσκεται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας ενάντια στην «τράπεζα θεμάτων» και συνολικά το «νέο Λύκειο». Προχτές, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ από άκρη σε άκρη σ' όλη τη χώρα, με πολύμορφες δράσεις σε 45 πόλεις, έφεραν δυναμικά στο προσκήνιο το αίτημα για κατάργηση της «τράπεζας θεμάτων». Δηλώνοντας ότι ανάλογες πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και καλώντας τους μαθητές να οργανώσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα.

Παράλληλα, η ΚΝΕ δίνει το λόγο στους μαθητές για να πουν τη γνώμη τους για το «νέο Λύκειο» και την «τράπεζα θεμάτων». Μέσα από ερωτηματολόγια που ήδη διακίνησαν τα μέλη και φίλοι της ΚΝΕ στα σχολεία και συνεχίζουν να διακινούν σε φροντιστήρια, γειτονιές, στέκια νεολαίας.

Το ερωτηματολόγιο καταγράφει την ηλικία των μαθητών Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ που απευθύνεται και ζητά να μεταφέρουν την εμπειρία τους από τη σχολική χρονιά που έληξε, θέλοντας να καταγράψει τις ελλείψεις και τα σοβαρότερα προβλήματα από τη σκοπιά των μαθητών.

Οι μαθητές που θα απαντήσουν καλούνται να εκφράσουν με βάση την εμπειρία τους τι τους έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τον όρο «νέο Λύκειο», ποιος είναι κατά τη γνώμη τους ο πραγματικός λόγος που η κυβέρνηση και το υπουργείο εφάρμοσαν την «τράπεζα θεμάτων» και ειδικά από τους αποφοίτους Γυμνασίου και όσους φέτος τέλειωσαν την Α' Λυκείου ζητείται να απαντήσουν αν η εφαρμογή της «τράπεζας θεμάτων» τους αναγκάζει να αλλάξουν τα σχέδια που είχαν για το μέλλον τους και αν ναι, τι σκέφτονται να κάνουν. Αν, τελικά, «ο νόμος που εφαρμόστηκε φέτος για το "νέο Λύκειο" αντιμετώπισε προς το καλύτερο τα προβλήματα που έλεγε το υπουργείο πως θα αντιμετωπίσει, όπως την παραπαιδεία, το χτύπημα της παπαγαλίας, δίνοντας ουσιαστική μόρφωση κλπ.».

Το ερωτηματολόγιο κλείνει ζητώντας από τους μαθητές να πουν κατά τη γνώμη τους «ποια πρέπει να είναι η απάντηση των μαθητών σε όλη αυτή την κατάσταση» και «τι πιστεύεις πως πρέπει να κάνουν οι μαθητές από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δήμοι... σερβιτόροι της «Coca Cola»

Αξιοποιώντας το οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη, η «Coca Cola - 3Ε» συνεχίζει να εισβάλλει στα σχολεία, με το μανδύα του «ευεργέτη» χορηγού, στο πλαίσιο της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Για τρίτη χρονιά φέτος, σε συνεργασία με τους δήμους, επαναλαμβάνει το πρόγραμμα «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ». Το ένα και μοναδικό σχολείο που θα είναι το «τυχερό» για να επισκευαστεί θα αναδειχτεί με ψηφοφορία που διεξάγεται ηλεκτρονικά μέσω του facebook, αλλά και ειδικών εντύπων ψηφοφορίας που διακινούνται στους δήμους. Θα είναι αυτό που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, δηλαδή αυτό που θα διαδώσει στους περισσότερους τη «φιλανθρωπική» δράση της «Coca Cola - 3E», προσφέροντάς της διαφήμιση.

Φέτος ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής που συντονίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας και σε συνεργασία με τους δήμους Θεσσαλονίκης, Ευόσμου - Κορδελιού, Πυλαίας - Χορτιάτη, Ωραιοκάστρου και Παύλου Μελά, οι οποίοι έχουν υποδείξει συνολικά 10 σχολεία (Δημοτικά και Γυμνάσια).

Για άλλη μια χρονιά λοιπόν, δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης αναλαμβάνουν ρόλο προώθησης της πολυεθνικής συμβάλλοντας στην προσπάθειά της να εμφανίσει ένα πρόσωπο «φιλάνθρωπο», την ίδια ώρα που απολύει τους εργάτες της.

Και είναι πολύ κοντά τους το απάνθρωπο πρόσωπο της «Coca Cola». Μπορούν να το δουν στο εργοστάσιο της «Coca Cola» στη Θεσσαλονίκη, εκεί που επί 9 μήνες διεξάγεται ένας ηρωικός απεργιακός αγώνας με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων και την παραγωγική επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Αντιδράσεις από Λαϊκές Επιτροπές

Παρέμβαση στο λαό της περιοχής προκειμένου να αντιδράσει έχουν ξεκινήσει οι Λαϊκές Επιτροπές Τριανδρίας και Ωραιοκάστρου.

Η Λαϊκή Επιτροπή Τριανδρίας, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τη «λογική των χορηγιών που καλλιεργεί η κρατική και τοπική διοίκηση σε συνεργασία με τους μεγαλοεπιχειρηματίες και είναι ο Δούρειος Ιππος για την εμπορευματοποίηση της Παιδείας».

Σημειώνει ότι «πάει πολύ εταιρείες που κλείνουν και ανοίγουν τα εργοστάσιά τους ανάλογα με τα κέρδη τους, που τσακίζουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζόμενων να εμφανίζονται ως κοινωνικά ευαίσθητες για τα παιδιά του λαού μας!

Δε γίνεται από τη μια να βάφουν τα σχολεία των παιδιών μας και από την άλλη να αφήνουν τους γονείς τους χωρίς δουλειά, και να απαιτούν και την ευγνωμοσύνη μας από πάνω»!

Καλεί τους δημάρχους που άνοιξαν την πόρτα των σχολείων στην «Coca Cola - 3E» να ακυρώσουν τη συμφωνία με την εταιρεία και να διεκδικήσουν έκτακτη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για να καλύψουν όλες τις ανάγκες όλων των σχολείων τους.

Τονίζει ότι «το δικαίωμα των μαθητών και εκπαιδευτικών για ασφαλή και αξιοπρεπή σχολικά κτίρια δεν μπορεί να επαφίεται στους χορηγούς» και καλεί το λαό να παλέψει για να φύγουν οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί από τα σχολεία, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ