ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργούν αύριο για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα (10.30 π.μ., πλατεία Καπνικαρέας), Θεσσαλονίκη (10 π.μ., πεζόδρομος Αριστοτέλους - Τσιμισκή) και αλλού

Από παλιότερη συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από παλιότερη συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη
Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στο Εμπόριο και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν, αύριο Κυριακή 13 Ιούλη, καλούν τους εργαζόμενους στο Εμπόριο οι ταξικές δυνάμεις. Η απεργία, την οποία κήρυξε η Ομοσπονδία του κλάδου, είναι απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει το άνοιγμα όλων των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο σε εννιά τουριστικές περιοχές, με στόχο από το 2015 το μέτρο να γενικευτεί σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καλεί στην απεργιακή κινητοποίηση και στη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καπνικαρέας. Στη συγκέντρωση καλεί, επίσης, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει στις 10 π.μ. στον πεζόδρομο, Αριστοτέλους και Τσιμισκή.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, σημειώνουν: «Τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Η μεγάλη ανεργία, οι τσεκουρωμένοι μισθοί, η απληρωσιά είναι όσα εμποδίζουν τους εργαζόμενους σήμερα για να καλύψουν τις ανάγκες τους και όχι οι επιπλέον ώρες και μέρες λειτουργίας των καταστημάτων.

Τα δύο σωματεία που συνυπογράφουμε την ανακοίνωση θεωρούμε πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη να εκφραστεί μαζική και οργανωμένη καταδίκη της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων στον κλάδο. Εγγύηση για την απόκρουση της εξελισσόμενης επίθεσης είναι η πλήρης εναντίωση με τα μονοπώλια, η απόρριψη της λογικής της ανταγωνιστικότητας, των συνεχών παραχωρήσεων υπέρ των μεγαλεμπόρων στο όνομα του μικρότερου κακού.

Για τους παραπάνω λόγους, ασκούμε δριμεία κριτική στις οργανώσεις των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΟΙΥΕ, και της λεγόμενης "Συμμαχίας για τη Κυριακή". Η αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση δεν είναι από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων και των μικρών εμπόρων καθώς γίνεται στο όνομα της προώθησης της ανταγωνιστικότητας, ενώ έχουν ήδη μεγάλες και διαχρονικές ευθύνες για την απελευθέρωση του ωραρίου. Επί της ουσίας δε διαφωνούν με το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, εφόσον οι παραπάνω εργοδοτικές ενώσεις έχουν ήδη βάλει την υπογραφή τους σε ανάλογες αποφάσεις, ενώ η ΟΙΥΕ έχει συμφωνήσει και υπογράψει την απελευθέρωση του ωραρίου από το 1997.

Αυτό που σήμερα απαιτείται είναι να πάρει σάρκα και οστά η κοινή συμπόρευση και δράση όσων πραγματικά πλήττονται από τα μονοπώλια και την πολιτική που τα υπηρετεί. Η συγκρότηση μιας τέτοιας συμμαχίας στον κλάδο είναι μονόδρομος για την υπεράσπιση των αναγκών και της ζωής των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων έμπορων».

Παράλληλα, συνεχίζεται μέχρι τις 20 Ιούλη το δεκαήμερο Δράσης που διοργανώνουν τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, με κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου και Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Τα σωματεία της Αττικής προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 17 Ιούλη για τα ζητήματα της απλήρωτης δουλειάς και των συνθηκών εργασίας στο Εμπόριο.

«ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ»
Διοικητική ποινή σε επιστρατευμένο που απήργησε

Καταγγελία της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ

Με διοικητικές ποινές και πειθαρχικούς ελέγχους, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) τιμωρεί όσους αντιστέκονται στο καθεστώς της επιστράτευσης, που παραμένει σε ισχύ για τους εργαζόμενους στα μέσα σταθερής τροχιάς από το Γενάρη του 2013!

Το πιο πρόσφατο κρούσμα είναι η επιβολή ποινής αργίας μιας μέρας στον ηλεκτρoδηγό Νίκο Κωστόπουλο, εκλεγμένο στο ΔΣ του ΣΗΕΚ (Σωματείο Ηλεκτροδηγών και λοιπών Εργαζομένων Κίνησης) με την ΔΑΣ, επειδή στις 9/4/2014 συμμετείχε στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του παραμένουν επιστρατευμένοι.

Το περιστατικό καταγγέλλει η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ. Ζητά να μην εφαρμοστεί η ποινή, να σταματήσει η πειθαρχική διαδικασία και να αρθεί η επιστράτευση των εργαζομένων που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και ενάμιση χρόνο.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Η ενέργεια αυτή καθώς και ο πειθαρχικός έλεγχος που βρίσκεται σε εξέλιξη και για άλλους εργαζόμενους που αγνόησαν την επιστράτευση και απέργησαν, έχει ως στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να επιβάλει σιγή νεκροταφείου, να οδηγήσει σε παραίτηση από το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες.

Καλούμε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτήν την ενέργεια της διοίκησης και να αντιδράσουν ουσιαστικά πιέζοντας τις διοικήσεις των σωματείων να πάρουν θέση, να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους το "δικαίωμα" της κυβέρνησης να εφαρμόζει μέτρα όπως η επίταξη και της διοίκησης να ποινικοποιεί τους αγώνες πρωτοπόρων εργατών».

Ζητάνε νοσήλια από ανασφάλιστη γυναίκα

Παρέμβαση στη διοίκηση του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου έκαναν οι Λαϊκές Επιτροπές Θέρμης, με αφορμή την περίπτωση γυναίκας που χρειάσθηκε επείγουσα χειρουργική επέμβαση και τώρα το νοσοκομείο κινεί τις διαδικασίες για αναγκαστική είσπραξη του σχετικού ποσού, καθώς είχε μείνει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη από τον ΟΑΕΕ, εξαιτίας της αδυναμίας της να πληρώσει εισφορές.

Το νοσοκομείο, με επιστολή - ειδοποίηση, ενημερώνει την ανασφάλιστη γυναίκα ότι θα κοινοποιήσει την οφειλή της στην αρμόδια ΔΟΥ για να προβεί σε διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης (ακόμα και κατάσχεσης).

Η ανασφάλιστη γυναίκα δεν μπόρεσε να ενταχθεί ούτε στην ασφαλιστική κάλυψη από την Πρόνοια, επειδή έχει ιδιόκτητη κατοικία. Απευθύνθηκε στο Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Θέρμης και στην αντίστοιχη υπηρεσία του «Ιπποκράτειου», όπου έκανε - όπως της υποδείχθηκε - αίτηση για να χειρουργηθεί ατελώς. Η αίτηση όμως απορρίφθηκε, αφού είχε γίνει η επέμβαση, από τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου, που επικαλέστηκαν τη σχετική νομοθεσία.

Εκπρόσωποι των Λαϊκών Επιτροπών, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Θέρμης και στελέχη του ΠΑΜΕ απαίτησαν από τη διοίκηση του νοσοκομείου να μην υλοποιήσει την απειλή της. Η διοίκηση εξέφρασε την πρόθεση να ανταποκριθεί στο αίτημα, εφόσον δεν υπάρξει άνωθεν κυβερνητική - υπηρεσιακή πίεση.

Με ανακοίνωσή τους οι Λαϊκές Επιτροπές σημειώνουν: «Αποδεικνύεται η ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή αλληλεγγύη και η ενιαία πάλη των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων ευρύτερα, που μπορεί να βάλει φραγμό στην αντιλαϊκή καταιγίδα, να απαιτήσει και να επιβάλει μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και να ανοίξει το δρόμο για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους όσοι έχουν ανάγκη στο πλαίσιο μιας εξουσίας και οικονομίας που τα κλειδιά της θα είναι στα χέρια του λαού».

Γιορτάζουν τα 30 χρόνια του Συνδικάτου Οικοδόμων

Εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων ζωής και δράσης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, οργανώνουν τα παραρτήματά του. Το πρόγραμμα μέχρι τώρα έχει ως εξής:

  • Το Παράρτημα Βύρωνα - Ζωγράφου, μετά από εξορμήσεις, συσκέψεις και συζητήσεις με τους οικοδόμους, θα διοργανώσει λαϊκό γλέντι σήμερα Σάββατο 12 Ιούλη στις 9.30 μ.μ. στα «Ξύλινα» στην Καισαριανή με την κομπανία «ΑΝΗΦΟΡΙ» και καλό κρασί.
  • Το Παράρτημα Ιλίου - Καματερού - Πετρούπολης διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Σάββατο 12 Ιούλη και ώρα 8.30 μ.μ. στα γήπεδα Αγ. Τριάδας (Νταμάρι Γρηγορίου) στην Πετρούπολη. Καλεί τους οικοδόμους να διασκεδάσουν με ζωντανή μουσική, φαγητό και μπύρα.
  • Τα Παραρτήματα Ν. Ιωνίας και Γαλατσίου καλούν την Παρασκευή 18 Ιούλη στις 7.30 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του ΚΕΠ στη Ν. Ιωνία, σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια ζωής και δράσης του Συνδικάτου. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.
Το πλαίσιο πάλης

Εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι διεκδικούν:

  • Να καταργηθεί η Υπουργική Απόφαση που ανοίγει τα καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε Πικέρμι, Ραφήνα, Χαλκιδική, Ρόδο, Κω, Σύρο, Μύκονο, Σαντορίνη.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν τα ωράρια. Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.
  • Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο.
  • Υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων, με κατώτερο μισθό 920 ευρώ.
  • Για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ