ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Αστικές παρεμβάσεις» για το κεφάλαιο

Ενταγμένο πλήρως στην πολιτική επιλογή εξυπηρέτησης των αναγκών του κεφαλαίου για μεγαλύτερο κέρδος είναι το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) για το εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Αθήνας που εκπόνησε για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ενέκρινε προχτές κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Στο ΣΟΑΠ αποτυπώνονται οι πολιτικές επιλογές για αλλαγές χρήσεων γης και ιδιωτικοποίηση ακινήτων σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, για ένταση της καταστολής και κατά των μεταναστών, για ενίσχυση του εθελοντισμού αντί για μόνιμες δομές Πρόνοιας, η οποία θα παρέχεται μόνον για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων φτώχειας και η παραπέρα φορολόγηση για κάθε έργο και υπηρεσία, αφού ως πηγές χρηματοδότησης μνημονεύονται οι ίδιοι και οι ιδιωτικοί πόροι.

«Η πραγματικότητα είναι ότι τα χωροταξικά σχέδια αντανακλούν τις ανάγκες της οικονομίας και των επιχειρηματιών, γι' αυτό είναι άναρχα και αποσπασματικά. Επίσης εκφράζουν τις αντιφάσεις και το αδιέξοδο αυτής της οικονομίας. Τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα επιλέγουν πού και πώς θα επενδύσουν. Συγκρούονται μεταξύ τους στο μοίρασμα της πίτας και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι προσαρμόζονται σε αυτές τις ανάγκες. Καμία σχέση δεν έχουν με τις λαϊκές ανάγκες», σημείωσε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή της εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η Αλεξάνδρα Μπαλού. Η ίδια μετέφερε την πείρα παλαιότερων αναπλάσεων, όπως για παράδειγμα στου Ψυρρή, που δείχνει ότι «οι επιχειρηματίες αφού εξαντλήσουν τα περιθώρια κέρδους που έχουν, εγκαταλείπουν τις περιοχές για άλλες ή για άλλους κλάδους».

Αναφερόμενη στους άξονες του ΣΟΑΠ, είπε ότι είναι αποκαλυπτικοί και εξήγησε ότι ανάμεσα σε άλλα προβλέπουν: Την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Την ενίσχυση της κρατικής καταστολής. Την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας, φορτώνοντας τα βάρη της στα υπόλοιπα στρώματα. Την ταχεία συγκέντρωση τόσο της γης όσο και του κλάδου των κατασκευών στο κέντρο της πόλης.

Η δε χρηματοδότηση και η υλοποίηση των έργων γίνεται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αφού αυτή θα προέρχεται από ίδιους πόρους και από το πράσινο ταμείο. Ενώ η υλοποίηση των τεχνικών έργων θα γίνει από μονοπωλιακούς ομίλους που θα εξασφαλίσουν τεράστια κέρδη. «Η χωροθέτηση των έργων, η επιλογή των συγκεκριμένων έργων γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία των ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες των κατοίκων. Γύρω από τους πρότυπους τουριστικούς δρόμους αναμένεται τεράστιο παιχνίδι με τις αξίες και τις τιμές γης», σημείωσε η Αλ. Μπαλού. Για να συμπληρώσει ότι προωθείται η ιδιωτικοποίηση κρατικών ακινήτων, με αλλαγές χρήσεων γης στα εν λόγω ακίνητα προκειμένου να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίησή τους.

Κατά τα άλλα, προβλέπεται απαλλαγή επιχειρηματιών από δημοτικά τέλη, όταν σχετικά αιτήματα μικρομεσαίων τα απορρίπτουν, ενώ θεωρείται πολιτικό ρουσφέτι το δικαίωμα των κατοίκων να σταθμεύουν δωρεάν...

Το σχετικό πρόγραμμα - όπως ανέφερε η Αλ. Μπαλού - για να υλοποιηθεί, θα κοστίσει 600 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται, συμπλήρωσε, για χρήματα που λείπουν από τον κοινωνικό τουρισμό, που ουσιαστικά καταργήθηκε, τα επιδόματα ανεργίας, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ, τα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ και άλλες κοινωνικές δομές.

Ναυάγιο με νεκρούς μετανάστες

Αλλο ένα τραγικό περιστατικό με μετανάστες που βρέθηκαν στη θάλασσα και πνίγηκαν, σημειώθηκε χτες στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εντοπίστηκαν ναυαγοί μέσα στη θάλασσα, έντεκα ναυτικά μίλια ΒΔ από το Καρλόβασι της Σάμου, χωρίς να υπάρχει κάποιο σκάφος κοντά τους. Τρία πλωτά του Λιμενικού, δυο ελικόπτερα του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ναυαγοσωστικό και παραπλέοντα σκάφη έσπευσαν στην περιοχή και περισυνέλεξαν δυο νεκρούς (έναν άνδρα και μία γυναίκα), ενώ διέσωσαν άλλα 13 άτομα. Το Λιμενικό ενημερώθηκε για το ναυάγιο από το πλήρωμα ιστιοφόρου που εντόπισε και περισυνέλεξε δύο μετανάστες. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν υπάρχουν και άλλοι αγνοούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρωμα του ιστιοφόρου ανέφερε πως στο σημείο που εντοπίστηκαν οι μετανάστες δεν βρέθηκε βάρκα. Οι διασωθέντες έδιναν συγκεχυμένες πληροφορίες για περίπου 30 άτομα που επέβαιναν σε λέμβο η οποία είχε ξεκινήσει από την Τουρκία. Οι ισχυροί νότιοι άνεμοι δυσχέραιναν το έργο των σωστικών συνεργείων. Εφτά διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη Χίο και οι υπόλοιποι με τις σορούς στη Σάμο.

Επίσης, 29 μετανάστες διασώθηκαν κοντά στο Φαρμακονήσι. Πλωτό περιπολικό εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο, η οποία παρουσίαζε συνεχή εισροή υδάτων, ενώ οι επιβαίνοντες είχαν πέσει στη θάλασσα. Οι ναυαγοί περισυνελέγησαν από το πλήρωμα του πλωτού περιπολικού και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Λέρου. Εξάλλου εντοπισμός και διάσωση 36 μεταναστών σημειώθηκε προχτές και στη θαλάσσια περιοχή Πλωμάρι της Λέσβου. Αλλοι έξι μετανάστες εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή Καλάμι της Σάμου. Ολοι οι μετανάστες συνελήφθησαν.

Παράλληλα, εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε μετανάστες από την Ελλάδα στην Ιταλία και έκανε αρπαγές μεταναστών απαιτώντας λύτρα. Συνελήφθησαν έξι μέλη της σπείρας (τρεις αλλοδαποί, από τη Συρία, το Πακιστάν και την Ινδία και τρεις ημεδαποί) και σχηματίστηκε δικογραφία για πέντε ακόμα συνεργούς τους. Οι συλληφθέντες, που φέρονται από το 2010 να έχουν συγκροτήσει την εγκληματική τους ομάδα και εκτός από διακίνηση παράνομων μεταναστών να διαπράττουν και απαγωγές και εκβιασμούς, κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση παράνομων μεταναστών, αρπαγές, ληστείες, θανατηφόρα σωματική βλάβη και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Ποινές για ρύπανση

Ποινές φυλάκισης από 6 μήνες έως και 3 έτη, καθώς και χρηματικά πρόστιμα (από 1.000 έως και 30.000 ευρώ) επέβαλε χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θηβών σε επτά εταιρείες, που οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους κρίθηκαν ένοχοι σε πρώτο βαθμό, για υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατ' εξακολούθηση από την οποία δημιουργήθηκε κίνδυνος βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου.

Πρόκειται για το γνωστό θέμα με τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού στη Βοιωτία, όπου κρίθηκε ότι οι συγκεκριμένες βιομηχανίες με τη δραστηριότητά τους προκάλεσαν προσβολή και ρύπανση στον υδροφόρο ορίζοντα των περιοχών Σχηματαρίου, Οινοφύτων και Θηβών.

Ειδικότερα, κρίθηκαν ένοχοι οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών: «Aluminco ΑΕ», «ICR Ιωάννου ΑΕ», «Γαλβανιστήρια Ελλάδας ΑΕ», «Viometale ΑΕ», «Βαφική ΑΕ», ΕΑΒ ΑΕ και «BLK Βιομηχανία Αλουμινίου ΑΕ». Ολοι οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και η υπόθεση θα κριθεί και σε δεύτερο βαθμό.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών σημειώθηκε χτες λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι με επίκεντρο κοντά στην Χαλκίδα. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 5 χλμ.

Βελτιωμένη εικόνα παρουσίαζε χτες το απόγευμα η φωτιά που ήταν σε εξέλιξη στην περιοχή Αμυγδαλίτσα στην Πύλο Μεσσηνίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπήρχαν διάσπαρτα μέτωπα, αλλά δεν απειλούνταν κατοικημένες περιοχές. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούσαν 58 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 23 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τρία ελικόπτερα, αεροσκάφος και έξι οχήματα ΟΤΑ. Επίσης, σε ύφεση ήταν η φωτιά στην Υλίκη Βοιωτίας. Στο σημείο παρέμεναν δέκα πυροσβέστες με τρία οχήματα και πεζοπόρο τμήμα.

Συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων σημειώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης στο σωφρονιστικό κατάστημα του Δομοκού, με έναν κρατούμενο νεκρό και έναν ακόμη τραυματία. Το περιστατικό σημειώθηκε σε κελί με τρεις έγκλειστους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στους δύο κρατούμενους επιτέθηκε με αυτοσχέδιο μαχαίρι ένας συγκρατούμενός τους, 48χρονος ισοβίτης, στο ίδιο κελί. Ο πρώτος τραυματίστηκε θανάσιμα και ο δεύτερος τραυματίστηκε στην κοιλιά. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι ακινητοποίησαν και αφόπλισαν το δράστη. Στη φυλακή επικράτησε αναστάτωση και διεξήχθη επιχείρηση από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, εξωτερικούς φρουρούς και την Αστυνομία. Ο τραυματίας έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Λαμίας. Διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης από αρμόδιο εισαγγελέα διέταξε το υπουργείο, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της δολοφονικής επίθεσης.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Τα παραρτήματα Αμφιλοχίας, Δ. Στερεάς, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας την 70ή επέτειο της διήμερης μεγάλης μάχης της VIII Μεραρχίας του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών, που κατέληξε στην κατάληψη της Αμφιλοχίας, διοργανώνουν πολιτική εκδήλωση την Κυριακή 13 Ιούλη και ώρα 9.30 π.μ. στην Αμφιλοχία. (Για συμμετοχή στα τηλέφωνα: 264.2022.153 και 697.2837.056 - 697.5906.296). Μετά την εκδήλωση θα συμμετάσχουν στην επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό, που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Λέσβου διοργανώνει εκδήλωση - προσκύνημα στο τόπο εξορίας πολλών αγωνιστών, στον Αϊ Στράτη, τη Δευτέρα 14 Ιούλη 2014. Οσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στην εκδήλωση τιμής και μνήμης να απευθύνονται στα τηλέφωνα 22510-29239 και 25735 και 6972092525 (Σταύρος Σκοπελίτης).

Χωρίς ρεύμα

Χωρίς ρεύμα έμεινε χτες μεγάλο τμήμα της Λαμίας και πολλά χωριά στην ευρύτερη περιοχή, εξαιτίας βλάβης σε καλώδιο του δικτύου της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μη λειτουργήσουν έξι γραμμές.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών σε ένα σημείο σε υποσταθμό κοντά στην πόλη κόπηκε το υπόγειο δίκτυο, με συνέπεια μέχρι τις 11 το πρωί ολόκληρη η περιοχή να παραμένει χωρίς ρεύμα. Συνεργεία της ΔΕΗ προσπάθησαν να αποκαταστήσουν τις πολλαπλές βλάβες, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η ζημιά είναι πολύ μεγάλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ