Σάββατο 12 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Αστικές παρεμβάσεις» για το κεφάλαιο

Ενταγμένο πλήρως στην πολιτική επιλογή εξυπηρέτησης των αναγκών του κεφαλαίου για μεγαλύτερο κέρδος είναι το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) για το εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Αθήνας που εκπόνησε για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ενέκρινε προχτές κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Στο ΣΟΑΠ αποτυπώνονται οι πολιτικές επιλογές για αλλαγές χρήσεων γης και ιδιωτικοποίηση ακινήτων σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, για ένταση της καταστολής και κατά των μεταναστών, για ενίσχυση του εθελοντισμού αντί για μόνιμες δομές Πρόνοιας, η οποία θα παρέχεται μόνον για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων φτώχειας και η παραπέρα φορολόγηση για κάθε έργο και υπηρεσία, αφού ως πηγές χρηματοδότησης μνημονεύονται οι ίδιοι και οι ιδιωτικοί πόροι.

«Η πραγματικότητα είναι ότι τα χωροταξικά σχέδια αντανακλούν τις ανάγκες της οικονομίας και των επιχειρηματιών, γι' αυτό είναι άναρχα και αποσπασματικά. Επίσης εκφράζουν τις αντιφάσεις και το αδιέξοδο αυτής της οικονομίας. Τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα επιλέγουν πού και πώς θα επενδύσουν. Συγκρούονται μεταξύ τους στο μοίρασμα της πίτας και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι προσαρμόζονται σε αυτές τις ανάγκες. Καμία σχέση δεν έχουν με τις λαϊκές ανάγκες», σημείωσε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή της εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η Αλεξάνδρα Μπαλού. Η ίδια μετέφερε την πείρα παλαιότερων αναπλάσεων, όπως για παράδειγμα στου Ψυρρή, που δείχνει ότι «οι επιχειρηματίες αφού εξαντλήσουν τα περιθώρια κέρδους που έχουν, εγκαταλείπουν τις περιοχές για άλλες ή για άλλους κλάδους».

Αναφερόμενη στους άξονες του ΣΟΑΠ, είπε ότι είναι αποκαλυπτικοί και εξήγησε ότι ανάμεσα σε άλλα προβλέπουν: Την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Την ενίσχυση της κρατικής καταστολής. Την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας, φορτώνοντας τα βάρη της στα υπόλοιπα στρώματα. Την ταχεία συγκέντρωση τόσο της γης όσο και του κλάδου των κατασκευών στο κέντρο της πόλης.

Η δε χρηματοδότηση και η υλοποίηση των έργων γίνεται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αφού αυτή θα προέρχεται από ίδιους πόρους και από το πράσινο ταμείο. Ενώ η υλοποίηση των τεχνικών έργων θα γίνει από μονοπωλιακούς ομίλους που θα εξασφαλίσουν τεράστια κέρδη. «Η χωροθέτηση των έργων, η επιλογή των συγκεκριμένων έργων γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία των ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες των κατοίκων. Γύρω από τους πρότυπους τουριστικούς δρόμους αναμένεται τεράστιο παιχνίδι με τις αξίες και τις τιμές γης», σημείωσε η Αλ. Μπαλού. Για να συμπληρώσει ότι προωθείται η ιδιωτικοποίηση κρατικών ακινήτων, με αλλαγές χρήσεων γης στα εν λόγω ακίνητα προκειμένου να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίησή τους.

Κατά τα άλλα, προβλέπεται απαλλαγή επιχειρηματιών από δημοτικά τέλη, όταν σχετικά αιτήματα μικρομεσαίων τα απορρίπτουν, ενώ θεωρείται πολιτικό ρουσφέτι το δικαίωμα των κατοίκων να σταθμεύουν δωρεάν...

Το σχετικό πρόγραμμα - όπως ανέφερε η Αλ. Μπαλού - για να υλοποιηθεί, θα κοστίσει 600 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται, συμπλήρωσε, για χρήματα που λείπουν από τον κοινωνικό τουρισμό, που ουσιαστικά καταργήθηκε, τα επιδόματα ανεργίας, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ, τα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ και άλλες κοινωνικές δομές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ