ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Α' ΘΕΡΙΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Με προσχηματικές δικαιολογίες η κυβέρνηση απέρριψε τη συζήτηση στην Ολομέλεια

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της λαϊκής πάλης ενάντια στην απελευθέρωση της Ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Με διαδικασίες - παρωδία, το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απέρριψε χτες, όπως ήταν αναμενόμενο, το αίτημα να συζητηθούν στην Ολομέλεια οι προτάσεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το νόμο για τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ.

Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που συμμετέχουν στο Α' Θερινό Τμήμα αποφάνθηκαν ότι η πρόταση για δημοψήφισμα δεν συγκεντρώνει τα 2/5, επί του συνόλου των βουλευτών, που απαιτούνται, ώστε να γίνει η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ, με πρόταση που κατέθεσε προχτές στον πρόεδρο της Βουλής, ζητούσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου που οδηγεί στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, στην είσοδο ιδιωτικών ομίλων, στο διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς και διανομής που απορρέουν από το συνολικό κοινοτικό πλαίσιο απελευθέρωσης της Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου και του ψηφισθέντος νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ».

Η χτεσινή εξέλιξη στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής επιβεβαίωσε πλήρως τα όσα σημείωνε με ανακοίνωσή της, που εξέδωσε προχτές το βράδυ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση παρέπεμψε στο Α' Θερινό Τμήμα το θέμα του δημοψηφίσματος για να γίνει μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, προκειμένου να καλύψει την αρνητική της στάση για σύγκληση της Ολομέλειας. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο στη διαδικασία αυτή δεν πήραν καθόλου μέρος οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Δήλωση του Θ. Παφίλη

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προσχηματικής συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, δήλωσε: «Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί ενώ υπήρχαν οι προϋποθέσεις για σύγκληση της Ολομέλειας, παρά το γεγονός ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις άλλες, με προσχηματικές και έξω από κάθε λογική δικαιολογίες, απέκλεισε τη συζήτηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Το ΚΚΕ θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πάλης του λαϊκού κινήματος κατά της απελευθέρωσης της Ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που υπαγορεύεται από την ΕΕ, που υποστηρίζουν όλα τα άλλα κόμματα, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, έξω από την ΕΕ, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει».

Τα άλλα κόμματα

Από τη συνεδρίαση απείχαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Η ΔΗΜΑΡ και η Χρυσή Αυγή συμμετείχαν στη διαδικασία, αλλά δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Λαφαζάνης σε γραπτή του δήλωση ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιεί με την παρουσία της κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις παρασυναγωγής που πλήττουν βάναυσα τη δημοκρατία και κουρελιάζουν το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Η κυβέρνηση έχει επιβάλει στη χώρα μια βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή».

Η ΔΗΜΑΡ, όπως αναφέρει, παρέμεινε στη συζήτηση του Θερινού Τμήματος «για λόγους σεβασμού της θεσμικής λειτουργίας», ενώ απείχε από την ψηφοφορία γιατί το Θερινό Τμήμα ήταν αναρμόδιο να συζητήσει το αίτημα για δημοψήφισμα. Ο γραμματέας της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ Δ. Αναγνωστάκης σε δήλωσή του ανέφερε: «Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι υπήρχε η δυνατότητα και έπρεπε να συνυπολογιστούν οι προτάσεις των κομμάτων, εκτός της Χρυσής Αυγής, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Για την πρόκληση δημοψηφίσματος απαιτείται να γίνουν τρεις ενέργειες. Συγκέντρωση υπογραφών για ένα αίτημα. Σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής. Πρόκληση δημοψηφίσματος. Αυτό έπρεπε να συμβεί και σε αυτή την περίπτωση, αλλά η κυβέρνηση δεν το επέτρεψε».

ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΤ ΚΑΡΔΙΑΣ
Να συμπεριληφθεί στο δημοψήφισμα και ο ΑΔΜΗΕ

Με αφορμή τη συζήτηση σχετικά με το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», η Σωματειακή Επιτροπή των εργαζομένων ΚΥΤ Καρδιάς (ΑΔΜΗΕ) ζητάει να συμπεριληφθεί το σύνολο του ζητήματος της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, στο πλαίσιο της οποίας έγινε από την αρχή του χρόνου και η ιδιωτικοποίηση των Δικτύων (ΑΔΜΗΕ).

Μεταξύ άλλων, η σωματειακή επιτροπή σημειώνει: «Το προηγούμενο διάστημα έγιναν απεργίες, συγκεντρώσεις και άλλες κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Δικτύων. Συνδικάτα, κόμματα και φορείς τάχτηκαν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων, ενώ τώρα αποφεύγουν να εντάξουν τα Δίκτυα στη συζήτηση του δημοψηφίσματος.

Εμείς, οι εργαζόμενοι στα Δίκτυα (ΑΔΜΗΕ), δεν περιμένουμε τίποτα από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό. Απευθυνόμαστε στους εργαζομένους και στο λαό να πάρει πρωτοβουλίες, να πιέσουν τα συνδικάτα και τους φορείς, να πιέσουν σε κάθε κατεύθυνση έτσι ώστε να εντάξουν ολοκληρωμένα το αίτημα, που αφορά συνολικά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των Δικτύων.

Ετσι όπως ανοίγει η συζήτηση μόνο για τη "μικρή ΔΕΗ", εξυπηρετεί την κυβέρνηση που περιορίζει την αντιπαράθεση και χειραγωγεί με μεγάλη ευκολία την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων. Εχει κάθε λόγο η συνδικαλιστική πλειοψηφία να μην ανοίξει συνολικά το ζήτημα, γιατί το προηγούμενο διάστημα συμφώνησε και υπέγραψε τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ και την τριχοτόμησή της.

Αποκρύπτουν από το λαό ότι η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας μπορεί να γίνει με πολλές μορφές ιδιωτικοποίησης, που θα είναι το ίδιο επώδυνες για τους εργαζομένους και το λαό. Οχι στην κοροϊδία και τη διάσπαση των εργαζομένων».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τον Δημοκρατικό Στρατό στη Σπανούρα Κοτύλης

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους μαχητές και τις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί, στη Σπανούρα Κοτύλης στο Γράμμο.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιάννης Βήττας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, ενώ θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι στην πλατεία της Νέας Κοτύλης.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Επαφές με τον Κινέζο Πρόεδρο στη Ρόδο

Στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας για παραπέρα διείσδυση κινεζικών μονοπωλίων στην Ευρώπη, και στην προσέλκυση εδώ λιμναζόντων κεφαλαίων για «επενδύσεις» σε επιλεγμένους κλάδους και τομείς «φιλέτα» (αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομοι, μεταφορές, logistics, εκτάσεις γης, τουρισμός κ.ά.) αναμένεται να εστιάσουν οι συζητήσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, αύριο στη Ρόδο.

Ο Κινέζος Πρόεδρος θα βρεθεί το μεσημέρι στο νησί, όπου θα διανυκτερεύσει πριν αναχωρήσει την επομένη για τη Βραζιλία που είναι ο τελικός του προορισμός. Προγραμματίζεται να τον υποδεχτεί στο αεροδρόμιο ο Αντ. Σαμαράς και στη συνέχεια να του παραθέσει γεύμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Το απόγευμα Σαμαράς και Τζινπίνγκ θα συναντηθούν στο Κάστρο των Ιπποτών και ακολούθως θα επισκεφτούν την Παλαιά Πόλη της Ρόδου.

Οι δυο τους είχαν ξανασυναντηθεί το 2013, κατά την επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στην Κίνα. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Αντ. Σαμαράς είχε υποδεχτεί στην Ελλάδα και τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος κατέφτασε επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ